8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Εννοεις το ΜemΜaker ?
Ετρεχε αποσυμπιεσμενα τα utilities για να δει σε ποιο segment μνημης χωρουσανε.
Τρελα γουστα 😁😄😆............. αϊντιιιιιιιιι 🤪 αλντιρι καπαλντιρι (που λενε και οι φιλοι μας οι Ρομα 🥳)

GD-Z2-0agAACrnC.png

Και πηγαινες μετα να κανεις καποια κληση Int απο την Turbo C ................... και ΚΡΑΣΑΡΕ Ο ΔΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΑΣ. 😂🤣
Κατα τα αλλα .......... 620,240 bytes available ! 🥸

Last edited:
Σ'αυτο το γραφημα ......... πρεπει να εφαγα τα καλυτερα χρονια της ζωης μου (τουλαχιστον μεχρι το 1995).
Ατελειωωωωωτες ωρες, αδιανοητα πολλες, εγκληματικα πολλες, αυτοκτονικα πολλες .......... ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΝΑ ΠΑΕΙ.

emm4-no-graphic-ram.png

Eρχοταν μια γραμμη κωδικα στην C (η στην Pascal η οπουδηποτε αλλου) ........ και σου γκρεμιζε την DOSαδικη νιρβανα.
Μια φραση θα πω : ακομα και με πιστολι στον κροταφο ...... ΠΟΤΕ ΠΙΑ EMM386 ! Οποιος το σκεφτηκε .... αρκουδοξυλο.
Γιατι αυτα τα 384K τα εκανε masking (απο την extended). Οverlapping δηλαδη ..... πανω σε BIOS memory area !!!!!!!!!!!!!

😵😵‍💫😵

Last edited:
Να μοιραστώ 2 φωτό από την μικρή μου γωνιά. Το project το ξεκίνησα τον Ιανουάριο του 2020. Τα μηχανήματα τα είχα στην αποθήκη αλλά μέσα μου υπήρχε πάντα η 'κάψα' για μια retro γωνιά. Φεβρουάριο-Μάρτιο σκάει η πανδημία. Έτρεχα με SMS για επισκευές, τα πακέτα 'σάπισαν' στα ταχυδρομεία. Απογοήτευση. Σιγά σιγά και με υπομονή και μετά από 5 χρόνια (εκεί που έλεγα 2-3 μήνες) το project ολοκληρώθηκε (αν ποτέ μπορείς να το πεις αυτό). Σε ένα γραφείο υπάρχουν 4 Retro υπολογιστές:

-Μια Amiga 1200 με 68030, 32ΜΒ RAM (+2MB Chip ram), MicroSD κάρτα 32GB για δίσκο, SCSI CD-Rom και Gotek drive.
-Μια Amiga 4000 με 68040, πλήρως ανακατασκευασμένη Re-Amiga μητρική, 32GB CF για δίσκο, CD-rom, Gotek, USB ports, Cybervision 64 κάρτα γραφικών, 128MB Ram + 16 Fast Ram + 8 Chip RAM
-Ένας Atari STE με 4ΜΒ Ram, Ultrasatan με 16GB microSD κάρτα για σκληρό και Gotek drive
-Ένας Amstrad CPC 6128 με ULIfAC (512Kb ram expansion και USB για να παίζεις παιχνίδια σαν από σκληρό δίσκο αλλά και DSK images), Gotek drive

Υπάρχει κι ένα mini PC, πάνω στον βραχίονα που κρατάει την οθόνη.

Amiga 4000, Atari και CPC μοιράζονται μια multiscan οθόνη με VGA adapters κι εναλλαγή σε VGA switch, όπως επίσης και τα ηχεία και το soundbar με audio switch (mini jack). Μπορεί να είναι λίγο 'στενά', αλλά όλα έγιναν με υπομονή, αγάπη και μεράκι.

