8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

Πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο ο Τζωρτζακης στον οποίο αναφερόμαστε και οι δύο. Τον είδα προσωπικά μια φορά στο προπατζίδικο του φίλου μου Ηλία. Ήτανε ένα αδύνατο ψηλό παιδί. Το μικρό του όνομα νομίζω ήτανε Δημήτρης. Ήτανε δεινός προγραμματιστής στα προγράμματα των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ εκείνης της εποχής. Το δικό του πρόγραμμα ΠΡΟ-ΠΟ σε σχέση με των άλλων, είχε περισσότερες δυνατότητες και κυρίως ήτανε ταχύτατο σε σχέση με τα άλλα προγράμματα ΠΡΟ-ΠΟ που κυκλοφορούσανε στην αγορά. Μπορούσε να επεξεργαστεί σύστημα 13 τριπλών (1.594.233 συνδυασμοί) με τους επιλεγμένους όρους σε χρόνο ρεκόρ άν λάβεις υπόψη ότι οι επεξεργαστες των Η/Υ της τότε εποχής (δεκαετία του 90) ουδεμία σχέση ειχαν με τους σημερινους ισχυρούς, θυριώδεις, ταχύτατους επεξεργαστές.

PROPO14TDA.jpg

είμαστε λίγο off topic αλλά ...φόρος τιμής στον Τζο...

Δημήτρης Τζωρτζάκης 1978 στο Ανετον Θεσσαλονίκη...
img170_123.jpg

Re: Απάντηση: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

Η δεύτερη

sound_blaster_16_mixer_dsp_asp_wavetable_opl3_schema_schematics.jpg

Η sb16 μου είχε κοστίσει 80.000 δρχ μαζί με το 1mb upgrade module.

Ειχα παθει την πλακα μου μ'αυτην !!!

Εξαιρετικα καθαρος και στακατος ηχος (για την εποχη της). Και ΠΟΛΥ δυνατος ! Με αυτα που
κυκλοφορουσαν το 1993-1994, δεν περιμενες καρτα για PC να βγαζει τετοια ποιοτητα και δυναμη.
Τα ακουστικακια μου τα ξετιναζε με το μπασο της. Αναγκαστηκα να παρω μεγαλυτερα-ακριβοτερα.
Καθολου τυχαιο οτι η SB16 θεωρειται το ΠΡΟΤΥΠΟ για S/N ratio. Το μονο που μου την εσπασε ηταν
οτι δεν μπορεσα ποτε να απενεργοποιησω το εξτρα καναλι IDE που ειχε πανω της. Μου δεσμευε
ενα ολοκληρο IRQ (15 ολα και ολα) το οποιο δεν χρησιμοποιουσα (αφου ειχα αλλα δυο IDE καναλια
απο την μητρικη).

Φοβερος ηχος. SB16 και ξερο ψωμι !
Mετα πηγα στις Audigy (1 και 2) αλλα σαν το χαστουκι :slapface: της SB16 ... καμια αλλη !

Last edited:
Re: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

γύρω στο 1992 είχα ακόμα τον πρώτο μου κλώνο XT 8088 (που έδειχνε τα δοντάκια του χάρη στον 8087) για να τρέχω τα προγράμματα που είχα γράψει για το διδακτορικό μου. (Για τα μεγάλα ζόρια μόλις είχε αγοραστεί στη Σχολή για τους μεταπτυχιακούς 386).
Για τις ανάγκες της δουλειάς μου έπρεπε να μάθω C. Και τί καλύτερο για εξάσκηση...
Εφτιαξα ένα πρόγραμμα που είχα σε basic για λόττο....
Η ταχύτητα από τη μιά γλώσσα στην άλλη ήταν μερόνυχτα !

Ετσι !

Δεν ηταν μονο ο interpreter της Basic (και ο compiler της C, αν μιλαμε για Turbo C)
αλλα ο εξαιρετικα σφιχτοδεμενος και λιτος κωδικας της C (ο runtime κωδικας, οχι το κειμενακι).

(τοσο σφιχτοδεμενος που μετα απο 6 μηνες ... ειχες μια δυσκολια να ξαναδιαβασεις τον κωδικα σου,
πολυ αγκυλη και κακο :laugh:)

Η Δική μου πρώτη και τελευταία Κάρτα ήχου ήταν η Sound Blaster AWE32.

