Σε επαγγελματική κάρτα video το κόβω χλωμό το break-out. Η σειριακή θύρα ήταν ο κανόνας για επικοινωνία χειρισμού μεταξύ μονταζιέρας και κασσετοπαιχτικών την εποχή του Beta SP...
Οι περισσοτεροι γνωριζουν την AMD .... απο αυτο το συγκεκριμενο τσιπακι !
Εκει κοντα στο 1991 η 1992. Σωστα ? ....
Εγω ομως την γνωριζω απο αυτο εδω το σκατουλακι
AMD 80286 12 Mhz ... και με σταμπα της Intel, περικαλω (κατω κατω).
Ηταν η καρδια ενος "server" στο ΑΠΘ, το 1987, μαζι με EGA blink: WOW :blink monitor.
Kάθε φορά που σκέφτομαι εκείνες τις εποχές και τις αναζητήσεις μας στην πληροφορική μου έρχεται μια γλυκειά συγκίνηση. Τι συναίσθημα κι αυτό - τώρα που το αναλογίζομαι και το επαναφέρω στην μνήμη μου το βρίσκω ανεκτίμητο. Ηταν η εποχή που κάθε μικρό βήμα σ'αυτόν τον καινούργιο κόσμο ήταν μια ανακάλυψη που άνοιγε πόρτες σε καινούργια ενδεχόμενα. Η έλειψη του ιντερνετ αφηνε σαν μόνες πηγές γνώσης τα θρυλικά περιοδικά της εποχής, τις γνώσεις και την βοήθεια των γνωστών και των φίλων. Θυμάμαι είχαν μαζευτεί ντάνες απο περιοδικά στο δωμάτιό μου στην αρχή και στην αποθήκη αργότερα λόγω έλειψης χώρου. Ηταν και οι ατέλειωτες βόλτες στα μαγαζιά γύρω απο την Στουρνάρη (Στούρναρη ή Στουρνάρα, lol). Kάθε φορά που κάναμε μια βόλτα προς τα εκεί (συνήθως κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα) ήταν σαν ραντεβού με τη πιο ωραία γκόμενα. Κάθε φορά βλέπαμε οτι κάτι καινούργιο βγήκε στην αγορά και ψάχναμε να βρούμε πως θα μας εξυπηρετούσε και πως θα μπορούσε να ενταχθεί στο οπλοστάσιό μας. Κι αυτό έφερνε τις αμφιβολίες και τις αγωνίες της συμβατότητας και την συγκίνηση των νέων δρόμων που ανοίγονταν και δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε τι θα συναντήσουμε στην πορεία. Ηταν η εποχή που η αναζήτηση στον κόσμο των υπολογιστών προυπέθετε ατέλειωτο ποδαρόδρομο και άμεση επαφή με την τεχνολογία πριν την αγοράσουμε - εκεί που σήμερα έχει "ευτελιστεί" στο κάθισμα του υπολογιστή μας κι είσοδο στο skroutz... Eκείνες τις μέρες και εκείνες τις συγκινήσεις μόνο με τις γκομενοδουλειές μας θα μπορούσα να τις συγκρίνω με την υποσημείωση οτι οι πρώτες ποτέ δεν μας πρόδωσαν Και μου έχει μείνει πια και η νοσταλγική θλίψη για την τύχη των περιοδικών του χώρου - θυμάμαι τότε στα πρώτα βήματα των συνδέσεων στο internet - όλα τα "how to" που δημοσίευαν κάθε μήνα ή κάθε δεκαπενθήμερο, όταν ήταν ήδη εμφανές οτι αυτό θα τα σκότωνε και θα τα εξαφάνιζε απο τα περίπτερα. Κι όμως εκπλήρωσαν την δουλειά τους με αξιοπρέπεια μέχρι την εξαφάνιση και του τελευταίου. Δεν θα ξεχάσω και τις αγαπημένες σελίδες με τα "λυτάρια" για τα adventures, τα workarounds για να αναγνωρίσει το DOS μια κάρτα, τις ρυθμίσεις στα config.sys κι autoexec.bat... Τι γλυκειά συγκίνηση οταν καταφέρναμε να τρέξουμε το αγαπημένο μας παιχνίδι ή άλλη εφαρμογή χωρίς να κρεμάσει το pc. Tι ηδονή όταν πρωτοακούσαμε μουσική απο τα ηχειάκια στην adlib ή την sound blaster και τι δέος οταν πρωτοκρατήσαμε στα χέρια μας το πρώτο cdrom με τον άπειρο χώρο των 640 mb που είχαμε σώσει ότι είχαμε και δεν είχαμε στην κατοχή μας απο data - και ήταν το μισό ακόμα άδειο... Hταν μια απο τις καλύτερες εποχές και είμαστε τυχεροί όσοι τις ζήσαμε και μπορούμε να την θυμόμαστε...
H αντιστοιχη Στουρναρη στην Θεσσαλονικη .... ηταν η Αγγελακη.
Οχι μονο η δεξια πλευρα (επι της ΔΕΘ) αλλα κυριως η αριστερη.
Φυσικα ... και τα στενα εκει μεσα. Με υπογεια μαγαζακια (πρωην
καπνομαγαζα) που εβρισκε το κεφαλι σου κατεβαινωντας την σκαλιτσα.
Υπηρχε ενας Yoda .... και ενας padawan .... ολοι και ολοι στο μαγαζακι.
Μετα απο δυο δεκαετιες ... οσα επιβιωσαν ... μετακομισαν στην Εθ. Αμυνης.
Δεν ειναι μονο ο ΤεχνΟρασις ... ειναι και κανα 2-3 ακομα (επι της Αμυνης).
Αλλα .... καμια σχεση με την πλυμμηρα αλλων εποχων.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς οτι δεν υπήρχε περίπτωση να δεις ελληνικά γράμματα στην οθόνη αν δεν είχε ελληνικη rom (eprom) η κάρτα γραφικών ή αργότερα έστω την ανάλογη εγγραφή στο autoexec.bat...
Ευτυχως που βγηκε η κωδικοσελιδα 437 (αργοτερα 737) ... και σωθηηηηηκαμεεεεε.
Eιχα πετυχει καρτα γραφικων που μπουταρε ... με Νορβηγικα ... (παναζιιιιιααααα μου :blink
To αγαπημένο μου telix. Eμεινε στον υπολογιστή μου ακόμα κι όταν πια δεν το χρειαζόμουν. Βέβαια, 1-2 φορές την εβδομάδα έκανα επανεγκατασταση DOS ή win αργότερα, αλλά το telix ήταν πάντα εκεί - για να υπάρχει.