8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Τότε (το 1990) μόλις είχαν αρχίσει να βγαίνουν τα συναρμολογούμενα (Turbo-X, AVAX θυμάμαι) ενώ σχετικά φτηνά ήταν και τα Ταϊβανέζικα/Κορεάτικα (Huyndai κτλ). Κάτι IBM, κάτι Compaq, κάτι Olivetti κτλ ήταν πολύ ακριβότερα. Θυμάμαι συμφοιτητής μου είχε δώσει 630 χιλιάρικα για IBM PS/2 με VGA monitor, 286, 40MB HDD και 1 MB RAM. Και φυσικά δε μπορούσε να τρέξει τα Windows 3.0 όπως τα έτρεχε ένας 386 SX. Το ASI που λες δε το θυμάμαι, τι ήταν; Συναρμολογούμενο;

Στην τιμή που λέει, σίγουρα συναρμολογούμενο. Υπήρχε η AST στην Αμερική και το λογότυπο ASI την θυμίζει λίγο. Πως λέμε ρολόγια SFIKO και μπαταρίες SQMY ?... :)
Ελληνικής "καρφοποίησης" ήταν η πλειοψηφία των noname μηχανημάτων που κυκλοφορούσαν τότε.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Θυμάμαι πόσο άσχημα μου φαινόντουσαν τότε τα κουτιά που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα. Όλα στο γκρι/μπεζ του κλασσικού pc. Και όταν ήθελες ν'ανοίξεις το PC, έπρεπε να αφαιρέσεις όλο το κέλυφος. Θυμάμαι τις σκέψεις που έκανα εκεί κάπου στις αρχές του 90, για το πόσο πιο όμορφο θα ήταν ένα κουτί με άλλο χρώμα, με διχρωμίες, σε μαύρο, σε έγχρωμο, με εσοχές ή προεξοχές, με ανάγλυφα σχέδια, έξυπνο να ανοίγει απο μια πλευρά μόνο, κλπ. Θυμάμαι οτι είχα συμπεράνει πως όποιος ασχοληθεί μόνο με κατασκευή όμορφων κουτιών, θα πλουτίσει - έλεγα αν υπήρχε λίγο χρήμα θα το έκανα εγώ αυτό. Δεν έγινε ποτέ όμως. Η ιστορία κατόπιν έδειξε οτι είχα χάσει μια καλή ευκαιρία.

Last edited:
Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Τότε (το 1990) μόλις είχαν αρχίσει να βγαίνουν τα συναρμολογούμενα (Turbo-X, AVAX θυμάμαι) ενώ σχετικά φτηνά ήταν και τα Ταϊβανέζικα/Κορεάτικα (Huyndai κτλ). Κάτι IBM, κάτι Compaq, κάτι Olivetti κτλ ήταν πολύ ακριβότερα. Θυμάμαι συμφοιτητής μου είχε δώσει 630 χιλιάρικα για IBM PS/2 με VGA monitor, 286, 40MB HDD και 1 MB RAM. Και φυσικά δε μπορούσε να τρέξει τα Windows 3.0 όπως τα έτρεχε ένας 386 SX. Το ASI που λες δε το θυμάμαι, τι ήταν; Συναρμολογούμενο;

Φυσικα .... συναρμολογουμενο !
Με εναν ταπεινο 286 στα 12 MHz, 2 ΜΒ RAM, Trident VGA 512K, Floppy 1.2MB και σκληρο WD 40 MB.
Οθονη ηταν μια GoldStar 14" VGA monochrome (.... τουλαχιστον τον πρωτο χρονο, μετα την αλλαξα).

Η ASI ηταν ελληνικη εταιρεια αλλα τα κουτια (PC cases) τα προμηθευοταν απο μια ASI γερμανιας.
Μπερδεμενη ιστορια ... ποτε δεν καταλαβα ποιος εκανε κουμαντο. Τον καιρο εκεινο, ενα ονομα στην τυχη
να ελεγες, ηταν καποια συνοικιακη εταιρια συναρμολογησης υπολογιστων εν Ελλαδι. Απο ενα σημειο και μετα
κανεις δεν εδινε σημασια στο λογοτυπο του κουτιου. Γιατι μετα απο εναν χρονο, η "εταιρεια" ισως και να
βαρουσε .... φαλιμεντο. Πηγαινες ενα πρωι ... και εβλεπες κατεβασμενα ρολα και λουκετα. :blink:

ΟΛΟΙ ηταν κατασκευαστες Η/Υ (αλλωστε δεν υπηρχαν υψηλες προσδοκιες τοτε .... απο υποστηριξη !)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το κουτι ηταν περιπου σαν το παρακατω .....

6b59ef77.jpg

... αλλα ΟΧΙ ΑΚΡΙΒΩΣ σαν αυτο ! (δεν μπορεσα να το βρω στο νετ ...)

Last edited:
Πάντως αυτό είναι ibm xt (λείπει το λογότυπο) και το κόκκινο κουμπάκι είναι το reset. Ο διακόπτης on/off ήταν επίσης κόκκινος και επάνω στο τροφοδοτικό :)

Αυτά τα κουτιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με πατέντα σήμερα. Βέβαια, είναι πολύ μεγάλα για τα σημερινά δεδομένα, ακόμα και τα desktops, αλλά μπορούν να βρεθούν και μικρότερα. To βασικότερο πρόβλημα είναι οτι δεν ταιριάζουν οι τρύπες στις βάσεις του m/b και οι οποίες βρίσκονται πάνω σε "λοφάκια" του πρεσσαρισμένου πάτου του σασί. Πρέπει να τροχιστούν να φύγουν και να ανοιχτούν νέες τρύπες σύμφωνα με το atx πρότυπο. Μετά να αφαιρεθεί όλη η πίσωπλευρά που έχει τα slots για τις κάρτες - σχεδόν πάντα βγαίνει στα παλιά κουτιά - και να τοποθετηθεί ξύλινος αποστάτης (σπέισερ στην νεοελληνική) ωστε να στηρίζονται στην κορυφή τους οι τυχόν κάρτες. Αν χρησιμοποιηθεί m/b μέ όλα onboard και δεν χρειάζεται κάρτες, μπορεί να παραλειφθεί.

