8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Εγώ πάλι θυμάμαι πως όλες οι ISA SB είχαν ένα ελαφρύ φύσημα. Η πρώτη κάρτα της Creative που δεν είχε φύσημα ήταν η SB Live. Θυμάμαι πως όσοι ασχολούνταν με μουσική είχαν πάρει την Gravis Ultrasound Max (η πρώτη GUS δεν έκανε 16bit recording).

Πέρασα από Adlib σε Sound blaster συμβατή, την Thunder board, μετά σε SB16, SB AWE32, SB Live, Audigy κτλ κτλ.

Την Thunder board δε νομίζω να την είχαν πολλοί.

Mv_thunder.jpg

...μετά σε SB16, SB AWE32, SB Live, Audigy κτλ κτλ...

Ακριβώς την ίδια ακολουθία κι εγώ. Μάλιστα την sb16 την είχα πάρει μαζί με το board με το εξτρα 1mb μνήμη και το cd με τα samples

Ναι έπαιρνε ένα μικρό board καρφωτό (daughterboard)
Το αγόραζες εξτρα φυσικά.

Αν την θυμάμαι καλά, ήταν αυτή. Φαίνεται και που κάρφωνες το board
sb16.jpg

Eδώ με waveblaster midi

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Θυμαμαι που η RAM τοτε δεν σηκωνε 8 Mb sample midi library ... γιατι ηταν ακριβως 8 Μb !!! :laugh:
Οποτε ηταν μονοδρομος η AWE32 (και AWE64). Μετα ... οι μνημες κατρακυλησαν σε τιμες.
Απο τις 100.000 δρχ (μεσα σε ενα καλοκαιρι) τα 16 Mb πηγαν στις 30.000 δρχ .....
και ολος ο κοσμος ετρεχε να βαλει 16 και 32 Mb RAM.

Θυμαστε ποιο καλοκαιρι ηταν αυτο ? .... :p

Last edited:
Αχ μου θυμίσατε τώρα το 1995 που σκάω 120.000 δρχ (επί συνόλου 700.000 δρχ) και παίρνω VGA Diamond Stealth64 και Videoblaster με 70.000 δρχ.
Δεν συνεργάστηκαν ποτέ. Ποτέ όμως. Όποτε ήταν και οι 2 πάνω η VGA έπεφτε στα 16 colors. Και το τελειωτικό χτύπημα; Δοκιμάζω μια καρτούλα VGA των 20.000 δρχ και έπαιξε τέλεια και αμέσως.
Σημειωτέον: είχα και τον Pentium στα 66MHz με το πρόβλημα στην FPU.

Άσχετο: ξεχάσατε την παιχνιδάρα στην Amigaρα μας!

hqdefault.jpg

Θυμαστε ποιο καλοκαιρι ηταν αυτο ? .... :p

Πρέπει να ήταν το 97

Είχα πάρει το 95 έναν Cyrix @ 40Mhz με 4Mb RAM και μετά απο λίγους μήνες ψαχνόμουν για άλλα 4 Mb και τότε είχαν 40.00δρχ.

Δεν θα ξεχάσω τέλη του '90 που είχα βρει ένα μαγαζάκι στην Καλιθέα που έπαιρνε οτι είχες και σου έκοβε τιμή απο αυτά που αγόραζες. Χαρά που είχα πάρει όταν διαπίστωσα οτι αντί για K5 @ 100Mhz μπορούσα να πάρω K5 @ 133Mhz :D

Last edited:
Δεν πρέπει να είναι σωστό το διάγραμμα... To 95 είχε καταστραφεί το Kobe απο σεισμό στην Ιαπωνία. Το εργοστάσιο έβγαζε ένα 2ψήφιο % ενός υλικού απαραίτητο στα τσιπς και οι τιμές ανέβηκαν σε μιά νύχτα στα ύψη. Αυτό κράτησε πάνω απο χρόνο και οι τιμές μετά έπεφταν αργά. Πρέπει να ήταν κοντα στο 2000 η μεγάλη πτώση.

Υπηρξαν και αλλες πτωσεις (στις τιμες).
Εγω μιλαω εκει κοντα στον καιρο που μεσουρανουσε η SB16.
O σεισμος στο Kobe δεν επηρεασε τις τιμες οσο αναμενονταν.
Γιατι ειχαν αυξηθει δραματικα οι κατασκευαστες/διανομεις DRAM ... παγκοσμιως.

Αμα θες κοιτα και εδω > http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j...PgZRe3fDjf-nbGuXeBJ8FA&bvm=bv.139782543,d.ZGg

Θυμαμαι χαρακτηριστικα εναν χρονο ολοκληρο που ο κοσμος τυρρανιοταν με Win95 και 8Mb μνημες
... και μεχρι τον Σεπτεμβριο, δεν υπηρχε PC που να μην ειχε (η πουλιοταν) με 16 Mb μνημες.
Aυτο, το θυμαμαι διοτι με ετσουξαν ιδιαιτερα οι 110.000 δρχ που ειχα δωσει .... για 16 Mb μνημης.
Παρα πολυ ! Μετα, ολοι, αγοραζαν τα 16 Μb με 30 και 25 χιλιαδες. Μερικοι πηγαιναν και στα 32 Μb.

Last edited:
Κάπου το 95 πάντως είχα πληρώσει 15.000 δραχμές το Mb.
Μάλιστα σε πολύ καλή τιμή γιατί έπαιζε και μέχρι τα 20k!
4MB Ram + 1MB smartdrive, πετούσα! :flipout:

Μιλώντας για Soundblaster, και για μια ακόμη φορά σπρώχνοντάς σας σε λίγο νεώτερες εποχές, (1999), θυμάστε το υπεργαμάτο Direct Sound/EAX;;

Με τη Soundblaster Live!, συνδεδεμένη στα καλύτερα ηχεία που είχα ποτέ σε PC (Four point surround), με θυμάμαι να παίζω Unreal, να πυροβολώ και να ακούω τον πυροβολισμό με πλούσιο μπάσο και αμέσως μετά τον κάλυκα να κυλάει προς τα πίσω, σε εποχές που στην τηλεόρασή μου ο κόσμος ήταν ακόμα μονοφωνικός. Οργασμικές στιγμές.

fourpointsurround-fps1000-2h02-460.jpg

Τελικα ... ακομα και το midi sample των 8 Mb ... το υπεργαματο CT8MGM.SF2 ... ηταν απoγοητευση.
Δεν μπαινω καν στον κοπο να σχολιασω τα CT2MGM και CT4MGM ...

Αν θες και ψαχνεσαι ακομα με midi ..... ριξε μια ματια εδω > http://osdn.net/projects/sfnet_androidframe/downloads/soundfonts/SGM-V2.01.sf2/
Aνεκτη η ποιοτητα (αφου το μεγεθος εχει ανεβει στα 240 Mb !!!!) αλλα ... και παλι .... :icon15:

Η Live! ειχε πετυχει σε εναν τομεα που ελαχιστοι εδιναν σημασια, τοτε > VFM.
Kαι βεβαια, τα διαφορα built-in sound effects .... ηταν πολυ λαχταριστα κερασακια.