50'' στα 3 μέτρα! Υπερβολή?

Για μένα είναι μεγάλη υπερβολή.Πρόσεξε τα μάτια σου φίλε.Ακούω συνέχεια να μιλάνε για ίντσες.Εγώ έχω 40 στα 3 μέτρα και είναι υπεραρκετή.Μάλιστα για τηλεόραση καμιά φορά με πονάνε τα μάτια μου.

Το ότι έχεις ευαίσθητα μάτια δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι καλή απόσταση τα 3 μέτρα για τις 40 ίντσες.Αυτό που δεν μας λες είναι πόσο καιρό έχεις αγοράσει την tv σου.Αν την έχεις λίγο καιρό τότε σε κανα μήνα έλα να μας πεις αν είναι πολλές οι 40 ίντσες στα 3 μέτρα.
Επειδή βλέπω στις 46 ίντσες στα 2,8 μέτρα σε πληροφορώ πως για ταινίες,gaming και γενικότερα στην υψηλή ευκρίνια άνετα θα έπαιρνα 50άρα(αν και πλέον είναι αργά). Αν θέλεις να βλέπεις Κακαουνάκη τότε αλλάζει το πράγμα.

εγώ πάντως τώρα την βρίσκω πολύ με τον Κακαουνάκη!!! Φαίνεται τόσο μεγάλος στην τηλεόρασή μου, που είναι λες και τον έχω μπροστά μου....

ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΠΟΣΟ ΩΡΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΙΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΑΠΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!!!!!!

Είμαι της άποψης πως σε αυτή την απόσταση μια LCD στις 50 ίντσες θα είναι αρκετά κουραστική έπειτα από 1 ώρα προβολής.

Είμαι της άποψης πως σε αυτή την απόσταση μια LCD στις 50 ίντσες θα είναι αρκετά κουραστική έπειτα από 1 ώρα προβολής.

Αν δεν έχεις βάλει δάχτυλο στο γλυκό, δεν μπορείς να ξέρεις τι χάνεις....

Τί να σου πώ εξαρτάται και τον άνθρωπο.Σίγουρα αν κάτσει ο πατέρας μου να δει για μία ώρα ίσως και να κουραστεί.Αν και σε αυτές τις τηλεοράσεις δύσκολα θα βλέπεις με ρυθμίσεις όπως Δυναμικό κλπ, μιας και θα σου πεταχτούν τα μάτια!
Προσωπικά μιας και το καλοκαίρι έκανα μεγάλη χρήση της Tv λόγω Ολυμπιακών και ταινιών δεν ένιωθα να κουράζομαι από την τηλεόραση. Cinema mode και είμαι μια χαρά.

Προς όσους εξακολουθούν να θεωρούν, ότι οι "πολλές" ίντσες οθόνης σε μικρή απόσταση θέασής της είναι... "κακό πράγμα".

Υπάρχουν δύο "σχολές" αντιπάλων των μεγάλων οθονών.
α) Αυτή που εστιάζει το "κακό" ειδικά στις τηλεοράσεις και όχι στα πανιά προβολής.
β) Αυτή που δεν εστιάζει πουθενά και θεωρεί την μεγάλη εικόνα κακή από μόνη της γενικώς κι ανεξαιρέτως.

Για την α κατηγορία να πω πως είναι αποτέλεσμα "παιδικού κατάλοιπου" και κυριολεκτώ! Πηγάζει από τις κλασικές προτροπές της "μαμάς" στο να "μην κάθεσαι παιδί μου τόσο κοντά στην τηλεόραση! Θα χαλάσουν τα ματάκια σου!"
Τότε βέβαια οι μαμάδες μπορεί και να είχαν κάποιο δίκιο χωρίς να γνωρίζουν καν πιο ακριβώς είναι αυτό. Μιλάγαμε για CRT τηλεοράσεις και μάλιστα της κακιάς ώρας τεχνολογικά χωρίς καμιά σοβαρή θωράκιση στο ορατό γυαλί τους για τα εκπεμπόμενα ηλεκτρόνια του καθοδικού τους σωλήνα από πίσω. Άρα όσο πιο κοντά ήσουν στο γυαλί, τόσο πιο έντονη θεωρείτο η ακτινοβολία που δέχονταν τα ευαίσθητα όργανα των ματιών σου οπότε σε βάθος χρόνου μπορεί και να υπήρχε κάποιο προβληματάκι (λέμε τώρα!).
Τώρα όμως μιλάμε για τελείως άλλες τεχνολογίες ακόμα και για τις λιγοστές πια CRT πόσο μάλλον για LCD ή Plasma. Θυμίζω δε ότι οι CRT δεν φτάνουν καν σε τόσο μεγάλες διγωνίους όσο οι άλλες. Δεν υπάρχει πια λοιπόν κανένας σχετικός κίνδυνος. Απλά έχει μείνει η "παράδοση" του φόβου!

