8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Μάνο λάθος έκανα. Η ΙΒΜ πήρε λεφτά από το PC.
@Maestro τα thinkpad πάντα ήταν καλύτερα από τα mac. Η σειρά Τ δεν παιζότανε. Τα νέα thinkpad είναι μάπα. Το πληκτρολόγιο είναι σαφώς χειρότερο και όλη η κατασκευή είναι μακράν λιγότερο ποιοτική.
Τα τελευταία truly ibm like thinkpads ήταν τα T420 και τα x220.
Στο λέει χρήστης thinkpad από το 1996. Έχω δυο x220 σπίτι και τα χαίρομαι. i7, 16gb ram, usb 3, ssd, win10. Αγορασμένα από ebay στα 380 Ευρώ + 250 ευρώ για τις μνήμες και καλύτερο ssd (έκαστο).
Δεν το πιστεύω ότι είναι μηχάνημα 6ετιας.

Έλα ρε συ... τότε τι να πάρει κανείς πλέον σε αξιόπιστο laptop; Dell τα'χω σιχαθεί, μας δίνουν με το κιλό στη δουλειά και ανεβάζουν θερμοκρασίες και όλα τα κακά του κόσμου, επίσης Mac το απέκλεισα μετά από κάτι περιπέτειες που είχα με την οθόνη του Retina. HP δεν είχα ποτέ αλλά μου λένε να μένω μακριά, τι έμεινε;

Και εγω ενα Lenovo G780 (τριετιας) που εχω .... ειμαι πολυ ικανοποιημενος.
Βεβαια .... το Lenακι δουλευει μονο καθε καλοκαιρι. Παρολα αυτα, οι θερμοκρασιες
ειναι πολυ λογικες ακομα και σε Αυγουστο μηνα (χωρις κλιματιστικα !!!!).
Του προσθεσα μια προπελα στην βαση ... αλλα και χωρις αυτην, κανενα κολλημα.

Σκεφτομαι ποσα (παραπανω) θα ειχα σκασει αν διατηρουσε το λογοτυπο της IBM ....
και ευφραινεται η ψυχουλα μου ακομα περισσοτερο :p

Last edited:
Πάρε Lenovo. Αυτά τα carbon είναι όμορφα. Δεν έχουν ωραίο πληκτρολόγιο, αλλά όπως μάθει κανείς. Εγώ πχ το touchpad δεν το μπορώ. Μόνο trackpoint. Τώρα έχω ένα x240. Σαν laptop δεν μπορώ να το δουλεψω.
Αλλά εγώ είμαι απολίθωμα μπροστά σου. Δεν αλλάζουν εύκολα οι συνήθειες 20 ετών.

Χαχα εννοείται όχι touchpad, ούτε και trackpoint, εγώ είμαι ποντικόβιος, και όντως, οι συνήθειες δεν αλλάζουν ποτέ. Άσε που είδα κι αυτό που αντέχει θερμοκρασίες -4 Fahrenheit και ενθουσιάστηκα, ξέρεις τι μεγάλη υπόθεση που είναι να μπορείς να αφήσεις το λαπτοπ στο πορτμπαγκάζ με -20 Κελσίου έξω;;

Και μόνο που κάθε φορά που βλέπω μέσα στο διαστημικό σταθμό να έχουν το ίδιο laptop με το δικό μου φτιάχνομαι! Έχουν καμιά 90αριά Thinkpad...
Kαι φυσικά μετά το χουνέρι που έπαθαν καθώς ένας Ρώσος πήγε με το laptop του ιό με τα windows xp τα έχουν γυρίσει σε Debian τα περισσότερα....

Από ότι διάβασα πρέπει να έχει "χτυπήσει" ιός 2 φορές τον ISS, μια φορά το 2008 με το laptop του Ρώσου με windows XP, και μια φορά το 2013 κάποιος με ένα USB stick.

Πάντως τα Lenovo του διαστημικού σταθμού έχουν διαφορετικό σύστημα απαγωγής θερμότητας από τα δικά μας καθώς η θερμότητα εκεί μεταδίδεται ακτινικά, και όχι προς τα πάνω όπως γίνεται στην γη. Δεν υπάρχει καμία φωτογραφία ή αναφορά στο internet, η Lenovo το κρατάει επτασφράγιστο μυστικό, για να μη το μάθουν οι ανταγωνιστές της. Έτσι είναι αποκλειστική προμηθεύτρια για διαστημικά και στρατιωτικά προγράμματα.

Ξερεις φυσικα .... ποιος ειναι ο επεξεργαστης με τις λιγοτερες αστοχιες εκει πανω !

https://en.wikipedia.org/wiki/RAD750

220px-RAD750.jpg

Βεβαια ... στοιχιζει και 200.000 $ :icon15: .... το chip !

