8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Και είναι αθάνατοι. Μετά απο σχεδόν 10 χρονια χρήσης τον έδωσα σε γνωστό να τυπώνει τιμολογια. Ακομα καλύτερος ήταν ένας Fujitsu.
Η κορυφή ομως ήταν ο HP που τύπωνε A3 φύλλο σε δευτερόλεπτα. Κάπου 10 σελίδες το λεπτό απο dot matrix!

Εγώ ήμουν από αυτούς που αγόρασα τον πρώτο Deskjet. Με κάρτα επέκτασης μνήμης για να φορτώνω ελληνικές γραμματοσειρές!
DeskJet-35.jpg

Τι ησυχία, επιτέλους!
Επίσης με σύριγγα και μελάνι για πένα ξαναγέμιζα τα cartridge! Είχα φτιάξει και μίξη μελανιών: 3/4 μπλε + 1/4 πράσινο που τύπωνα σε ανοιχτό μπεζ χαρτί. Έκανα beta testing στις γραμματοσειρές της Magenta με αυτόν, αλλά και στους drivers για GEM/Ventura!

Θυμάμαι ότι μερικά χρόνια αργότερα πήρα τηλέφωνο για να αγοράσω τις γραμματοσειρές για την εταιρία που δούλευα. Η απάντηση ήταν "όλοι τις έχουν πάρει τζάμπα και θα τις αγοράσεις εσύ;"

Πάντως ο πρώτος έγχρωμος PaintJet θα μου μείνει αξέχαστος. Εϊχα κάνει μια δοκιμαστική εκτύπωση που την κόλλησα στο τζάμι του δωματίου μου. Πέντε χρόνια την βάραγε ο ήλιος και δεν είχε ξεθωριάσει καθόλου! Το επόμενο σοκ για μένα στην έγχρωμη εκτύπωση ήταν από έναν dye sublimination της Tektronix.

H απολυτη πριονοκορδελα .... :icon15: .... Star LC 10 !

ΔΕΝ υπηρχε δημοσια υπηρεσια που να μην χρησιμοποιουσε LC 10 ... μην το ψαχνετε, απλα ΔΕΝ !!!!
Απο το 1988 μεχρι και το 1998 (τουλαχιστον δεκα χρονια) το δημοσιο ... εγινε πιο μισητο απο ποτε !
Νομιζω οτι ακουω την πριονοκορδελα ακομα ... στον υπνο μου ... σε φασεις καταδιωξης !!!! :afraid:

O LC-10 ήταν για εμάς τους φτωχούς... :) Για παραπάνω είχαν LC-20... Eγώ είχα τον Citizen swift 24e...

Aχα ..... παιζει με τα artifact colors.
Ολα αυτα τα καλουδια προκυπτουν απο την μετατροπη του composite σηματος (CGA) σε NTSC διαμορφωση (TV).
Σε PAL διαμορφωση (ΤV) ... δεν προκυπτει κατι αναλογο.

Ωραιος ... :SFGSFGSF:.... σε ευχαριστουμε Χαρη -bye-

Εγώ ήμουν από αυτούς που αγόρασα τον πρώτο Deskjet. Με κάρτα επέκτασης μνήμης για να φορτώνω ελληνικές γραμματοσειρές!
DeskJet-35.jpg

Τι ησυχία, επιτέλους!
Επίσης με σύριγγα και μελάνι για πένα ξαναγέμιζα τα cartridge! Είχα φτιάξει και μίξη μελανιών: 3/4 μπλε + 1/4 πράσινο που τύπωνα σε ανοιχτό μπεζ χαρτί. Έκανα beta testing στις γραμματοσειρές της Magenta με αυτόν, αλλά και στους drivers για GEM/Ventura!

Θυμάμαι ότι μερικά χρόνια αργότερα πήρα τηλέφωνο για να αγοράσω τις γραμματοσειρές για την εταιρία που δούλευα. Η απάντηση ήταν "όλοι τις έχουν πάρει τζάμπα και θα τις αγοράσεις εσύ;"

Πάντως ο πρώτος έγχρωμος PaintJet θα μου μείνει αξέχαστος. Εϊχα κάνει μια δοκιμαστική εκτύπωση που την κόλλησα στο τζάμι του δωματίου μου. Πέντε χρόνια την βάραγε ο ήλιος και δεν είχε ξεθωριάσει καθόλου! Το επόμενο σοκ για μένα στην έγχρωμη εκτύπωση ήταν από έναν dye sublimination της Tektronix.

Αυτόν τον είχα και εγώ.. αγορά το '90 στην Αμερική, αθάνατος.. Τελικά τον κατάργησα κάπου το '96 λόγω ανάγκης για χρώμα (και ταχύτητα...).

DOS prompt .... απο την version της αρεσκειας μου (v3.30) .... και πανω σε ενα IBM 5154 (EGA) monitor.

IBM_5154_-_PC_DOS_Prompt.jpg

Ας αποκαλυψω ενα (κοινο) μυστικο : στην φωτογραφια φαινεται μια πολυ απαλη μπλεδιζουσα αποχρωση των χαρακτηρων
που ΔΕΝ ισχυε κατω απο τυπικες συνθηκες .... εκεινη την εποχη !!!! Με καποιο τροπο, η φωτογραφια εχει αφαιρεσει ολη
την σκληραδα του μεγαλου dot pitch ! Στα 50 Hz καθετης σαρωσης, ενα 0.31 mm dot pitch, ακομη και με φωτεινοτητα 2/3
σου πεταγε τα ματια εξω. Υπολογιστε και τον προσεγμενο φωτισμο δωματιου (στην φωτο) και ολα αρχιζουν να εξηγουνται.
Το contast, επισης (μεσαιο κουμπακι) ειναι ρυθμισμενο ΚΑΤΩ απο το μισο. Αρα μιλαμε ο παιχτης, εδω, τα χει προσεξει ΟΛΑ.

Θυμαστε την 16bit add-on καρτουλα με τον 8088 (Χi 8088) του Kiselev .... ? ....
Ιt seems, it's NOT a stock card :blink: ..... it's a SOLDER-IT-YOURSELF board. :bang:
Εχω πεσει απο τα συννεφα .... (ακομη πεφτω) ....

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Τhis is definitely .... NOT the way to build your own PC ! Mε πληρη βεβαιοτητα ... :laugh::flipout:
H μαλλον ... πως να διωξετε ΑΠΑΝΤΕΣ απο τα PCs ... πισω στους αβακες και τις χαντρες. :laugh::laugh:
(δειτε το ΜΟΝΟ ... ΑΝ αντεχετε μια ολοκληρη ωρα ... παιδεματος ! :rolleyes:)

This is literally the way to build your own PC!

Για μένα κάτι τέτοιο θα ήταν ίσως ο μόνος τρόπος να αποκτήσει ενδιαφέρον ένα 8088 pc εν έτη 2021.

Μήπως να φτιάξω ένα; Χμ... Αν ψάξω λίγο θα βρω κάπου στο σπίτι ένα παλιό 8088 mainboard το οποίο θα έχει πάνω πολλά από τα απαραίτητα εξαρτήματα..

Μα εκ των πραγμάτων οι πραγματικά πρώτοι έτσι άρχισαν! Φρόμ σκράτς!

Μέχρι και τη δεκαετία του '80 κυκλοφορούσαν πολλά kit υπολογιστών, σε τέτοια μορφή, ειδικά στην Αμερική.

Θυμάμαι τέλη δεκαετίας 80 να διαβάζω σε περιοδικά ηλεκτρονικών κατασκευών παρουσιάσεις τέτοιων kits. Μέχρι και 386 έφτιαχναν με το χέρι.

Οχι ... και παλι ΟΧΙ !

Ουτε επι εποχης Spectrum ... δεν βαζαμε κολλητηρι για να κολλησουμε ICs η DIP sockets.
Ουτε καν τσιπακια δεν βαζαμε μεσα στα sockets. Το motherboard δεν το πειραζαμε !!!
Μιλαω για εποχες 1984-1990.

