8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Δεν γνωριζω ..... μπορει και να ναι.

Αλλωστε, ενα τετοιο απολιθωμα, με μονο δυο floppies
ειναι αδυνατον να επικοινωνησει με τον εξω κοσμο
με οτιδηποτε αλλο περα απο δισκεττες.

Οποτε ναι ... ισως και να ναι !

Έβγαιναν και σε λευκό εκτός από μωβ

iomega-zip-drive_8316.jpg

Πάντως πρέπει να έκανε τεράστιο τζίρο η iomega με τα zip.

Υπήρχε τρομερό πρόβλημα με τα φορητά μέσα αποθήκευσης στο πρώτο μισό των 90s. Ειδικά οι γραφίστες.

Όπως τα ανεκδιήγητα syquest που κόστιζαν δέκα χιλιάρικα έκαστο και αν σου έπεφταν... καληνύκτα.

SQ44CRT1.JPG

Έχεις δίκιο, το'χα ξεχάσει ότι υπήρχε και σε χρώμα "κουτί".

Τα'χαμε λιώσει αυτά με τον πατέρα μου, iomega zip, 100 και 250ΜΒ, όπως και iomega jazz (1 ή 2 GB). Δε θυμάμαι ούτε τιμές, ούτε ταχύτητες (πρέπει να'ταν τραγικές με τα σημερινά δεδομένα). Όμως ήταν όαση για τον κόσμο της δισκέτας. Τα χρησιμοποιούσαμε ακόμα και μετά την εποχή του CD-R, αφού ήταν απείρως πιο ευέλικτα.

41vfyTV1nBL._SX300_.jpg

Για τα syquest δεν έχω άποψη, τα iomega πάντως ήταν πολύ αξιόπιστα (δεν είχαμε ποτέ κανέναν ατυχές συμβάν, ενώ όπως είπα τα χρησιμοποιούσαμε επί χρόνια).

Αν ψάξω θα βρω κάπου ένα Iomega ZIP drive των 100MB μαζί με "ζιπέτες" όπως τις λέγαμε.. :p

Σύνδεση μέσω παράλληλης.. δηλαδή ~150KB/sec, άντε να πάει 250KB/sec αν πέσεις σε ECP/EPP πόρτα.. ωραίες εποχές.. πρώτες μέρες του Internet..

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

...ΝΑΙ ... θελω πολλα φουρφουρια στο κουτι .... ΑΛΛΑ δεν χρειαζεται να τα βλεπω...

Εμένα μ'ενοχλεί να τ'ακούω...
Οταν άρχισε να μπαίνει το προσωπικό αισθητικό γούστο, ήμουν λάτρης των μεγάλων κουτιών δίπλα απο το γραφείο. Ηθελα ανεμιστήρες - πολλούς ανεμιστήρες. Αλλά δεν είναι και το καλύτερο το βράδυ που η οικογένεια ησυχάζει. Κατόπιν πέρασα στα αθόρυβα κουτιά. Με όσο γίνεται λιγότερους ανεμιστήρες - με κανέναν αν είναι δυνατόν. Και τώρα είμαι στην φάση του "όσο το δυνατόν ισχυρότερη cpu σε όσο το δυνατόν μικρότερο κουτί με τους λιγότερους απαραίτητους ανεμιστήρες". Και μάλιστα πάνω στο τραπέζι - τραπέζι έχω, ένα τεράστιο, για να χωράνε αυτά που χρησιμοποιώ...

Αν ψάξω θα βρω κάπου ένα Iomega ZIP drive των 100MB μαζί με "ζιπέτες" όπως τις λέγαμε.. :p

Σύνδεση μέσω παράλληλης.. δηλαδή ~150KB/sec, άντε να πάει 250KB/sec αν πέσεις σε ECP/EPP πόρτα.. ωραίες εποχές.. πρώτες μέρες του Internet..

Υπήρχε και SCSI από την αρχή, και αρκετά αργότερα και ATAPI.

Re: Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Εμένα μ'ενοχλεί να τ'ακούω...
Οταν άρχισε να μπαίνει το προσωπικό αισθητικό γούστο, ήμουν λάτρης των μεγάλων κουτιών δίπλα απο το γραφείο. Ηθελα ανεμιστήρες - πολλούς ανεμιστήρες. Αλλά δεν είναι και το καλύτερο το βράδυ που η οικογένεια ησυχάζει. Κατόπιν πέρασα στα αθόρυβα κουτιά. Με όσο γίνεται λιγότερους ανεμιστήρες - με κανέναν αν είναι δυνατόν. Και τώρα είμαι στην φάση του "όσο το δυνατόν ισχυρότερη cpu σε όσο το δυνατόν μικρότερο κουτί με τους λιγότερους απαραίτητους ανεμιστήρες". Και μάλιστα πάνω στο τραπέζι - τραπέζι έχω, ένα τεράστιο, για να χωράνε αυτά που χρησιμοποιώ...

Οι δωδεκαρηδες γυρνανε σε τοσο λιγες στροφες (1500 ?)... που δεν σ'ενοχλουν.
Ουσιαστικα, ειναι οι ανεμιστηρες προσοψης και πλατης.
ΟΚ, υπαρχουν και οχταρηδες (στα καινουργια κουτια).
Ευτυχως .... δεν εχω τετοιο κουτι (οχι ακομα).

Ο μονος ανεμιστηρας που ενδεχεται να ενοχλησει ... ειναι ο οχταρης της CPU.
Και εδω, ευτυχως, εχω ποτενσιομετρακι που χαμηλωνει τις στροφες (αρκετα).
Μηδεν θορυβος, ειναι κατι που μπορεις να επιτυχεις αλλα .... με τι κοστος ?
(για την ψυξη του κουτιου).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ναι, όντως.. αλλά το SCSI ήθελε και controller, οπότε σχεδόν άλλα τόσα λεφτά....

Ακριβως !

Σκαζι θυμαμαι οτι ειχαν ολα τα Mac (και μερικα καλα IBM).
Ουτε καν Compaq και ΑLR (που ηταν κορυφαιες μαρκες).
Kαι ειναι και το ATAPI ...

... το οποιο ειναι ενα IDE για σκληρους δισκους (ΑΤΑ-2)
με δυο επιπλεον εντολες > media load και media eject !!!!
Αρα το BIOS βλεπει εναν σκληρο δισκο ... με αποσπωμενους κυλινδρους. :laugh:

Last edited:
Ναι, όντως.. αλλά το SCSI ήθελε και controller, οπότε σχεδόν άλλα τόσα λεφτά..

Το ATAPI ήρθε αρκετά αργότερα, ήταν πιο οικονομικό και έσπερνε από γκάζι..

Όχι ρε σεις, δεν ήταν τόσο ακριβός ο controller. Νομίζω κάπου στα 20-25 χιλιάρικα έκανε ένας αξιοπρεπής. Κι εγώ όλα τα iomega σε SCSI τα'χα. Στην αρχή λόγω Mac, ενώ και μετά, έβαζα controller στα πρώτα PC μου για συμβατότητα.

Kαι 25 χιλιαρικα (δραχμες) ηταν λιγα ?
Φιλτατε, μιλαμε για εποχες ακριβως μετα το 1990.
Γνωριζω διαμερισματα στο κεντρο θεσσαλονικης που
τοτε .... νοικιαζονταν για λιγοτερα απο 25 χιλιαρικα. :smash:

LS-120 χρησιμοποίησε κανείς; :p

Όχι ιδιαίτερα. Είχαν επικρατήσει τα zip λόγω τιμής και αξιοπιστίας.

Ειδικά στην αρχή που έβγαιναν μόνο σε scsi οι γραφίστες είδαν το φως τους.

Ανάμεσα στα syquest και στην επικράτηση των zip (περίπου 92-96) έπαιξαν και τα μαγνητοπτικά drives (σε 128, κατόπιν 230 Mb και ακόμη περισσότερη χωρητικότητα αργότερα).

new-sealed-sony-mo-m-o-magneto-optical-disk-230-mb-3-5-inch-s-line-design-9aa1adea340c625fb796e9ab09666298.jpg

Αξιόπιστα, σχετικά φτηνή η κάθε δισκέτα (για τα μέτρα της εποχής) αλλά ακριβό το drive. Με την έλευση του zip δεν είχε τύχη.

Όχι ιδιαίτερα. Είχαν επικρατήσει τα zip λόγω τιμής και αξιοπιστίας.

Ειδικά στην αρχή που έβγαιναν μόνο σε scsi οι γραφίστες είδαν το φως τους.

Ανάμεσα στα syquest και στην επικράτηση των zip (περίπου 92-96) έπαιξαν και τα μαγνητοπτικά drives (σε 128, κατόπιν 230 Mb και ακόμη περισσότερη χωρητικότητα αργότερα).

new-sealed-sony-mo-m-o-magneto-optical-disk-230-mb-3-5-inch-s-line-design-9aa1adea340c625fb796e9ab09666298.jpg

Αξιόπιστα, σχετικά φτηνή η κάθε δισκέτα (για τα μέτρα της εποχής) αλλά ακριβό το drive. Με την έλευση του zip δεν είχε τύχη.

Πριν τα ZIP είχαμε και τα Bernoulli...

https://www.youtube.com/watch?v=TpqiahBKX7w

Kαι 25 χιλιαρικα (δραχμες) ειναι λιγα ?
Φιλτατε, μιλαμε για εποχες ακριβως μετα το 1990.
Γνωριζω διαμερισματα στο κεντρο θεσσαλονικης που
τοτε .... νοικιαζονταν για λιγοτερα απο 25 χιλιαρικα. :smash:

Τα mac είχαν scsi από τη μάνα τους.

Για pc, οι πρώτοι adaptec σε ide είχαν κάμποσο. Κατόπιν η adaptec έβγαλε και οικονομικά μοντέλα. Μερικά απλά μοντέλα δίνονταν bundle μαζί με scsi drives ή scanners. Ακριβά ήταν μόνο τα ultra wide scsi κλπ εξωτικά.

Τα mac είχαν scsi από τη μάνα τους.

Για pc, οι πρώτοι adaptec σε ide είχαν κάμποσο. Κατόπιν η adaptec έβγαλε και οικονομικά μοντέλα. Μερικά απλά μοντέλα δίνονταν bundle μαζί με scsi drives ή scanners. Ακριβά ήταν μόνο τα ultra wide scsi κλπ εξωτικά.

Σαν αυτή δηλαδή..

IMG_20161128_210351 (Medium).jpg

Μουσείο πρέπει να ανοίξω με αυτά που έχω μαζέψει εδώ..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Πριν τα ZIP είχαμε και τα Bernoulli...

https://www.youtube.com/watch?v=TpqiahBKX7w

Σωστός!!! Αυτά με τον αέρα. Πιό αξιόπιστα από τα Syquest.

Είχε πλάκα να περνούσατε από κάποιο στούντιο διαχωρισμών την εποχή εκείνη. Είχαν drives για όποια λύση είχε επιλέξει ο κάθε γραφίστας. Τα drives μόνο έπιαναν ένα μεγάλο τραπέζι.

Να σας πω όμως και ποιά ήταν η πρώτη δισκέτα που είχα δουλέψει...

FloppyDisk.png

floppy 8 ιντσών (256 kbytes!!!) από ένα Tandy με xenix (1987 περίπου). Εκεί έκανα τη διπλωματική μου.

Το περίεργο είναι πως πρόσφατα οι Αμερικάνοι διαπίστωσαν πως μερικά σιλό βαλλιστικών πυραύλων λειτουργούσαν με υπολογιστή που είχε σύστημα αποθήκευσης με τέτοιες δισκέτες...