Η Microsoft κατάλαβε από πολύ νωρίς που θα πάει το πράγμα με τα PC και το δούλεψε πολύ καλά. Παρ' ολ' αυτά αργότερα έκανε κι αυτή αρκετά λάθη που όμως δε τις κόστισαν την εποχή εκείνη, λόγω του μεγέθους της. Να θυμίσω για παράδειγμα το γεγονός πως στα Windows 95 προωθούσε το BBS style service "The Microsoft Network" όταν όλα έδειχναν πλέον πως το Internet ήταν το παρόν και το μέλλον, ενώ δεν φόρτωνε καν το TCP/IP by default στην εγκατάσταση.

Ξερεις φυσικα .... ποιος ειναι ο επεξεργαστης με τις λιγοτερες αστοχιες εκει πανω !

https://en.wikipedia.org/wiki/RAD750

220px-RAD750.jpg

Βεβαια ... στοιχιζει και 200.000 $ :icon15: .... το chip !

Υπερβολές.. $ 200.000 δεν κάνει το chip, αλλά ολόκληρο το board.. :p

Επίσης αυτή είναι τιμή μονάδας.. αν πάρεις πολλά, σου κάνουν καλύτερη τιμή.. :p

Υπερβολές.. $ 200.000 δεν κάνει το chip, αλλά ολόκληρο το board.. :p

Επίσης αυτή είναι τιμή μονάδας.. αν πάρεις πολλά, σου κάνουν καλύτερη τιμή.. :p

Α .... τοτε να περιμενω πεσουν οι τιμες .... :p

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η Microsoft κατάλαβε από πολύ νωρίς που θα πάει το πράγμα με τα PC και το δούλεψε πολύ καλά. Παρ' ολ' αυτά αργότερα έκανε κι αυτή αρκετά λάθη που όμως δε τις κόστισαν την εποχή εκείνη, λόγω του μεγέθους της. Να θυμίσω για παράδειγμα το γεγονός πως στα Windows 95 προωθούσε το BBS style service "The Microsoft Network" όταν όλα έδειχναν πλέον πως το Internet ήταν το παρόν και το μέλλον, ενώ δεν φόρτωνε καν το TCP/IP by default στην εγκατάσταση.
Μας το βγαζε και φαντη μπαστουνι πανω απο το TCP/IP.
Μην επιλεξουμε τιποτε αλλο .... :laugh:

nets2.gif

Last edited:
Aυτη η καρτα ... ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα μυστηρια που εχω συναντησει στο νετ !

Οχι επειδη ειναι ενα dual Pentium expansion board (σιγα τα ωα !!! ουτε το πρωτο ουτε το τελευταιο ειναι)
ομως ..... που παει και κουμπωνει ολο αυτο ? .... ΠΟΥ ΒΥΣΜΑΤΩΝΕΙ, ρε φουστη μου ? .... :blink:

Texas MicroSystems FAB 920-F22794B Pelican expansion board.jpg

Τι κατακλυσμικα overkilled ευρος διαυλου ειναι αυτο ? Ποια εφαρμογη απαιτει 1 ΕΙSA θυρα συν 1 PCI θυρα
να δουλευουν παραλληλα και ταυτοχρονα ? Καταρχην, η EISA μπορει να ειναι 32 bit αλλα ταλλαντωνεται με
μολις ... 8.33 Mhz. Oποτε ειτε το PCI πεφτει απο τα 33 Mhz στα 8 (που το κοβω απο χλωμο εως αδυνατο)
ειτε οι θυρες .... δουλευουν .... σε πληρη ασυγχρονισμο/ασυμφωνια η μια με την αλλη. :blink::blink::blink:

Τοτε .... προς τι η συνυπαρξη ? Πλεξε 2 θυρες PCI .... η 2 θυρες EISA. Τα ασυγχρονα slots ποσο σε βοηθανε ?
Σε ΔΥΟ μητρικες θα κουμπωσει/πατησει το τερας ? Μια αποκλειστικα EISA και μια αποκλειστικα PCI ? :blink:
Πουρκουα ? ..... ΠΟΥΡΚΟΥΑ ? :laugh::laugh::laugh::laugh: ..... γιατι τοση πολυπλοκοτητα ?

Και ετοιμαστειτε για το καλυτερο .... το βυσμα ΕΙSA ..... ΔΕΝ ειναι EISA.
Απο το μηκος, και μονο, καταφαινεται οτι ειναι κατι που .... μοιαζει με EISA.
Kανενα EISA βυσμα δεν εχει τετοιο μηκος και (το κυριοτερο) πληθος επαφων.

Last edited:
Σιγουρα proprietary .... οσο δεν παιρνει :laugh: ....

Ομως η περιεργεια παραμενει > ποιο ειναι το board(s) που κουμπωνε πανω της αυτο το πραμα.

To motherboard .... οχι το daughterboard !

(απο το λιγο που γκουγκλαρα για μητρικες της WYSE ... δεν βρηκα τετοιον Φρανκεσταϊν ... oχι ακομα)

Για μένα η ερώτηση είναι γιατί πωλούνται 3300 $ στο ebay. Αν είναι μόνο retro δε θα είχαν αυτή την τιμή. Μήπως χρησιμοποιούνται ακόμα σε τίποτα εγκαταστάσεις;

Φυσικά και υπάρχουν μηχανήματα. Είχα δει ένα τεράστιο μηχάνημα που κατασκευάζουν αυτοκινητοδρόμους και χρειαζόταν να λαμβάνει σήμα απο δυο αισθητήρες και να διορθώνει πορεία και ταχύτητα, μιλάμε για μηχάνημα 10 τόνων που ακολουθεί κάποια σημεία που θα του υποδείξεις για να ρίχνει τσιμέντο.

Μόλις είδα το motherboard που έκανε τον έλεγχο ήταν ένα με επεξεργαστή Intel 8088 ακριβώς όπως τα PC της δεκαετίας του 80.

Και σε εργοστάσια βλέπεις πολλές παραλλαγές σε motherboards από υπολογιστές που δέχονται ειδικές κάρτες για αυτοματισμούς. Φαντάζομαι θα τα ψάχνουν αυτά τα motherboard και τις κάρτες και θα πληρώνουν όσο όσο, σε ένα εργοστάσιο με cnc που είχα δει 386 πρέπει να ήταν το motherboard από μια μηχανή, τι να κάνουν οι άνθρωποι αυτές οι μηχανές μπορεί να κοστίζουν και 500.000 ευρώ δεν είναι εύκολο να τα αλλάξεις και να σταματήσεις την παραγωγή.

Πιστεύω οτι έχει να κάνει με τον τρόπο και τα πρωτόκολα επικοινωνίας του motherboard με τα επιμέρους συστήματα της μηχανής. Οσο αυτά μπορούν να ικανοποιηθούν με άμεσο τρόπο ή με emulation ή με αντάπτορες, μπορεί να γίνει πατέντα και να τοποθετηθεί πιο σύγχρονο motherboard. Δεν βλέπω δηλαδή τον λόγο που ένα x86 motherboard δεν μπορεί να αντικατασταθεί απο ένα σύγχρονο. Είτε σειριακά είτε παράλληλα, είτε με usb1, είτε με 8 ή 16 bit είτε με bnc δικτύο είτε με isa ή eisa, θα υπάρχουν ήδη emulators και adaptors. Ακόμα και μείωση της ταχύτητας απο τα 3000 στα 4.7 MΗz ή αντικατάσταση των μεγάλου μήκους καλωδίων επικοινωνίας με wireless...

Μα το ερωτημα δεν αφορα την αναγκαιοτητα (καλη και αγια, οποια και αν ειναι)
αλλα την παραφωνια/ασυγχρονισμο δυο διαυλων που ΔΕΝ σχεδιαστηκαν για συνυπαρξη.

Οχι αγαστη, τελωσπαντων .... και οχι στον ιδιο ανταπτορα.
Φυσικα και υπαρχουν μητρικες με ISA και EISA ... η ακομα και μητρικες με EISA και PCI.
Αλλα ξεχωριστα τα slots. Ξ-Ε-Χ-Ω-Ρ-Ι-Σ-Τ-Α .... oχι στο ιδιο slot, και PCI και EISA. :blink:

Τι ειναι αυτο που πρεπει (οπωσδηποτε) να παρει ενα σημα στα 8.33 Mhz και ταυτοχρονα .... ενα σημα στα 33 Μhz ?
Kανε και τα δυο σηματα να διαβαζονται στα 8.33 Μhz (δεν εχασε η βενετια βελονι, περιμενουμε ...).
Η κανε (αν αυτο δεν βαζει φωτια στα κυκλωματα :laugh:) και τα δυο σηματα να διαβαζονται στα 33 Mhz.

Αντιλαμβανεστε (σε ολο της το μεγαλειο) την παραφωνια ?

SR, δεν ξέρουμε αν δουλεύουν ταυτόχρονα τα 2 buses. Μπορεί να υπάρχει διακόπτης που να εναλλάσει μεταξύ PCI και EISA - ανάλογα με το σε τi τύπου motherboard θα χρησιμοποιηθεί (proprietary σε κάθε περίπτωση λόγω της γεωγραφικής θέσης των slots) και ίσως τσάμπα σπας το κεφάλι σου :)
Μπορεί να μην έχει καν διακόπτη αλλά να έχει αυτόματη αναγνώριση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εδώ ένα Vesa Local bus / Εisa motherboard

IMG_0845.JPG

οι CPUs είναι εδώ

J3%2520CPU%2520card.jpg

Αυτο ... μου καθεται καλυτερα στην καουκα ! :p

Οι εξτρα επαφες ΕΙSA ειναι απουσες πανω στον αναπτορα (αν βλεπω σωστα).
Χρησιμοποιει το βυσμα ... μονο για στηριξη.

Ασε που και το καθαυτο βυσμα .... ειναι ενα ομορφο καθαρο συμμαζεμενο proprietary βυσμα.
Straight σχεδιαση .... και οχι transexual !

Yστεροπληκτρον :
τωρα προσεξα ... οτι εχει δεκα επαφες και το EISA βυσμα. Περιεργη κατασκευη ... και αυτη !

Last edited: