8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

PC cases ....... πενταετια 1990-1995 .......

AT midi 386 40Mhz.jpg

Φυσικα, μιλαμε για AT cases (ATX ? τι ειναι αυτο ? εντουρο ? :laugh:) και τροφοδοτικο ΟΧΙ ισχυροτερο των 150 W.
Στην συντριπτικη πλειοψηφια ..... 120 W .... με ποιοτητα κατασκευης που σε προδιδε στην δευτερη υπερταση
(υπολογισμενα τα ειχαν :laugh:). Ταϊβαν η ποιοτητα ... αλλα ΟΧΙ σαν την σημερινη ταϊβανεζικη .... την ΤΟΤΕ !
Το παρον midi tower, εχω την ταπεινη εντυπωση οτι μπορει να τιτλοφορηθει ..... το PC της γραμματειας.
Γιατι ? .... Γιατι χορτασα να το βλεπω σε τοσες πολλες γραμματειες που απλα δεν μπορω να το βαφτισω ...
το PC του φοιτητη (η νεοτευκτου χομπιστα). ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ γραμματειες ... αμετρητες .... απειρες .... :icon15:
Μεσα ειχε καποιον 386SX στα 16 Mhz ... με χαωδη μνημη 2 μεγαβυτων ... για να "τρεχει τα παραθυρα" (Win 3.0).

AT tower 386 40Mhz.jpg

Και ειχαμε και αυτο ..... AT full tower !
Ποιοτητα λιγο καλυτερη απο το παραπανω midi ... αλλα οχι κατι ιδιαιτερο. Σκορδοκαϊλα και αυτο.
Απλα ειχε χωρο για προσθηκες (ασχετα αν οι προσθηκες δεν γινονταν ποτε, ποιος προσθετε δευτερο δισκο
η εστω ενα Iοmega drive ? Τριαντα ατομα σε ολοκληρη την Θεσ/νικη .... ισως και λιγοτερα) και ειχε και
λιγο καλυτερο τροφοδοτικο .... 180 W. Θα το βαφτιζα .... ο server των Δ.Ο.Υ. ..... γιατι ηταν συνηθως
κρυμμενος κατω απο καποιο γραφειο υποδιευθυντη/διευθυντη, συνδεδεμενο με καποια πριονοκορδελα
(printer, σε αλλο δωματιο) και μερικες φορες .... ουτε καν οθονη και πληκτρολογιο (ας ειναι καλα το
Novell 3.12 που φροντιζε για την δεουσα απομεμακρυσμενη χρηση). Συνηθως με στιβες απο φακελους
και ντοσιε πανω του .... ΠΛΑΚΩΜΕΝΟ ..... παντα. Μεσα ειχε εναν ταπεινο 386 στα 40 Mhz με 4 Mb RAM
και σιγουρα εναν ευμεγεθη σκληρο δισκο (λεγε με Micropolis, γομαροδισκος :proud:) στην εξωφρενικη χωρητικοτητα
.... των 160/200 Mb.

Τρελα γουστα .... τι να λεμε :p ....

Last edited:
Σιγα τον θρυλο .... :laugh:

Τεσπα, καλος ηταν για την εποχη (o 40αρης ΑΜD).
Σιγουρα καλυτερος απο τον 25αρη της Intel (στην ιδια τιμη).

Αλλα .... παρ'το αυγο και κουρευτο !
Τα υποσυστηματα καναν την διαφορα.
Οι επεξεργαστες .... ελαχιστα.

Ώπα!
Αν είχε κανέναν AMD DX-2 στα 40Mhz, μόνο ταπεινός δεν ήτανε. :p
Από τους επεξεργαστές που άφησαν εποχή!

Εγώ είχα τότε (1995) έναν AMD 486DX4/100 τον οποίο είχα κάνει overclock στα 120 (όπως όλος ο κόσμος..). Τότε που ακόμα είχε νόημα το overclocking..

Με τι ψυκτρουλα ? ..... τετοια ? :laugh: ....

S_Cyrix-Cx486DLC-33GP%20%28heatsink%29.jpg

Ψηθηκε καλα .... ο καημενουλης :p

Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες. Προ δεκαετίας δούλευα στην Πάτρα και σε μια ανακαίνιση πετύχαμε ένα desk workstation. Δηλαδή ήταν τόσο μεγάλος που ήταν σαν γραφείο και είχε ενσωματωμένο πληκτρολόγιο και trackball. Νομίζω πως ήταν της Hewlett Packard. Μόλις το είδα μου κόπηκαν τα πόδια. Ο ιδιοκτήτης του κτηρίου με κατάλαβε που το κοίταζα κάθε φορά που περνούσα από δίπλα. Σε ένα κενό πήγα να το δω από κοντά και ήρθε. Ήταν unix graphics workstation που κόστιζε όσο ένα καλό αυτοκίνητο. Αρχές του '90 η κατασκευή. Επειδή ασχολείται και ο ίδιος και το είχε ψάξει ήταν φυσικά το μοναδικό στην Πάτρα και ίσως και σε όλη την Ελλάδα. Οι προηγούμενοι το είχαν αποσύρει και το είχαν σαν έκθεμα. Αλλά στη μετακόμιση το άφησαν πίσω και ο ιδιοκτήτης θα το έπαιρνε από εκεί για το σπίτι του. Δυστυχώς δεν το είδα σε λειτουργία καθώς εγώ δεν πήγα πάλι εκεί για δουλειά.

Στάλθηκε από το Nexus 6P μου

Oλα αυτα τα τερατα της δεκαετιας του 90 .... προσφερουν μεγαλες απογοητευσεις σημερα !
(σε οποιον τα ξεθαψει).

Ξερεις γιατι ?

Οι επιδοσεις τους .... ειναι δεκα φορες χαμηλοτερες απο τον μεσο οικιακο Η/Υ του 2010.
Και τρωνε ΜΙΑ ξενερα (αυτοι που *κατορθωνουν* να τα ξαναβαλουν σε λειτουργια !!!)

Last edited:
Φιλτατε ... :proud:

Το σκουπακι σου ...

c10339302-1m.jpg

και εναν καλο αερογραφο ... για τις κιτρινιλες ! :proud:

22-2876-ObjectImage.jpg

Aντε :smash: .... τσουρεκια μας τα κανες ! :laugh:

Last edited:
Δεν θα ξεχάσω γύρω στο 1995 που έκανα την πρώτη ψηφιακή ηχογράφηση σε pc πρέπει να ήταν 486 με μια soundblaster. Καλώδια και για πρώτη φορά να ξεφεύγεις από κασετόφωνα decks και videos τότε για να έχουμε τον καλύτερο δυνατό ήχο, γράφαμε σε panasonic videos μόνο στέρεο ήχο και ήταν ότι καλύτερο και φτηνότερο για υψηλής ποιότητας ηχογράφηση.
Μετά μάθαμε τι είναι sampling rate κλπ...

Θυμάμαι από εκείνες τις εποχές ήμουν κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη, και πήγα να πάρω ένα pc σε μια εταιρία zeroone νομίζω λεγόταν. Τους είχα τηλεφωνήσει 1 εβδομάδα πριν να το έχουν έτοιμο. Θυμάμαι όταν πήγα το είχαν πουλήσει σε κάποιον άλλο. Μη στεναχωριέσαι θα συναρμολογήσουμε ένα αμέσως.... Εκεί είδα για πρώτη φορά ζωντανά την γραμμή συναρμολόγησης. Με τα ίδια λεφτά μου έβαλαν αν θυμάμαι μεγαλύτερο δίσκο και κάτι άλλα περιφερειακά, η εξέλιξη έτρεχε τόσο γρήγορα που κάθε λίγο έβγαινε κάτι νέο, δεν προλάβαινες να ενημερωθείς από τα περιοδικά.

Έτυχε να ξαναδώ από μέσα γραμμή συναρμολόγησης στο Πλαίσιο στην Αθήνα το 1999 και έβλεπες πόσο πολύ πουλούσαν εκείνη την εποχή ήταν φοβερή η αγορά.

Μια απίστευτη ώθηση δόθηκε με τα cd και τα dvd recorders, ποιος δεν θυμάται την πρώτη φορά που "έκαψε" cd.... Και τον χαμό με τους μαύρους μετά που πουλούσαν cd και dvd, ολόκληρη παρααγορά δημιουργήθηκε.

Ποιός θυμάται το emule;

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Oλα αυτα τα τερατα της δεκαετιας του 90 .... προσφερουν μεγαλες απογοητευσεις σημερα !
(σε οποιον τα ξεθαψει).

Ξερεις γιατι ?

Οι επιδοσεις τους .... ειναι δεκα φορες χαμηλοτερες απο τον μεσο οικιακο Η/Υ του 2010.
Και τρωνε ΜΙΑ ξενερα (αυτοι που *κατορθωνουν* να τους βαλουν σε λειτουργια !!!)
Άσε που καίνε και τα άντερα τους σε ρεύμα. Αλλά το ωραίο είναι πως σου θυμίζουν τις παλιές "καλες" εποχές. Όταν τράβαγες καθημερινό CVS snapshot από το ΧΨΩ πρόγραμμα για να μπορέσεις να δεις τον τάδε τύπο αρχείου. Ενώ στα κακά windows τα έκανες όλα χωρίς κόπο αλλά με τις μισητές BSOD. Θυμάμαι την πρώτη φορά που έβαλα Debian. Έμεινα μ@λ@κ@ς με το debconf. Στα windows έκανες προσευχή και βουντού κάθε φορά που ήθελες να κάνεις αναβάθμιση ενώ στο Debian το debconf αναλάμβανε τα πάντα και χωρίς επανεκκίνηση. Και έκανε τα ταπεινά PC να πετάνε και να ονειρεύεσαι ότι έχεις εκείνα τα workstations που κόστιζαν όσο έγραψα παραπάνω.

Ρε Μανο αυτο το φυσητηρι ειναι καταστροφη. Καθαριζει το εσωτερικο και βρωμιζει ολοκληρο το συμπαν...

Aπροσεχτε :proud: http://www.kotsovolos.gr/site/small...vacuum-cleaners/167856-black & decker-dvj315j

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Άσε που καίνε και τα άντερα τους σε ρεύμα. Αλλά το ωραίο είναι πως σου θυμίζουν τις παλιές "καλες" εποχές. Όταν τράβαγες καθημερινό CVS snapshot από το ΧΨΩ πρόγραμμα για να μπορέσεις να δεις τον τάδε τύπο αρχείου. Ενώ στα κακά windows τα έκανες όλα χωρίς κόπο αλλά με τις μισητές BSOD. Θυμάμαι την πρώτη φορά που έβαλα Debian. Έμεινα μ@λ@κ@ς με το debconf. Στα windows έκανες προσευχή και βουντού κάθε φορά που ήθελες να κάνεις αναβάθμιση ενώ στο Debian το debconf αναλάμβανε τα πάντα και χωρίς επανεκκίνηση. Και έκανε τα ταπεινά PC να πετάνε και να ονειρεύεσαι ότι έχεις εκείνα τα workstations που κόστιζαν όσο έγραψα παραπάνω.

Καταλαβα ..... πεσαμε σε λινουξα :laugh: ..... βοηθεια μας :flipout:

Last edited:
Δεν θα ξεχάσω γύρω στο 1995 που έκανα την πρώτη ψηφιακή ηχογράφηση σε pc πρέπει να ήταν 486 με μια soundblaster.

Eδω, σε χω εσενα :proud: ...

O Γβ‚¬ΓŽΒ±Γβ‚¬Γβ‚¬ΓŽΒΏΓΒΓβ€š.jpg

Και ... δουλευει ! :a0210: (... η, για να μαι ακριβεστερος, τελευταια φορα που δουλεψε ηταν
πριν εναμισυ χρονο που ηθελα να περασω κατι PCTools 8 στον παλαιολιθικο 486 !!!)

Με τι ψυκτρουλα ? ..... τετοια ? :laugh: ....

S_Cyrix-Cx486DLC-33GP%20%28heatsink%29.jpg

Ψηθηκε καλα .... ο καημενουλης :p

Βασικά ήταν ο πρώτος επεξεργαστής μου που χρειαζόταν ενεργή ψύξη.. αλλά μη φανταστείς τίποτα το ιδιαίτερο, μια ψυκτρούλα ίσα με τις διαστάσεις του επεξεργαστή, με 1 πόντο ύψος, και ένα μικρό και εκνευριστικό φανάκι βιδωμένο πάνω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν θα ξεχάσω γύρω στο 1995 που έκανα την πρώτη ψηφιακή ηχογράφηση σε pc πρέπει να ήταν 486 με μια soundblaster. Καλώδια και για πρώτη φορά να ξεφεύγεις από κασετόφωνα decks και videos τότε για να έχουμε τον καλύτερο δυνατό ήχο, γράφαμε σε panasonic videos μόνο στέρεο ήχο και ήταν ότι καλύτερο και φτηνότερο για υψηλής ποιότητας ηχογράφηση.
Μετά μάθαμε τι είναι sampling rate κλπ...

Θυμάμαι από εκείνες τις εποχές ήμουν κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη, και πήγα να πάρω ένα pc σε μια εταιρία zeroone νομίζω λεγόταν. Τους είχα τηλεφωνήσει 1 εβδομάδα πριν να το έχουν έτοιμο. Θυμάμαι όταν πήγα το είχαν πουλήσει σε κάποιον άλλο. Μη στεναχωριέσαι θα συναρμολογήσουμε ένα αμέσως.... Εκεί είδα για πρώτη φορά ζωντανά την γραμμή συναρμολόγησης. Με τα ίδια λεφτά μου έβαλαν αν θυμάμαι μεγαλύτερο δίσκο και κάτι άλλα περιφερειακά, η εξέλιξη έτρεχε τόσο γρήγορα που κάθε λίγο έβγαινε κάτι νέο, δεν προλάβαινες να ενημερωθείς από τα περιοδικά.

Έτυχε να ξαναδώ από μέσα γραμμή συναρμολόγησης στο Πλαίσιο στην Αθήνα το 1999 και έβλεπες πόσο πολύ πουλούσαν εκείνη την εποχή ήταν φοβερή η αγορά.

Μια απίστευτη ώθηση δόθηκε με τα cd και τα dvd recorders, ποιος δεν θυμάται την πρώτη φορά που "έκαψε" cd.... Και τον χαμό με τους μαύρους μετά που πουλούσαν cd και dvd, ολόκληρη παρααγορά δημιουργήθηκε.

Ποιός θυμάται το emule;

Πρώτη μου ψηφιακή ηχογράφηση (ή πιο σωστά "σαμπλάρισμα") ήταν το '91 με 8bit SB compatible κάρτα στον 286. Μέγιστο SR για την συγκεκριμένη κάρτα ήταν τα 32KHz, αλλά σε αυτό το SR το αρχείο δεν έπαιζε σωστά μετά.. και φυσικά μονοφωνικά.. τι μου θύμησες τώρα.. :smile:

Όταν τελικά πήρα 16μπιτη κάρτα ήχου έκανα πάρτι..

Βασικά ήταν ο πρώτος επεξεργαστής μου που χρειαζόταν ενεργή ψύξη.. αλλά μη φανταστείς τίποτα το ιδιαίτερο, μια ψυκτρούλα ίσα με τις διαστάσεις του επεξεργαστή, με 1 πόντο ύψος, και ένα μικρό και εκνευριστικό φανάκι βιδωμένο πάνω.

Ολα Socket-3 ... και με το πλαστικακι στηριξης της ψυκτρας :proud:

ΓŽΒ¦ΓŽΒΏΓβ€¦ΓΒΓβ€ ΓŽΒΏΓβ€¦ΓΒΓŽΒ¬ΓŽΒΊΓŽΒΉΓŽΒ±.jpg

Φουρφουρακια .... :love::love::love: ..... (υποψιες ψυξης, σκατουλακια :rolleyes:)

Παντως η SB-16 .... ειχε τοσο δυνατο και στακατο ηχο που ουτε στις κατοπινες Audigy δεν βρηκα.
Οι Audigy ειχαν λιγο χαμηλοτερη παραμορφωση ... αλλα ... δεν ξεσκιζαν ακουστικα (της πλακας).
Αλλαξα ενα ζευγαρι ακουστικα (τοτε, το 1995). Φυσικα ... ηταν ακουστικα των 3.000 δραχμων.
Και δεν τους το συγχωρεσε ... η Κυρια ! :love:

ΠΟΛΥ δυνατη καρτα !

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Καταλαβα ..... πεσαμε σε λινουξα ..... βοηθεια μας :flipout:

Unix παρακαλώ πολύ. Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει. Και μιας που είμαστε σε audio forum. Προ δεκαπέντε χρόνια αγόρασα το PC μου και είχα βάλει πάνω την audigy. Φυσικά ούτε λόγος για υποστήριξη στο Linux. Οπότε ήθελα να ακούσω μουσική γύριζα σε onboard. Καταλαβαίνετε πως είχα μάθει τον ήχο της onboard. Κάποια στιγμή ήρθε και η πολυπόθητη αναβάθμιση και μου έπεσε το σαγόνι. Η διαφορά ποιότητας στα πλαστικά ηχεία ήταν χαώδης. Μιλάμε για ηχεία των 50 και mp3 στα 128.