Re: 15 νεκροί από τις φωτιές σήμερα...
Σπύρο χαίρομαι που ξέφυγες και είσαι καλά, είχα την έννοια σου, μιας και άκουσα από φίλο μου Μεσσήνιο ότι κάηκε όλος ο κάμπος.
Στο δια τάυτα τώρα. Το θέμα είναι και πολιτικό και κοινωνικό. Σαφώς και έχει σχέση με οργανωμένο σχέδιο μέσα στο οποίο έχουν το δαχτυλό τους πολλοί, κυρίως εσωτερικοί παράγοντες. Η Ιόνια οδός και η τουριστική εκμετάλλευση της δυτικής Πελλοπονήσου είναι ένα θέμα. Αλλά και το να κριθείς κάτω από υπερβολικά αντίξοες συνθήκες είναι επίσης πολύ βολικό για να κρύψεις τις όποιες αδυναμίες σου. Για εμένα ο μηχανισμός της πρόληψης και της κατάσβεσης των πυρκαγιών κρίθηκε στην φωτιά της Πάρνηθας και κρίθηκε ως αναποτελεσματικός σε όλα τα επίπεδα. Και πολιτικά, γιατί οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης σκέφτηκαν μικροπολιτικά και δεν έκοψαν το ρεύμα στην Πάρνηθα για να γίνουν οι ρίψεις από αέρος, αλλά και επιχειρησιακά γιατί δεν βρέθηκε ένας αξιωματικός να πάρει την ευθύνη πάνω του και να σώσει το δάσος παραβλέποντας τις πολιτικές εντολές.
Στην Πελλοπόνησο, την Εύβοια και τις υπόλοιπες περιοχές που καίγονται αυτές τις μέρες, βιώνουμε μια πραγματικά άνιση μάχη. Μόνο που και αυτή τη μάχη τη δίνουν παίρνοντας πάλι πολιτικές αποφάσεις και όχι επιχειρησιακές. Πάνε και διασπύρουν τις δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα και βλέπεις σε κάθε χωριό και 1 όχημα (συνήθως χωρίς νερό). Αυτά είναι για το τί φαίνεται και όχι για το τί γίνεται. Για εμένα έπρεπε να δοθεί βάσει σε τρία μέτωπα. Αλιβέρι, Μεγαλόπολη, Αρχαία Ολυμπία. Όλα τα άλλα θα ξαναγίνουν. Οι υποδομές και ο πολιτισμός όμως έχουν πρώτη προτερεότητα. Συγκέντρωση των δυνάμεων και μάχη από δάσος σε δάσος. Με συγκεντρωμένες δυνάμεις όμως. Όχι αυτό που βλέπουμε τωρα, που εκκενώνουν το ένα χωριό μετά το άλλο αμαχητί.
Εύχομαι οι πυρόπληκτοι να βρουν το κουράγιο να σταθούν στα πόδια τους και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να μην ξεχάσουν ποτέ τι έπαθαν. Και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.