Δεν ξαναπήρα κάρτα ήχου μέχρι που κατέστη άχρηστη όταν αναβάθμισα το PC και είχε την κάρτα ήχου ενσωματωμένη στο Μ/Β.

Μαζί με την κάρτα ήχου είχα πάρει και το πρώτο μου CD DRIVE TOSHIBA και ηχεία στερεοφωνικά με συνολικό κόστος 170,000 δρχ.

SB_AWE_32.jpg

Ετσι !

Δεν ηταν μονο ο interpreter της Basic (και ο compiler της C, αν μιλαμε για Turbo C)
αλλα ο εξαιρετικα σφιχτοδεμενος και λιτος κωδικας της C (ο runtime κωδικας, οχι το κειμενακι).

(τοσο σφιχτοδεμενος που μετα απο 6 μηνες ... ειχες μια δυσκολια να ξαναδιαβασεις τον κωδικα σου,
πολυ αγκυλη και κακο :laugh:)

Εγώ άρχισα την Πτυχιακή σε GW Basic, μετά την συνέχισα σε Quick Basic 4.5 και την τέλειωσα το 1988 σε Microsoft ADVANCE QUICK BASIC 7.00 PDS όπου ήταν επαγγελματική έκδοση και φυσικά είχε και Compiler και δεν υπήρχε ο περιορισμός των 64κ σαν μέγιστο μέγεθος χρήσης μνήμης.

Η ταχύτητα της PDS (του Compiler) σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα είναι ότι είναι δύο--τρεις φορές πιο γρήγορη από την ταχύτητα της Visual Basic του Excel όπου είναι Interpreter

Οι παραπάνω δυο γλώσσες (Quick Basic) καθώς και άλλα προγράμματα ερχόντουσαν τακτικά από Αμερική σε σκληρό δίσκο των 20Mb ή 40Mb (κάθε δυο-τρεις μήνες) από ένα γνωστό ενός συμφοιτητή μου όπου ο κολλητός του αδερφού του σπούδαζε εκεί.

Οι μνημες που επαιρνε πανω ... ηταν οι κλασσικες 72πινες ? :chinscratch:
Kαι ηταν μονο για MIDI ?

Εγώ άρχισα την Πτυχιακή σε GW Basic, μετά την συνέχισα σε Quick Basic 4.5 και την τέλειωσα το 1988 σε Microsoft ADVANCE QUICK BASIC 7.00 PDS όπου ήταν επαγγελματική έκδοση και φυσικά είχε και Compiler και δεν υπήρχε ο περιορισμός των 64κ σαν μέγιστο μέγεθος χρήσης μνήμης.

Η ταχύτητα της PDS (του Compiler) σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα είναι ότι είναι δύο--τρεις φορές πιο γρήγορη από την ταχύτητα της Visual Basic του Excel όπου είναι Interpreter

Οι παραπάνω δυο γλώσσες (Quick Basic) καθώς και άλλα προγράμματα ερχόντουσαν τακτικά από Αμερική σε σκληρό δίσκο των 20Mb ή 40Mb (κάθε δυο-τρεις μήνες) από ένα γνωστό ενός συμφοιτητή μου όπου ο κολλητός του αδερφού του σπούδαζε εκεί.

Για την QB7 PDS δεν γνωριζω. Aλλα ακομα και η QB45 ... ειχε ΓΤΠΚ compiler.
Ειναι δυνατον να συγκριθει ο compiler μιας C με τον compiler μιας Basic ?
H πρωτη γλωσσα φτιαχτηκε (πρωταρχικα) για αποδοση σε mainframes και
η δευτερη ... τσοντα (σχολικου επιπεδου) στις δισκετες διανομης του MSDOS.
Nα χαμε να λεγαμε (για τον Bill).

Και δεν μιλησαμε καν για Fortran ( ... με απευθειας υποστηριξη μιγαδικων αριθμων).
Ας μεινουμε στην C ... που ειναι πιο all-around γλωσσα.