Για την β κατηγορία δεν έχω τι να πω! Φοβούνται παντελώς αδικαιολόγητα! Η μεγάλη εικόνα δεν "ζαλίζει" αν είναι καλής ποιότητας. Το πολύ πολύ να ξενίσει κάπως στην αρχή.
Θυμίζω ότι ο κύριος λόγος που επιλέγει ακόμα και σήμερα να πάει κανείς σε εμπορικό σινεμά, είναι ακριβώς η "μαγεία" που προσφέρει η μεγάλη τους εικόνα ακόμα και πίσω πίσω να κάτσεις. Σαφώς και δεν είναι ο μόνος λόγος, για τους περισσότερους όμως, ακόμα και ασυναίσθητα παραμένει να είναι ο κύριος.
Το μόνο θέμα που μπορεί να υπάρχει στις μεγάλες εικόνες ίσως να είναι, η σχετική δυσκολία που μπορεί να έχει κανείς να παρακολουθήσει ακούραστα τους υπότιτλους όταν υπάρχουν και αν δεν μπορούν να ρυθμιστούν σε μέγεθος κατάλληλα και άρα παραμένουν να καταλαμβάνουν μεγάλο πλάτος στην όλη εικόνα. Το γνωστό και σπαστικό πέρα δώθε των ματιών ή και του κεφαλιού.

Τα μόνα προβλήματα που μπορεί να έχει κανείς στα μάτια του πια, σε βάθος χρόνου, είναι η σκλήρυνση των μυών της ίριδας από την πολύ παρατεταμένη εστίαση σε συγκεκριμένη κοντινή απόσταση και η βλάβη από την παρατεταμένη ξήρανση της εξωτερικής επιφάνειας του ματιού από την παρατεταμένη προσήλωση και άρα την μείωση του ρυθμού ανοιγοκλεισίματος των βλεφάρων που συντελούν καθοριστικά στην σωστή ύγρανση αυτής της επιφάνειας.
Όπως καταλαβαίνεται αυτά τα προβλήματα δεν έχουν να κάνουν αρνητικά με το μεγάλο μέγεθος της εικόνας. Ίσα ίσα μάλιστα που η μεγάλη εικόνα βοηθά στην ευκολότερη παρακολούθηση δεδομένου ότι όλα είναι πιο ευδιάκριτα ενώ παράλληλα υπάρχει και μια σχετική κίνηση των ματιών που βοηθά στο να μην προκείπτουν τα προηγούμενα συμπτώματα.

Αυτά προς το παρόν κι ελπίζω να έδωσα μια... "μεγάλη εικόνα" στο θέμα!

Θα αρκεστώ σε προσωπικές εμπειρίες.

Προσωπικά σε μια από τις καλύτερες 46άρες LCD της αγοράς δεν μπορώ να δω τηλεοπτικό πρόγραμμα πιο κοντά από τα 3 μέτρα (την λήψη στο συγκεκριμένο σπίτι θα την χαρακτήριζα στο μέσο όρο, δηλαδή μέτρια). Πιο κοντά από αυτή την απόσταση ο θόρυβος και η μικρή ανάλυση του εισερχόμενου σήματος είναι ορατά σε βαθμό που να με ενοχλούν. Μπορεί και να το σκεφτόμουν για 50άρα στα 3 μέτρα, αλλά πιο πριν θα ήξερα πως θα πρέπει να κάνω κάποιες συνειδητές υποχωρήσεις όταν θα βλέπω τηλεοπτικό, ώστε να πάρω την μέγιστη απόλαυση όταν θα βλέπω DVD/HD.

Δεν νομίζω πως υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση για το ιδανικό μέγεθος ανά απόσταση. Παίζει ρόλο το τι βλέπεις και τι παραχωρήσεις είσαι διατεθειμένος να κάνεις.

Last edited:
Εγω σε μια απο τις καλυτερες 46αρες LCD της αγορας (την 46W4000) βλεπω πολυ ανετα τηλεοπτικα καναλια χωρις να φαινονται παρασιτα και θορυβος) ακομη και αν καθισω στα 2 μετρα. Kαι μιλαμε για NOVA που δεν φημιζεται για το καλο σημα της...

Κανονικα βεβαια καθομαι στα 3.3 μετρα και απο εκει δεν το συζητω καν οτι οχι μονο δεν ειναι μεγαλη αλλα μια 52αρα δεν θα με χαλαγε καθολου...

Απάντηση: Re: 50'' στα 3 μέτρα! Υπερβολή?

Προσωπικά σε μια από τις καλύτερες 46άρες LCD της αγοράς δεν μπορώ να δω τηλεοπτικό πρόγραμμα πιο κοντά από τα 3 μέτρα (την λήψη στο συγκεκριμένο σπίτι θα την χαρακτήριζα στο μέσο όρο, δηλαδή μέτρια). Πιο κοντά από αυτή την απόσταση ο θόρυβος και η μικρή ανάλυση του εισερχόμενου σήματος είναι ορατά σε βαθμό που να με ενοχλούν. Μπορεί και να το σκεφτόμουν για 50άρα στα 3 μέτρα, αλλά πιο πριν θα ήξερα πως θα πρέπει να κάνω κάποιες συνειδητές υποχωρήσεις όταν θα βλέπω τηλεοπτικό, ώστε να πάρω την μέγιστη απόλαυση όταν θα βλέπω HD.

Δεν νομίζω πως υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση για το ιδανικό μέγεθος ανά απόσταση. Παίζει ρόλο το τι βλέπεις και τι παραχωρήσεις είσαι διατεθειμένος να κάνεις.
Η τηλεόρασή σου αυτή, δεν έχει σύστημα σε κάποια της ρύθμιση, σχετικά με την εικόνα ώστε να διορθώνει κάπως τέτοιου τύπου ατέλειες; Ούτε την επιλογή να βλέπεις τα φτωχής ανάλυσης σήματα στη φυσική τους διάσταση δηλαδή σε μικρότερο κάδρο;

Κεραία χρειάζεται ο άνθρωπος ή κάποιον άλλον τρόπο για καλύτερη λήψη του επίγειου σήματος!!!!

Αυτό που φωνάζω εγώ, και δεν με ακούει κανείς!!! Το χάλια αναλογικό μπορεί να διορθωθεί αλλά κανείς δεν το έχει θίξει! Ανταυτού, καθόμαστε και λέμε ποια τηλεόραση έχει το καλύτερο αναλογικό, ενώ την ίδια στιγμή οι κεραίας μας κοιτάνε θάλασσα !!!!!!

Re: Απάντηση: Re: 50'' στα 3 μέτρα! Υπερβολή?

Η τηλεόρασή σου αυτή, δεν έχει σύστημα σε κάποια της ρύθμιση, σχετικά με την εικόνα ώστε να διορθώνει κάπως τέτοιου τύπου ατέλειες; Ούτε την επιλογή να βλέπεις τα φτωχής ανάλυσης σήματα στη φυσική τους διάσταση δηλαδή σε μικρότερο κάδρο;

Δεν είναι δική μου, αλλά εννοείται πως τα παραπάνω είναι με ρυθμίσεις όσο πιο κοντά στο ιδανικό γίνεται. Στις LCD το να βλέπεις σε 4:3 λύνει το πρόβλημα της παραμόρφωσης, αλλά σε πλάσμα υπάρχει ο κίνδυνος του burn in.

Δεν είμαι κατά της μεγάλης εικόνας, ίσα-ίσα. Αυτό που ήθελα να πω είναι πως το ιδανικό μέγεθος παίζει ανά περίπτωση, οπότε ας μην ήμαστε απόλυτοι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 50'' στα 3 μέτρα! Υπερβολή?

Στις LCD το να βλέπεις σε 4:3 λύνει το πρόβλημα της παραμόρφωσης, αλλά σε πλάσμα υπάρχει ο κίνδυνος του burn in.
Συγνώμη αλλά εγώ υπέθεσα ότι δεν έπαιζε καθόλου το να ανέχεστε να βλέπετε σε κάδρο 16/9 "απλωμένο" σήμα κάδρου 4/3! Δηλαδή αυτό το είχα σχεδόν αποκλείσει σα πιθανότητα για κάποιον από εδώ μέσα!
Η παραμόρφωση που υπάρχει είναι απαράδεκτη, τί περιμένεις να έχει και καλή εικόνα;! Κι αν οι πλάσμα έχουν τον κίνδυνο του "burn in", ποτέ μου να μην πάρω πλάσμα δηλαδή!

