60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

Εγω παντως ξερω να πω οτι σε μεγαλη φωτια στην Ευβοια το 1994 που ημουν εκει φανταρος στο 575 ταγμα πεζοναυτων οταν η κατασταση ηταν τραγικη και μας ζητησαν την συνδομη για να απεγκλωβιστει ο κοσμος στη περιοχη Δροσια, μεσα σε 1 ωρα δεν ειχε μεινει ουτε ψυχη στα χωρια.Δεν λεω οτι βοηθησαμε να σβησει η φωτια,αλλα σιγουρα οι πολιτες ειχαν μια σημαντικη βοηθεια και υποστηριξη...σαν σωτηρες μας βλεπαν οι γεροντες,γατζωνονταν επανω μας μεχρι να μπουν στα Stayer και μας φιλαγαν σα παιδια τους.

Απάντηση: Re: 60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

Ο Στρατός?

Καλά, τι δύναμη θαρρείτε πως έχει ο ΕΣ? Από πού να τους φέρει? Από τα σύνορα?

Μην ξεχνάτε ότι σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τεθεί υπέρ του μοντέλου του μικρού ευέλικτου στρατού με ειδικές δυνάμεις. .

Σημερα υπαρχουν 1000 πεζοναυτες και περιπου 2500 καταδρομεις στις δυναμεις του Στρατου εκπαιδευμενοι και πειθαρχημενοι να λειτουργουν κατω απο πιεση εξοπλισμενοι με ειδικα οχηματα.70 ωρες που καιγοταν κοσμος στην Πελλοπονησο και στην Ευβοια δηλαδη αυτοι περρισευαν;

Εγώ πάλι όσο ήμουν στην Αυλώνα, τις πυρκαγιές τις ξεκινούσαμε από μόνοι μας, καταστρέφοντας παλιά βλήματα στο κατακαλόκαιρο.

Και στην Άσσηρο όταν ήμουν, ένας φαντάρος έκανε οξυγονοκόλληση πάλι καλοκαίρι και κόντεψε να πάρει φωτιά ο λόφος με τις αποθήκες πυρομαχικών.
Από τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες για καλοκαίρι.

Re: Απάντηση: Re: 60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

Σημερα υπαρχουν 1000 πεζοναυτες και περιπου 2500 καταδρομεις στις δυναμεις του Στρατου εκπαιδευμενοι και πειθαρχημενοι να λειτουργουν κατω απο πιεση εξοπλισμενοι με ειδικα οχηματα.70 ωρες που καιγοταν κοσμος στην Πελλοπονησο και στην Ευβοια δηλαδη αυτοι περρισευαν;

Δεν είναι δουλειά του στρατού, να σβήνει φωτιές.

