8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει η ανάγκη και άρα η ζήτηση. Παλιά όντως έβλεπες τρελή διαφορά από 486 σε Pentium, ότι και να έκανες με το PC σου. Σήμερα αν πας από 4 core σε 8 core ούτε που θα το καταλάβεις. Εγγυημένα. Το έχω κάνει.

Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

@SR71B: Μου θυμίζεις κατί ανόητους (κατά τη γνώμη μου) διαγωνισμούς που γίνονταν στα διάφορα demo events της δεκαετίας του 90, του στυλ "φτιάξτε κώδικα που να κάνει το Χ σε 300 bytes". Φαινόταν ήδη ανόητο το 199Χ, πόσο μάλλον το 201Χ. Τι σημασία έχει αν θα κερδίσεις 2-3 byte σε optimization κώδικα την εποχή των GB και TB; Αυτά ήταν ενδιαφέροντα την εποχή των 16 και 64Κ RAM, πλέον εδώ και 20 χρόνια είναι αδιάφορα.

Σε ενα loop 1 εκατομμυριου επαναληψεων της Χ εξισωσης .... 2-3 bytes κανουν ΟΛΗ την διαφορα στον κοσμο !!!!!
Αλλα μαλλον αναφερεσαι στην εξοικονομηση μνημης. ΝΑΙ (το εγραψα και πριν) με τις caches μεσα στον επεξεργαστη
ΚΑΘΕ OPTIMIZATION καταντα αστειοτητα. Καταρχην, ακομα και αν ο κωδικας γραφθηκε για x86 αρχιτεκτονικη,
η CPU τον μεταφραζει σε RISC εντολες, τον επεξεργαζεται, τον ξαναμεταφραζει σε CISC .... και ακομα και ετσι
ειναι 100 φορες γρηγοροτερη απο εναν ατοφιο 486 του παρελθοντος (ακομα και αν ετρεχε στα 3μισυ GigaHertz !!!!)

Ομως ....
εδω ειναι ενα μαλλον παρελθοντολαγνικο νημα. :p
Οποτε σεβαστειτε λιγο την αγκυλωση στην στιλπνοτητα του παλιου.
Ξερετε κατι ? ...... υπαρχει οργασμος στην απλοτητα. Υπαρχει ηδονη. Περασαμε καποιοι απο εκεινη την εποχη.
Ειναι περιουσια μας. Να την ξεχασουμε ? Για ποιο λογο ? ΔΙΚΗ ΜΑΣ ιστορια ειναι. Εντελως δικη μας.

Αν είσαι χομπίστας βέβαια και απλά ψάχνεις που να κάψεις τον ελεύθερο χρόνο σου, όλα είναι θεμιτά..

Last edited:
Δεν ισχύουν αυτά που λες περί RISC k CISC σήμερα αλλά τεσπα, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα

Όσο για το stagnation στο CPU market συμφωνώ, είναι κρίμα τόσα χρόνια να μην έχουμε δει πραγματικές αναβαθμίσεις. Ευελπιστούμε ότι με το ZEN θα αλλάξει η αγορά.

Μα κανείς δεν εμβαθύνει?
Κανείς δεν είδε ότι ένας φορητός του 1975

Με αποδεδειγμένα μυστικά χαρακτηριστικά

αποτελεί την μόνη ελπίδα για την ανθρωπότητα του μέλλοντος (2038)
Και για αυτό έστειλαν πίσω στο χρόνο τον John Titor?

Τι στην ευχή? Πρώτη φορά τα ακούτε αυτά?

Εχω κάπου, ένα PC με core2duo 4400 στα 2GHz, απο τους πρώτους c2d που φτιάχτηκαν και αγόρασα πριν 10 χρόνια. Του έχω Win7 και σ'αυτόν δεν κάνω επεξεργασία βίντεο, δεν τρέχω VM, ούτε παίζω σημερινά παιχνίδια, αλλά όσες φορές χρειάστηκε να τον δουλέψω για οτιδήποτε άλλο, δεν ένοιωσα να μου λείπει η επεξεργαστική ισχύς. Βέβαια, σαν PC, δεν έχει usb3, sata3 ή κάποιες άλλες σημερινές ανέσεις, αλλά αυτό είναι θέμα μητρικής κι όχι επεξεργαστή. Σκέφτομαι οτι όλη η εξέλιξη των c2d, 1155, 1151, 1150 δεν έδωσε κάτι το εξαιρετικό στον μέσο χρήστη ή εργαζόμενο ή σε υπολογιστή.

Να μη ξεχνάμε όμως ότι τώρα σε 5 δευτερόλεπτα είσαι μέσα στο λειτουργικό. Χρειάστηκαν 30 χρόνια, πάντα ήθελες πάνω από μισό λεπτό μερικές φορές και 1 και 1,5 λεπτά.