το ιδανικό μέγεθος παίζει ανά περίπτωση, οπότε ας μην ήμαστε απόλυτοι.
Σε ορισμένα ζητήματα γύρω από το μέγεθος της εικόνας και την απόσταση θέασής της, συγνώμη αλλά είμαι "απόλυτος"! Όχι και σε όλα! Προς Θεού, και οι προσωπικές συνθήκες και προτιμήσεις πρέπει να είναι σεβαστές θέλουμε δε θέλουμε.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 50'' στα 3 μέτρα! Υπερβολή?

Συγνώμη αλλά εγώ υπέθεσα ότι δεν έπαιζε καθόλου το να ανέχεστε να βλέπετε σε κάδρο 16/9 σήμα κάδρου 4/3! Δηλαδή αυτό το είχα σχεδόν αποκλείσει σα πιθανότητα για κάποιον από εδώ μέσα!
Η παραμόρφωση που υπάρχει είναι απαράδεκτη, τί περιμένεις να έχει και καλή εικόνα;! Κι αν οι πλάσμα έχουν τον κίνδυνο του "burn in", ποτέ μου να μην πάρω πλάσμα δηλαδή!

Είμαι σίγουρος πως και η συντριπτική πλειοψηφία κατόχων LCD βλέπει το 4:3 παραμορφωμένο σε 16:9, είτε γιατί ενοχλούνται από τις πλαϊνές μπάρες ή γιατί θέλουν να εκμεταλλευτούν όλη την επιφάνεια θέασης. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ζητήσει από συντονιστή της κατηγορίας να ανοίξει ένα poll ώστε να δούμε τα πραγματικά νούμερα.

Σε ορισμένα ζητήματα γύρω από το μέγεθος της εικόνας και την απόσταση θέασής της, συγνώμη αλλά είμαι "απόλυτος"! Όχι και σε όλα! Προς Θεού, και οι προσωπικές συνθήκες και προτιμήσεις πρέπει να είναι σεβαστές θέλουμε δε θέλουμε.

Δεν ήταν επί προσωπικού το σχόλιο μου. Απλά δεν μου φαίνεται παράξενο που υπάρχει διαφωνία, αφού ο καθένας μας έχει τις δικές του προτιμήσεις.

Με δουλεύεις??? Σε τόσα post έχω ζητήσει βοήθεια για το συγκεκριμένο θέμα και κανείς δεν μου έχει προτείνει κάτι!!!!

Ρίξε μια ματιά στην κατηγορία με τις εγκαταστάσεις. Υπάρχουν μερικά νήματα που μπορεί να έχουν πληροφορίες που ψάχνεις:

http://www.avclub.gr/forum/forumdisplay.php?f=60

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 50'' στα 3 μέτρα! Υπερβολή?

Είμαι σίγουρος πως και η συντριπτική πλειοψηφία κατόχων LCD βλέπει το 4:3 παραμορφωμένο σε 16:9, είτε γιατί ενοχλούνται από τις πλαϊνές μπάρες ή γιατί θέλουν να εκμεταλλευτούν όλη την επιφάνεια θέασης. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ζητήσει από συντονιστή της κατηγορίας να ανοίξει ένα poll ώστε να δούμε τα πραγματικά νούμερα.
Συμφωνώ απόλυτα!
Όχι γιατί θεωρώ πως και καλά θα "δικαιωθώ" αλλά γιατί πραγματικά τη θεωρώ πολύ καλή ιδέα, στο να δούμε πώς τελικά το δουλεύουν οι περισσότεροι από τους κάπως σχετικούς με HiEnd το θέμα! Γιατί για το "ευρύ κοινό" δε το συζητώ καν! Ξέρω πολύ καλά το "εξαπλουστευμένο" σκεπτικό που επικρατεί γενικότερα.

Φυσικά όμως θα πρέπει να απαντήσουν μόνο όσοι δεν αναφέρονται σε χρήση πλάσμα που εκεί μπορεί η (λάθος κατ' εμέ) επιλογή τους να είναι σχεδόν αναγκαστική λόγω του γνωστού "burn in" προβλήματος.

Το μονο αρνητικο για μενα ειναι, οτι οσο ποιο μεγαλη τv τοσο ποιο πολυ ζεστη θα εχει το δωματιο. Για αυτο φροντισε να εχεις καλο κλιματισμο, γιατι το καλοκαιρι θα υπαρχει προβλημα.