8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Να και οι CPUs που χρησιμοποιήθηκαν στις διαστημικές αποστολές μέχρι τώρα...

Ο ISS βασίζεται σε 386sx/387 στα 20MHz...
To Hubble τώρα πια δουλεύει με 486.

Για την περίοδο 2006-2026 προέβλεπαν τον Mongoose 5 στα 15MHz...
"Mongoose-V: The Mongoose-V is a radiation hardened and enhanced version of the venerable MIPS R3000 processor running at 15MHz made by Synova. As of August 2012 Mongoose-V processors are $20,000-$40,000"
Αλλά μάλλον προτίμησαν τον RAD6000 και RAD750.

(Στοιχεία του 2012)

http://www.cpushack.com/space-craft-cpu.html

Last edited:
Space_Shuttle1.jpg

iss036e039458.jpg

1024px-STS-128_ISS-20_Destiny_Canadarm2.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Space_Station
The ISS is equipped with approximately 100 IBM and Lenovo ThinkPad model A31 and T61P laptop computers. Each computer is a commercial off-the-shelf purchase which is then modified for safety and operation including updates to connectors, cooling and power to accommodate the station's 28V DC power system and weightless environment. Heat generated by the laptops does not rise, but stagnates surrounding the laptop, so additional forced ventilation is required. Laptops aboard the ISS are connected to the station's wireless LAN via Wi-Fi and to the ground via Ku band. This provides speeds of 10 Mbit/s to and 3 Mbit/s from the station, comparable to home DSL connection speeds.[182][183]

The operating system used for key station functions is the Debian Linux distribution.[184] The migration from Microsoft Windows was made in May 2013 for reasons of reliability, stability and flexibility.[185]

Έτυχα μια μέρα που γέμιζαν το atm είδα είχε windows ΧP. Windows ΧP είδα είχε και ένα από τα καλύτερα συνεργεία που έχω δει για ζυγοστάθμιση ευθυγράμμιση εννοώ το μηχάνημα όχι γενικά όλοι οι υπολογιστές. Windows XP έχω δει ότι υπάρχουν και σε πολύ ακριβά ιατρικά μηχανήματα. Προφανώς αυτά όλα είναι τελείως απομονωμένα από το internet και απλά κάνουν συγκεκριμένα πράγματα.

Tώρα Debian χρησιμοποιούν σίγουρα ελάχιστοι άνθρωποι στην Ελλάδα, ας πούμε ότι η γνωστή μας εταιρία skroutz, είναι μια από αυτές που έχει debian σαν βασικό λειτουργικό στο δίκτυο της. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες εταιρίες εκτός από παροχείς dedicated servers για ανέβασμα sites στο internet που χρησιμοποιούν Linux Apache servers.

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Έτυχα μια μέρα που γέμιζαν το atm είδα είχε windows ΧP. Windows ΧP είδα είχε και ένα από τα καλύτερα συνεργεία που έχω δει για ζυγοστάθμιση ευθυγράμμιση εννοώ το μηχάνημα όχι γενικά όλοι οι υπολογιστές. Windows XP έχω δει ότι υπάρχουν και σε πολύ ακριβά ιατρικά μηχανήματα. Προφανώς αυτά όλα είναι τελείως απομονωμένα από το internet και απλά κάνουν συγκεκριμένα πράγματα.

Tώρα Debian χρησιμοποιούν σίγουρα ελάχιστοι άνθρωποι στην Ελλάδα, ας πούμε ότι η γνωστή μας εταιρία skroutz, είναι μια από αυτές που έχει debian σαν βασικό λειτουργικό στο δίκτυο της. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες εταιρίες εκτός από παροχείς dedicated servers για ανέβασμα sites στο internet που χρησιμοποιούν Linux Apache servers.[/QUOTE]

Όλα έχουν να κάνουν με το πως τα δουλεύεις. Δε θα διαφωνήσω πως ένα Unix είναι πιο σταθερό από τα Windows αλλά δεν πρέπει να το γενικεύουμε. Τι εννοώ; Τα Windows έχουν το "κακό όνομα" καθώς τα δουλεύουν κάμποσα δις ΑΠΛΟΙ άνθρωποι. Είναι κατανοητό πως υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί και δεν είναι δυνατόν όλοι να δουλεύουν σωστά. Σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα είναι μια χαρά OS's. Δηλαδή αν τρέχεις 5-10 εφαρμογές και μόνο αυτές είναι μια χαρά. Ακόμη και το DOS θα σε καλύψει. Τώρα για την επιλογή της NASA κρύβονται πολλά πίσω που δεν μπορεί να τα γνωρίζουμε. Και δεν έχει να κάνει με τον ιό που κόλλησαν. Εικάζω πως έχει να κάνει με τα συμβόλαια υποστήριξης. Δηλαδή τα XP ήταν End of Life και μάλλον δεν τα βρήκαν με την MS. Οπότε το γύρισαν στο "δωρεάν" Linux. Εμείς σαν χρήστες θα κάνουμε το development και αυτοί θα γλιτώσουν μερικά εκατομμύρια.

Όσο για το τι δουλεύει ο κόσμος γενικά έχει να κάνει και με την εκπαίδευση. Στην Αμερική πχ το Unix ξεκίνησε από τα Bell Labs και ο Ken Thompson το δίδαξε στο UCB το 1975. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία θεωρώ. Εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο. Windows και πάλι Windows. Πως θα βρεις ανθρώπους για υποστήριξη; Το Skroutz λόγω μεγέθους το κάνει καθώς μπορεί να πληρώνει support. Ένας μικρός όμως δεν γίνεται.

