8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Το 1988 ... ακομα πιπιλουσα τα δαχτυλα των ποδιων μου !
Βαλε 1992 .... να μαστε πιο κοσμιοι (και συνεπεις και σοβαροι :rolleyes:).
Ολα αυτα που περιγραφω παραπανω, εγιναν γνωση μου ... το 1999 !
Οταν πια ο κοσμος ειχε ΗΔΗ φυγει απο το DOS (ουτε καν το θυμοταν).
Οποτε ΔΕΝ θα σου ημουν και πολυ χρησιμος το 1988 (εως ΚΑΘΟΛΟΥ χρησιμος :laugh:)

Εποχη που ξεκιναγες απο DOS και πηγαινες με επιλογη στα Windows
ειναι και η σημερινη : ΑΚΡΙΒΩΣ το DVD που εχω για να μπουταρω σε DOS 8.0
και να κοπιαρω images απο το δισκακι στον σκληρο δισκο (Norton Ghost :proud:).

Αλλα εσυ, μαλλον θελεις κατι σχετικο με multi-config των 6.22 ..... σωστα ?
Oριστε ενα multi-config απο CONFIG.SYS σε bootable δισκακι DOS 6.22
(σιγουρα δεν εχεις ολα τα αρχεια που ζηταει αλλα παρε μια ιδεα) >

[Menu]
MenuColor=7,0
MenuDefault=_DOS1_,10
MenuItem=_DOS1_,Boot as 1.44 floppy (without CDROM access)
MenuItem=_DOS2_,Boot with XMS support (accessing CDROM content)
MenuItem=_DOS3_,Boot with XMS+UMB support (accessing CDROM content)
MenuItem=_Windows_,Run Windows default mode (on a virtual RAM drive)

[_DOS1_]
Switches=/F
DOS=Low,NoUMB
Buffers=16,0
Files=32
FCBS=4,0
LastDrive=Z
Stacks=8,256

[_DOS2_]
Switches=/F
Device=HIMEM.SYS /TestMem:Off
DOS=High,NoUMB
Buffers=24,0
Files=48
FCBS=4,0
LastDrive=Z
Stacks=12,256
Device=CDDRIVE.SYS /D:ATAPI_CD

[_DOS3_]
Switches/F
Device=UMBPCI.SYS
DOS=High,UMB
Buffers=24,0
Files=48
FCBS=4,0
LastDrive=Z
Stacks=12,256
DeviceHigh=CDDRIVE.SYS /D:ATAPI_CD

[_Windows_]
Switches=/F
DOS=High,NoUMB
Buffers=24,0
Files=48
FCBS=4,0
LastDrive=Z
Stacks=16,512
Device=IFSHLP.SYS
Device=CDDRIVE.SYS /D:ATAPI_CD

[Common]
Shell=COMMAND.COM A:\ /E:512 /P

Και το αντιστοιχο AUTOEXEC.BAT ......

@Echo Off
Set DirCmd=/A
Path A:\;W:\;W:\DOS;W:\BIOS;W:\DISK;W:\UTIL;W:\DIAG;W:\HELP;W:\SCAN
MODE Con Rate=32 Delay=1

Goto %Config%

:_DOS1_
Prompt $P $G
DOSKEY /BufSize=1024
Goto End

:_DOS2_
Prompt $P $G
MSCDEX /D:ATAPI_CD /L:W /M:16
DOSKEY /BufSize=1024
GoTo End

:_DOS3_
Prompt $P $G
LH MSCDEX /D:ATAPI_CD /L:W /M:16
LH DOSKEY /BufSize=1024
GoTo End

:_Windows_
Set TMP=C:\
Set TEMP=C:\
Prompt $P $G
DOSKEY /BufSize=1024
MSCDEX /D:ATAPI_CD /L:W /M:16
W:\UTIL\XMSDSK 8192 C: /Y
XCOPY W:\WIN\*.* C:\WIN /S
C:\WIN\WIN.COM

:End

Oπου W .... εννοειται ..... οτι πρεπει να το αντικαταστησεις με C (για σκληρο δισκο).
Το παραπανω configuration ειναι απο bootable CD το οποιο αποφευγει ως διαολος
γραμματα οδηγων που μπορει να συμπεσουν με υπαρκτα partitions σε σκληρο δισκο
(ακομα και αν ο σκληρος ειναι NTFS partitioned).

το autoexec.bat στο compaq contura που έχω και τρέχει ακόμα 6.2 και windows (3.1) έχει τέτοια μορφή περίπου...

btw το μόνιτορ ακόμα σε περιμένει (νομίζω δηλ)

Βρε Μητσο .... δεν ειπαμε οτι εχω μια δισκοκηλη ?
Πως θα το μεταφερω τοσα τετραγωνα μεχρι σπιτι μου ?
Δωστο (να ηρεμισουμε). ΔΕΝ μπορω να το κουβαλησω.

Το πρώτο μου PC πάντως ήταν ένας Quest 368DX-40MHz. Μαζί με DR DOS 6 οποίος το θυμάται.

Τοσο καλο ηταν το DR DOS ?
Δεν το δοκιμασα ποτε !
Πεταξτε μου κανα τυρακι (του ποντικαρα :proud:)

Eγω παντως .... για 3 χρονακια ... εβλεπα ΑΥΤΟ (στο υπνο μου και στον ξυπνο μου :rolleyes:)

iu

Κανα εκατομμυριο φορες .... πρεπει να περασε στις αλυσιδες του DNA .... ΔΕΝ βγαινει τωρα, ριζωσε ! :proud:

Καποια στιγμη βγηκε και η Turbo Pascal 7.0 (αμιγης προσθεση EAX με EBX χωρις 16bit segmentation) ...
Eδω απολαμβανουμε τον παροξυσμο δισκετομανιας μιας τυπικης εγκαταστασης της εποχης :proud: ... (ωιμε μανουλα μ :icon15:)
Ειναι η Borland Pascal (BP) 7.0 που προσπαθησε να σφετερισθει τον object προγραμματισμο, τοσο στο DOS
οσο και στα Windows.

iu

... αλλα ηρθε ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ για να κανει οποιαδηποτε διαφορα. Το 99% των προγραμματιστων
ειτε ειχαν παντρευθει την ΤP 6.0 .... ειτε ειχαν μετακομισει σε κατι πιο visual (δηλαδη Windows based)
οπως Visual Basic (η ακομα και Visual C).

ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΦΑ ΕΠΡΑΞΑΝ :furious3: .... δεν θα περιμεναμε την κυρια Borland να ξυσει το ....ι της ! :icon15:

Θυμάται κανείς τα Apple εκείνης της μακρινής εποχής;
300px-Macintosh_Classic_2.jpg

Eμένα μεγάλη έκπληξη πάντως μου είχε κάνει κάπου το 2013-14 που περιεργαζόμουν το λειτουργικό Mac OS X υποτίθεται ότι ήταν ότι πιο εξελιγμένο, ακόμα μέσα είχε το BASH !!!!!
Ολόκληρα modules από UNIX και Linux....! Αυτοί που κατηγορούσαν την Microsoft βάσιζαν το λειτουργικό τους σε κομμάτια ελεύθερου κώδικα......

Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Τοσο καλο ηταν το DR DOS ?
Δεν το δοκιμασα ποτε !
Πεταξτε μου κανα τυρακι (του ποντικαρα :proud:)

Βασικά το έδιναν μαζί με τον υπολογιστή σαν λειτουργικό. Ήταν της Digital Research (ναι αυτής με το CP/M, αθάνατε Amstrad CPC), ουσιαστικά (απ' όσα θυμάμαι) ένα DOS ήταν που σου έδινε τη δυνατότητα να κάνεις ένα είδος multitasking φτιάχνοντας tasks (άλλαζες με συνδυασμό πλήκτρων, εγώ είχα 4 by default). Κάποια στιγμή και εγώ μπήκα στην διαδικασία των Windows 3.1x ξέρετε αυτό με τις δισκέτες που κάποια θα σου χτύπαγε κλπ κλπ (τα είπατε πιο πάνω) αν και παρέμενα πιστός στο MS-DOS 6 (έτρεχα τα Windows κατόπιν) καθώς είμαι λάτρης του command line (όταν έρθει η δύσκολη στιγμή το command line είναι εγγύηση!)

Περισσότερα εδώ γιατί δε θυμάμαι κ πολλά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

... (όταν έρθει η δύσκολη στιγμή το command line είναι εγγύηση!)...

