8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Προφανώς!
Πάντως το Tandon είχε κάτι εκπληκτικό για την εποχή: Setup στο BIOS. Η IBM σε έβαζε να μπουτάρεις από δισκέτα.

Tα περισσοτερα 286 (late 1990) ειχαν setup στο BIOS.
Μονο της IBM (το 5170) δεν ειχε.
Read-only .... μονο !

Σου ελεγε .... "τι λε ρε γκαβακα, που θες να πειραξεις BIOS
μονο εγω ξερω τι ειναι καλυτερο για σενα ... μονο ... ΕΓΩ !"

Παντως, αμα η αλλαγη του setup της μνημης γινοταν με dip switches
ΑΣΤΟ ... no deal (for me) .... να ανοιγω το κουτι καθε φορα ? ...

ΔΕΝ ΣΦΑΞΑΝΕ ! :laugh:

1987 παρακαλώ!
Το είχα με 80287 (χαϊεντιά με χρυσά ποδαράκια), κίτρινη οθόνη, κάρτα Hercules και 20MB σκληρό δίσκο.
3749187857a6114ded220a6a6973507d.jpg

http://www.mcmordie.co.uk/own/tandon.shtml

Η μεγαλη Αχιλλειος πτερνα (ολων, τοτε) ηταν τα monitors.
ΕΛΕΕΙΝΗΣ "ποιοτητας", αξιοπιστιας και αντοχης. Το εντελως μαυρο χαλι !
Μετα απο τρια σκαμπανεβασματα της ΔΕΗ ... η οθονη κυματιζε (στις ακρες) !!!
Kαι μετα απο τεσσερα ... μια ασπρη βουλα στο κεντρο ... και σβου (for ever).

Οι ταιβανεζοι (που ολοι εκθειαζουμε σημερα) ηταν μαρκα-με-εκαψες ... τοτε !
Το 1986 με 1990 (ισως και λιγο αργοτερα). Mαρκες (ονοματα) που ΜΙΑ φορα
εμφανιστηκαν (για κανα διχρονο) και μετα ... εξαφανιστηκαν ... για παντα !

Μπα, δεν μου χάλασε ποτέ το ινδικό μόνιτορ. Μάλιστα του έχωσα μια DUAL κάρτα αργότερα (αυτή που ήταν Hercules και EGA μαζί) και έπαιζε επίσης μια χαρά. Το μηχάνημα δούλεψε μέχρι τέλους, κάποια στιγμή στο γραφείο του πατέρα μου, με αναβάθμιση δίσκου σε 60MB, προσθήκη floppy 3.5", απλά αποστρατεύτηκε χωρίς να χαλάσει τίποτα!

Αντικαταστάθηκε όταν πήγα σε 486 από μια VGA Hewlett-Packard (640x480) η οποία ψιλοδούλευε και εκτός προδιαγραφών σε 800x600 παράλληλα με ένα hi-res ασπρόμαυρο Wyse monitor (1280x800). Αυτό θα ήταν ωραίο να το ανέβαζα: κάρτα γραφικών διπλό σάντουιτς με όλα τα τσιπάκια από τη μέσα μεριά, έβλεπες μόνο τις πίστες από τις πλακέτες. Και δίπλα μια full-size VGA. Τότε είχα το Photoshop και το Ventura στο Wyse, κι έκανα την επεξεργασία. Όταν ήθελα να δω τα χρώματα τράβαγα το παράθυρο στην HP!

Δυστυχώς δεν βρίσκω ακριβώς το μοντέλο στο ίντερνετ. Ίσως να ήταν αυτό (WY-700):
tumblr_p8vlvplfhm1rpiyaso3_12801.png

αλλά η κάρτα έχει ορατά τα τσιπάκια στο daughterboard.

Aν ειναι το WYSE ... δεν ειναι σαβουρα monitor.
Μιλαμε για κατι Hyundai και AOC και CTC και EMC και Amaga ...
και πολλες αλλες, παρα πολλες αλλες (φιρμες της μιας νυχτας).

To κακο με τα monitors ειναι οτι κατι ανυποπτοι τυποι σου πουλαγαν μουρη
με ενα AOC (που δουλευε για 5 χρονια χωρις το παραμικρο προβλημα) ...
σε περιοχες με ανυπαρκτες διακυμανσης τασης. Και νομιζες μετα εσυ ...
οτι επεσες σε ελαττωματικη φουρνια (... καραβια, λεγοταν τοτε !)

Οσον αφορα τις dual καρτες, νομιζω οτι ηταν CGA + Hercules (και οχι EGA).
Δεν ταιριαζαν τα σηματα (και οι χρονισμοι) Hercules με EGA. Χωρια οτι μια EGA
σε ενα μονοχρωμο TTL monitor ... σου εδινε το monitor στο χερι !

Οριστε και ενα EMC monitor που μολις βρηκα :

1200px-LeadingEdge_Front_with_keyboard.JPG

Aυτο το ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΙΟ ... των 3 PCBs (2μισυ καρτων) .... ειναι μια 8-bit VGA ... πριν την ελευση της VGA (1987).
Οui monsieur ... ολο αυτο το "πραμα" ... προβαλει εικονα αναλυσης 640x480 με 256 χρωματα (στα 60 Hertz) ...
and that's that. :blink:

5.jpg

Το πικαντικο δεν ειναι οτι κοστιζε 4300$ (το 1984) .... ουτε οτι πηγαινε πακετο με ενα ανεκδιηγητο monitor (το IBM 5175)
ουτε οτι η μνημη βιντεο εφτανε το αστρονομικο ποσο των 320 KB ! Το πικαντικο ηταν .... οτι χρεη GPU ικανοποιουσε ενας 8088.
Μαλιστα ! Ο πιο αστειος επεξεργαστης (ακομα και το 1984) .... τελουσε χρεη GPU ("Draw line" - "Draw polygon" - "Fill area"
και παπαριτσες που ΠΟΤΕ δεν ηταν καλος ο 8088 .... ουτε καν ανεκτος).

pgc_card.jpg

Ομως, το βλεπεις ... και σου ρχεται μια βαρβατιλα, μια αρρενωποτητα, μια ανωτεροτητα ! :proud:

Και ΝΑΙ ..... o τρελλος ΤΟ ΚΑΝΕ .... με τρεις διαφορετικες καρτες (Hercules, CGA, PGA) πανω στην ΙΔΙΑ ΧΤ μητρικη
οδηγει τρια διαφορετικα monitors (IBM 5151 για την Hercules, IBM 5153 για την CGA και ΙΒΜ 5175 για την PGA).

vpzgpg7jd2531.jpg

Δεν ξερω ΠΩΣ το κανε ! Διαβαζω το thread (που εξηγει) .... αλλα δεν καταλαβαινω ΓΡΙ !
Oι ιδιορρυθμιες καθε καρτας σιγουρα ΔΕΝ επιτρεπουν μια λογικη SLI (ποιος ηρθε ???)
Μονο τα σηματα και τους χρονισμους να βαλω .... ΔΕΝ θα πρεπε να βλεπουμε αυτο που βλεπουμε.
Περα απο το System BIOS που μπορει να κανει mapping MONO ενα Display BIOS ... την φορα !
ΟΧΙ ... ΤΡΙΑ ... ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ !

Οριστε το thread > https://www.reddit.com/r/retrobattl...ey_said_it_couldnt_be_done_triple_monitor_xt/

Tι ειναι αυτο το ΖΩΟ παλι :blink: ... αυτος ο βουβαλος ? :flipout:

Seagate ST 4038 ... διπλου φατνιου ... MFM hard drive (32 Μb)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Aντεχετε 30 λεπτα straight .... με ΑΥΤΗ την τουρμπινα ?
Are you men enough ? Για δοκιμαστε εδω :smash: > (και πειτε μου :ears:) ....

Μπορει να ειχα διαφορετικη τουρμπινα (ST-238) στον Hyundai .... αλλα η ΜΟΥΡΛΑ
απο αυτο το σκαψιμο (επι κατι χιλιαδες ωρες) ισως και να μου κοστισε την αρρενωποτητα. :flute:
Οταν εκλεινε ο υπολογιστης .... ημουν λαχανικο, μαρουλι, μαιντανος .... τσουκνιδα πατημενη !
Καθομαι και διαβαζω κατι μελετες (απιθανες) του πως επηρεαζουν οι ακτινοβολιες (απο μονιτορ
και cpu και ολοκληρωμενα) .... τον ανδρισμο και την "μαχιμοτητα" μας ... και κανεις δεν μιλησε
ποτε .... για αυτην την HXOMOYΡΛΑ ! Θορυβο που εισχωρει μεσα στα κοκκαλα σου, στο dna σου.

Δουλεψτε ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΜΟΝΟ ..... μεσα σ'αυτο το περιβαλλον γεωτρησης (υδρογονανθρακων)
και ψαχτε μετα για ακτινοβολιες και τσιπακια και αηδιες ..... (μην πω εξι χιλιαδες ωρες ... γιατι καποιοι
ενδεχεται να πηδησουν απ'τα μπαλκονια !). Σε τι κατασταση ειναι ο εγκεφαλος μετα απο τετοιο grinding ?
.... ε .... αφου αντεξατε 30 λεπτα απο το παραπανω βιντεο ... μαλλον αποκτησατε μια καλη ιδεα !!!!

To σκεφτομαι .... ΣΟΒΑΡΑ !

Με εχει καταπιει η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ !
Να το παραγγειλω ?
(δεν εχω κουτι ... και monitor !)

Thanks .... αλλα 486 PC (με μητρικη OPTi) εχω και γω !
Bεβαια, μετα απο 10 χρονια ΠΛΗΡΟΥΣ αχρησιας ... μαλλον ... ΔΕΝ εχω !
Ομως ο απαλευτος νοστος ειναι για 8088 ... ελπιζω να με νιωθεις :rolleyes: ...
486 ειναι ο τριτος υπολογιστης ... οχι ο ΠΡΩΤΟΣ !

Α, εγώ έκανα μεγάλα άλματα από τον έναν στον άλλο.
Univac -> Cromemco -> 286 -> 486
Μετά τον Pentium έχασα την μπάλα με τους κωδικους, πάντως έχω παλιό i5 στο σπίτι και ένα πιο φρέσκο i5 στη δουλειά.
Το ίδιο και με τα Windows, για παράδειγμα δεν είχα ποτέ πισί με XP!
Windows 286 -> Windows 3 -> Windows NT Workstation -> Windows 2000 Server -> Windows 2003 Server -> Windows 7 Pro -> Windows 10 Home

8088 > 386SX > 486 > Pentium ..... (μετα ... δεν εχει ενδιαφερον ... και ας εδωσα ενα καρο χρηματα)

MsDOS 3.30 > MsDOS 5.00 > Windows 3.1 > Windows 95 ..... (μετα ..... εχει καποιο νοημα ?)

Ομως εχω την εντυπωση οτι τα XP .... τα αδικησες παραφορα. Απο τα πλεον σταθερα Windows.
Oυσιαστικα Windows NT .... αλλα με κλασεις ανωτερο interface. Και ΔΕΝ θυσιασε το ενα για το αλλο.

Βαλε οπου Explorer.exe 27,164K ... Εxplorer.exe 17,360K ...
και βλεπεις το δικο μου super-minimal process footprint στα XP μου.

QQgQF50I_61nU2wCJ-Joz2k3MAkXgo3yzMqKntEePXF9-JzYSyB3Xk4caVWKrrFMvbEXXHQ9Ra2SZeXPHJMdTE_z8t8

Υπαρχει ποτε περιπτωση να δεις ΤΕΤΟΙΟ process listing ..... σε Win10 ?

Απάντηση: Re: 8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

...
Το ίδιο και με τα Windows, για παράδειγμα δεν είχα ποτέ πισί με XP!
Windows 286 -> Windows 3 -> Windows NT Workstation -> Windows 2000 Server -> Windows 2003 Server -> Windows 7 Pro -> Windows 10 Home

Δεν είχες xp ? Ρε συ, είναι σαν να μην είχες παιδική ηλικία... :) Πως (και τι) έπαιζες στο pc ?

Η αναβάθμιση που με συγκίνησε περισσότερο, ήταν όταν τοποθέτησα έναν 287 IIT στον 286/12 που είχα... :) Δεν τον χρειαζόμουν, αλλά. έτσι, τον αγόρασα και τον τοποθέτησα...

O λογος που κοψαμε ΟΛΟΙ τα χερια μας (καθε φορα που ανοιγαμε το κουτι) .... η απουσια ενος τετοιου συστηματος !

case-desktop-asi-od-386-vcetne-zdroje-91883408.jpeg

Καντε το ρε ανεραστοι στουρνοι απολιτιστοι να ανοιγει σαν πικαπ ..... οοοοοοοχιιιιιιιιι .... συρτο, για να κοβουμε δαχτυλα.

case-desktop-asi-od-386-vcetne-zdroje-91883406.jpeg

Ποσο στοιχιζε μια τετοια πατεντα ? .... 1000 δραχμες ? 5000 δραχμες ? 10000 δραχμες ? ..... ΠΟΣΟ ΡΕ ΧΑΙΒΑΝΟΜΥΑΛΟΙ ?
(να πω καλυτερα .... ΤΑΙΒΑΝΟΜΥΑΛΟΙ ? .... γιατι απο κει ερχονταν ολα !)