8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Ουτε εγω κατεχω το αλαθητο.
Απλα καποια στιγμη ηθελα να ψαξω ποιος "ΑΝΟΙΞΕ" το personal computing στις μαζες.
Το λειτουργικο (software) ειναι η μια πλευρα του νομισματος. Η αλλη ... ειναι το hardware.
Για την ακριβεια το firmware ... η BIOS (Basic Input/Output System). Χωρις αυτο ... RIP !

"At the same time (1982-83), many manufacturers such as Tandy/RadioShack, Xerox,
Hewlett-Packard, Digital Equipment Corporation, Sanyo, Texas Instruments, Tulip,
Wang and Olivetti introduced personal computers that supported MS DOS,
but were not completely software- or hardware-compatible with the IBM PC."

Τοτε ποιος εφτιαξε το πρωτο 100% compatible BIOS ?

Compaq portable.jpg

Aυτος ο Compaq δεν ειναι μονο ο πρωτος 100% BIOS compatible PC αλλα και ο πρωτος
PC portable στηριζομενος σε λειτουργικο MS-DOS. Οριστε και η πρωτη δισκετα (system disk).

Compaq MSDOS Ver 1-12.jpg

Ολα ομως κριθηκαν απο την εντελως σιωπηρη συνεργασια Gates και Compaq (Rod Canion, Jim Harris, Bill Murto).
Κανεις μεχρι σημερα δεν παραδεχεται οτι υπηρξε τετοια συνεργασια. Ομως τοτε ... πως επικοινωνουσε το MSDOS
(η παραπανω δισκετα) με το BIOS, στην φαση του bootstrap ? Δεν ηταν ολα τα BIOSes ιδια. Και ενα λαθος byte
(κατα την αγαγνωση) και το bootstrap ... κολλησε ! Moνο ενα λαθος byte ... !

ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ στο αθορυβο .... τους καρδιναλιους της IBM (και της Digital Research) :flute:

Last edited:
Νομίζω πως η εταιρία Phoenix που υπάρχει ακόμη το έκανε. Πήραν τον πρώτο IBM PC και έδωσαν σε μια ομάδα να μελετήσει και να γράψει μια έκθεση πάνω στο BIOS. Ύστερα μια δεύτερη ομάδα μηχανικών υλοποίησε την έκθεση.

Eγω, στο πρωτο PC μου (Hyundai Super 16TE) δεν εβλεπα Phoenix .... αλλα Patterson Labs.
(δεν μπορεσα να βρω μεγαλυτερη φωτο ... να φαινεται ξεκαθαρα η post screen του BIOS)

Αν θυμαμαι καλα, η πρωτη γραμμη εγραφε "Patterson Labs Basic I/O System Version 2.00d"

image1_big.jpg

Μπορει ομως να υπηρχε παραλληλα και η Phoenix (εκεινο το διαστημα). Δεν το χω ψαξει !
Τωρα που το καλοθυμαμαι στα περισσοτερα πισακια ηταν Phoenix. Απλα δεν ηταν στο δικο μου.

Last edited:
Last edited:
:laugh::laugh::laugh::laugh:

Μ'αρεσεις ! :proud:
Μαλλον κατι αλλο διαβαζες ... και ποσταρες.

Να βοηθησω λιγο ...
Η εταιρια πτωχευε την στιγμη που τα 20 πρωτα (απο τα παραπανω), εβγαιναν απο την γραμμη παραγωγης.
Oποτε μιλαμε για ανεκτιμητης ιστορικης "αξιας" ... κειμηλια. Εικοσι μονο !!! ....

Ο βαλιτσατος κομπιουτορας, που τοσο πολυ σας δυσκολεψε ... ειναι ενας CP/M clone του 1984 !
Το επισημο ονομα του > Franklin CX-3 ! Δεν ηταν portable ... ηταν luggable ! :laugh::laugh::laugh::laugh:
Τα μοντελα CX-1, CX-2 πηραν ενα γιγαντιο ρισκο : βασιστηκαν στον Μοtorolla 6502 για να τρεξουν μια
customια του επισημου λειτουργικου της Apple ... και γιαυτο δεν ειχαν καμια τυχη ! ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΤΗΚΑΝ.
To μοντελο CX-3 βασιστηκε στον Zilog Z-80, οποτε και ετρεχε το CP/M 2.2 της Digital Research.
Το μοντελο CX-4 βασιστηκε στον Intel 8086, οποτε και ετρεχε το MSDOS 2.0 της ... Microsoft !

Mε τοσες αλλαγες πλευσης (σε πλατφορμες) ... η Franklin πηγε φουντο πατο ΟΛΕ ! :proud: No wonder why !
Αφου πτωχευσε (1984), ξαναγοραστηκε (νομιζω) το 1985 απο καποιον wannabe Gates (!!!) και το ριξε
στην συγραφη λειτουργικων κλωνων του MSDOS (ονοματι FDOS οr something) και την συμπλευση με
την πλατφορμα της Intel (δηλαδη x86 CPU). Κατεβασε λιγο τις εξωφρενικες τιμες (που ειχε πριν) αλλα
τα ταιβανεζικα .... ειχαν σηκωσει κεφαλι οριστικα και αμετακλητα ! Το 1988 ... η Franklin εξηλθε
τελεσιδικα εκτος της PC desktop bussiness.