Oσοι εβαζαν μπρος κολλητηρια ειχαν σπουδασει κατι αντιστοιχο (... και ηταν λιγοι, πολυ λιγοι).
Εγω θυμαμαι ΜΟΝΟ δυο (και οι δυο φοιτητες-ηλεκτρολογοι στο ΑΠΘ) που χρησιμοποιησαν κολλητηρι
και αυτο ως ασκηση σε μαθημα που ειχε να κανει με πλακετες/διοδους/πυκνωτες και τα σχετικα ....
Ο λαος (το 99%) το μονο που εβαζε εβγαζε ηταν καρτες (ΕGA/VGA η MFM controller) και δισκους/φλοπια.

Παρα πολυ μετα (μετα το 1990) ηρθαν τα βαλε-βγαλε σε επεξεργαστες και μνημες.

DOS prompt .... απο την version της αρεσκειας μου (v3.30) .... και πανω σε ενα IBM 5154 (EGA) monitor.

IBM_5154_-_PC_DOS_Prompt.jpg

Ας αποκαλυψω ενα (κοινο) μυστικο : στην φωτογραφια φαινεται μια πολυ απαλη μπλεδιζουσα αποχρωση των χαρακτηρων
που ΔΕΝ ισχυε κατω απο τυπικες συνθηκες .... εκεινη την εποχη !!!! Με καποιο τροπο, η φωτογραφια εχει αφαιρεσει ολη
την σκληραδα του μεγαλου dot pitch ! Στα 50 Hz καθετης σαρωσης, ενα 0.31 mm dot pitch, ακομη και με φωτεινοτητα 2/3
σου πεταγε τα ματια εξω. Υπολογιστε και τον προσεγμενο φωτισμο δωματιου (στην φωτο) και ολα αρχιζουν να εξηγουνται.
Το contast, επισης (μεσαιο κουμπακι) ειναι ρυθμισμενο ΚΑΤΩ απο το μισο. Αρα μιλαμε ο παιχτης, εδω, τα χει προσεξει ΟΛΑ.

Λοιπόν, επειδή διέλυσα στα εξ ων συνετέθησαν 2 τέτοια μόνιτορς (χαλασμένα εννοείται) άκου τι βρήκα μέσα... Οπως την κοιτάς, αμέσως πίσω απο το γυαλί και πριν την λυχνία, υπάρχει ενα τελάρο που πιάνει όλη την επιφάνεια θέασης. Σε όλη την επιφάνεια του τελάρου αυτού υπάρχει ένα "φίλτρο" για τα μάτια... Το έβαλα σε εισαγωγικά, γιατί το φίλτρο αυτό δεν ήταν κάποια μεμβράνη με κάποια επικάλυψη, κλπ, αλλά ήταν μια επιφάνεια απο υλικό σαν πολύ τεντωμένο μαύρο γυναικείο καλσόν !!! με πάρα πολύ πολύ μικρό διάκενο μεταξύ των κάθετων και των οριζοντίων ινών. Με ελάχιστη πίεση με το δάκτυλο η επιφάνεια αυτή κάμπτεται όπως κι ένα τεντωμένο καλσόν έχοντας αρκετή ελαστικότητα. Και μάλιστα (εδώ τώρα αυτό δεν το θυμάμαι καλά) έχω την εντύπωση οτι μπορούσε να μετακινηθεί λίγο αριστερά και λίγο δεξιά με κάποιο απο τα εξωτερικά κουμπιά.... Το τελάρο αυτό το έχω ακόμα σε κάποιο κουτί στην αποθήκη... Ισως αυτό που λες για το dot pitch να οφειλόταν σ'αυτήν την επιφάνεια...

Τώρα που το ξαναφέρνω στο μυαλό μου, σκέφτομαι οτι ίμάλλονήταν 2 τα τελάρα αυτά και το ένα επικάλυπτε το άλλο με την μικρή κίνηση αριστερά-δεξιά... Εχουν περάσει πολλά χρόνια και το μυαλό έχει κουρκουτιάνει πιά...