20250106_155319.jpg

20250106_155403.jpg

Εννοεις το ΜemΜaker ?
Ετρεχε αποσυμπιεσμενα τα utilities για να δει σε ποιο segment μνημης χωρουσανε.
Τρελα γουστα 😁😄😆............. αϊντιιιιιιιιι 🤪 αλντιρι καπαλντιρι (που λενε και οι φιλοι μας οι Ρομα 🥳)

GD-Z2-0agAACrnC.png

Και πηγαινες μετα να κανεις καποια κληση Int απο την Turbo C ................... και ΚΡΑΣΑΡΕ Ο ΔΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΑΣ. 😂🤣
Κατα τα αλλα .......... 620,240 bytes available ! 🥸
Πωπω...αν θυμάμαι καλά έτρεχα memmaker για να καταφέρω να τρέξω παλαιότερα παιχνίδια DOS σε windows 95...

Να μοιραστώ 2 φωτό από την μικρή μου γωνιά. Το project το ξεκίνησα τον Ιανουάριο του 2020. Τα μηχανήματα τα είχα στην αποθήκη αλλά μέσα μου υπήρχε πάντα η 'κάψα' για μια retro γωνιά. Φεβρουάριο-Μάρτιο σκάει η πανδημία. Έτρεχα με SMS για επισκευές, τα πακέτα 'σάπισαν' στα ταχυδρομεία. Απογοήτευση. Σιγά σιγά και με υπομονή και μετά από 5 χρόνια (εκεί που έλεγα 2-3 μήνες) το project ολοκληρώθηκε (αν ποτέ μπορείς να το πεις αυτό). Σε ένα γραφείο υπάρχουν 4 Retro υπολογιστές:

-Μια Amiga 1200 με 68030, 32ΜΒ RAM (+2MB Chip ram), MicroSD κάρτα 32GB για δίσκο, SCSI CD-Rom και Gotek drive.
-Μια Amiga 4000 με 68040, πλήρως ανακατασκευασμένη Re-Amiga μητρική, 32GB CF για δίσκο, CD-rom, Gotek, USB ports, Cybervision 64 κάρτα γραφικών, 128MB Ram + 16 Fast Ram + 8 Chip RAM
-Ένας Atari STE με 4ΜΒ Ram, Ultrasatan με 16GB microSD κάρτα για σκληρό και Gotek drive
-Ένας Amstrad CPC 6128 με ULIfAC (512Kb ram expansion και USB για να παίζεις παιχνίδια σαν από σκληρό δίσκο αλλά και DSK images), Gotek drive

Υπάρχει κι ένα mini PC, πάνω στον βραχίονα που κρατάει την οθόνη.

Amiga 4000, Atari και CPC μοιράζονται μια multiscan οθόνη με VGA adapters κι εναλλαγή σε VGA switch, όπως επίσης και τα ηχεία και το soundbar με audio switch (mini jack). Μπορεί να είναι λίγο 'στενά', αλλά όλα έγιναν με υπομονή, αγάπη και μεράκι.

View attachment 245672

View attachment 245671
Περα απο ενα τιτανοτεραστιο WOW ......... πως κατορθωσαν να επιβιωσουν τα ηλεκτρονικα μετα απο 4 δεκαετιες ?
ΕΙΔΙΚΑ ο 6128 ....... επρεπε να ειναι απολιθωμενος. Ακομα και μετα απο ενδελεχη και προσεκτικοτατο καθαρισμο.
Εγω μια μητρικη του 2001 πηγα να βαλω μπρος (προχθες) και ......... νεκρικη ΣΙΓΗ ! (και την ειχα και σε UPS)

Last edited:
  • Love
Reactions: vertical
γιατι φτιαχνονταν να κρατησουν για παντα.

Κι εμενα , εκτος του 6128 ακομα και ο 464 με το κασετοφωνο παει μια χαρα, σαν τη πρωτη μερα (ενα λαστιχακι μονο εχω αλλαξει)

Moυ κανει τρομερη εντυπωση (δεν αμφιβαλω οτι τα μηχανηματα λειτουργουν).
Στην δικη μου μητρικη του 8088 (καπου κοντα στο 2000) οξειδωθηκαν πηνιακια !
Και οχι μονο αυτα αλλα και οι επαφες (μεσα στο PCB). Ηταν τοσο εμφανες που εβγαζε ματι.
(η μητρικη βρισκοταν μεσα στο αντιστατικο πλαστικο σακουλακι της, οχι στο μπαλκονι
δηλαδη, την προσεχα ακομα και .... αποσυρμενη)

Παντως, ο φιλος μας ο Vertical, εχει τον αφρο του αφρου απο Motorola επεξεργαστες.
Τον ζηλευω ! 🥰

Last edited:
Περα απο ενα τιτανοτεραστιο WOW ......... πως κατορθωσαν να επιβιωσουν τα ηλεκτρονικα μετα απο 4 δεκαετιες ?
ΕΙΔΙΚΑ ο 6128 ....... επρεπε να ειναι απολιθωμενος. Ακομα και μετα απο ενδελεχη και προσεκτικοτατο καθαρισμο.
Εγω μια μητρικη του 2001 πηγα να βαλω μπρος (προχθες) και ......... νεκρικη ΣΙΓΗ ! (και την ειχα και σε UPS)

Το μεγαλύτερο θέμα το είχα με τις Amiga. Η Commodore στα τελευταία της έβαζε ότι πιο φτηνό από πυκνωτές SMD οι οποίοι στην 10ετία ήταν σάπιοι. Το χειρότερο ήταν στην Amiga 4000 που είχε την κλασσική μπαταρία "βαρελάκι" της Varta. Έβγαζε ότι είχε κι έκαιγε την μητρική. Η αρχική μητρική είχε ελάχιστη ζημιά από την μπαταρία, είχε όμως θέμα στον ήχο από τους πυκνωτές. Ταξίδεψε στην Νέα Ζηλανδία κι επισκευάστηκε από τον 'γκουρού' των Amiga 4000 Anthony Hoffman. Και αυτό γιατί μαζί με τους πυκνωτές, είχα μπλέξει με έναν αλμπάνη εδώ και μου την σακάτεψε αντί να την επισκευάσει.

Επίσης σοβαρό θέμα είχα με το monitor της Commodore. Ένα όχι τόσο σύνηθες 1940 (multiscan). Αποθηκευμένο για χρόνια στο πατρικό μου, μέσα στο κουτί του. Η υγρασία έφαγε από κάτω την μητρική λόγω του κουτιού που τράβαγε σαν σφουγγάρι την υγρασία. Χρειάστηκαν πολλά jumpers καθώς οι πίστες είχαν κοπεί στην σάπια επιφάνεια της μητρικής. Έγινε αντικατάσταση ηλεκτρολυτικών πυκνωτών και παίζει. Γύρισε από τον θάνατο κυριολεκτικά καθώς το είδα να σβήνει και να μυρίζει καμένο.

O CPC κομπλέ. Μόνο θέμα ήταν με το ULIfAC που είπα. Οι επαφές πίσω, αν και δεν φαίνονταν να είχαν οξείδωση, εν τέλει χρειάστηκαν τρίψιμο με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο και καθάρισμα με ισοπροπανόλη. Πριν το κάνω, το expansion δεν αναγνωρίζονταν.

Ο Atari σκυλί του πολέμου, άλλαξα απλά καλού κακού τους πυκνωτές του τροφοδοτικού (όπως και σε όλα τα μηχανήματα, το πρώτο που έκανα). Βοήθησαν 2 ηλεκτρονικοί, κάποια τα έκανα μόνος μου, κατέληξα από ένα απλό Antex να έχω σταθμό κόλλησης, αποκόλλησης κι έναν σκασμό καλούδια για επισκευές.

Aρα χρειαστηκε σοβαρη συντηρηση-επισκευη (και οχι μονο απο ενα ατομο, εσενα).
Και ολα αυτα στοιχισαν και ενα καρο χρηματα. Τωρα ξεκαθαρισε το τοπιο.

Thanks ! 😌

(εισαι πραγματικος εραστης, το κυνηγας το αντικειμενο του ποθου σου .....)

O 464 που έχω είναι αποθηκευμένος στο κουτί του, όπως και ο tv adapter και το πράσινο μόνιτορ (άνευ κουτιού αυτό). Πριν λίγα χρόνια είχα πετύχει και το manual. Αυτά στο πατρικό.
1737100079025.png

Και έχουν να βγουν από το κουτί και να λειτουργήσουν 8 χρόνια, δηλαδή πριν παντρευτώ καν :)

Να πω την αλήθεια τα κρατάω να τα δείξω στα παιδιά μου. Από το ενδιάμεσο έχω κρατήσει πολύ ελάχιστα πράγματα. Στην εποχή των Pc δεν βρίσκω το λόγο να κρατήσω κάτι.
1737100210739.png
Και που τα κρατάω αυτά τα λίγα να πω την αλήθεια νιώθω ότι δεν παίζει να ξανασχοληθώ μαζί τους. Έχω ένα σκασμό project που περιμένουν και τα περισσότερα δεν έχουν καν λόγο να υλοποιηθούν πια.

Βέβαια από την άλλη ξεκίνησα ξανά. Έστησα plex server για Audio σε raspberry pi και έχω όλη μου τη βιβλιοθήκη στο Android Auto του αυτοκινήτου.
Το δεύτερο Project που είναι σε αναμονή (και ελπίζω να δουλεύει ακόμη) είναι ο 3D Printer.
Τουλάχιστον άρχισα να ψήνω στο bbq :p και ακολουθούν και οι μπύρες.

Άντε να δούμε!

Ok, τα projects σου ΔΕΝ καταλαβα καν τι αφορουν. 😄
Ομως αντιλαμβανομαι πληρως οτι νοημα εχει μονο να ξαναζωντανεψεις τα παλιοτερα.
Τα post-2000 τι να τα ζωντανεψεις ? Σιγουρα υπαρχει καποιος νοστος ..... αλλα λιγος !
Ηθελα να ζωντανεψω την ΜSI K7N2 του 2001 αλλα ειπα ..... "και ο XTακος μου ?
ψυχη δεν εχει ? "😟

Ναι, με αυτο σκεπτικο παραιτεισαι και δεν κανεις τιποτα, σωστα !
Ομως ......... ο Hyundai μου εχει δεκαπλασιες αναμνησεις απο την MSI.
Και ποιοτικες αναμνησεις, ηρωικες.

Last edited:
Τοτε βλεπεις τους υπολογιστες ως κατσαβιδια (εργαλεια).
Το οποιο δεν ειναι κακο.
Όχι, λάτρεψα πολλές αγορές μου, πχ την πρώτη sound card (Adlib) που έβαλα στο Hyundai, ή αργότερα την Sound Blaster 16. Πολλές φορές τα έδινα με βαριά καρδιά. Όμως ήταν προτιμότερο να δουλεύουν κάπου αλλού - όσο δουλέψουν - παρά να κάθονται σε μία αποθήκη.

Όχι, λάτρεψα πολλές αγορές μου, πχ την πρώτη sound card (Adlib) που έβαλα στο Hyundai, ή αργότερα την Sound Blaster 16. Πολλές φορές τα έδινα με βαριά καρδιά. Όμως ήταν προτιμότερο να δουλεύουν κάπου αλλού - όσο δουλέψουν - παρά να κάθονται σε μία αποθήκη.
Tυχερε,
εμενα ετυχε περιπτωση που παρεξηγηθηκε φιλος
επειδη η ΑΤΙ EGA που του χαρισα ..... ξεψυχησε πανω στον χρονο.
Οποτε ... ας καθονται σε αποθηκη (προκειμενου εγω να θεωρουμαι απατεωνας)
ενω ειχε προειδοποιηθει κιολας οτι εμενα σε περιοχη με συχνες βυθισεις τασης.

Παρολα αυτα χαρισα μια SONY CRT (μαζι με SONY dvd-player) εδω μεσα
και μεχρι στιγμης ...... σιχτιρλικια δεν ακουσα.