8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

To πρόβλημα με αυτά τα παιχνίδια ήταν τα MMO. Aν έπαιζε κανείς ένα ΜΜΟ, δεν γυρνούσε πίσω.

Τι μου θύμισες!
go north
go west
hit hit hit hit hit!!! :flipout:

Text based MMO σε BBS!
Είχε τότε η Gate BBS και ήταν τρελό κόλλημα.
Με shortcuts στο πληκτρολόγιο εννοείται για να μη γράφεις συνέχεια!

Μια που το θεμα επισημοποιηθηκε ως thread 8 & 16 bit αναμνησεων, επιτρεψτε μου να παρουσιασω καποια retro κομματια που εχω στην συλλογη μου.

Ξεκιναμε με ενα Compaq Armada 1510

RETRO_COMPAQ_ARMADA_1510.jpg

Laptop του 20ου αιωνα, βαρους 3.5 κιλων! Στα χαρακτηριστικα εχουμε Pentium 120 MHz, 48 MB RAM, δισκο 640 ΜΒ, οθονη 12" 800x600, CD-ROM, IrDA, PMCIA (αν δεν κανω λαθος) και ενα σωρο ports μεταξυ των οποιων και VGA. Με Windows 98 και αντιστοιχο Office, σε λειτουργικη κατασταση αν και το κατω μισο της οθονης βγαζει χρωματιστες καθετες γραμμες.
Αποκτηθηκε απο γνωστο, κατοπιν ανταλλαγης με παλιο desktop.

Συνεχιζουμε με ενα κλασσικο κομματι, ενα Gameboy DMG-001

RETRO_GAMEBOY_ORIGINAL.jpg

Σε πολυ καλη κατασταση, ελαχιστα κιτρινισμενο. Η οθονη ειναι αψογη, τα controls απολυτως λειτουργικα και το καπακι της μπαταριας αθικτο. Απο software τα απολυτως απαραιτητα Tetris και Super Mario Land, συν το (αθλιο στην συγκεκριμενη εκδοση) Kick Off...
Αγοραστηκε απο eBay μαζι με τα games του, σε ασυνηθιστα χαμηλη τιμη για την κατασταση του.

Περναμε στον παππου των video games, το Atari 2600 VCS (Woody Light Sixer)

RETRO_VCS_WOODY_SIXER.jpg

Σε καλη κατασταση, ομως με ενα μονο joystick. Εικονα και ηχος ΟΚ, αν και η κυρια χρηση του ειναι ως... ντεκορ! Απο software, μονο τα δυο games που βλεπετε.
Αποκτηθηκε απο μελος καποιου φορουμ, κατοπιν ανταλλαγης με παλιο desktop.

Στην συνεχεια εχουμε τον Amstrad τον CPC τον 6128 και μπραβο του!

RETRO_AMSTRAD_6128.jpg

Με πρασινο βεβαια μονιτορ, οπως εκεινο που εβγαλα τα ματια μου στην εφηβεια. Σε καλη γενικα κατασταση, το drive δουλευει μια χαρα χωρις καν να εχει αλλαχθει ιμαντας. Απο software, περιπου 20 δισκετες με ολα τα διαμαντια της εποχης. Επισης εχει διασωθει ενα δικο μου παιχνιδι γραμμενο σε Basic, "Ο Τροχος Της Τυχης".
Χαριστηκε απο φιλο, τον ειχε κρατησει απο τοτε στην αποθηκη...

Και τωρα ησυχια παρακαλω, στην σκηνη ανεβαινει η κυρια Amiga 500...

RETRO_AMIGA_500.jpg

Κιτρινισμενη και γρατζουνισμενη, αλλα ετοιμοπολεμη. Drive και ποντικι δουλευαν μια χαρα οταν την ειχα δοκιμασει παλαιοτερα, αλλα απο τοτε μυστηριωδως εχει χαθει η γεματη δισκετοθηκη που την συνοδευε. Επισης εχει εξαφανιστει το scart που ειμαι σιγουρος οτι υπηρχε, οποτε η κυρια αναπαυεται χωρις να μπορει να δειξει τα καλη της.
Χαριστηκε απο αλλο φιλο, που επισης την ειχε κρατησει απο τοτε στην αποθηκη και ετοιμαζοταν να την πεταξει!

