8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Μια και το ανέφερες, δουλεύει κανείς εδώ μέσα RADIANCE; Δε μπορώ να σας περιγράψω την περηφάνεια που ένιωσα όταν "ζωγράφισα" μια σκηνή με ένα δωμάτιο, καρέκλα, τραπέζι, και παράθυρο με ήλιο απ'εξω, όλα σε γραμμή εντολών.

Ηint:
αυτό δε συνέβη στις θρυλικές εποχές που περιγράφει το νήμα, αλλά πριν 3 χρόνια. :flipout:

Τί μου θύμισες τώρα... Πριν 23 χρόνια περίπου, είχα φτιάξει μια στατική αναπαράσταση της αρχικής σεκάνς του Star Wars, με το Star Destroyer να κυνηγάει την κορβέττα πάνω από τον Tatooine, σε έναν 8088 με Hercules, χρησιμοποιώντας τις draw commands της basic. Κάπου εκεί τελείωσε και η όποια ενασχόλησή μου με κώδικα... :laugh:

Λοιπον, ας ερθουμε λιγο ΜΕΤΑ το 1995 .... και τα 32bit,
γιατι με την εμμονη στα πριν (και τα 16bit) εχουμε αφησει πολυ κοσμακη εξω
(...... και δεν ειναι ομορφο ... μια παιδικη χαρουλα ειμαστε ολοι :p:p:p:p)

Pentium III μητρικη ...... διακρινεται κατι αριστερα του slot του επεξεργαστη
(και πανω απο την επιχρυση ψυκτρα του chipset) ?

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ?

Mystery board.jpg

Last edited:
2JKoHSZ.gif

Boot screen.jpg

Αφού λέτε για επεξεργαστές Slot1, ας θυμηθούμε και πως τους οβερκλοκάραμε ... με σελοτέιπ στο pin B21!!!

Celeron 266 γινόταν 400 αμέσως, ενώ Celeron 300A γινόταν 450. Ειδικά ο 300A ήταν μεγάλο κελεπούρι αφού είχε και L2 cache (ο 266 δεν είχε).

Εγω, ποτε δεν τα πειραξα αυτα !
Μια μαλ@κια και .... 300 ευρω στα σκουπιδια.
Μπορει τωρα να αποδεικνυεται οτι ημουν υπερβολικα φοβιτσιαρης αλλα ... τοτε ... δεν ηταν τοσο σιγουρο !

Ειμαι πολυ μικρος ..... :p ..... το αναγνωριζω ! ..... ΑΥΤΑ ειναι εργαλεια ! :proud:
Αλλωστε κραταω συντροφια στα υπολοιπα παιδακια ..... μεχρι να σκασουν μυτη οι Δασκαλοι.

Επιτελους .... :worshippy: .... ενεφανισθησαν ! :proud:

Πραγματικα εργαλεια ΔΟΥΛΕΙΑΣ .... σε σκονη, βροχη και λιοπυρι .
Για οποιον ΞΕΡΕΙ να τα χρησιμοποιει, γιατι δεν ειναι οτι πιο ευκολο στον κοσμο :
καθε πληκτρο εχει τρεις και τεσσερεις διαφορετικες λειτουργιες !!!!
Η πληκτρολογηση μιας πολυωνυμικης σχεσης .... απαιτει γερη ασκηση μνημης !

Last edited:
Ας παραθεσω τα πολυ ταπεινοτερα δικα μου .... :rolleyes:

Texas Instruments TI-30 .... πρωτολειος αβαξ ..... 1978 !

TI-30.jpg

Casio Fx-3600p ..... 1984 !

Casio Fx-3600p.jpg

Oκ, για καποιον με αστειες απαιτησεις (:proud:) υπερεπαρκει.

Ευχομαι τωρα να μην σκασει καμια παλιοσειρα .... με μηχανισμο Αντικυθηρων ! :cool4:
Aιδως Αργειοι ..... αιδως ! :smash:

Last edited:
Όταν το είχα πάρει, φοιτητής, κόστιζε έναν καλό μισθό.
Τεράστιο manual που χωρίς αυτό ούτε απλή πράξη δεν έκανες.
Αλλά μιλάμε για ερωτεύσιμο εργαλείο...

HP-28s_12020038.jpg

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Εγω, ποτε δεν τα πειραξα αυτα !
Μια μαλ@κια και .... 300 ευρω στα σκουπιδια.
Μπορει τωρα να αποδεικνυεται οτι ημουν υπερβολικα φοβιτσιαρης αλλα ... τοτε ... δεν ηταν τοσο σιγουρο !

Το overclock του 300A ήταν ότι πιο εύκολο έχει υπάρξει. Όλοι οι Celeron 300A έπαιζαν στα 450 χωρίς πρόβλημα. Όλοι οι γνωστοί και φίλοι το είχαμε κάνει και κανένας δεν απέτυχε. Ακόμα και μετά από δύο χρόνια δούλευαν ακόμα άψογα. Τώρα βέβαια αν κρατούσαμε τον επεξεργαστή 4-5 χρόνια δε ξέρω τι θα γινόταν - αλλά εκείνη την εποχή το πολύ στα δύο χρόνια αλλάζαμε πάλι CPU. Η εξέλιξη ήταν μόνιμη. Αντίθετα με σήμερα που έχω τον i7-2600k εδώ και 4+ χρόνια και δε βλέπω το λόγο να αναβαθμιστώ, αφού οι νέοι επεξεργαστές έχουν κερδίσει ένα 17% σε frequency και ένα 20-25% σε IPC.

Θυμήθηκα πως ένας από την παρέα είχε κρατήσει τον Celeron 300A στα 450 περίπου 5 χρόνια, όταν άρχισε να βγάζει περίεργα σφάλματα που δε λύθηκαν ακόμα κι όταν κατέβασε την ταχύτητα πίσω στα 300. Αν και δεν είναι σίγουρο 100% πως ήταν ο επεξεργαστής, είναι πιθανόν πως το overclock του προκάλεσε αλλειώσεις μετά από 5 χρόνια. Όπως είπα όμως σχεδόν κανείς δε κράταγε τον επεξεργαστή του τόσα χρόνια εκείνη την εποχή. Σε 5 χρόνια είχε 8πλασιαστεί η ισχύς εκείνη την εποχή (x2 κάθε 18 μήνες). O Celeron 300A βγήκε το 99 στα 300 MHz και το 2004 είχαμε Penium 4 3000 MHz. Δώδεκα χρόνια μετά με το ζόρι περνάμε τα 4000 MHz.

Και εγώ τον ίδιο είχα...τον είχα ανεβάσει και πάνω από το 450 αλλά έβγαζε περιστασιακά κολλήματα - αλλά από άποψη έτρεχε περισσότερο στα 550 παρά στα μόνιμα σταθερά 450. Στα 450 όσο τον είχα δούλευε απροβλημάτιστα. Με διαφορά το καλύτερο μόνιμο Overclock που έχω κάνει. Θυμάμαι μετά τον είχα δώσει και είχα πάρει τον 1 GHz που έμπαινε στην ίδια μητρική της οποίας το BIOS δεν τον αναγνώριζε πλήρως, αλλά δούλευε. Ήταν αποτυχία βέβαια σε overclock μιας και πάνω από τα 1100 περίπου κόλλαγε. Μετά πήγα σε AMD και δεν ξαναγύρισα ποτέ σε Intel στο σπίτι εκτός από τα laptop.
Ο celeron A πάντως κλοκαρισμένος, μαζί με την aureal A3D (monster sound MX300 που την έχω κρατήσει ακόμη στο κουτί της) και μια voodoo banshee ήταν και το πρώτο μου Htpc που έπαιζα dvd και άκουγα περιφερειακό ήχο (οκ το κεντρικό το μοίραζα στο δεξί και αριστερό - 4.0 ήταν η κάρτα ήχου).

Το πρόβλημα πάντως με τα MHz υπάρχει όντως σε εφαρμογές που δεν μπορούν να δουλέψουν με παράλληλη επεξεργασία. Και μερικά επιστημονικά λογισμικά κολλάνε ακόμη σε αυτό το σημείο. Στο σπίτι τώρα έχω έναν AMD A8 από όταν βγήκε και πριν κανένα μήνα είπα να τον αναβαθμίσω και είδα ότι υπάρχει ακόμη στην αγορά. Βέβαια τότε οι εφαρμογές έτρεχαν και ήθελες συνέχεια καλύτερο hardware να τις υποστηρίξει. Σήμερα, αν εξαιρέσουμε τα παιχνίδια και κάποιες εξειδικευμένες εφαρμογές, με ένα μέτριο υπολογιστή ακόμη και 5ετίας με έναν ssd κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου.

ti59 1978....
ένα καλλυντικό ....στην ...κουζίνα σας!

Attachments

• 20161206_214550.jpg
    20161206_214550.jpg
    135.4 KB · Views: 65
Να την πω και την κακία μου. Μετά τόσα χρόνια και κάποιες βλακείες δεν έχουν εξαλειφθεί. Έφαγα όλο το βράδυ μου για να κάνω tag κάποιους δίσκους. Κάπου κολλούσε το πρόγραμμα που έχω και μπέρδευε τα αρχεία. Μετά κόπων και βασάνων είδα το πρόβλημα. Έχουμε και λέμε σε σειρά δίσκων. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 100, 11, 12 κτλ. :bigcry: :rifle:

Θεωρητικά μπαίνουμε στο 2017 σε 25 μέρες και κάποια αρχαία κατάλοιπα ακόμη μας σπάνε τα νεύρα. Και μιλάμε για Windows 10. Όχι για τίποτε παλιό. Πριν έλεγες ΟΚ. Δεν χωράνε όλα στη μνήμη κτλ. Τώρα;;; Τι δικαιολογία υπάρχει;