Εγώ βρε παιδιά είχα έναν υπολογιστή με επεξεργαστή της cyrix. Δεν θυμάμαι όμως αν ήταν 8086, ποια ακριβώς σειρά. Ήταν όμως στην ίδια εποχή με τους 486 της intel, οι οποίοι ήταν πανάκριβοι.

Sent from my iPad using Tapatalk

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

...Δεν καταλαβα το i3 ... που κολλαει ! :hmmmm2:

Enlight me :p .... please !

Ηταν 386 sx πριν 20-25 χρόνια. Τώρα είναι i3...

Μηπως, αυτον ? ....

220px-Cyrix_Cx486SLCe-V25MP_DF7339E_top.jpg

Ηταν ο πιο φθηνος 386 pin-compatible ..... (που, και καλα, το παιζε 486 !!!)

Εχω την εντύπωση οτι είχε χρυσά γράμματα πάνω στο τσιπάκι, πάνε και τόσα χρόνια από τότε...

Περιεργως .... στην αρχη .... τα πηγαινε πολυ καλα σε FPUs.
Eνας φιλος μου πηρε (το 1990) τον FasMath (της Cyrix παλι).
Οι επιδοσεις του .... αγγιζαν το 150% του standard Ιntel 387 !!!!
Κυμαινονταν σταθερα πανω απο 130% (σε οποιοδηποτε benchmark).
Aκομα και με απλα loops με δεκαδικους ... ηταν 40% γρηγοροτερος.

Μολις πηγε να παραξει ολοκληρη CPU (η Cyrix) ... δεν τα πηγε τοσο καλα.
Και ειναι αποριας αξιον .... αφου ο τομεας υπεροχης της ηταν ακριβως η FPU.

Last edited:
Απο το ράφι μου...
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μικρό τσιπ... Το χρησιμοποίησα κανα δυό χρόνια. Σας θυμίζει τίποτα ?

DSCF3218_1.JPGDSCF3217_1.JPGDSCF3216_1.JPGDSCF3215_1.JPG

Πριν λίγες μέρες ψαχούλευα στα συρτάρια μου... και βρήκα την ιστορία μου με τους υπολογιστές. Κυριολεκτικά. Δικά μου λοιπόν τα παρακάτω, τα έχω κρατήσει (έχω και έναν ΑΜD-K6 στο πατάρι αλλά βαρέθηκα να τον κατεβάσω για την φωτογράφηση...) Γενικώς ήμουν πολύ των εναλλακτικών CPUs... cyrix, AMD, αγόραζα άνετα...

cpus.jpg

και βρήκα και αυτό!!! (Αλλης εποχής και λογικής, αλλά ΟΚ. Το αγαπούσα αυτό το μηχανάκι, δώρο σε γενέθλια μου από την παρέα. Θα πρέπει ακόμα να λειτουργεί, αλλά θέλει μπαταρίες).

sharp.jpg

Για την εποχή του μια χαρά έκανε τη δουλειά του, άλλωστε οι ανάγκες τότε ήταν διαφορετικές από το σήμερα. Θυμάμαι οτι τον άλλαξα για έναν celeron pentium στα 400mhz, με 2x cd rom, ένιωθα οτι είχα ανεβεί 30 επίπεδα σε ταχύτητα. Προσπαθησα να πάρω τότε και μια voodoo 2 κάρτα γραφικών αλλά δεν τα κατάφερα ποτέ!

Ναι .... ο ΙΙΤ ηταν πιο φθηνος (απο τον FasMath).
Καποια στιγμη, εφτασε να πουλιεται 12μισυ χιλιαδες δραχμες.
Τιμη χωμα .... για FPU. Και ηταν και καλη FPU !!

Τι βλεπω, τι βλεπω .... φυλαξαμε και BIOSes ??
Ε μαλλον δεν ειμαι τοσο παθιασμενος και λαγνος.
Σε αλλους .... παει το στεμμα ! :p

Είχα τολμήσει να επαναπρογραμματίσω corrupted Ami (ή Phoenix ?) BIOS με τo ίδιο BIOS απο μητρική φίλου. Είπα ή θα πληρώσω 2 m/b's ή κανένα.
Μετέφερα το λειτουργικό BIOS στην δική μου, την bootαρα στο DOS, και εν λειτουργία το m/b, αφαίρεσα το λειτουργικό, τοποθέτησα το corrupted και αμέσως πέρασα απο δισκετα την τελευταία version... Ολα δουλεψαν ρολόι, αλλά πολύ άγχος και προσοχή, μην κάνει reset κατα το βάλε βγάλε.

Σκεψου ακριβως εκεινη την στιγμη .... να εκανε διακοπη η ΔΕΗ .... :blink: .... :laugh::laugh::laugh::laugh:

Αντε και το δικο μου δειγμα (.... εχω και αλλες CPU, αλλα ειναι καρφωμενες στις μητρικες τους
και βαριεμαι να τις ξεπακεταρω. Aς πουμε, ο 8088 ειναι καρφωμενος στην μητρικη του Hyundai.)

Samples.jpg

H κατω αριστερα ..... ειναι mystery CPU ..... (τσουκ :p ...δεν λεω :proud:)