8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

@BIOS τα περιοδικά του χώρου πιάστηκαν μαλλον στον ύπνο. Αντί απο μόνα τους να περάσουν στη νέα εποχή γυρίζοντας όλη την πλατφόρμα τους σε ηλεκτρονική αφέθηκαν στη μοίρα τους. Και βέβαια καινούργιοι παίκτες μπήκαν στο παιχνίδι, και εξ όσων βλέπω μαλλον πάνε καλα. Κρίμα πάντως, πολυ θα ήθελα να υπάρχει το RAM και το PC Master ως websites.
 
Κι εγώ θα γινόμουν συνδρομητής σε ελληνικά περιοδικά του χώρου - έναντι λογικού αντιτίμου φυσικά για να συμπεριλάβω όσο γίνεται περισσότερα - τιμής ένεκεν. Τα περιοδικά πληροφορικής δυστυχώς όμως δεν μπορούν να δώσουν κάτι εξειδικευμένο που δεν το βρίσκει κάποιος αλλού δωρεάν. Θα έπρεπε κάποιο να ασχολείται στην μισή του ύλη με το photoshop, κάποιο άλλο με βίντεο, κάποιο άλλο με δίκτυα, κλπ και να δίνουν απαντήσεις σε ερωτήσεις των συνδρομητών για να κρατούν κάποιο κόσμο. Θυμάμαι όμως οτι την σκέψη για τον αφανισμό τους την είχα κάνει απο τότε - μετά τα πρώτα βήματα του ιντερνετ. Ηταν θλιβερό να συνειδητοποιείς οτι οι συντάκτες έδιναν με φιλοτιμία γνώσεις και λύσεις στον κόσμο να εμβαθύνουν στην σχέση υπολογιστή-ιντερνετ, κάτι που εκ των πραγμάτων φαινόταν οτι θα τους καθοστούσε σύντομα περιττούς. Πιστεύω πως οι νέοι παίκτες που μπήκαν στο παιχνίδι προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες που δεν συναντώνται ελεύθερα στο δίκτυο. Πχ. οι Financial Times έχουν συνδρομή για να διαβάσεις τις οικονομικές αναλύσεις τους και τις οποίες δεν μπορείς να βρείς αλλού - μπορεί να βρείς άλλες, άλλων αρθρογράφων, αλλά δεν θα είναι FT...
 
Εγώ τέτοια στεναχώρια όταν σταμάτησε το Pixel δεν έχω ξαναπεράσει (σχεδόν ίδια όταν πέθανε ο Τσιτσάνης κ ας ήμουν μικρός τότε).
Ηταν το πρώτο μου περιοδικό για υπολογιστές. Είχα πάει και στην λεωφόρο με τον Λουκιανό (η φάτσα μου ψιλοφαίνεται σε φωτογραφία).
Οπως έχω πει δεκάδες φορές σε νεότερους (ήδη διανύω την 4η δεκαετία) οποίος δεν έχει ζήσει την εποχή των home computers και των πρώτων PC's δεν έχει ζήσει τίποτα στον θαυμαστό κόσμο της σιλικόνης.
Ξεκίνησα με Amstrad CPC 6128 και αργότερα την "κυρία" Amiga 500 (και 1200 μετά) πριν μεταπηδήσω (με βαριά καρδιά) σε 386DX-40 και στα PC's.
 
Ξεκίνησα με Amstrad CPC 6128 και αργότερα την "κυρία" Amiga 500 (και 1200 μετά) πριν μεταπηδήσω (με βαριά καρδιά) σε 386DX-40 και στα PC's.
Εσυ αγορι μου .... θεωρεισαι ΕΛΙΤ :worshippy: (με τετοιες αρχιγκομεναρες στο ξεκινημα σου !!!)
 
Ποιός θυμάται τον Νίκο Δήμου, στην στήλη Alt Cntrl Del στο RAM; Που παιδευόταν 1 εβδομάδα να εγκαταστήσει γραμματοσειρές στο Word;
 
ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ....

O αξιαγαπητος Κυρος Γραναζης που βρηκε την υγεια του
με τα ελληνικα του Πουλιαδη (και τις γραμματοσειρες της Magenta).

Πω πωωω, καημος με τις γραμματοσειρες ( .... ε .... συγγραφεας γαρ, τι να κανουμε :rolleyes:)
 
Re: Απάντηση: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Η Ελληνική silicon valley.....

Τότε την δεκαετία του 80-90 την λέγαμε "Στουρνάρα".

Σχετικά με τα περιοδικά κάπου μετά το Pixel (που ήταν εντελώς παιχνιδάδικο περιοδικό) και πριν από τα RAM και PC Master υπήρχε και ένα άλλο περιοδικό για υπολογιστές που έπαιρνα εντατικά, κάπου στις αρχές των 90s αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ το όνομά του.
 
Koμπιούτερ για όλους?

Όχι το θυμάμαι και αυτό αλλά λέω κάποιο άλλο. Νομίζω πως ήταν με μαύρο και κόκκινο θέμα στο εξώφυλλό του, αν θυμάμαι καλά.
 
Λοιπόν με λίγη αναζήτηση στο google το βρήκα! Λεγόταν Computer & Software!

02-1996.JPG


Εδώ έχει διάφορα εξόφυλα από το 1991 μέχρι το 1996 http://www.greeksoft.gr/computersoftware.html
 
Εγώ θα ευγνωμονώ για πάντα το RAM. Οκ αναφέρομαι σε πολύ νεότερη εποχή (γύρω στο 2002), όπου φοιτητής πλέον, άρρωστος με 39 πυρετό για μέρες, ζήτησα να μου φέρουν ένα RAM για να έχω κάτι να διαβάζω. Η βαρεμάρα ήταν ατέλειωτη και στο DVD που συνόδευε το περιοδικό υπήρχαν 3 iso images με το Mandrake Linux της εποχής. ISO image, τι είναι αυτό; Linux, τι είναι αυτό; Οι ώρες για σκότωμα ήταν πολλές και τελικά τα μετέπειτα είναι ήδη ιστορία :D
 
Χαχαχαχαχα! Το RAM δεν το πήγαινα μία.. Ήταν οι πρώτοι που προσπαθούσαν με το ζόρι να μεταφράσουν τα πάντα στα Ελληνικά..

Χαρακτηριστικό δείγμα: Τέστ μητρικών πλακετών. Σχόλιο: Τι test κάνεις με μια μητρική; Test Pap; :D
 
Τότε δεν υπήρχε internet και διαβάζαμε και ξαναδιαβάζαμε το ίδιο περιοδικό μέχρι και τα πιο ψιλά γράμματα. Έπεσε στα χέρια μου ένα RAM και γέλαγα μόνος μου.

Είχαν αφιέρωμα πως να διαλέξεις ERP (λογισμικό για επιχειρήσεις). Ανάλυση σε βάθος ποιος θα αναλάβει το project και πως θα επιμεριστούν οι ευθύνες... λες και θα εγκαθιστούσε λογισμικό η IBM, η Βοeing, η SHELL....

Παρόλα αυτά είχα διαπιστώσει ιδίοις όμασι καθώς ο κόσμος ενημερωνόταν μόνο από τα περιοδικά και τους ειδήμονες της εποχής τότε να έχουν εγκατεστημένα το ΚΕΦΑΛΑΙΟ με όλα τα modules και άλλα πανάκριβα τέτοια προγράμματα, μπακάλικα, συνοικιακά μαγαζάκια, αεριτζήδες... Μάθαιναν λογιστική και να κωδικοιποιούν με Γενική Λογιστική τα προιόντα μέχρι και τα περίπτερα...
 
Το CΓΟ (Computer Για Ολους) καταπιανοταν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ με εταιρικα συστηματα.
Θυμαμαι που ειχε μια αναλυση αποσβεσης κοστους (για μηχανικους) ενος SGI Indigo. :blink:
Το οποιο δεν βρισκοταν καν σε δικτυο. Standalone workstation !!!

Που πας ρε Καραμητρο ? :laugh:
 
Χαχαχαχαχα! Το RAM δεν το πήγαινα μία.. Ήταν οι πρώτοι που προσπαθούσαν με το ζόρι να μεταφράσουν τα πάντα στα Ελληνικά..

Χαρακτηριστικό δείγμα: Τέστ μητρικών πλακετών. Σχόλιο: Τι test κάνεις με μια μητρική; Test Pap; :D

εκσφαλμάτωση..... :smash:
 
Επίσης και η άλλη κουλή ελληνική λέξη "δυφίο" = bit από τις λέξεις Δυαδικό Ψηφίο!!!:vollkommenauf:
 
Τον Δήμου τον διάβαζα για να γελάω. Ο τύπος είμαι σίγουρος πως έβαζε και λίγο σάλτσες.
Το RAM είχε πράγματι ένα κόλλημα με τα ελληνικά. "Παιγνιολαβή" το joystick. Αν είναι δυνατόν. Είχε και ένα υφάκι αλλαζονίας. Πιστεύω επίσης πως στα test "τα έπαιρνε" αφού ήταν ολοφάνερο ότι έκανε προώθηση.

Το..Sprite ποιος το θυμάται; Αυτό δεν ήταν που αντέγραφε άρθρα του Pixel; Αλλοι χύμα τύποι αυτοί. Είχα πάει μία φορά σε κλήρωση στα γραφεία τους για το Mega Drive.

Πάντως σε άλλο πολύ γνωστό περιοδικό του χώρου, για ένα διάστημα (πριν 15 χρόνια), είχα δει πως έκαναν τα τεστ. Το copy-paste κ η μετάφραση έπεφτε σύννεφο από ξένα περιοδικά και sites, (αφού ένας εξ' αυτών το μισό χρόνο τον περνούσε σε διάφορες ιστοσελίδες ενηλίκου περιεχόμενου) συν ότι καρπωνόταν πάνω από το μισό hardware που είχαν για συγκριτικό (και είχαν πολύ συχνά) και είτε τα χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι είτε (τις περισσότερες φορές) τα πουλούσαν.

Εσυ αγορι μου .... θεωρεισαι ΕΛΙΤ :worshippy: (με τετοιες αρχιγκομεναρες στο ξεκινημα σου !!!)

Αχ αχ..τι συγκίνηση όταν έβαλα την δισκέτα του Blood Money δε λέγεται. Μετά Shadow of the Beast και Lotus Esprit Turbo Challenge. Με αυτή τη σειρά.