Re: Απάντηση: 60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

Μετά από τόσες ημέρες καταστροφής κατάφερα επιτέλους να ηρεμήσω ψυχικά αρκετά ώστε να μπορώ να μοιραστώ μερικές σκέψεις μαζί σας.
Δεν έχω άμεση εμπειρία από την πυροσβεστική ή την δασική υπηρεσία.
Εργάζομαι, όμως, σε υπηρεσία η οποία έχει έμμεση, έστω, σχέση με τις πυρκαγιές και έχω έρθει σε επαφή με κάποιους πυροσβέστες για θέματα της εργασίας μου. Έχω την εντύπωση ότι εδώ και πολλά χρόνια (αρκετά πριν το 2004 –αλλά η αλήθεια είναι ότι το κακό μετά τους ολυμπιακούς αγώνες παράγινε), κάτω από την πίεση για “εξυγίανση” των δημόσιων οικονομικών υπάρχει μια σημαντική ποσοτική κυρίως και λιγότερο ποιοτική υποβάθμιση των πόρων (ανθρωπίνων κυρίως, αλλά και υλικών), που έχει στην διάθεσή της η Π.Υ. Τα πράγματα είναι πολύ-πολύ χειρότερα στη δασική υπηρεσία βεβαίως.
Εξηγούμαι: είναι η άποψη πολλών ότι η ΠΥ μπορεί και πρέπει να επανδρωθεί με πολύ λιγότερο μόνιμο προσωπικό απ’ ότι το οργανόγραμμά της προβλέπει, παρόλο ότι οι φυσικές καταστροφές (στις οποίες η ΠΥ παίζει σημαντικότατο ρόλο στην αποκατάστασή τους) έχουν σημαντικά αυξητική τάση. Άλλωστε, οι περισσότεροι πυροσβέστες τις περισσότερες ημέρες του χρόνου… κάθονται.
Όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στην πλειονότητα σχεδόν του σύγχρονου κόσμου, η ΠΥ βλέπει τους διαθέσιμους πόρους της να μειώνονται αντί να αυξάνονται.
Η άποψη αυτή (η οποία τέτοιες ώρες είναι πασιφανές το πόσο τραγικά εσφαλμένη είναι) στηρίζεται στην αυταπάτη του μικρού πολιτικού και οικονομικού κόστους που έχει μια πύρινη καταστροφή για το κράτος. Για τους ιθύνοντες μετρά κυρίως το άμεσο οικονομικό κόστος (το οποίο, πιστέψτε με, δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ίσως δείχνει το μέγεθος της καταστροφής) και δε μετρά το μακροπρόθεσμο οικονομικό κόστος (το οποίο συνήθως επιβαρύνει κυρίως την κοινωνία και τις επόμενες κυβερνήσεις) και βέβαια ούτε το περιβαλλοντικό κόστος.
Επίσης, και αυτό είναι τραγικό για την κοινωνία μας, εμείς οι νεοέλληνες είμαστε πολύ καλοί στην διεκδίκηση του ατομικού συμφέροντός μας αλλά όχι του συλλογικού. Και επειδή πολύ συχνά οι δασικές πυρκαγιές ωφελούν οικονομικά κάποιους (οικοπεδοφάγους, βοσκούς, εκμεταλλευτές της ξυλείας των καμένων, ακόμα και γεωργούς μερικές φορές!) υπάρχει αρκετό κοινωνικό κίνητρο για τη δημιουργία τους ενώ αντίθετα επειδή επηρεάζουν δυσμενώς κυρίως συλλογικά αγαθά δεν υπάρχει αρκετό κοινωνικό αντικίνητρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια και ότι οι παράνομες χωματερές (μια από τις μεγαλύτερες ντροπές της χώρας μας) είναι μια από τις κύριες αιτίες ανάφλεξης (Μέσα στο γενικό χαμό των προηγούμενων ημερών ακούσαμε έναν δήμαρχο να λέει ότι επειδή η φωτιά στο δήμο του ξεκίνησε βράδυ σε παράνομη χωματερή επρόκειτο για εμπρησμό. Λυπάμαι γι’ αυτόν και τον δήμο του , αλλά μάλλον πρόκειται για ανάφλεξη από την χωματερή).
Πότε διαμαρτυρηθήκαμε σαν κοινωνία για την διάλυση της δασικής υπηρεσίας; Για την ελλιπέστατη επάνδρωση της ΠΥ; Για την ουσιαστικά παντελή έλλειψη φροντίδας των δασών; Πότε απαιτήσαμε από τους δημοτικούς μας άρχοντες να κλείσουν οι παράνομες χωματερές και να εφαρμοστούν οι σύγχρονες αρχές διαχείρισης των απορριμμάτων; Αντίθετα η κοινωνία μας επιβραβεύει τα αυθαίρετα ενώ διαμαρτύρεται συνήθως μόνο για την απώλεια εισοδήματος.

Τέλος, μπορεί κανείς να πει ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία ήταν άτυχη, γιατί έτυχε να υποστεί η χώρα τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά την δικτατορία επί των ημερών της. Όμως, είτε φταίει είτε δεν φταίει, γνώμη μου είναι ότι πρέπει να «τιμωρηθεί» στις επόμενες εκλογές, για να γίνει με έντονο τρόπο συνείδηση στο πολιτικό κόσμο ότι πια για την εκλογική του επιτυχία δε μετράνε πια οι παροχές και τα ρουσφέτια που ευνοούν ατομικά τους πολίτες. Εξηγούμε:
Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση δεν φταίει, δηλαδή έκανε περίπου ότι θα έκανε και η οποιαδήποτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αν ήταν στην εξουσία. Λυπάμαι, αλλά υπό τις νέες συνθήκες του κλιματικού εξτρεμισμού, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και των «ασύμμετρων απειλών», ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ. Πρέπει να μάθουμε στις κυβερνήσεις μας ότι ο κόσμος μας αλλάζει πολύ πιο γρήγορα από αυτές.

Και βέβαια η λευκή ή η άκυρη ψήφος ή ακόμα χειρότερα η αποχή, μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματα της αηδίας και του αποτροπιασμού μας για τους πολιτικούς μας, όμως δεν τους διδάσκει τίποτε αλλά αντίθετα τους δείχνει ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται. Δείτε τι γίνεται και στις USA.…

ΥΓ
Δεν είμαστε μόνο εμείς οι νεοέλληνες καλοί στην διεκδίκηση μόνο του ατομικού συμφέροντός αλλά όχι του συλλογικού. Για την ακρίβεια οι περισσότεροι άνθρωποι του σύγχρονου πολιτισμού έτσι είναι, απλά εμείς έχουμε αυτό το μειονέκτημα πιο έντονα από άλλους. Να σημειώσω ότι, αν και μας φαίνεται φυσιολογικό αυτό το χαρακτηριστικό ΔΕΝ είναι, διότι πολλοί άλλοι ανθρώπινοι πολιτισμοί –αλλά και άλλα ζώα- δεν το έχουν.

Ζητώ ειλικρινά συγνώμη που ήμουν κουραστικός, αλλά δεν έχω ακόμα ηρεμήσει αρκετά ώστε να είμαι αρκετά περιεκτικός σε ότι γράφω.

Ευχαρίστως να συμφωνήσω μαζί σου φίλε μου.
Χτες το βράδυ όμως είδα Τσοχατζόπουλο και Βερελή...Μπρρρρ
Με έπιασε κρυάδα και λέω...ασε καλυτερα

Η συνδρομή σε περιπτώσεις ανάγκης είναι σημαντικότατο έργο για το στρατό, ευκαιρία να δικαιολογεί και τα κονδύλια που απορροφά από τον προϋπολογισμό. Σε απεγκλωβισμούς, εκκενώσεις περιοχών, παροχή βοήθειας, εάν όχι στην κατάσβεση πυρκαγιών καθ' εαυτή.

Απάντηση: Re: 60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

Ο Στρατός?

Καλά, τι δύναμη θαρρείτε πως έχει ο ΕΣ? Από πού να τους φέρει? Από τα σύνορα?

Μην ξεχνάτε ότι σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τεθεί υπέρ του μοντέλου του μικρού ευέλικτου στρατού με ειδικές δυνάμεις. Αντί μιας μεραρχίας πεζικού, ένα τάγμα κομάντος. Ένας τέτοιος στρατός δεν μπορεί να έχει κανένα μα κανένα ρόλο σε θέματα πολιτικής προστασίας και εθνικών καταστροφών.
Θα διαφωνίσω με αυτή την άποψη, καθώς γνωρίζω πως ο στρατός δε θα πάει βέβαια να σβήσει τη φωτιά (αν και έχει τα μέσα για να βοηθήσει την πυροσβεστική, με υδροφόρες, μπουλντόζες, ερπθστριοφόρα κλπ), αλλά μπορεί να οργανώσει αποστολές διάσωσης, μεταφοράς πολιτών, διανομής τροφίμων κλπ. Επίσης μπορεί να ενισχύσει τις περιπολίες της αστυνομίες σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Δεν πρέπει να το υποτιμάμε νομίζω.
Το πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει κυρίως στον συντονισμό όλων των δυνάμεων καθώς αυτός γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Αυτό πιστεύω συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει εμπειρία στην αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών και δολιοφθορών όπως όλα δείχνουν!
Επιτέλους πρέπει να πιαστούν οι εμπρηστές και να τιμωρηθούν παραδειγματικά για τα εγκλήματα που διέπραξαν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

Κωστα δεν μιλαω για σβυσιμο,μιλαω για μετακινηση απεγκλωβισμο κατοικων,στησιμο καταυλισμων,διανομη ειδων πρωτης αναγκης ,κατασκευη με τα ειδικα οχυματα που εχει αντιπυριδικων ζωνων,περιφρουρηση εγκατελειμενων κατοικιων και παρα πολλα αλλα.

Mεγα Λαθος.
Σε περιοδους κρισης ο στρατος θα μπορουσε αντι να βαφει αρματα και να γυαλιζει γαλοτσες να βοηθησει με εξειδικευμενο προσωπικο (μηχανικο-νοσηλευτες) τους πολιτες που δοκιμαζονται.

τα υπολοιπα ειναι για ...... :rifle:

Απ´όσα λίγα γνωρίζω συνήθως ο στρατός παρεμβαίνει μετά το σβύσιμο τών πυρκαγιών.
Για τήν πρόληψη νέων εστιών για να βοηθήσει εγκλωβισμένους κ.λ.π.
Εάν έβγαζαν τον στρατό με τήν πετσετούλα και το παγουράκι πολύ φοβάμαι ότι θάχαμε περισσότερα θύματα .Εννοώ και φαντάρους....
Εκτός πιά εάν έβγαιναν Ειδικές Δυνάμεις και εφ´όσον έχουν εκπαίδευση στο να σβύνουν φωτιές,που δεν το πολυπιστεύω.

Eνδιαφέρον.Νέο σχέδιο Μάρσαλ στην Ηλεία.

Eπιτρεψτε μου να πω επειδη ζω στον Πυργο, οτι οι συζητησεις κρατουν απο το 2002. Αυτο που με θυμωνει ειναι οτι δεν αναβληθησαν οι συναντησεις την στιγμη που η ατμοσφαιρα μυριζει καμμενο και οι νεκροι μας ειναι ακομη αταφοι...

Την λύπη μου φίλε για αυτά πού περνάει η Ηλεία.
Μιά περιοχή που αγαπώ ιδιαίτερα μιά και το πατρικό μου βρίσκεται στην Καλαμάτα και έχω έρθει παμπολλες φορές.

Θα διαφωνίσω με αυτή την άποψη, καθώς γνωρίζω πως ο στρατός δε θα πάει βέβαια να σβήσει τη φωτιά (αν και έχει τα μέσα για να βοηθήσει την πυροσβεστική, με υδροφόρες, μπουλντόζες, ερπθστριοφόρα κλπ), αλλά μπορεί να οργανώσει αποστολές διάσωσης, μεταφοράς πολιτών, διανομής τροφίμων κλπ. Επίσης μπορεί να ενισχύσει τις περιπολίες της αστυνομίες σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Δεν πρέπει να το υποτιμάμε νομίζω.
Το πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει κυρίως στον συντονισμό όλων των δυνάμεων καθώς αυτός γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Αυτό πιστεύω συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει εμπειρία στην αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών και δολιοφθορών όπως όλα δείχνουν!
Επιτέλους πρέπει να πιαστούν οι εμπρηστές και να τιμωρηθούν παραδειγματικά για τα εγκλήματα που διέπραξαν.

δεν διαφωνώ, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται ο ΕΣ για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και πυρομαχικών και ιδίως για διατήρηση της γραφειοκρατικής μηχανής του είναι απίστευτο, γι' αυτό έγραψα ότι δύσκολα θα μπορούσε να διαθέσει σοβαρούς ανθρώπινους πόρους για τέτοιες περιπτώσεις εκταταμένων καταστροφών.

Ένα πολύ έξυπνο και αποτελεσματικό πυροσβεστικό μέσο που είδα στην τηλεόραση ήταν το τροποποιημένο άρμα (που μας έστειλαν νομίζω οι Ολανδοί), το οποίο αντί του πυργίσκου με το πυροβόλο είχε πάνω του μεγάλη δεξαμενή νερού με κανόνι εκτόξευσης νερού.
Σκέφτομαι ότι μόνο στο στρατόπεδο της περιοχής μου, βλέπω κάθε φορά που περνάω μια συστοιχία παρατημένων λόγω παλαιότητας αρμάτων (θα έλεγα πάνω από 50) και ότι αυτά θα μπορούσαν πιθανώς να αξιοποιηθούν.

Ένα πολύ έξυπνο και αποτελεσματικό πυροσβεστικό μέσο που είδα στην τηλεόραση ήταν το τροποποιημένο άρμα (που μας έστειλαν νομίζω οι Ολανδοί), το οποίο αντί του πυργίσκου με το πυροβόλο είχε πάνω του μεγάλη δεξαμενή νερού με κανόνι εκτόξευσης νερού.
Σκέφτομαι ότι μόνο στο στρατόπεδο της περιοχής μου, βλέπω κάθε φορά που περνάω μια συστοιχία παρατημένων λόγω παλαιότητας αρμάτων (θα έλεγα πάνω από 50) και ότι αυτά θα μπορούσαν πιθανώς να αξιοποιηθούν.

Aυτό το όχημα είναι ένα τροποποιημένο leopard. Κουβαλάει 15 τόνους νερό και μπορεί να κουβαλήσει 10 άτομα.
Το έφτιαξε η RAM EUROPE η οποία είναι ελληνική εταιρία κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων και που δε ξέρω τι θα κατασκευάζει από εδώ και πέρα και για ποιους... Μάλλον θα τροποποιεί leopard...

...Όταν μάλιστα με την ολοκλήρωση της παραλαβής των Leopard 2 αποσύρουμε περίπου αντίστοιχο αριθμό από τα ήδη υπάρχοντα άρματα (βέβαια νομίζω ότι θα αποσυρθούν τα M48 και Μ60, όχι τα Leopard1 στα οποία αναφέρεσαι)

Η φωτια στην Ευβοια κατασπαραζει το βουνο Ολυμπος και παει ντουγρου για Χαλκιδα.......

Αρα μιλάμε για μια α´κόμη ανυπολόγιστη καταστροφή σε όλη την Κεντρική και Νότια Εύβοια.

Σημερινή δήλωση τού Κυρίου Αλαβάνου (η ανακοίνωση απο το Γραφείο Τύπου τού κόμματος)κατά την επίσκεψή του στα Στύρα Ευβοίας:'Στήν περιοχή δεν τούς έδωσαν την δυνατότητα ακόμα και να συντονιστούν με τίς πυροσβεστικές υπηρεσίες ή δεν έχουν κάνει πράγματα τα οποια απαιτούν οι τοπικές αρχές όπως το να προστατευθούν απο το δίκτυο τής Δ.Ε.Η.,πού με τούςσπινθήρες τους προκαλούν τίς πυρκαγιές´.
Εχουμε απόφανση λοιπόν ότι οι σπινθήρες τής ΔΕΗ προκάλεσαν τίς πυρκαγιές........................................................
Ο υπευθυνος για την προστασία τών δασών απο την Π.Γ.τού Συνασπισμού κύριος Τόλιος όμως τα λέει αλλοιώς:'Oι πολλές φωτιές και ο χρόνος εκδήλωσής τους δείχνει ότι πέρα απο το τυχαίο υπήρχε και οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.Χρειάζεται βαθειά διερεύνηση και παραδειγματική τιμωρία τών υπευθύνων.
Τα σημερινά προβλήματα δασοπροστασίας και πυρόσβεσης έχουν βαθος χρόνου και είναι μεγάλες οι ευθύνες τών κυβερνήσεων τού ΠΑΣΟΚ,πού δεν προχώρησαν στην κατάρτιση δασολογίου,δασικών χαρτών και κτηματολογίου καθώς και χωροταξικού σχεδίου με οριοθέτηση χρήσεων γής...´.
Τι έγινε ??Μπάζει νερά η γραμμή περί βοσκών και ΔΕΗ,που προβάλλει διαρκώς ο αρχηγός.??
O κύριος Τόλιος διασώζει σαφώς τήν κατάσταση πάντως.

Δευτερη τρικυμία με πολύ ενδιαφέρον.....
Χτές ο κυριος Αθανασάκης τού ΠΑΣΟΚ στο Mega ,πιθανώς κουρασμένος απο τίς διαρκείς εμφανίσεις του,δήλωσε οτι οι φωτιές στην Σάμο προ ετών είχαν μπεί απο Τούρκους Πράκτορες,το οποίο η τότε Κυβέρνηση το είχε καταγγείλει και μετά οι τούρκοι αυτοαποκαλύφθηκαν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δηλαδή κατά παρέκλισιν τής βασικής γραμμής δέχτηκε το γνωστό στέλεχος ότι θα μπορούσαν και οι εμπρησμοί να αποτελέσουν (πιθανώς)ένα μέσον επιθέσεως πρός την χώρα.
Τελικά τι ισχύει???Ποιά είναι η γραμμή??Bοσκοί και ΔΕΗ,ή και πιθανοί εμπρησμοί??
Πάντως ένας μονον παραμένει ακλονητος βράχος στην γραμμη Βοσκός-ΔΕΗ.
Η αγωνία τής συγκυβέρνησης γάρ.....
Ηδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ενδιαφεροντα ανέκδοτα στα blogs του διαδικτύου.
Φυσικά όμως δεν απειλείται η πρωτιά τού κυρίου Βυρωνα................