60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

Re: Απάντηση: 60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

Συμφωνώ ρε σύ,αλλά σε κάποιο καφέ θα πρεπει να μού προσδιορίσεις πώς καταλαβαινεις τήν έννοια τής Αριστεράς.
Γιατί οσα έγραψες μάλλον ταιριάζουν σε ευπατρίδη τύπου Γεωργίου Ράλλη.:flipout::flipout:
Δεν είναι μεμπτό,αλλά ο άνθρωπος δεν δήλωνε αριστερός ούτε επαγγελόταν κοινωνικές αλλαγές.

δύσκολα μου βάζεις γιατρέ.

"ευπατρίδης" δεν θα το έλεγα. ούτε και Πατριώτης -μεταξύ μας,ώρες ώρες, ντρέπομαι για πολλά σ αυτή τη χώρα. Φαντάρος πάντως πήγα. Οχι σαν κάτι άλλους...Πατριώτες.

Τέλος πάντων. χαίρομαι τουλάχιστον που δεν μου βρίσκεις τίποτα μεμπτό

και που είσαι: ούτε Δηλώνω ούτε επαγγέλομαι κάτι.
Αλλά είμαι σταθερός σαν μουλάρι.

με τόσους πηδηχτούς γύρω μου, σύντομα θα με βάλουν στο Μουσείο -bye-

Kαι η τακτική βραδυνή ενημέρωση για την σημερινή πρόβλεψη των bookmakers.
Η Ladbrokes δίνει 1.20 για Ν.Δ και 4 για ΠΑΣΟΚ.Ειναι μεγάλη Αγγλική Εταιρεία.
Εννοείται πώς αυτό δεν σημαινει υπόδειξη ψήφου,απλά αυτοί είναι πάντα πιό αξιόπιστοι απο τούς γκαλοπατζήδες.
Δεν σού χαρίζουν δεκάρα.

Kαι η τακτική βραδυνή ενημέρωση για την σημερινή πρόβλεψη των bookmakers.
Η Ladbrokes δίνει 1.20 για Ν.Δ και 4 για ΠΑΣΟΚ.Ειναι μεγάλη Αγγλική Εταιρεία.
Εννοείται πώς αυτό δεν σημαινει υπόδειξη ψήφου,απλά αυτοί είναι πάντα πιό αξιόπιστοι απο τούς γκαλοπατζήδες.
Δεν σού χαρίζουν δεκάρα.

1.20???????? Aυτο σημαινει πως δινουν πιθανοτητες κοντα στο 85-90% να κερδισει η ΝΔ!

Εδω παντως οι περισσοτεροι μιλουν για ντερμπυ...

"...Οπως μεγάλη μερίδα πολιτών πιστεύει ότι ξένες δυνάμεις κατευθύνουν την συγγραφή του επίμαχου βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ´ Δημοτικού ... έτσι διάφοροι φαιδροί πολιτικοί και λαϊκιστικά ΜΜΕ απεφάνθησαν βαρύγδουπα ότι η χώρα αποτελεί στόχο , ξένων , ίσως και εγχώριων , δυνάμεων ..."

Από άρθρο της σημερινής Καθημερινής , κάποιου Χαρίδημου Τσούκα , καθηγητού στο ALBA και στο Πανεπιστήμιο Warwick .

( Ο παραλληλισμός μου αρέσει . Housewives δηλαδή , εγκλωβισμένες στο νοικοκυριό τους , που δεν γνωρίζουν ότι ο Ταϋγετος , μπορεί να αναφλεγεί και μόνος του βραδιάτικα ) .

Σπυρο εσυ δλδ με ολο το σκηνικο που εχει γινει τις τελευταιες ημερες, εχεις θυμωσει με τον Αλαβανο, τον Συνασπισμο γενικοτερα, το Πασοκ και λιγο με το συγκροτημα Λαμπρακη (πιο πολυ με αυτους τους ψευτοαριστερους που δουλευουν εκει). Χμμμμ....

1.20???????? Aυτο σημαινει πως δινουν πιθανοτητες κοντα στο 85-90% να κερδισει η ΝΔ!

Εγώ θα περιμένω, πάντως, να φτάσει η Ν.Δ στο 1.0 και το ΠΑΣΟΚ στο 4.0 για να παίξω παρολί και τους δυο μαζί.....

Attachments

• moutza.jpg
    moutza.jpg
    41.7 KB · Views: 14
απο την Καθημερινη

Πώς καταρρέουν οι κοινωνίες

Του Χαριδημου Κ. Τσουκα

Το Νησί του Πάσχα, ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό, πλούσιο σε βλάστηση, με γόνιμα εδάφη, γνώρισε την ακμή του μεταξύ του 15ου και 16ου αιώνα, κάτι που πιστοποιείται και από τα πανύψηλα μεγαλιθικά αγάλματα που έχτισαν οι κάτοικοί του. Οταν στις αρχές του 18ου αιώνα οι δυτικοί εξερευνητές πάτησαν το πόδι τους στο νησί, εντυπωσιάστηκαν πώς αυτοί οι «μικροκαμωμένοι, αχαμνοί, φοβισμένοι και αξιοθρήνητοι» κάτοικοί του (σύμφωνα με την περιγραφή του καπετάνιου Κουκ) κατάφεραν να χτίσουν τεράστια αγάλματα. Η κοινωνία του νησιού είχε σχεδόν καταρρεύσει: η πλούσια βλάστηση είχε εξαφανιστεί, η απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο ήταν πλήρης, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 70% και οι εναπομείναντες κάτοικοι υπέφεραν από τέτοια έλλειψη τροφίμων που οδηγήθηκαν στον κανιβαλισμό.

Τι είχε συμβεί; Γιατί κατέρρευσε η κοινωνία του Νησιού του Πάσχα; Οπως εξηγεί, με εντυπωσιακή ευρυμάθεια, στο βιβλίο του «Κατάρρευση» (Κάτοπτρο, 2006) ο καθηγητής Βιογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Τζάρεντ Ντάιαμοντ, οι κάτοικοι του νησιού επέλεξαν να διαχειριστούν το φυσικό περιβάλλον με έναν, όπως αποδείχθηκε, καταστροφικό τρόπο: υπερεκμεταλλεύτηκαν την ξυλεία των δένδρων και τη γονιμότητα του εδάφους, αυξήθηκε υπερβολικά ο πληθυσμός και χώρισαν τη γη τους σε περιοχές που εξουσίαζαν ομάδες πληθυσμού με ανταγωνιστικές (έως και πολεμικές) μεταξύ τους σχέσεις. Η αλόγιστη εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος υπέσκαψε την ικανότητα της μακροπρόθεσμης επιβίωσης.

Αναγκαία συνθήκη για να ευδοκιμήσει οργανωμένος κοινωνικός βίος είναι να υπάρχουν οι απαραίτητες υλικές συνθήκες που επιτρέπουν τη συγκρότηση και διαιώνισή του. Αν δεν έχουμε γη να καλλιεργήσουμε, δεν θα φάμε. Αν δεν έχουμε νερό να πιούμε, θα διψάσουμε. Αν δεν αναπνέουμε καθαρό αέρα, θα αρρωστήσουμε. Μπορεί η βιολογική φύση μας να παρέχει το αναγκαίο υπόστρωμα για την κοινωνική ζωή, αλλά είναι η τελευταία που υπαγορεύει, σε μεγάλο βαθμό, τον τρόπο που θα ικανοποιήσουμε τις βιολογικές μας ανάγκες. Ο κοινωνικός άνθρωπος ορίζει τους όρους επιβίωσης του βιολογικού ανθρώπου.

Ενώ ο Ντάιαμοντ εξηγεί με περιβαλλοντικούς όρους την κατάρρευση μιας κοινωνίας, το επιχείρημά του δεν είναι αιτιοκρατικό: οι αιτίες της κατάρρευσης δεν είναι τόσο φυσικές (και άρα αναπόφευκτες), όσο ανθρωπογενείς. Οι επιλογές που κάνουν οι κοινωνίες αναφορικά με το περιβάλλον καθορίζουν σημαντικά τις δυνατότητες επιβίωσής τους. Ο Ντάιαμοντ παραθέτει μια σειρά από λόγους για τους οποίους οι κοινωνίες μπορούν να κάνουν λάθος επιλογές. Θα σταθώ σε έναν που μας αφορά ιδιαίτερα. Μια κοινωνία ενδέχεται να καταληφθεί από ένα είδος συλλογικής ακρασίας: να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της ακόμα και όταν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Εξηγούμαι.

Ενα από τα κρίσιμα διλήμματα του κοινωνικού βίου αφορά την ικανοποίηση του βραχυπρόθεσμου ατομικού συμφέροντος έναντι του μακροπρόθεσμου συλλογικού συμφέροντος. Βραχυπρόθεσμα, οι ατομικές ανάγκες είναι πιεστικά άμεσες, μακροπρόθεσμα όμως απαιτούνται περιορισμοί στον τρόπο που αυτές ικανοποιούνται. Ο λόγος είναι ότι η ικανοποίηση βραχυχρόνιων ατομικών αναγκών είναι βιώσιμη μόνο όταν γίνεται σε ένα πλαίσιο επιλογών που διαμορφώνεται με μακροχρόνια κριτήρια προστασίας συλλογικών αγαθών. Οπως ρωτάει ο Ντάιαμοντ, «τι σκεφτόταν ο κάτοικος του Νησιού του Πάσχα όταν έριχνε κάτω το τελευταίο φοινικόδεντρο;» Οταν η κοινωνία χάσει την αίσθηση της σπουδαιότητας των συλλογικών αγαθών ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ικανοποίηση των ατομικών αναγκών, τότε οι κοινωνίες καταρρέουν.

Για τα συλλογικά αγαθά μεριμνούν οι δημόσιοι θεσμοί. Οι τελευταίοι ορίζουν, καταρχήν, το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιλέγουν τα άτομα. Οι πρόσφατες δασικές πυρκαγιές και η αντιμετώπισή τους έδειξαν πόσο καχεκτικά λειτουργούν οι δημόσιοι θεσμοί στην Ελλάδα. Είδαμε χρονίως υποστελεχωμένα Δασαρχεία, έλλειψη πόρων, απουσία καλής οργάνωσης και επιτελικού σχεδιασμού για πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών, καθώς και κομματικοποιημένη και φατριαστική λειτουργία της Πυροσβεστικής. Πάνω απ’ όλα, οι πυρκαγιές στάθηκαν η αφορμή να διαπιστώσουμε, για μία ακόμη φορά, ότι για το αυτιστικό πολιτικό μας σύστημα η προστασία των συλλογικών αγαθών δεν είναι η κορυφαία προτεραιότητά του.

Μήπως υπερβάλλω; Το ομόφωνο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής για τον ενιαίο φορέα δασοπροστασίας χρονολογείται από το 1993, ενώ η υλοποίησή του ακόμα εκκρεμεί! Πέντε χιλιάδες αποφάσεις για κατεδάφιση αυθαιρέτων εκκρεμούν στο Δασαρχείο Πεντέλης, αλλά δεν εκτελούνται. Από τα 160.000 στρέμματα καμένου δάσους στην Πεντέλη, στις πυρκαγιές του 1995 και 1998, τα μισά περίπου εξαιρέθηκαν της αναδάσωσης. Σε όλη την Ελλάδα υπολογίζονται πάνω από 300.000 αυθαίρετα, τα οποία, με αξιοζήλευτη περιοδικότητα, νομιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις. Η χώρα ακόμη δεν έχει Εθνικό Κτηματολόγιο, ούτε ολοκληρωμένους δασικούς χάρτες, γεγονός που διευκολύνει αφάνταστα τους καταπατητές και οδηγεί σε εξαιρέσεις από την αναδάσωση. Οι υδροβόρες καλλιέργειες στη Θεσσαλία συνεχίζονται αμείωτα παρά την αυξανόμενη έλλειψη νερού. Αντί οι οικιστικές επιλογές των ατόμων να γίνονται μέσα στο πλαίσιο που θέτουν τα χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια της πολιτείας, αυτό το ίδιο το πλαίσιο δημιουργείται συχνά εκ των υστέρων για να νομιμοποιήσει τα αυθαιρετούντα άτομα. Το δημόσιο συμφέρον καταλήγει να είναι απλώς το άθροισμα των ατομικών συμφερόντων.

Με τον τρόπο αυτό απομειώνεται η ικανότητα της κοινωνίας ως συστήματος να ενεργεί στρατηγικά για τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή της, αφού το βραχυχρόνιο συμφέρον και η μακροχρόνια επιδίωξη συναιρούνται. Ο χρόνος θεωρείται ένα άθροισμα πολλών ασύνδετων στιγμών, ποιοτικά αδιαφοροποίητων μεταξύ τους, αντί η μελλοντική ικανότητα επιβίωσης να υπαγορεύει την τρέχουσα δημόσια πολιτική. Οι τωρινές ανάγκες κυριαρχούν έναντι μελλοντικών αναγκών.

Το μοτίβο είναι πασιφανές, απλώς αναδεικνύεται με κάθε καινούργια κρίση: οι δημόσιοι θεσμοί μας, καχεκτικοί και κομματικοποιημένοι καθώς είναι, εμπλέκονται στο βραχυχρόνιου ορίζοντα πολιτικό παιχνίδι της εξουσίας, με συνέπεια να είναι ανήμποροι να προστατεύσουν τα μακροχρόνια συλλογικά αγαθά. Οι πολιτικοί μας ηγέτες προτιμούν να θέτουν το κομματικο-πελατειακό συμφέρον πάνω από το συλλογικό. Ακόμα και όταν οι επιλογές τους είναι αποδεδειγμένα ζημιογόνες ή ανεπαρκείς, η πολιτική τους σταδιοδρομία δεν κινδυνεύει. Ο κ. Λαλιώτης επανέρχεται δριμύτερος στην πολιτική ζωή λες και το φιάσκο του Κτηματολογίου δεν συνέβη ποτέ, ενώ ο κ. Τσιτουρίδης προετοιμάζεται για τις επερχόμενες εκλογές λες και τα σκάνδαλα των «κουμπάρων» και των «ομολόγων» ήταν προϊόντα μυθοπλασίας. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, τα μυρίζουμε, τα αναπνέουμε.

Απάντηση: Re: 60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

Σπυρο εσυ δλδ με ολο το σκηνικο που εχει γινει τις τελευταιες ημερες, εχεις θυμωσει με τον Αλαβανο, τον Συνασπισμο γενικοτερα, το Πασοκ και λιγο με το συγκροτημα Λαμπρακη (πιο πολυ με αυτους τους ψευτοαριστερους που δουλευουν εκει). Χμμμμ....

Γιατί Παναγιώτη ,απαγορεύεται???
To σκηνικό αυτό στήθηκε απο πολύ παλιότερα γιά να φτάσουμε εδώ σήμερα.
Μήπως πρεπει να εμφανίζομαι θυμωμένος σαν τον Καμπουράκη??
Ο Κυριος Παπανδρέου δεν υπήρξε σημαινoν στέλεχος τριών Κυβερνήσεων??
Διεφώνησε ποτέ με τίς επιλογές τους.??
Ζήτησε συγνώμη απο τον λαό γιατί επί 20 χρόνια δεν εφτιαξαν Κτηματολόγιο και Δασολόγιο και ουδέποτε διέρρηξαν επί τής ουσίας τίς σχέσεις τους με την Εκκλησια??
Μήπως θα έπρεπε να με καταλάβει ´αντιδεξιά ρητορεία´για να αποδείξω οτι συμπάσχω ή ότι πάσχω??Η να τραβάω δημοσίως τα μαλλιά μου??
Mήπως ξεχνάς ότι μεγάλο τμήμα τής ιδιαίτερης πατρίδας μου κάηκε??
Θα πρεπει να αποδεχτώ οτι άναψαν τυχαία οι φωτιές για να συνταυτιστώ με τον Αλαβάνο και τον κύριο Παπανδρέου??Toτε θά ήμουν in??Nαι προσωπικά θεωρώ ότι αυτά που συμβαίνουν σε κάθε χώρα έχουν σχέση και(γραφω καί)με τον διεθνή παράγοντα.
Εχω επανειλημένα εκφρασει δημόσια τίς σκέψεις μου.
Για τον Αλαβάνο δεν ειμαι θυμωμένος ,αλλά απογοητευμένος.
Θεωρω οτι η κυβέρνηση Καραμανλή απέτυχε.Αλλά δέν βλέπω καλύτερη διάδοχη κατάσταση.Γνωμη μου και δικαίωμά μου.
Οσο για το χμμμμ δεν κατάλαβα.

"...Οπως μεγάλη μερίδα πολιτών πιστεύει ότι ξένες δυνάμεις κατευθύνουν την συγγραφή του επίμαχου βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ´ Δημοτικού ... έτσι διάφοροι φαιδροί πολιτικοί και λαϊκιστικά ΜΜΕ απεφάνθησαν βαρύγδουπα ότι η χώρα αποτελεί στόχο , ξένων , ίσως και εγχώριων , δυνάμεων ..."

Από άρθρο της σημερινής Καθημερινής , κάποιου Χαρίδημου Τσούκα , καθηγητού στο ALBA και στο Πανεπιστήμιο Warwick .

( Ο παραλληλισμός μου αρέσει . Housewives δηλαδή , εγκλωβισμένες στο νοικοκυριό τους , που δεν γνωρίζουν ότι ο Ταϋγετος , μπορεί να αναφλεγεί και μόνος του βραδιάτικα ) .