Last edited:

Σε ταχυτητα, η C, εστω και ελαχιστα, την ξεπερναει.

Ομως η C δεν φτιαχτηκε ειδικα για μαθηματικες επιλυσεις αλλα για πληθωρα ποικιλων εφαρμογων.
Χωρια το εκπληκτικο port της σε αναριθμητες πλατφορμες (απο Sun Microsystems μεχρι Cray-1 !!!!)
αλλα και λειτουργικα (απο Unix μεχρι AmigaDOS). O Denis Ritchie εκανε πολυ στιβαρη δουλεια που θα
βαστηξει αλλο μισο αιωνα ! Αν δεν κανω λαθος, ο ιδιος ειπε οτι η C εχει δανειστει φιλοσοφια απο
Fortran, Assembly και .... ALGOL 68 (την θυμαστε ? :laugh:)

Οι μνημες που επαιρνε πανω ... ηταν οι κλασσικες 72πινες ? :chinscratch:
Kαι ηταν μονο για MIDI ?

Για την QB7 PDS δεν γνωριζω. Aλλα ακομα και η QB45 ... ειχε ΓΤΠΚ compiler.
Ειναι δυνατον να συγκριθει ο compiler μιας C με τον compiler μιας Basic ?
H πρωτη γλωσσα φτιαχτηκε (πρωταρχικα) για αποδοση σε mainframes και
η δευτερη ... τσοντα (σχολικου επιπεδου) στις δισκετες διανομης του MSDOS.
Nα χαμε να λεγαμε (για τον Bill).

Και δεν μιλησαμε καν για Fortran ( ... με απευθειας υποστηριξη μιγαδικων αριθμων).
Ας μεινουμε στην C ... που ειναι πιο all-around γλωσσα.

Κοίταξε πως είχαν τα πράγματα εκείνη την εποχή.

Πήρα τον Olympic Data XT ως πρώτο Computer εν έτη 1987 (εάν θυμάμαι καλά). Τα προγράμματα που "κυκλοφορούσαν" ελάχιστα.
Ένα μήνα που είχα το Computer είχα μόνο το DOS. Επόμενο πρόγραμμα που βρήκα ήταν η BASICA από το PC-DOS της ΙΒΜ.

Η BASICA δεν έτρεχε στα συμβατά αλλά ένας καλός Hacker από τμήμα Ηλεκτρονικών που γνώριζε γλώσσα μηχανής έσπασε μέσα σε μια ώρα την BASICA και την έκανε να τρέχει στα συμβατά. Έτσι αποφάσισα να πάρω πτυχιακή "Μελέτη Οδοντωτών τροχών Μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή". Δεν σπούδαζα Πληροφορική, Μηχανολόγος σπούδαζα και από προγραμματισμό ότι είχα μάθει μόνος μου από το CASIO PB-700.

Τις ανάγκες της Πτυχιακής η Basic τις κάλυπτε αρχικά, στην πορεία είχα προβλήματα μνήμης (Low Memory) τα οποία ξεπεράστηκαν μερικώς με την QB 4.5 και "εξαφανίστηκαν" μετέπειτα με την QB7 PDS σύν ότι ή ταχύτητα του ΕΧΕ αρχείου μέσω του Compiler σε σχέση με την BASICA και την QB 4.5 ήταν η μέρα με την νύχτα.

Δεν σύγκρινα τον Compiler της όποιας Basic με τον Compiler της C και ούτε οι ανάγκες της Πτυχιακής ήταν τέτοιες που θα με ανάγκαζαν να μεταβώ σε άλλη γλώσσα προγραματισμού, εάν υπήρχε τέτοια περίπτωση τότε δεν θα έπαιρνα την συγκεκριμένη Πτυχιακή.

Δυο τρεις φορές πάντως η κουβέντα πήρε τέτοια τροπή που εκείνη την εποχή θα είχε εξελιχθεί σε χοντρό flame... :flipout:

η QB7 ήταν γλωσσάρα.
και είχε εξαιρετικό compiler

Απάντηση: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

Την προ win95 εποχή, είχα ασχοληθεί λίγο με την C (MS, όχι Borland, αν και η Turbo C έλεγαν ήταν ταχύτερη). Τώρα σκέφτομαι να ασχοληθώ πάλι χομπίστικα με κάποια γλώσσα προγραμματισμού απο τις σύγχρονες (PHP. xml, java κλπ). Oπου κι αν το έχω ψάξει, σχεδόν παντού αναφέρεται, οτι με όποια και να ασχοληθεί κανείς, κάποια στιγμή σε κάποιο σημείο (σε προχωρημένο επίπεδο βέβαια) θα χρειαστεί την C να του λύσει τα χέρια...

Τις ανάγκες της Πτυχιακής η Basic τις κάλυπτε αρχικά, στην πορεία είχα προβλήματα μνήμης (Low Memory) τα οποία ξεπεράστηκαν μερικώς με την QB 4.5 και "εξαφανίστηκαν" μετέπειτα με την QB7 PDS σύν ότι ή ταχύτητα του ΕΧΕ αρχείου μέσω του Compiler σε σχέση με την BASICA και την QB 4.5 ήταν η μέρα με την νύχτα.

Δεν σύγκρινα τον Compiler της όποιας Basic με τον Compiler της C και ούτε οι ανάγκες της Πτυχιακής ήταν τέτοιες που θα με ανάγκαζαν να μεταβώ σε άλλη γλώσσα προγραματισμού, εάν υπήρχε τέτοια περίπτωση τότε δεν θα έπαιρνα την συγκεκριμένη Πτυχιακή.

Συμφωνω.
Δεν ξεκινας ρωτωντας "ποσα δευτερολεπτα θελω για να κανω compiling 2000 γραμμες κωδικα ?".
Ουτε "σε ποση ωρα τελειωνει ενα bubblesort 2000 ακεραιων με αυτο το executable ?". :laugh::laugh::laugh:
Το 99% των περιστασιακων χρηστων (η ερασιτεχων, που δεν δουλευαμε για να ζησουμε απο αυτο)
ξεκινησαν με GW BASIC. Και για αρχη, ηταν ΤΕΛΕΙΑ γλωσσα. Σκεψου να μην υπηρχε GOTO εντολη
μεσα στον κωδικα και να πρεπε να πατας Ctrl-Break για να βγεις ! :flipout: Η να επρεπε να δηλωσεις
μια-μια τις μεταβλητες (και τα ειδη τους), στην αρχη καθε προγραμματος, πριν ακομα ξεκαθαρισεις
τι θες να κανεις με τον κωδικα.

Ομως ...

απο ενα σημειο και μετα, ΜΟΙΡΑΙΑ ερχεται η εξειδικευση και ο επιμερισμος. Αυτο που ονομαζουμε
Δομημενος Προγραμματισμος. Και δεν χρειαζοταν να εισαι επαγγελματιας. Το μονο που χρειαζοταν ηταν
(οπως περιεγραψε και ο Υπερηχας) να αντιληφθεις την διαφορα στην ταχυτητα εκτελεσης. ΜΕΤΑ ....
δεν υπηρχε γυρισμος πισω. Κατι σαν ναρκωτικη ουσια, ειχες γλυκαθει ανεπιτρεπτα. Και περνουσες
σιγα-σιγα και σε πιο σκληρα ναρκωτικα (assembly) αλλα επειδη σε εξαντλουσε τα χρησιμοποιουσες
μονο κατα περιπτωση και μεσα σε loops. Αλλιως .... δεν μπορουσες να διαβασεις τον κωδικα που ΕΣΥ
εγραψες, ενα μηνα μετα !

Που καταληγουμε ?
ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΗΤΑΝ. Απλα, μερικα ηταν καλυτερα (και δυσκολοτερα). :p

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Την προ win95 εποχή, είχα ασχοληθεί λίγο με την C (MS, όχι Borland, αν και η Turbo C έλεγαν ήταν ταχύτερη). Τώρα σκέφτομαι να ασχοληθώ πάλι χομπίστικα με κάποια γλώσσα προγραμματισμού απο τις σύγχρονες (PHP. xml, java κλπ). Oπου κι αν το έχω ψάξει, σχεδόν παντού αναφέρεται, οτι με όποια και να ασχοληθεί κανείς, κάποια στιγμή σε κάποιο σημείο (σε προχωρημένο επίπεδο βέβαια) θα χρειαστεί την C να του λύσει τα χέρια...

Kαι ξερεις γιατι ?

Για δυο λογους ....
1) στον δικο σου κωδικα ΔΕΝ βαζεις ολες τις ασφαλιστικες δικλειδες που προβλεπει ενα λειτουργικο.
2) στις παλιες γλωσσες (ΟΧΙ object orientated η event driven) η επεξεργασια γινοταν σειραϊκα, γραμμη-γραμμη.

Σε γλωσσες που θα αναγκαστουν να τρεξουν μεσα απο Windows (δηλαδη, Visual).... πας γυρευοντας αν θες,
ντε και καλα, σειραϊκη εκτελεση ενος προγραμματος. ΔΕΝ θα σ'αφησει το λειτουργικο ! Tωρα ολα τρεχουν,
κατα ομαδες και ασυγχρονα.

Απάντηση: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

Οι σημερινες ανώτερου επιπέδου. δεν είναι όλες ΟΟ ?

offtopic...
Αυτά τα "σειραική"-"σειραικές", ποτέ δεν μπόρεσα να τα χρησιμοποιήσω. Εχω κολλήσει στην "σειριακή" είσοδο κλπ... :)

Νομιζω ΝΑΙ.

Ειναι ολες Object Orientated (δηλαδη και η C, η Visual C).

Τωρα αν υπαρχει καμια που να μην ειναι .... δεν ειμαι γκουρου. :p

Απάντηση: Re: Καλό Πρωταπριλιάτικο απο την Microsoft :)

Νομιζω ΝΑΙ.

Ειναι ολες Object Orientated (δηλαδη και η C, η Visual C).

Τωρα αν υπαρχει καμια που να μην ειναι .... δεν ειμαι γκουρου. :p

Εννοώ php, python. xml, java, javascript κλπ...

Δεν ξερω καρντασι μ.
Δεν εχω ασχοληθει με αυτες τις γλωσσες.
Σταματησα με τον προγραμματισμο το 1994.

(Το επιθετο "σειριακη" παει σε θυρες και μεταφορα δεδομενων
και το επιθετο "σειραϊκος" παει σε προγραμματισμο. Η ετσι ηταν παλια !)

Λοιπον παιδες,
τo νημα πια εχει ξεφυγει για τα καλα απο το "Kαλο πρωταπριλιατικο ανεκδοτο της Microsoft".
Ας το μετανομασουμε σε κατι πιο αντιπροσωπευτικο "Πρωην ρομαντικες εποχες της Πληροφορικης"
η "Πληροφορικες νοσταλγιες" ... και ας καθελκυστει ως αυτονομη γαλερα .... :surf-aki:

Λοιπον,
αφηστε τα post #1, 2, 3, 4, 27, 35, 36, 39, 48, 49
και βαλτε ολα τα αλλα σε καινουργιο νηματακι :p

Last edited:

Εννοώ php, python. xml, java, javascript κλπ...

Κάποιες ναι, κάποιες όχι, κάποιες είναι ότι θέλεις. :smile:
Αν στήσεις π.χ. την php σαν OO ή χρησιμοποιήσεις framework, θα έχεις μία OO γλώσσα.
Αν δεν θέλεις, γράφεις functional.
Αν πάλι δεν θέλεις τίποτα από αυτά, γράφεις απλές σελίδες και ο Θεός μαζί σου... :p

Η javascript πρακτικά έχει πεθάνει.
Πλέον χρησιμοποιούμε jquery ή/και ajax.
Πρακτικά με ένα συνδιασμό php/jquery/ajax/jason κάνεις ότι θέλεις.

Η Java έχει τη δική της ιστορία (σε ρυθμό Λοΐζου).

Παντως, σε Visual C++ εχουν γραφτει :

1) Αdobe Photoshop, Illustrator, Premier
2) Mozilla FireFox
3) MySQL
4) WinAmp (της γνωστης ΝullSoft)
5) ΟΛΑ τα λειτουργικα της MS (απο Win95 και μετα)

Φυσικα, υπαρχουν και αλλα ... αλλα δεν γνωριζω ποια !