8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Νομίζω οτι είχε ένα πολύ γενικό όνομα. Κάτι σαν MSdos Shell ή File manager, κάτι τέτοιο.

Ναι αυτό ήταν. Θυμάμαι το είχα βάλει σε ένα PC, άρχισαν να το βλέπουν οι φίλοι και οι γνωστοί και όλοι το ήθελαν να μπορείς να βλέπεις αμέσως τι έχουν οι δίσκοι, να πατάς και να γίνεται εκκίνηση σε κάποιο παιχνίδι και εφαρμογή να αντιγράφεις αρχεία κλπ..... για πρώτη φορά έβλεπες σταθερά και την ώρα κάτω δεξιά...
dosshell.gif

Ενα πρόγραμμα στυλ Norton Commander είχα φτιάξει κ εγώ εν έτη 1993 σε Borland Pascal για μία εργασία στη σχολή. Δεν ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο. Μάλιστα για τα βασικά αυτό χρησιμοποιούσα και το είχα μοιράσει παντού.

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Ενα πρόγραμμα στυλ Norton Commander είχα φτιάξει κ εγώ εν έτη 1993 σε Borland Pascal για μία εργασία στη σχολή. Δεν ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο. Μάλιστα για τα βασικά αυτό χρησιμοποιούσα και το είχα μοιράσει παντού.

Ασε τα πολλα-πολλα και ποσταρε κανα screen capture :smash: ....

Να ετυμηγορησει και το τεχνικο team του φορουμ :proud: (Τσιμισκης και λοιποι :rolleyes:)

Re: Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Η πρώτη νίκη ήταν όταν βλέπαμε οτι το σύστημα πέρασε config.sys, autoexec.bat, φόρτωσε drivers και ο κέρσορας αναβοσβήνει κανονικά. Θυμάμαι οτι το πρώτο πράγμα που έκανα μετά, ήταν να δω πόση μνήμη έμενε διαθέσιμη, αν έπρεπε να φορτώσω τον driver πριν ή μετά απο κάποιον άλλο, αν μπορούσε να ανεβεί στην expanded ή την extended και άλλα τέτοια μαγειρέματα ανάλογα με το ποιά εφαρμογή θέλαμε κάθε φορά να δουλέψουμε... Απο τα 640kb να έχεις 560kb για να κάνεις τις δουλειές σου ήταν μεγάλη υπόθεση... :)

560kb... πολύ λίγα λες. :p
Τότε επαγγελματίας του χώρου βέβαια, έπαιζα σε δυσθεώρητα ύψη (>600kb) αλλά είχα φάει μέρες ολόκληρες για να το καταφέρω.
Βέβαια χωρίς ems
Φόρτωνες το himem, έστελνες το λειτουργικό στην upper memory και το μόνο που έπιανε μνήμη από την βασική σου ήταν το himem.sys και το emm386.exe

DEVICE=C:\Windows\HIMEM.SYS
DOS=HIGH,UMB
DEVICE=C:\Windows\EMM386.EXE NOEMS

Και μετά φόρτωνες τα πάντα με DEVICEHIGH στο config.sys και LH στο autoexec.bat.

Re: Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Ασε τα πολλα-πολλα και ποσταρε κανα screen capture :smash: ....

Να ετυμηγορησει και το τεχνικο team του φορουμ :proud: (Τσιμισκης και λοιποι :rolleyes:)

Χαχα ευχαρίστως αλλά υπάρχουν δύο δυσκολίες: οι δισκέτες που περιέχουν το πρόγραμμα είναι σε κούτα στην αποθήκη αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν έχω πλέον drive 5 1/4 στη διάθεσή μου. Βέβαια αυτό φέρνει ένα τρίτο πρόβλημα, κατά πόσο διαβάζονται. Πάντως πριν 2 χρόνια είχα διαβάσει δισκέτα 3,5" στην Amiga 500 που δοκίμασα από περιέργεια (Blood Money)!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

560kb... πολύ λίγα λες. :p
Τότε επαγγελματίας του χώρου βέβαια, έπαιζα σε δυσθεώρητα ύψη (>600kb) αλλά είχα φάει μέρες ολόκληρες για να το καταφέρω.
Βέβαια χωρίς ems
Φόρτωνες το himem, έστελνες το λειτουργικό στην upper memory και το μόνο που έπιανε μνήμη από την βασική σου ήταν το himem.sys και το emm386.exe

DEVICE=C:\Windows\HIMEM.SYS
DOS=HIGH,UMB
DEVICE=C:\Windows\EMM386.EXE NOEMS

Και μετά φόρτωνες τα πάντα με DEVICEHIGH στο config.sys και LH στο autoexec.bat.