Πολυ σουρεαλ ... να αιωρουνται ολα στον αερα :laugh: ...

Νομίζω οτι είναι σχεδόν όλα δεμένα. Δεν βλέπω κανένα να αιωρείται - ίσως μόνο αυτό της 1ης φωτογραφίας.

βρήκα και τον Κ6 μου... πάνω σε μια SOYO...

παραδίπλα είχα και κάτι κουτιά, πιθανότατα θα είχαν διάφορες κάρτες κλπ h/w της εποχής μέσα, αλλά δεν είχα κουράγιο να τα βγάζω από το πατάρι... -bye-

amdK6.jpg

Πολυ σουρεαλ ... να αιωρουνται ολα στον αερα :laugh: ...

Οτι ηθελα ειδα .... :laugh::laugh::laugh:

Καραμπινατη αποδειξη οτι δεν βλεπουμε με τα ματια .... αλλα με τον εγκεφαλο.

Eυτυχως, οχι ολοι. -bye-

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

βρήκα και τον Κ6 μου... πάνω σε μια SOYO...

Soyo ..... με 1 Μb cache (????) :blink:

Η δικη μου η GigaByte (με το μετεγενεστερο ALi chipset) .... ειχε μονο 512K cache !!!

Nα και ο ALiτακος μου :proud: ....

GA-5AX.jpg

Eσιγησεν :rip:.... το 2006. :nounder:

"Εφυγε" χωρις να τυρρανηθει (μπουταρω-δεν μπουταρω) ....
Ορθιος ... μεσα σε μια στιγμη ... οπως φευγουν οι παλληκαροι .... χωρις λυπηση !

Παντως ....
αν σας ξεμεινε πολυ board (πανω απο δεκα μητρικες) μπορειτε να φτιαξετε αυτο ! :p

motherboards21.jpg

Kαλο θα ηταν να ΜΗΝ ειναι ολα τα boards ATX, η ολα AT, αλλα μια μιξη των δυο.
Αλλιως το μοτιβο γινεται απελπιστικα επαναλαμβανομενο .... και μονοτονο !
Επισης τα socket των CPUs, καλο θα ειναι να φιλοξενουν τους επεξεργαστες τους
γιατι αλλιως .... αποκαλυπτουν την μητρολογια ! :p To ιδιο και τα SIMM sockets.

Eναλλακτικα, μπορειτε να το κανετε λιγο πιο αφηρημενο > https://iamarenaissancegeek.files.wordpress.com/2012/07/wall-art11.jpg

Last edited:
Ο "προβληματικός" Pentium 66MHz "στολίζει" τον πάγκο στο σαλόνι μας ;)

DSC_0068_00002.jpgDSC_0067_00001.jpg

Ο πιο μικρος Pentium που κρατησα .... ειναι ενας 75αρης.
Δεν μου τυχε ποτε Intel Pentium με αυτο το πανεμορφο golden cap :love:

Το οποιο διατηρησαν ολοι οι Cyrix (wannabe) Pentiums, αργοτερα.

Ο πιο μικρος Pentium που κρατησα .... ειναι ενας 75αρης.

Τον κράτησες, που τον κράτησες, κοίτα μήπως ταιριάζει στό ..........σύστημα θέρμανσής σου, που σε ταλαιπωρεί......:idea:

Aυτη η καρτα ... ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα μυστηρια που εχω συναντησει στο νετ !

Δεν με διαβάζεις και με στεναχωρείς. :eviltongue:
Αυτά μπαίνουν σε passive backplane boards και είναι το PICMG slot.

Το τερατάκι το 4U που φαγώθηκες να σου βγάλω φωτογραφία έχει 2 τέτοια boards μέσα.
Εσωτερικά είναι κάπως έτσι.

Πρακτικά, κάθε τέτοια κάρτα είναι ένας πλήρης υπολογιστής από μόνος του.
Και είναι έτσι γιατί μπορείς να βάλεις π.χ. 2*X CPUs στο ίδιο passive board.
Κάποια στιγμή είχαν κυκλοφορήσει και backplanes που έπαιρναν 4*X CPUs στο ίδιο board. :p

Οσα PICMG slots (μεχρι στιγμης) κοιταξα .... κανενα δεν εχει και EISA επαφες.
Οι EISA επαφες ειναι που κανουν τοσο μυστηριωδες εκεινο το board !

Οτι ειναι passive backplane .... αυτο .... ειναι αυτονοητο !

(Bρηκα ενα που δειχνει ως EISA card > https://www.industrialpcpro.com/con...8_pcisa-9652-picmg-10-half-size-cpu-card.jpeg
μονο που δεν συνδυαζει κανενος αλλου ειδους προδιαγραφη σε slot. Ο συνδυασμος ειναι που ....
σκοτωνει ! )

Last edited:
Αυτό φαίνεται αρκετά αρχαίο.
Παίζει να είναι και κανένας hot swapping δεινόσαυρος προ PICMG open architecture. :p

Ο πρώτος μου δίσκος ηταν 30mb seagate rll.
Αλλα βέβαια προυπηρξε σπιτικός υπολογιστής με 32kb .
Τοτε παίρναμε συμβατούς ibm οπως λεγόταν με 2 floppy.