Ακόμα θυμάμαι το pkzip -rexPwhs και το pkunzip -d... Είναι οι εντολές που έχω πληκτρολογήσει μακράν πιο πολύ απο κάθε άλλη. Το arj ήταν καλύτερο και το χρησιμοποίησα ένα φεγγάρι, αλλά το zip ήταν πιό φορητό και το έβλεπαν όλα τα προγράμματα.

To DR DOS 6 ήταν εξαιρετική λύση την εποχή του MS-DOS 5, κυρίως επειδή το πρώτο υποστήριζε real time συμπίεση του σκληρού δίσκου, κάτι που το MS-DOS το υποστήριξε στην έκδοση 6.

Σωστά!! Το θυμήθηκα τώρα που το είπες! Εξαιρετικό ήταν αυτό με τη συμπίεση.

Θυμάται κανείς τα Apple εκείνης της μακρινής εποχής;
300px-Macintosh_Classic_2.jpg

Eμένα μεγάλη έκπληξη πάντως μου είχε κάνει κάπου το 2013-14 που περιεργαζόμουν το λειτουργικό Mac OS X υποτίθεται ότι ήταν ότι πιο εξελιγμένο, ακόμα μέσα είχε το BASH !!!!!
Ολόκληρα modules από UNIX και Linux....! Αυτοί που κατηγορούσαν την Microsoft βάσιζαν το λειτουργικό τους σε κομμάτια ελεύθερου κώδικα......

(γιατί τι έχει ο ελέυθερος κώδικας; όλο σχεδόν το ίντερνετ και τεράστιο μέρος πολλών proprietary εφαρμογών και λειτουργικών σε ελέυθερο κώδικα βασίζεται)

όσο για apple εκείνης της εποχής αλλά και προγενέστερα, τα θυμόμαστε πολύ καλά,
όσοι τουλάχσιτον τα ζαχαρώναμε στα περιοδικά και δεν αποκτήσαμε ποτέ

apple_macintosh_plus-front.jpg

To DR DOS 6 ήταν εξαιρετική λύση την εποχή του MS-DOS 5, κυρίως επειδή το πρώτο υποστήριζε real time συμπίεση του σκληρού δίσκου, κάτι που το MS-DOS το υποστήριξε στην έκδοση 6.

Το stacker δεν ήταν εφεύρεση του Dr. Dos αλλά της Stac Electronics.
Απλά το είχε βάλει στο λειτουργικό της η Digital research.
Μπορούσες να έχεις MS Dos και να πάρεις το Stacker από την Stac electronics κανονικά στον υπολογιστή σου.

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Το stacker δεν ήταν εφεύρεση του Dr. Dos αλλά της Stac Electronics.
Απλά το είχε βάλει στο λειτουργικό της η Digital research.
Μπορούσες να έχεις MS Dos και να πάρεις το Stacker από την Stac electronics κανονικά στον υπολογιστή σου.

Πεστα ρε chief, πεστα ρε chief -bye-

Θυμαστε ποιο ηταν το αντιπαλο δεος στο Stacker ?

conversion-means-decompressing.png

ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ! :laugh:

Μαλιστα, πριν βγαλει το DOS 5.0, ο Μπιλακος προσπαθησε να "οικειοποιηθει" κομματια κωδικα απο το Stacker.
Εφαγε κατι αγωγες και προστιμα :laugh: .... ΕΦΑΓΕ ΚΑΤΙ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ :flipout: .....

ΘΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ !!! Απο land of the brave ... σε land of the lame ! :proud:

Re: Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Όντως, licensed ήταν, αλλά αν θυμάμαι καλά το DR DOS ήταν και πιο οικονομικό από το τότε MS-DOS, οπότε ήταν εύκολη η επιλογή..

Μμμμ ναι. Αν ήθελες να το αγοράσεις. :eviltongue:
Αφού ρε φίλε τότε μια που έφτιαχνες boot δισκέτα, μια που είχες και το μισό λειτουργικό μέσα.

Θυμαστε ποιο ηταν το αντιπαλο δεος στο Stacker ?

Δέος... τέσπα, ας το πούμε έτσι :D
Το Double Space του 6.2 που ονομάστηκε αργότερα Drive Space από τα 6.22 και μετά αν θυμάμαι καλά.

Εγω θα τολμησω να πω κατι αλλο :flute: ....

Αν το DBLSPACE (DRVSPACE αργοτερα) δεν σκυλιαζε να το προμοταρει η Μικρομαλακη
ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ ! :laugh::laugh::laugh: To καταχαντακωσε η ελιτιστικη επιμονη της MS !
Τοση ηταν η σφαλιαρα που εφαγε αυτη η εφαρμογουλα .... ισως παραπανω απο οτι αξιζε.
Αλλα εγινε μαθημα στον Μπιλακο ... ΚΑΛΟ ΜΑΘΗΜΑ !

Η εξαφανισε την εταιρια που καινοτομει ... η αλλιως κατσε στην σκια της !
Αυτος νομισε οτι το αστρο της Μικρομαλακης ηταν αρκετο να καλυψει τα παντα.
120 εκατομμυρια του στοιχισαν οι αποζημιωσεις (αν θυμαμαι καλα).
Και το χειροτερο .... ΚΑΝΕΙΣ δεν χρησιμοποιησε το DRVSPACE.

Ωωωωχχχ, τι καλαααα :proud:

Βλεπω, δεν ειστε ΚΑΙ ΠΟΛΥ του hardware (...) :icon15:

Ας ειναι ....

Μιας και πιασαμε τους File-managers ... οριστε και ενας ακομα >

XTree.png

Δεν ηταν τοσο copy-oriented ... μαλλον ηταν search-oriented. Να μην παλευεις με ενα σπαρτιατικο command prompt.
To NC ηταν για να κοπιαρεις και σβηνεις αρχεια και directories, in a complex and massive scale,
απο το ενα σημειο του δισκου στο αλλο. Η λογικη των δυο παραθυρων ηταν αξεπεραστη. Ακομα και σημερα ειναι
(και ας επιμενει η αυτοκρατειρα στον Windows Explorer, εκει, να τρωει τα μουτρα της, δεν χαλιομαστε καθολου :proud:)
Το XTree ηταν πρωτιστα ενα καλυτερο Tree command (του DOS). Εδειχνε πολυ περισσοτερα στοιχεια και πληροφοριες.
Αν ηθελες το χρησιμοποιουσες και για κοπιαρισμα αρχειων. Ομως τα κρυφα του ατου ηταν αλλου :

1) ANOIΓΕ οποιοδηποτε αρχειο (ειτε σε text μορφη, ειτε σε δεκαεξαεδικη !!!!!)
2) Υποστηριζε και εβλεπε ΖΙP αρχεια .... TΡOMEΡΟ πλεονεκτημα πισω στο 1988 !!!!!
3) Εκανε UNDELETE .... σε μια εποχη που οι περισσοτεροι δεν ηξεραν καν οτι μπορει να γινει ! :hmmmm2:

Το ΝC εκανε το πρωτο ... και αυτο οχι τοσο καλα ! Τα αλλα δυο ... μονο μεσα απο τα Norton Utilities !
Το λογικοτερο ηταν να χρησιμοποιεις ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ... αφου το καθενα ειχε τις δικες του αρετες (και αδυναμιες).
Aυτο που διαφοροποιουσε τον ενα απο τον αλλο (τοτε) δεν ηταν η δυνατοτητα να κανεις κατι ... αλλα ....
η ΕΥΚΟΛΙΑ με την οποια το κατορθωνες !!!

(γιατί τι έχει ο ελέυθερος κώδικας; όλο σχεδόν το ίντερνετ και τεράστιο μέρος πολλών proprietary εφαρμογών και λειτουργικών σε ελέυθερο κώδικα βασίζεται)

όσο για apple εκείνης της εποχής αλλά και προγενέστερα, τα θυμόμαστε πολύ καλά,
όσοι τουλάχσιτον τα ζαχαρώναμε στα περιοδικά και δεν αποκτήσαμε ποτέ

apple_macintosh_plus-front.jpg
Νομίζω πως ο πιο περιζήτητος υπολογιστής την δεκαετία του '80 (και αρχές '90) ήταν η Amiga και κυρίως η Amiga 500 έστω κ αν βγήκε το 1987. Οταν λέω περιζήτητος εννοώ αυτός που ήθελαν πάρα πολλοί αλλά λόγω κόστους ήταν απαγορευτική η αγορά του. Το έβλεπα και στο περιβάλλον μου.
Οπως πολύ σωστά έλεγε κ η διαφήμιση της Memox, αντιπροσωπία της Commodore τότε, "αν δεν ήταν Commodore θα στοίχιζε μερικά εκατομμύρια".