Φόρτωνα πολλές χαζομάρες TSR (τα θυμάστε ? - terminate and stay resident) - θυμήθηκα τώρα, ένα ήταν το Sidekick 2.0. Iσως το 560kb που μου ήρθε στην μνήμη, να ήταν 580+ γιατί παρά την σαβούρα που φόρτωνα, θυμάμαι ότι έκανα συγκρίσεις με άλλα που διάβαζα στα περιοδικά και έμενα ικανοποιημένος. Πέρασαν 20+ χρόνια πιά... :)
Οταν ήθελα να τρέξω κάτι απαιτητικό σε μνήμη, χρησιμοποιούσα άλλο config και autoexec. Eίχα 4-5 έτοιμα για κάθε περίπτωση.

Devicehigh οι drivers, loadhigh τα tsr... Eνα-ένα μου έρχονται τώρα στο μυαλό lol.

Ολα αυτα που κοκορευεστε .... ηρθαν με την ελευση του HIMEM.SYS (και DOS 4.0).
Τα 580 Kb ... ηταν απλησιαστο oνειρο για DOS 3.30. Γιατι επρεπε ΟΛΑ να χωρεσουν
σε 60 Kb μνημης (IO - MSDOS - COMMAND και ολα τα TSR η SYS).

Oταν ηρθε ο HΙΜΕΜ.SYS (εξαιτιας ενος προγραμματιστικου bug) εδωσε επιπλεον
64 Kb μνημης πανω απο το 1 Mb boundary. Aς ειναι καλα το bug, δηλαδη :laugh::laugh::laugh:
Μεσα σε μια νυχτα διπλασιαστηκε ο χωρος για αρχεια συστηματος και TSRs !!!!
Ουτε καν χρειαστηκε η συνδρομη των UMBs. Mονο με την High Memory Area (τρομαρα της :laugh:)
Oυσιαστικα, ο HIMEM διαχειριζοταν δυο μνημες : Την High Memory Area (1024 - 1088 Kb)
ΚΑΙ την Extended Memory (1088 - 16384 Kb).

Μετα, με την ελευση του DOS 5.0 ... αλλα κυριως με την ελευση του DOS 6.0 (!!!!!) ....
ηρθαν και τα UMBs που (στην καλυτερη των περιπτωσεων) προσθεσαν 160 Kb Upper Memory.
To oποιο ηταν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ οταν το συνολο μνημης ηταν 640 Kb
η ακομα και 2 Mb μνημης (οι πρωτοι 286, με ποση μνημη νομιζετε οτι πουλιοντουσαν ?)
Στην αρχη (EMM386.EXE) δεσμευοταν μνημη απο την Extended Memory (περιοχη >1 Mb)
και οχι μεσα απο την πραγματικη Upper Memory Area (640-1024 Κb memory area).
Μετα ..... βγηκε ενας τυπακος (ονοματι Uwe Sieber) .... o oποιος δεσμευσε
κατευθειαν μεσα απο την Upper Memory Area, μνημη για TSR και SYS οδηγους.
Μονο που ... ΔΕΝ υποστηριζονταν απο ολα τα τσιπσετ. Bλαστημισαμε μερικοι :icon15:

Η Upper Memory Area δημιουργησε περισσοτερα προβληματα απο οσα ελυσε.
Ο ΕΜΜ386.ΕΧΕ και η Microsoft το ξεραν αυτο ... γιατι εκει μεσα επεφταν ολες οι ROM
απο ΒΙΟSes για καρτες δικτυου, VGA/ΕGA/CGA/MDA η αποκλειστικες περιοχες μνημης
για Frame Βuffers (A000-BFFF) και οτι παλαιολιθικη καλιακουδα μπορειτε να φανταστειτε.
Οποτε .... το πλεον στανταρντ φαινομενο ηταν να κολλαει ολακερο το συμπαν.
Ενα byte επικαλυψης αναμεσα σε TSR και ROM ... και γαμιοταν ο Διας και ο Ηλιας μαζι.
Επειδη κατα το reboot ξαναφορτωνονταν το ιδιο λαθος και δεν ξεκολαγες με τιποτα
... επρεπε να πατησεις ειτε F8 ειτε να μπουταρεις με "καθαρη" (απο CONFIG και
AUTOEXEC) δισκετα. Δηλαδη, πολυ βρισιδι στο troubleshooting. ΠΟΛΥ ! :angry:

Ευτυχως, ηρθε το MEMMAKER να τα λυσει ολα αυτα.
Γιατι ενω εσυ υπολογιζες οτι το ταδε αρχειακι καταλαμβανει μονο 7 Kb στην UMA
αυτο, οταν ετρεχε, αποσυμπιεζε ενα κομματι του κωδικα του και καταλαμβανε ... 17 Kb
(το γ@μημενο :angry:). Που να τα ξεραμε ολα αυτα ? Τοτε ! Aλλο το μεγεθος του αρχειου
στον δισκο και ΑΛΛΟ στην μνημη οταν τρεχει (which makes sense, eventually).
Οποτε, με το MemMaker, ολα αυτα υπολογιζονταν και τιποτα δεν επικαλυπτε κατι αλλο.

Τα multi-configs (που λεει ο Τσιμισκης) ... ηταν ενα ακομα κερασακι στην τουρτα.
Αλλο configuration για Τurbo C++ (η οποια γινεται στριγγλα με τον EMM386 και κολλαει
καλυτερα και απο εποξικη ρητινη) αλλη για παιχνιδακια που χρειαζονται οσο το δυνατον
περισσοτερη extended memory και αλλη .... για Windows 3.0. Ειδικα τα Windows 3.0
δεν εκαναν καθολου καλο χωριο με UMA .... μα καθολου ! Την ξεχνουσες την UMA
(αν ηθελες να τρεξεις Windows τα οποια σκεδιαστηκαν για protected mode λειτουργια
και OXI real mode ... οπως μαθαμε οι ντοσαδες επι αιωνες :proud: χιλιετηριδες !).

Hardcore stuff -> http://staff.ustc.edu.cn/~xyfeng/research/cos/resources/machine/mem.htm

0402.jpg
iu

Ωραία όλα αυτά, αλλά επί εποχής MS-DOS 3.3 ποιος κοινός θνητός είχε πάνω από 640KB RAM? Όταν είχα πάρει εγώ το 286 (το '90) το οποίο είχε όντως 640KB RAM υπήρχε ήδη το MS-DOS 4 (από το '88 μάλιστα). Αλλά τι να το κάνω, αφού είχα μόλις 640K RAM!

Όλα αυτά τα χάρηκα μετά από 1-2 χρόνια που πήγα σε 386 με 2MB RAM. Τότε βέβαια είχε βγει και το MS-DOS 5 και σχεδόν στο καπάκι βγήκε και το 6 και τέλος.

Αυτο προσπαθω να τους πω Δημητρη.

Στο MSDOS 3.30 ... η διαχειριση μνημης ηταν απλουστατη.

Γιατι ηταν μονοδρομος ΠΟΥ θα φορτωθουν ΟΛΑ !

Μετα, πολυ μετα ... ηρθαν οι ΜΑΓΚΙΕΣ ! :coool:

εγω δεν ανατρίχιασα, μπιμπίκιασα....

himem.sys και upper memory....

τι μου θυμίσατε...
είχα ξεχάσει τις λέξεις
άσε που βλέπω ότι θυμόσαστε με κάθε προσέσορα πόση μνήμη ram είχε....
τι μνήμη είναι αυτή...

θυμάστε ότι υπήρχε εποχή που ξεκίναγες από dos και είχε επιλογή να πάς σε windows?