Φαινεται οτι ο κύριος Τσούκας δεν διάβασε ποτέ του έστω το site τού C.D.R.S.E.E.
Mα και ο Ανδριανόπουλος Βουλευτής Επικρατείας έως πρόσφατα τού νέου ΠΑΣΟΚ έγραφε άρθρα στην Wall Street Journal και έλεγε οτι το 97% τών Ελλήνων πάσχει απο σχιζοφρένεια γιατί βγαίνει στούς δρόμους όταν βομβαρδιζόταν η Σερβία.
Σαν να διαβάζω φωτοκόπιες και με συγκεκριμένους άλλους διανοητές.

Re: Απάντηση: Re: 60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

Ζήτησε συγνώμη απο τον λαό γιατί επί 20 χρόνια δεν εφτιαξαν Κτηματολόγιο και Δασολόγιο και ουδέποτε διέρρηξαν επί τής ουσίας τίς σχέσεις τους με την Εκκλησια??
Μήπως θα έπρεπε να με καταλάβει ´αντιδεξιά ρητορεία´για να αποδείξω οτι συμπάσχω ή ότι πάσχω??Η να τραβάω δημοσίως τα μαλλιά μου??
Θα πρεπει να αποδεχτώ οτι άναψαν τυχαία οι φωτιές για να συνταυτιστώ με τον Αλαβάνο και τον κύριο Παπανδρέου??Toτε θά ήμουν in??Nαι προσωπικά θεωρώ ότι αυτά που συμβαίνουν σε κάθε χώρα έχουν σχέση και(γραφω καί)με τον διεθνή παράγοντα.
Θεωρω οτι η κυβέρνηση Καραμανλή απέτυχε.Αλλά δέν βλέπω καλύτερη διάδοχη κατάσταση.Γνωμη μου και δικαίωμά μου.

Θεωρεις περισσοτερο επικαιρο, τον προτερο βιο του Παπανδρεου απο την ανικανοτητα καποιων να περιορισουν τις φωτιες; Δλδ αυτη τη στιγμη η κριτικη σου θεωρεις οτι πρεπει να απευθυνεται στον συνασπισμο και το Πασοκ; Σαφως και ειναι δικαιωμα σου αλλα και εμενα ειναι δικαιωμα μου αυτο να με κανει να αναρωτιεμαι. Και οταν αναρωτιεμαι κανω χμμμμ.....

Απάντηση: Re: 60+ νεκροί από τις φωτιές μεχρι σήμερα...

:grinning-smiley-043

Ελα βρε Παναγιωτη, οι ανεπαρκειες των κυβερνησεων υφιστανται 30+ χρονια τωρα.... Ολες οι επιλογες επικαιρες ειναι ετσι οπως το βλεπω εγω.,...

Απλα ο αγωνας γινεται για την καρεκλα και τπτ αλλο. Σκεφτομαι δε τον Αλαβανο η τον καρατζαφερη μελη μιας κυβερνησης και με πιανει συγκρυο.

Αλλα θα ειχε ενδιαφερον (και πικρο γελιο) να δουμε μια τετοια κυβερνηση να βαραει τους διαδηλωτες, η να αφηνει να καουν τα δαση το επομενο καλοκαιρι...

Εκει σε θελω μαστορα.....(bob)

Βασιλη αν μιλαγαμε για οικονομικα θεματα σαφως και οι ευθυνες επιμεριζονται σε βαθος χρονου. Το ιδιο για κοινωνικα θεματα. Και βεβαια ιση ευθυνη φερουν τα 2 μεγαλα κομματα οσο αφορα τα περιθωρια οικοπεδοποιησης στα καμενα. Οποτε δεχομαι αν θελεις οτι το Πασοκ, ο Αλαβανος, ο Παναθηναικος φταιει που μπηκανε οι φωτιες. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΤΙΣ ΣΒΗΝΟΥΝ. Αυτο με καιει εμενα τωρα και οχι αν ο Γιωργακης η ο Αλαβανος προσπαθουν να επωφεληθουν πολιτικα απο αυτο.

Τωρα αν ο Γιατρος με θεωρει Λαμπρακιστη, να του πω οτι ουτε το σπιτι μου στο hitech δεν εχω καταφερει να βαλω:flipout:

Οποιος και να ηταν επικεφαλης της πυροσβεστικης, τα ιδια θα γινοταν. Αλλωστε ο Φουρλας , πρασινος (ειναι, ηταν, ειναι, δεν ξερω)

Πιστευετε σοβαρα οτι οποια κυβερνηση και αν ηταν, ακομα και ΚΚΕ, θα ειχε διαφορα στην κατασβεση? ?????????????????

Ρε συ, θα στο πεταξω εγω απο το ανοικτο μπαλκονι σου (το περιοδικο) !!!