Last edited:
System board (με δυο Alpha CPUs) .... για καποιο DEC workstation.
Βλεπετε στριμωγμενο το ιλιγγιωδες ποσο ... των 128 Mbytes !!! :blink:

dec3.jpg

Παρακατω βλεπετε ενα memory board (extension) .... για VAX workstation.
Εδω ... αν πιανουν τα χερια σου ... μεχρι και τους πυκνωτες μπορεις να πειραξεις.
To board αλλωστε ειναι γιγαντιο > 56 x 38 εκατοστα !!!! Υπαρχει .... αααααπλα. :proud:
Κατασκευης ... 1986 ! (... let the good times roll :Banane0:)

4mbramvax.jpg

Ποση μνημη εχει στριμωχθει ? ... 32 μεγαβυτα ? Μηπως ... 16 μεγαβυτα ?
Πτωχα μου, ποιος χρειαζονταν τοση μνημη το 1986 ?

4 AXANH ΜΕΓΑΒΥΤΑ ! :laugh: ... (και ο τελευταιος να κλεισει την πορτα -bye-)

Last edited:
ΑΑΑΑργκ !!! Γιατί εξαφανίστηκαν τα άσπρα πληκτρολόγια ? Μου έχουν βγεί τα μάτια με τα μαύρα πληκτρολόγια - ειδικά αν είναι και ο φωτισμός λίγο χαμηλός... Εχω 2 μαύρα (είχα κάνει το λάθος) ασύρματα microsoft που τα γράμματα δεν είναι "ασπρα" αλλά μάλλλον μπέζ - με οτι και να τα καθαρίζω δεν ασπρίζουν και δεν "φωτίζουν' με τίποτα. Δεν ξέρω τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης και το πρόβλημα καταντάει σοβαρό. Τα έβαλα στην άκρη και τώρα χρησιμοποιώ δύο παλιά ενσύρματα άσπρα που βρήκα στην αποθήκη (και βρήκα και την ηρεμία μου αλλά με ενοχλεί το καλώδιο).
Ασπρα ποιοτικά πληκτρολόγια βρίσκει δύσκολα κανείς στην αγορά - και σίγουρα όχι ασύρματα. Προσπαθείστε πχ. να βρείτε ασύρματο microsoft ή logitech... - ότι άσπρο κυκλοφορεί είναι φτηνοκατασκευές απο κίνα ή ανατολική Ευρώπη.
Πολλοί λένε οτι η λογική πίσω απο την εξαφάνιση είναι οτι τα άσπρα (όλα - πληκτρολόγια, ποντίκια, κουτιά, οθόνες, εκτυπωτές κλπ) λερώνονται εύκολα και φαίνονται άσχημα ενώ τα μαύρα όχι. Απο την άλλη όμως, αυτό σε "αναγκάζει" κάποια στιγμή να τα καθαρίσεις - αντίθετα τα μαύρα έχουν γίνει γκρίζα απο την βρώμα και εξακολουθούμε να βουτάμε τα δάκτυλά μας σ'αυτά γιατί δεν μας βγάζει η βρωμιά τα μάτια... :)
Για μένα, το χρώμα της πληροφορικής ήταν και είναι μόνο αυτό το ζαχαρο-γκρι-μπέζ που με συνόδευε όλα τα χρόνια.

Βρήκα κι ένα Matsui (τα θυμάστε?) άσπρο (ήταν κίτρινο πια βέβαια, αλλά το επανέφερα) - στενό, με μεταλλική πλάκα για βάση. PS/2 αλλά με ανταπτοράκι δουλεύει άψογα σε usb. Παίζει να ήταν και το φτηνότερο στην εποχή του...
Αν σκάψω βαθύτερα στην αποθήκη, ξέρω οτι υπάρχει ένα ακόμα ασύρματο logitech κι ένα Typhoon που είχα πάρει όταν πρωτοάνοιξαν τα Lidl στην Ελλάδα...

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Ενω εγω .... :proud:

http://www.freeimageslive.com/galleries/transtech/informationtechnology/pics/beige_keyboard.jpg

17 ολοκληρα χρονια ... -bye- ... (oυτε ΕΝΑΝ καθαρισμο !)

Το κακό είναι οτι αυτό που έχεις, τα πλήκτρα όταν τα βγάλεις, είναι τετράγωνα απο κάτω. Στα ασύρματα microsoft που έχω, είναι στρογγυλά - αλλιώς θα είχα κάνει τράμπα τα κοουμπιά απο το ένα στο άλλο.

Ναι ps/2...
A, αν χρειαστεί να το βάλεις σε usb, πάρε αυτό όσο υπάρχει... Εχω πάρει 4... Είναι άψογο...
(Παίρναι και mouse ταυτόχρονα, αν έχεις ένα)

http://www.e-shop.gr/cablexpert-uaps12-usb-to-ps-2-converter-cable-03m-p-PER.584664

PER.584664.jpg

Αυτό ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ τίποτα όπως λένε οι περισσότεροι

PER.813344.jpg

Last edited: