8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Re: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

Μαλιστα ....
να και κατι που δεν ηξερα ! -bye-

Αυτο βεβαια δεν αποδεικνυει οτι οι μηχανικοι της Apple τα ξανασχεδιασαν ολα.
Αντι να ξεκινησουν απο το μηδεν, ξεκινησαν απο την μοναδα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ KAI ΛΙΓΟ.
Oχι βεβαια για το ποντικι (που ειναι εφευρεση του Douglas Engelbart) αλλα για ολα τα υπολοιπα.
Oπως και να χει, τελικα ΗΤΑΝ fair trade η ανταλλαγη που τους προτεινε ο Jobs.

Αυτο που ειπε και ο Kiriak.
ΓΑΤΟΣ ΓΑΤΑΡΟΣ Ο ΣΤΗΒ !!!! Ειδε την μεγαλη εικονα και οχι το δολλαριακο αντιτιμο.

Η παροιμοιωδης βλακεια παει ... στην Xerox !!! Eξωφρενικη λιποψυχια.
Εξαργυρωσε ΑΣΥΧΓΩΡΗΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ιδεες που σημερα αξιζουν ΔΙΣ και οδηγουν τον κοσμο των Η/Υ.
Αυτο γινεται οταν μετοχοι και δικηγοροι (εταιριων) αποτιμουν .... ιδεες !!! Τις αποτιμουν στο σημερα.
Δεν χρειαζεται να εχουν οραμα (αφου δεν ειναι οραματιστες). Εκαναν ενα τετοιο παρκο κοσμημα (απο το 71)
και ξεπουλησαν τον αφρο του πνευματικου τους εργου ... γιατι πιστεψαν στην Apple περισσοτερο απο οτι
στον εαυτο τους. :bang:

Τι να πω ...... SPEECHLESS :icon15:

Last edited:

Επειδή είδα ένα γατάκι με καλό τσιπ ήχου που το έλεγαν Amiga, έχω να πω πως μπροστά στις εφαρμογές που άνοιξε το αντίπαλο δέος, και για το λόγο αυτό έγινε το αγαπημένο των μουσικών, η Amiga δεν έπιανε μία στον ήχο.
Εκτός κι αν ήσουν gamer, οπότε δικαιολογείται.

Με midi in & midi out, άμα λάχει.

a520stf.jpg

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Επειδή είδα ένα γατάκι με καλό τσιπ ήχου που το έλεγαν Amiga, έχω να πω πως μπροστά στις εφαρμογές που άνοιξε το αντίπαλο δέος, και για το λόγο αυτό έγινε το αγαπημένο των μουσικών, η Amiga δεν έπιανε μία στον ήχο.
Εκτός κι αν ήσουν gamer, οπότε δικαιολογείται.

Με midi in & midi out, άμα λάχει.

Ξεχνας βεβαια οτι η Amiga δημιουργουσε μονη της τον ηχο, ενω το πAtari ηταν απλα ενας midi controller.
Το built-in τσιπακι ηχου του (AY3-8912), ηταν ιδιο με αυτο του Amstrad CPC και του... ZX Spectrum!

Δεν λεω, εκεινη την εποχη ηταν βολικο να εχεις ενα φτηνο computer σαν midi controller, αν ησουν ο Jean Michel Jarre και διαθετες πανακριβα keyboards και sequencer.
Eντελως αχρηστο ομως, αν ησουν home user.

Να σου πω. Επειδή είχα synth Roland και sequencer πάλι της Roland (δηλαδή ακόμα τα έχω) από ένα σημείο και μετά, το sequencer δεν είχε νόημα αφού με τον Atari μπορούσες να κάνεις περισσότερα πράγματα. Εγώ απλά το πέτυχα πάνω στην εξέλιξη τη στιγμή που με το sequencer είχες λίγο περισσότερες επιλογές.
Στην πράξη αν περίμενα λίγο θα είχα τις ίδιες δυνατότητες συν ένα computer και θα έμεναν και ρέστα.

ΜΙDI ... 8bit PCM ... και χλαπατσιμπαλα .... :laugh::laugh::laugh:
ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΗΧΟ ΑΠΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ... :Banane0:

Να σου πω. Επειδή είχα synth Roland και sequencer πάλι της Roland (δηλαδή ακόμα τα έχω) από ένα σημείο και μετά, το sequencer δεν είχε νόημα αφού με τον Atari μπορούσες να κάνεις περισσότερα πράγματα. Εγώ απλά το πέτυχα πάνω στην εξέλιξη τη στιγμή που με το sequencer είχες λίγο περισσότερες επιλογές.
Στην πράξη αν περίμενα λίγο θα είχα τις ίδιες δυνατότητες συν ένα computer και θα έμεναν και ρέστα.

Εννοειται πως δεχομαι οτι ο ST ηταν ενα πολυ καλο εργαλειο ελεγχου, για οσους ειχαν καλες γεννητριες ηχου.
Ειχε ολοκληρωμενο midi με "σφιχτο" clock μεγαλης ακριβειας (η κινηση ματ της Atari στο συγκεκριμενο θεμα) και αρκετη υπολογιστικη ισχυ για να τα βγαλει περα ακομα και σε χρηση στουντιο.

Αν ομως δεν διεθετε καποιος τουλαχιστον ενα DX7, ενα Korg ή ενα Roland οπως εσυ (τυχερακια!), σαν αυτονομος υπολογιστης ηταν σχεδον μουγγος.

Οι ενσωματωμενες ηχητικες δυνατοτητες των Atari βελτιωθηκαν θεαματικα με την σειρα των STE, αλλα δεν υπηρξε αντιστοιχη εκμεταλευση απο το software.
Τον καλυτερο ηχο (και οχι μονο) απο ολους τους home micros, ειχε ο Acorn Archimedes, ενα μηχανημα που δυστυχως αργησε και δεν "επιασε".
Δεν αγαπηθηκε απο τους χρηστες, δεν υποστηριχθηκε απο software και τελικα πηγε αδικοχαμενο.

Τον καλυτερο ηχο (και οχι μονο) απο ολους τους home micros, ειχε ο Acorn Archimedes, ενα μηχανημα που δυστυχως αργησε και δεν "επιασε".
Δεν αγαπηθηκε απο τους χρηστες, δεν υποστηριχθηκε απο software και τελικα πηγε αδικοχαμενο.

Τι μου θύμισες τώρα; ένα από τα μηχανήματα που βλέπαμε στα περιοδικά και μας τρέχαν τα σάλια,
όπως το λες όμως, άργησε, και σύντομα έπεσε και η λαίλαπα των " pc " και τους εξαφάνισε όλους

Ηταν λιγο ακριβουτσικα ... αν θυμαμαι καλα (μιλαω για 1988-90).
Xαλβαδιαζα και εγω, ενα ... για fractals :p

Ξανα στα παλια ... :p

Μεταμελεια ... αλλα για κατι που δεν μπορουσε να αποφευχθει.
Με την εμμονη του Steve να ριξει ολα τα χρηματα (και ερευνα) στον Macintosh
και να γραψει στα παλια του παπουτσια το Apple II, που εκεινη την στιγμη, ηταν
το μονο που απεφερε εσοδα στην εταιρια (το Apple III ειχε αποτυχει) ...
για ποιο λογο να χει καποιος ενοχες ?

Με τον τροπο που προχωρουσε, ο Steve ηταν ικανος να ριξει στα βραχια τα παντα (1985).
Τελειομανης (τον καταλαβαινω σ'αυτο) και ανενδοτος σε οτιδηποτε ειχε να κανει με αργοπορια
στους στοχους του .... εκανε τους παντες να τρεχουν ασθμαινοντας πισω απο τα οραματα του.
Για να μπορεις να τον ακολουθησεις, απλα επρεπε να ζεις (και να κοιμασαι) με το ΤΙ και ΠΩΣ
μπορουσε να γινει καλυτερο στον Mac και το OS του. Κυριολεκτικα, ομως .... 24/7 ... !!!

"Χerox could own the entire computer industry, today.
Could have been a company ten times it's size.
Could have been IBM, could have been the Microsoft of the 90s."

Σημασια εχει ΠΟΙΟΣ τα λεει ολα αυτα !

Aρα μαλλον θα πρεπει να αναθεωρησω τον χαρακτηρισμο "πλιατσικο"
αφου οι ιδιοι οι ερευνητες στο Palo Alto συμφωνουν οτι οι επισκεπτες της Apple
"understood in an hour what none of our senior executives understood after years
of showing to them". Οι μηχανικοι της Apple, προς μεγαλη απογοητευση αυτων της Xerox,
διεσωσαν και συνεχισαν μια ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ερευνητικη δουλεια ετων .... που βρισκοταν στα
αζητητα απο την ιδια την Xerox.

Πραγματικα ΛΥΠΗΡΟ !

Απάντηση: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

Να πω την αλήθεια ποτέ δε συμπάθησα τη xerox ακριβώς για αυτό το λόγο. Εν αντίθεση με τα bell labs και την IBM. Και οι τρεις έκαναν ερευνα υπέρ υψηλού επιπέδου αλλά οι δυο τελευταίοι είχαν και απίστευτους μανατζαραιους που εκμεταλλεύτηκαν τις περισσότερες από τις εφευρέσεις τους.

Μα πως να συμπαθησεις κατι τοσο φορμαλιστικο οσο ... μια φωτοτυπια ?

Για κακη τους τυχη (και καλη μας) εφτιαξαν μια τεχνολογικη ουτοπια που ... ξεπερασε τα αναμενομενα.
Στοχος τους ηταν να μην φτασουν να εξοριστουν απο κατι που ΠΟΤΕ δεν κατεφθασε > το paperless office.
Και πηγαν τοσο μακρια και μπροστα (οχι οι μανατζερς, οι σνικεραδες μηχανικοι) που βρεθηκαν ΜΠΡΟΣΤΑ
απο οποιοδηποτε (υποτιθεμενο) ανταγωνισμο. Ειναι σαν να παω να παλεψω σε ενα ρινγκ και ξαφνικα να
γινομαι λιονταρι και να αναρωτιεμαι "τωρα, τι να τα κανω τα δοντια και τα νυχια ... θα μου σκιστουν τα γαντια".

Τι μου θύμισες τώρα; ένα από τα μηχανήματα που βλέπαμε στα περιοδικά και μας τρέχαν τα σάλια,
όπως το λες όμως, άργησε, και σύντομα έπεσε και η λαίλαπα των " pc " και τους εξαφάνισε όλους

Ηταν λιγο ακριβουτσικα ... αν θυμαμαι καλα (μιλαω για 1988-90).
Xαλβαδιαζα και εγω, ενα ... για fractals :p

Για να θυμηθουμε ξανα αυτο το υπεροχο μηχανημα, μια διαφημιση του 1990-91 απο το Pixel, την "βιβλο" της εποχης...

archie_greek_ad_small.jpg

Σε υψηλοτερη αναλυση εδω

Θαυμαστε "εξωγηινα" (για την εποχη) χαρακτηριστικα:
Επεξεργαστης RISC 32 bit
1-4 MB RAM
Γραφικα 640x512 με 256 χρωματα, 800x600 με 16 χρωματα, 1152x896 με 2 χρωματα
Παλετα 4.096 χρωματων
Ηχος PCM, 8 καναλια, stereo
Ενσωματωμενο HD controller
Εσωτερικες θυρες επεκτασης, υπηρχε και καρτα που εδινε MS-DOS συμβατοτητα

Η τιμη βεβαια... δαγκωνε, 195.000 δρχ χωρις ΦΠΑ, χωρις μονιτορ, χωρις σκληρο!

Μια Amiga 500 χωρις μονιτορ και σκληρο δισκο κοστιζε την ιδια περιοδο περιπου 100.000 χωρις ΦΠΑ, ενω ενα συμβατο Turbo-X ειχε 168.500 χωρις ΦΠΑ, αλλα με μονιτορ και 20ΜΒ σκληρο δισκο!

Η μονη μου επαφη με τον Archie ηταν σε μια-δυο εκθεσεις, οπου ειχα μεινει αναυδος απο αυτα που εβλεπα και ακουγα απο το μηχανημα.
Οσο και αν ειχα "καλομαθει" απο τις multimedia δυνατοτητες της Amiga μου, ο Archie επαιζε σε αλλο επιπεδο.

Δυστυχως ομως η πολυ υψηλη τιμη του και η σοβαρη ελλειψη software, μαζι με το γεγονος οτι εμφανιστηκε αργα σε μια ηδη διαμορφωμενη αγορα, καταδικασε το μηχανημα σε εμπορικη αποτυχια.

Πάντως η προίκα τους ζεί
Η ARM μετά από διαφορές τρικυμίες επέζησε
Και σήμερα είναι αξιοζήλευτη
Τόσο για τα smartphones / tablets όσο και στα Pi