Και φυσικά είμαστε στο κατώφλι νέας εποχής, με την αναγνώριση φωνής, εμείς πριν ένα χρόνο κοροϊδεύαμε τo google που έδινε λάθος αποτελέσματα όπως καθόμασταν στην τηλεόραση και ρωτάγαμε διάφορα, για δοκίμαστε φέτος να δείτε, σιγά σιγά η μηχανή μαθαίνει όλο και πιο πολλά. Δεν χρειάζεται καν πληκτρολόγιο με ένα mouse στο home cimema και σύνδεση στο internet, όλα είναι μπροστά σου και μάλιστα με διακριτικότητα. Για ρωτήστε το Google Πόσο χρονών είναι ο Βαρουφάκης; και μετά Πόσο χρονών η Δανάη Στράτου; Δοκιμάστε και πιο πολύπλοκα ερωτήματα. Πότε θα βγει η Ελλάδα από την κρίση;

Εγώ κοιτάζω το εαυτό μου θέλω πληκτρολόγιο, έκανα μερικές φορές δοκιμή με φωνητική πληκτρολόγηση και αναζήτηση και δεν αισθανόμουν ευκολία, αλλά αν κάποιος το μάθει πιστεύω δεν θα ξαναγυρνάει στα πλήκτρα, και στο μέλλον η πληκτρολόγηση θα είναι παρελθόν όπως την ξέρουμε τώρα.

Δεν ισχύουν αυτά που λες περί RISC και CISC σήμερα αλλά τεσπα, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα

NAI ... oι CISC εντολες μεταφραζονται σε Micro-Ops (τι Γιαννης, τι Γιαννακης). Οχι ατοφιες RISC.
Micro-Op ειναι μια ελαχιστα μεγαλυτερη RISC εντολη (ομως αρκετα μικρη ωστε να συμφερει
να χρησιμοποιηθει σε pipelining). Tο βαρος (απο τον Pentium Pro και μετα) πεφτει στον decoder.
Ποσο πολυπλοκος και αποδοτικος ειναι στο να ξεχωριζει τι συμφερει να εκτελεστει ως CISC
και τι συμφερει να σπασει σε micro-ops (δηλαδη, RISC εντολες).

Η Intel (και η Microsoft) για να μην χασει την συμβατοτητα με την x86 αρχιτεκτονικη
εκανε λιγο πιο CISC (μεγαλυτερες) τις RISC εντολες ... και λιγο πιο RISC τις CISC εντολες
(αφου ενας Core2 Duo μπορει να τρεξει περισσοτερες απο δυο CISC εντολες σε ... 1 κυκλο ρολογιου
αδιανοητα πραγματα ακομα και για Pentium). Κοινως, μπασταρδεψε τις αρχιτεκτονικες ωστε ολο το βαρος
να πεσει στην αποδοτικοτητα του decoder (αφου εκει χωλαινει, η τουλαχιστον χωλαινε, η AMD).

Ομως, η πραγματικοτητα ειναι μια > οι προσθεσεις και οι πολλαπλασιασμοι, μεσα στον πυρηνα των σημερινων CPU,
επαψαν εδω και καιρο να ειναι ενα απλο ADD AX, BX .... η ΜUL CX. Γιαυτο, ειμαι εντελως σιγουρος. Εφυγε περιπατο
η ατοφια και αμιγης x86 αρχιτεκτονικη. Μας αφησε γενεες δεκατεσσερεις.

Εχω μια απορια εδω και χρονια :p

Σε κωδικα assembler,
ενας 16μπιτος καταχωρητης ονομαζεται AX, BX, CX, DX ....
Ενας 32μπιτος καταχωρητης ονομαζεται EAX, EBX, ECX, EDX ....

Ενας 64μπιτος καταχωρητης .... πως ονομαζεται ?

:laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh: .... πανηγυρι !

VideoLoca.jpg

Fact or hoax ?

Θα σας γελασω .... :laugh:
Αν πρεπει να γνωμοδοτησω ... 1) δεν υπαρχει κουτι που να χωραει αυτο το καρπετο
και 2) πως στα κομματια συντονιζονται ΠΕΝΤΕ διαφορετικες εταιριες (ATI, Matrox,
NVidia, S3 και 3DFX) .... στο ΙΔΙΟ board ?

Απο την αλλη ..... it seems very real to me ! -bye-

θεούλης αυτός που το έφτιαξε. Τα ψιλά γράμματα τα σπάνε :p
Video Loca is a fully owned subsidiary of Apple Computers
Bitchin'fast3D-2000 supports neither OpenGL nor Direct3D nor does it fit in any case known to man

είναι πολύ γνωστή η παραπάνω τρολια - εικώνα

να σας θυμήσω αλλο ένα θρύλο του 2D

800px-NumberNine_Imagine128_1280_PCI.jpg

Number9 128
με Accelerated-X φύσαγε

Η #9 ήταν απο τις ελάχιστες εταιρίες που το '90 είχε και digital monitor interface , πολύ πρίν τα dvi hdmi