Και για το τελος, εχουμε το καμαρι της μικρης συλλογης μου... Κονσολα Amiga CD32

RETRO_AMIGA_CD32.jpg

Σε πραγματικα πολυ καλη κατασταση με laser που (ακομα) διαβαζει τα παντα, φτου, φτου μη το ματιασω. Μαζι με το αυθεντικο (και αισχρο) gamepad και ενα τρικουμπο Competition Pro gamepad, το οποιο καπου ειναι καταχωνιασμενο. Συνεργαζεται πολυ καλα με την εικονιζομενη 15αρα 4:3 LCD TV, η οποια εχει S-Video in και stero ηχεια και ως εκ τουτου αποτελει μαλλον ιδανικη "μοντερνα" επιλογη για το μηχανημα. Απο software, υπαρχουν... τα παντα (που λεει ο λογος), ας ειναι καλα τα διαφορα CD compilations που εφτιαξαν καποιοι καλοι ανθρωποι και κυκλοφορουν στο internet!
Αγοραστηκε απο eBay την προ μνημονιου εποχη σε σχετικα τσιμπημενη τιμη, ενω πλεον οι τιμες εχουν φτασει σε εξωπραγματικα επιπεδα...

Επιτρεψτε μου επισης να υπενθυμισω στην... νοσταλγουσα ομηγυρη το δωρεαν ηλεκτρονικο περιοδικο iamretro, που φτιαχνουμε με την παρεα του ομωνυμου site.
Εχουμε "κυκλοφορησει" τρια τευχη και ετοιμαζουμε σιγα σιγα το τεταρτο.
Περισσοτερες πληροφοριες (με links για κατεβασμα PDF και on-line διαβασμα στο issuu) θα βρειτε σε αυτο το thread.

Αυτα ειναι ..... :SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μετά μόνο tetris.

Απο το 1988 μεχρι το 1990, με τον ταπεινο 8088 ..... -bye- ...... (3D παρακαλω !!!!)
Ειχα φτασει να παιζω αυτο το παιχνιδι με κλειστα ματια (που λεει ο λογος ...).
Μου ανεπτυξε σε πολυ καλο βαθμο την ογκομετρικη μου ικανοτητα.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Kαπου στο 1991 .... τα γουστα τα τρελλα ! :Banane0:(ειχα αναβαθμιστει σε 286 και Trident VGA :proud:)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To παιχνιδι ειχε βγει απο το 1987 .... αλλα ΔΕΝ υπηρχε internet, τοτε,
επρεπε καποιος να σε ενημερωσει και δεν ηταν ουτε αυτο, μονο >
σε 8088 .... το τιμονι .... ισα που γυρνουσε με ρυθμους slideshow !
ΠΟΛΥ πιο αργα απ'οτι δειχνει το βιντεο ....

Αργησα παρα πολυ να αναβαθμιστω .... και εχασα μια ολοκληρη "εποχη" παιχνιδιων ! :icon15:

Last edited:
τι μου θυμήσατε τώρα !!!!

το 81 ή 82 (δεν θυμάμαι σίγουρα) είχα πρήξει τον συγχωρεμένο πατέρα μου και με κάτι οικονομίες που είχα και εγώ, έδωσε 13.000 δραχμές και πήρα το εξής:

1.jpg

απλά να πω ότι η ανάλυση οθόνης ήταν 64 Χ 44 , και τα παιχνίδια αναγκαστικά φτιαγμένα με χαρακτήρες αντί για γραφικά,
κάπως έτσι δηλαδή

kong.jpg

εκείνη την εποχή αγόραζα αγγλικά περιοδικά (μετά βγήκαν και τα πρώτα ελληνικά),

δεν ξέρω αν τα θυμάστε, με ατελείωτες λίστες με προγράμματα γραμμένα σε basic ή γλώσσα μηχανής,
τα οποία πληκτρολογούσε κανείς (μπορεί να έπαιρνε και 5-6 ώρες) για να κάνει κάτι ο υπολογιστής,

μετά ήρθανε και οι κασσέτες (ναι κασσέτες μουσικής) με τα πειρατικά προγράμματα

στα περιοδικά διαβάζαμε για ZX spectrum, BBC micro και Acorn Atom, Commodor Vic και 64, Apple II, Atari 400 και 800, Dragon (νομίζω 32 και 64, Oric Atmos

και διάφορα άλλα

αργότερα ήρθανε τα Amstrad 64, Acorn Electron, Sinclair QL, τα γιαπωνέζικα MSX (δεν το θυμάμαι καλά), ο πρώτος Mackintosh και τα Apple III και πολλά ακόμη

είχα φάει άπειρες ώρες να τα χαζεύω στα περιοδικά και να διαβάζω, ξαναδιαβάζω για το καθένα, είχα αρχίσει να γράφω προγράμματα σε basic και assembly....

Πάρτε και το δικό μου tribute στην εποχή (ακόμα βγάζω μυγάκια από τη Νikon) -bye- :

1380117_211110269066132_1453746223_n.jpg

Σου παίζει ο 6128?

Ναι, ειναι πληρως λειτουργικος. Βεβαια αυτα τα μηχανηματα, οσο καλη κατασκευη και αν εχουν σε σχεση με τα σημερινα, ποτέ δεν ξερεις πότε θα σε αφησουν.

τι μου θυμήσατε τώρα !!!!
το 81 ή 82 (δεν θυμάμαι σίγουρα) είχα πρήξει τον συγχωρεμένο πατέρα μου και με κάτι οικονομίες που είχα και εγώ, έδωσε 13.000 δραχμές και πήρα το εξής:
απλά να πω ότι η ανάλυση οθόνης ήταν 64 Χ 44 , και τα παιχνίδια αναγκαστικά φτιαγμένα με χαρακτήρες αντί για γραφικά

Respect στον ΖΧ81, τον παππου των home computers!

Πάρτε και το δικό μου tribute στην εποχή (ακόμα βγάζω μυγάκια από τη Νikon)

Φοβερος!
:SFGSFGSF:

Φοβερος!:SFGSFGSF:

Ξερεις απο που το ξεσηκωσε .... βεβαια .... :laugh:

out-run-screen1.png

Οπως και αν το φωτοσοπιασε .... εκανε τζαματη δουλεια (κυριως με το polarizer και τα συννεφα !) :2thumb22sup:

To παιζα μετα μανιας σε ενα κοϊναδικο κατω απο το Συντριβανι (Εθ. Αμυνης, πριν την Σβωλου) στην εν λογω κονσολα :proud:

OutRun.jpg

Καλο .... αλλα ακριβο (για 1989). Καθε μπουκια και εικοσαρικο ..... με ξεπαραδιασε ! :icon15:

Η το 1987 ? :chinscratch:..... (κομματακι δυσκολο να θυμηθω :hmmmm:) .... ολη η δεκαετια του 80 κυλησε σαν αιωνας υποαπασχολησης :proud:

Last edited:
Πολύ ωραίο νήμα. Το διάβασα όλο από την αρχή του, δε το είχα δει παλιότερα (μάλλον έφταιγε και ο τίτλος). Επειδή αναφέρθηκαν διάφορα για το IBM PC, θα πρέπει να αναφερθεί εδώ πως η IBM πολύ απλά δε πίστευε στο PC, και γι' αυτό δε φρόντισε να κλειδώσει την αρχιτεκτονική του. Όταν το κατάλαβε, προσπάθησε με το PS2 και το Microchannel architecture να επανακτήσει τον έλεγχο, αλλά ήταν πολύ αργά.

Προσωπικά ξεκίνησα με ένα Huyndai 386SX στα 16 MHz στο τέλος του 1990, όταν οι περισσότεροι αγόραζαν 286 ακόμα. Θυμάμαι κόστισε 400.000 δραχμές με 40MB σκληρό, VGA monitor 640*480 και 4MB RAM, αντί για 1 που ήταν το συνηθισμένο.

Οι αναβαθμίσεις άπειρες. ο 40ρης έγινε 80ρης πολύ σύντομα, ενώ θυμάμαι όταν πρωτοδοκιμάσαμε το Stacker, που διπλασίαζε το χώρο στο δίσκο σου με συμπίεση - πολύ πριν ανάλογη τεχνολογία ενσωματώσει ως Drivespace η Microsoft στο DOS.
Κάρτες γραφικών της πρώτης εποχής: Tseng ET4000, Cirrus Logic 5422 . Κάρτα ήχου για όλα τα Sierra adventures φυσικά η Adlib. Αρκετά αργότερα πέρασα σε Soundblaster.

Δε θα ξεχάσω όταν ήρθε στην Πάτρα το πρώτο CD recorder και μετέφερα τις 500 1,2 και 1,44 δισκέτες μου σε ΕΝΑ (1) CD. Κόστος του media + εγγραφής αν θυμάμαι καλά περίπου 10000 δραχμές. Τέτοια αύξηση σε χώρο δεν ξανάγινε από τότε. Ακόμα και το 100ρη bluray δε χωράει 500 CD.

Από λογισμικό, το πρώτο παιχνίδι που λιώσαμε, παίζοντας μάλιστα και πρωτάθλημα στη σχολή, ήταν αυτό:

https://www.youtube.com/watch?v=Rt_dzyszSak

Last edited:
Η δική μου ιστορία (νομίζω θυμάμαι ακριβώς) ξεκινάει από τον πρώτο υπολογιστή του πατέρα μου:

Hyundai 286 με ασπρόμαυρη παρακαλώ (και όχι πρασινόμαυρη) οθόνη, εν έτει μάλλον 1989 ή 90 (6 ετών ο γράφων). Μετά συνεχίζουμε μαζί, με Μακ, κατά σειρά:

Macintosh LC

Macintosh LCIII

Power Mac 7200

...και κάπου εκεί χωρίσαμε τα τσανάκια μας με τον πατέρα, αφού η συνύπαρξη στο ίδιο PC ήταν πλέον δυσλειτουργική, ενώ κι εγώ πλέον ήμουν σε ηλικία Λυκείου και είχα μαζέψει ένα σχετικά σεβαστό παραδάκι ετών από χαρτζηλίκια και ψιλοδουλίτσες.

Τότε, 1998-99 νομίζω, και με σεβαστό τσοντάρισμα από γονείς, ήρθε στα χέρια μου ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ (για τα δεδομένα μου) Pentium III/450Mhz, με Riva TNT 2 Graphics, Soundblaster Live! (με το I/O module στην προσοψη του κουτιού) και 4.1 γαμάτα ηχειάκια, 17άρα (ω ναι!!!) Sony Trinitron μπαουλάρα. Καταλαβαίνετε ότι η χρήση ανέβηκε σε οργασμικά επίπεδα, (αφού το gaming στον Μαc ήταν λίγο πολύ ό,τι είναι και τώρα, ανύπαρκτο), και πλέον πήρα τον δρόμο μου μόνος και συνέχισα, με αμέτρητες αναβαθμίσεις μέχρι και περί το 2011 όπου μπήκε στο σπίτι μου η πρώτη μου (!!!!! αλήθεια λέω!!!) κονσόλα, ένα Playstation 3, και γλυκάθηκα από τη βολή του καναπέ, και αποφάσισα να μην ξανασχοληθώ με PC gaming. Έτσι, πέρσι, ξαναγύρισα (και λόγω δουλειάς) στον Mac.

Τώρα, μετά την απογοήτευση του νέου MacBookPro, ετοιμάζομαι να ξανακυλήσω στον βούρκο των PC. Και τελειωμό δεν έχει, καλά να'μαστε, δουλειά να'χουμε, και όλο και κάπως θα μπορούμε να συντηρούμε τη μαστούρα μας.

Eχει γλυκα .... ο βουρκος ! :p

Αν έχει λέει... χτες έπιασα τον εαυτό μου να χαζεύει υπερκαγκουριά μηχάνημα σε BestBuy με διάφανη θήκη και LED συστοιχίες μέσα να φωτίζουν τις 4 1080 στα σπλάχνα του και να αναρωτιέμαι, "εσύ ποσα χρόνια έχεις να παίξεις με κάτι τέτοιο"... Με ξύπνησε απ'το daydreaming το τράβηγμα της καλής μου που κάτι ψυλλιάστηκε. :BDGBGDB55:

Btw, όλα αυτά τα χρόνια, κράτησα έναν "χρυσό" κανόνα που ποτέ δεν έσπασα, και σκοπεύω να τον διατηρήσω (όσο με παίρνει): Σε όλα τα μηχανήματα που αγόρασα ως σύνολο (Οκ, εκτός οθόνης εννοειται!), είχα οροφή τα 1500 ευρώπουλα (και μάλιστα σπάνια την έπιανα, συνήθως κινιόμουν περί τα 1300). Νομίζω ότι είναι πρακτικό rule of thumb, γιατί πέρα απ'αυτό, ξεφεύγεις εύκολα και χωρίς να απολαμβάνεις ιδιαίτερη βελτίωση στην εμπειρία χρήσης.

ME την οθονη, ομως ... αγγιζεις ανετα τα 2000 (και τα ξεπερνας).

Η οθονη, απο καταβολης PC, ειναι το πιο ακριβο περιφερειακο του.
Αν μπορει να νοηθει ως ... περιφερειακο του (για παρα πολλους, ΔΕΝ μπορει !)
Να μην ξεχασω οτι ειναι και το περιφερειακο με το μεγαλυτερο προσδοκουμενο life expectancy.

Απο καταβολης .... PC !

ME την οθονη, ομως ... αγγιζεις ανετα τα 2000 (και τα ξεπερνας).

Η οθονη, απο καταβολης PC, ειναι το πιο ακριβο περιφερειακο του.
Αν μπορει να νοηθει ως ... περιφερειακο του (για παρα πολλους, ΔΕΝ μπορει !)
Να μην ξεχασω οτι ειναι και το περιφερειακο με το μεγαλυτερο προσδοκουμενο life expectancy.

Μα γι'αυτό ακριβώς, την οθόνη εγώ την άλλαζα κάθε 2.5 PC (στατιστικά :D). Την τωρινή μου οθόνη δε βλέπω κανένα λόγο να την αλλάξω και την έχω κοντά 4 χρόνια.

Άσε που... 500 ευρά οθόνη;; Τι λές μωρε;!! Τη δικιά μου κάτω από 300 την πλήρωσα τότε (οκ, σε προσφορά) και είχε όλα τα κομφόρ της εποχής (24", 1900x1200, calibrated color, rotating 360 μοιρών, κλπ κλπ κλπ)

Last edited:
Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Kαι εσυ θυμα του 16μπιτου 386 ? ..... :laugh: ..... o 386 του φτωχου ? :p ......

Καθόλου θύμα. Θύματα ήταν όσοι έπαιρναν 286 με 600 και 650 χιλιάρικα τότε (κάτι IBM PS/2, κάτι Olivetti κτλ). Ο 386SX ήταν πλήρως 32bit instruction set με 16 bit data bus και 24 bit address bus. Το 16bit data bus δεν ήταν πρόβλημα αφού δεν υπήρχε κάτι άλλο από το ISA εκείνη την εποχή. Το δε 24bit addressing έφτανε για 16MB, ποσότητα υπέρ αρκετή για την εποχή. Μπορούσε να τρέξει Windows 3.x (και αργότερα OS/2 2.X) σε πλήρες protected mode, με πλήρες multitasking και όχι task switching όπως ο 286.

Τον άλλαξα μόνο όταν βγήκε ο AMD 386 στα 40 MHz μερικά χρόνια μετά. Στον Huyndai 386SX έτρεξα από Desqview/386, Windows 3.x μέχρι OS/2 2.0 και 2.1 αλλά και SCO Unix και τα πρώτα Linux. Απλώς αναβάθμισα τη RAM κάποια στιγμή από 4 σε 8 MB.

(24", 1900x1200, calibrated color, rotating 360 μοιρών, κλπ κλπ κλπ)
Μονο 24" ? .... :p

Καθόλου θύμα. Θύματα ήταν όσοι έπαιρναν 286 με 600 και 650 χιλιάρικα τότε (κάτι IBM PS/2, κάτι Olivetti κτλ). Ο 386SX ήταν πλήρως 32bit instruction set με 16 bit data bus και 24 bit address bus. Το 16bit data bus δεν ήταν πρόβλημα αφού δεν υπήρχε κάτι άλλο από το ISA εκείνη την εποχή. Το δε 24bit addressing έφτανε για 16MB, ποσότητα υπέρ αρκετή για την εποχή. Μπορούσε να τρέξει Windows 3.x (και αργότερα OS/2 2.X) σε πλήρες protected mode, με πλήρες multitasking και όχι task switching όπως ο 286.

Τον άλλαξα μόνο όταν βγήκε ο AMD 386 στα 40 MHz μερικά χρόνια μετά. Στον Huyndai 386SX έτρεξα από Desqview/386, Windows 3.x μέχρι OS/2 2.0 και 2.1 αλλά και SCO Unix και τα πρώτα Linux. Απλώς αναβάθμισα τη RAM κάποια στιγμή από 4 σε 8 MB.

Δεν χρειαζοταν να απολογηθεις ....
Γνωριζω ολα αυτα που λες, οπως γνωριζω τι μου ειπε ενας φοιτητης του Φυσικου εκεινη την εποχη
"θα παρεις εναν 386 για να τον τρεχεις ως γρηγορο 8086 ? .... μ@λακας εισαι !".
Βεβαια, αυτος .... ετρεχε μια C .... και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ (.... ο "μαγκας" :p).
Kαι η Τurbo C (εκεινης της εποχης, μεχρι το 1991) δεν ειχε compiler βελτιστοποιημενο για 32-bit.
Ηταν ακομα στα 16-bit .... και ειχε κανει λαβαρο, ο μαγκας, τα 16 bit. Οτι εχουμε, αυτο δοξαζουμε.
Oτιδηποτε αλλο αν χρησιμοποιουσε, εβλεπε την τεραστια διαφορα αποδοσης του 386 ... στα ιδια hz.

Και κατι ακομα .... για τον ASI 286 (το 1990 η 1991, δεν θυμαμαι) πρεπει να σκασα 240 χιλιαρικα.
Μαζι με το μονιτορ. 600 σκαγανε αυτοι που τον φορτωναν και με αλλα καλουδια (μνημες, oθονες,
επωνυμα brands, κλπ).

Last edited: