8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Ποσες βιβλιοθηκες (και Kbytes) πρεπει να φορτωσω στην μνημη για να τρεξω το παρακατω shell-sort ?

ShellSort.jpg

Υποψιν οτι το executable εδω ειναι ................ 15 Kb ! Λαθος ............. 19 Kb (γιατι χρειαζομαι 4 Kb CRT unit
να προβαλω την λιστα στην οθονη)

192 πυρηνες ? 😮........ 384 νηματα ? 🧐..........

Θα κανω μια πολυ απλη ευχη : may all your pipelines enjoy a full life ! 😁
Α ναι, μην ξεχασω ...... ΚΑΛΗ τυχη με τον branch predictor μεσα στην CPU
αφου ολη η δουλεια σ'αυτον πεφτει ! 😟

Έχεις απόλυτο δίκιο. Οι EPYC που έβαλα είναι για διακομιστές και έτσι τους πουλάει η AMD. Γι' αυτό έχουν χαμηλότερο χρονισμό. Για HPC πας στους Threadripper. Όχι ότι αλλάζει κάτι δραματικά καθώς φτάνουν στο όριο τους γρήγορα αν δεν μπορείς να τα τροφοδοτήσεις με δεδομένα. Δεν είμαι ο ειδικός να ξέρω τι ακριβώς χρειάζεται.

Αλλά το compilation που έγραψα πριν ΔΕΝ είναι και το καλύτερο μετροπρόγραμμα. Απλά το έχω σαν σημείο αναφοράς λόγω χρήσης. Πχ μεταγλωττίζω την Rust ή ακόμη χειρότερα την qtwebengine σε RAM Disc και πάει τα ζώα μου αργά. Και δεν έχω αργό μηχάνημα. Ryzen 5800x με 16 πυρήνες και 32GB RAM. Αλλά είναι τόσο "χάλια" το όλο σύστημα που πάει γραμμή γραμμή. Γιατί είναι αυτό που έχουν γράψει τα παιδιά πιο πριν. Πολύπλοκες καταστάσεις κάποιες φορές χωρίς λόγο.

Έτσι για το γαμώτο. Όπως κάποια στιγμή θες να οδηγήσεις μια Ferrari έτσι για την αδρεναλίνη. Το ίδιο και εδώ. Να φορτώσεις κάτι και να δεις χρόνο μερικά λεπτά αντί για μια ώρα.

• Haha
Reactions: SR-71
Έχεις απόλυτο δίκιο. Οι EPYC που έβαλα είναι για διακομιστές και έτσι τους πουλάει η AMD. Γι' αυτό έχουν χαμηλότερο χρονισμό. Για HPC πας στους Threadripper. Όχι ότι αλλάζει κάτι δραματικά καθώς φτάνουν στο όριο τους γρήγορα αν δεν μπορείς να τα τροφοδοτήσεις με δεδομένα. Δεν είμαι ο ειδικός να ξέρω τι ακριβώς χρειάζεται.

Αλλά το compilation που έγραψα πριν ΔΕΝ είναι και το καλύτερο μετροπρόγραμμα. Απλά το έχω σαν σημείο αναφοράς λόγω χρήσης. Πχ μεταγλωττίζω την Rust ή ακόμη χειρότερα την qtwebengine σε RAM Disc και πάει τα ζώα μου αργά. Και δεν έχω αργό μηχάνημα. Ryzen 5800x με 16 πυρήνες και 32GB RAM. Αλλά είναι τόσο "χάλια" το όλο σύστημα που πάει γραμμή γραμμή. Γιατί είναι αυτό που έχουν γράψει τα παιδιά πιο πριν. Πολύπλοκες καταστάσεις κάποιες φορές χωρίς λόγο.

Έτσι για το γαμώτο. Όπως κάποια στιγμή θες να οδηγήσεις μια Ferrari έτσι για την αδρεναλίνη. Το ίδιο και εδώ. Να φορτώσεις κάτι και να δεις χρόνο μερικά λεπτά αντί για μια ώρα.
Αυτα να τα πεις στον Δημητρακουδη. 😄
Που με προσχημα την παλαιοτητα καποιων πραγματων, δεν θελει να δει το προφανες : χρειαζομαστε θωρηκτο για να ψαρεψουμε πεστροφα.
Το κακο ξεκινησε απο τα Win95 αλλα ΚΥΡΙΩΣ ..... απο τα Vista (γιαυτο και εχω αργησει τοσο οδυνηρα την μεταβαση μου στα Win10 η Win11).
Μια ντουζινα βιβλιοθηκες για να τρεξουμε ...... 20 Κbyte κωδικα !!!!!! Το πρωτοψυλιαστικα οταν (για πρωτη φορα) ειδα αλλο ΜSVCRT.DLL
στο directory του PhotoShop ...... και αλλο στο Win/System directory. Και ειπα ..... "ρε τι λενε αυτοι ? δυο DLL για την ιδια ρουτινα ? σοβαρα ?"
Δυστυχως ΝΑΙ, σοβαρα μιλουσαν. Και μακαρι να ειχαν μεινει εκει τα πραγματα ...... δεν εμειναν, εκτροχιασθηκαν. Χρειαζομαστε >8 Gb μνημη
για να μην κρασαρει ο υπολογιστης. 8 δισεκατομμυρια bytes. Και ολα αυτα ειναι ........ αυτονοητα μικροπροβληματα μιας ασταματητης προοδου.
Γιατι στο Linux, 4 Gb μνημης κανουν τα παντα να τρεχουν σαν να τα κυνηγα αραπης ? Δεν το βαφτισε παπας το Linux ? Αβαφτιστο περιφερεται ?

Δυστυχως, θα το πω ΚΑΙ ΕΓΩ το ποιημα (καπου στον Απριλιο η νωριτερα) γιατι η τρεχουσα version του Facebook που τρεχει μια χαρα
στα 7αρια μου, δεν θα υποστηριζει βιντεο και ηχο !!!! Αντι να μου πουν "παρακαλω καντε codec update απο το παρακατω link" και αμα
σκαλωσει καποιος codec σκαλωσε (τουλαχιστον θα ξερω τι φταιει) ...... θα με πεταξουν εκτος Facebook. Ομορφος κοσμος, αγγελικα πλασμενος.

Last edited:
Οταν λεμε πυργος, εννοουμε ................ World Trade Center ! 😌
Aπιστευτα πραματα. Ok, παιρνει πολλους δισκους (σκληρους) αλλα ......... το τροφοδοτικο αντεχει ?
Και εκει τερμα πανω αριστερα που εβαλαν φουρφουρι ......... θα μπορουσε να μπει ενα δευτερο PSU.
Μονο για τους δισκους ! Δεν βλεπω εξοδο (πισω). Η προβλεψη ειναι μονο για ενα (αυτο που βλεπουμε).

Αστειότητες.jpg

Aπο μπροστα ομως .............. κουκλα ! 🥰 (.......... διαθετει και δεκαοροφο υπογειο parking !!!!!)

WTC.png

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Κάποτε "λαστ γίαρ" που έλεγε και η "Νατάσα" στη διαφήμιση ήταν έτσι ρομαντικά. Σήμερα όχι.

Αυτό που θες και υπήρχε κάποτε είναι η "ευχή και κατάρα" του desktop Linux.

Κάποτε είχες ΈΝΑ πράγμα και πάνω εκεί πατούσαν τα πάντα. Και αν αυτό το ένα πάθαινε κάτι τραβούσε τα πάντα στον Καιάδα. Είχες μια βιβλιοθήκη για τα πάντα και ξεχνούσες αναβαθμίσεις και νέες εφαρμογές. Με το multiversioning των βιβλιοθηκών το προσπερνάς για πλάκα. Πχ έχεις ένα πρόγραμμα και τρέχει σε 2-3 διαφορετικές εκδόσεις λειτουργικού. Όμορφα και ωραία. Αυτό με το PS που λες.

Δες εδώ τι θέλει. Πόσες διαφορετικές βιβλιοθήκες έχει το κάθε λειτουργικό; Και μη νομίζεις επειδή λέει Win11 ότι είναι ίδια. Όχι. Πλέον είναι ξεχωριστές εκδόσεις. Μικρές αναβαθμίσεις αλλά ουσιαστικές. Όμως τρέχει σε όλα αυτά. Κάποτε ήθελες ΝΕΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ για κάθε νέα έκδοση.

Γι' αυτό έχει το 95% η MS και η Apple. Διότι με αυτό το μικρό πέναλτι στις επιδόσεις ησυχάζεις από ασυμβατότητες.

Στο Linux ΔΕΝ συμβαίνει αυτό διότι έχουν επιλέξει γενικά να έχουν μια ρέουσα κατάσταση με αποτέλεσμα να έχεις μεν ΜΙΑ έκδοση την τελευταία ΑΛΛΑ θα πρέπει να έχεις συνεχείς αναβαθμίσεις και στις εφαρμογές σου. Κάτι που ΔΕΝ πρόκειται να κάνει καμία εμπορική εφαρμογή. Ναι μεν υπάρχουν διανομές που είναι σταθερές όπως η RHEL και κυριαρχούν στις εταιρίες αλλά έχουν πολύ μικρό αριθμό εφαρμογών και συχνά παλιότερες εκδόσεις με αποτέλεσμα να μην τρέχουν τις πρόσφατες που θέλουμε σαν απλοί χρήστες. Ή υπάρχουν οι διανομές με πολλαπλές εκδόσεις όπως το Debian και το Gentoo που όμως σε κάθε σοβαρή αναβάθμιση γίνεται "Βατερλό". Πχ αναβάθμιση Python3.10 σε 3.12. Ή αναβάθμιση Gnome, KDE κτλ. To Gnome στο FreeBSD είναι ακόμη στην έκδοση 42 και είμαστε στη 46 αν θυμάμαι καλά.

Και αυτό συμβαίνει διότι όλες σχεδόν οι εφαρμογές πατάνε σε μία έκδοση. Πχ έχεις QT(κάτι) 4-5-6 εγκατεστημένη στο σύστημα και όσο θέλουν οι mainteners της διανομής. Το SMplayer είναι ακόμη χτισμένο με την QT5. Το KDE όμως έχει περάσει στην QT6. Αν δεν αναβαθμιστεί σε λίγο θα φύγει από τις διανομές που δεν θα έχουν την έκδοση 5. Στα Windows όμως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα καθώς μπορεί να χτιστεί με ενσωματωμένες τις όποιες βιβλιοθήκες.

Ναι, συμφωνω.
ΟΛΕΣ οι εφαρμογες εχουν προσβαση σε ΟΛΕΣ τις βιβλιοθηκες.
Ομως το πεναλτυ (memory bloat) ...... δεν ειναι λιγο τρομακτικο ?

(btw ...... το παραδειγμα με το MSVCRT.DLL δεν αφορα εκδοση 26.0 ...... αφορα εκδοση 5.0 😚
εποχες Win95/98 ..... 🤪)

Last edited:
  • Like
Reactions: gkas1973
Υποψιν οτι το executable εδω ειναι ................ 15 Kb ! Λαθος ............. 19 Kb (γιατι χρειαζομαι 4 Kb CRT unit
να προβαλω την λιστα στην οθονη)

Μόνος σου το λες.
Ακόμη και αυτό το "χαζό" προγραμματάκι που σε μέγεθος στον δίσκο σαν κώδικας δεν πλησιάζει το 1kb, όταν το έκανες compile και τσίμπησε ότι χρειάζεται για να τρέξει, έγινε Χ φορές μεγαλύτερο.
Σκέψου τώρα κώδικας που χρειάζεται για όλα τα eye candies που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο website.
Οι βιβλιοθήκες υπήρχαν πάντα. Αν έγραφες ένα απλό "Hello world" στην C θα έπρεπε πρώτα να κάνεις include τη βιβλιοθήκη stdio.h (τι θυμάμαι ρε φίλε!!!).
Πλέον όμως αυτό έχει ανοίξει. Γιατί μία βιβλιοθήκη μπορεί να έχει κάτι που θέλεις, έχει όμως και 10 άλλα πράγματα που εσύ μπορεί να μη χρειαστείς ποτέ, αλλά κάποιος θα την ζητήσει για κάποιο από αυτά τα 10 πράγματα.

Το χειρότερο είναι ότι σε πολλά επώνυμα σάιτ βλέπω αντί να φορτώνουν τον κωδικά σε εξωτερικό αρχείο που θα κατέβει στην cache και θα είναι έτοιμο για επανάχρηση, έχουν όλο τον κώδικα χύμα στην σελίδα, αναγκάζοντας τον browser να ξανακάνει τη δουλειά από την αρχή κάθε φορά.

Το ότι είναι επώνυμο δεν σημαίνει ότι δεν έχει φτιαχτεί με wordpress π.χ.
Κάποια βασικά styles και javascripts πάντα θα έρχονται από αρχείο, αλλά αυτά είναι ελάχιστα (έως και καθόλου).
Όταν ο πελάτης ζητάει να αλλάζει το style μίας γραμματοσειράς από το backend, δεν γίνεται αυτό να υπάρχει σε αρχείο.
Όπως και αν ορίζει ότι στην αρχική σελίδα θα τρέχει το τάδε javascript, στις κατηγορίες το άλλο, στις εσωτερικές σελίδες το τρίτο...

Σκέψου τώρα αν αντί για ένα javascript 100 γραμμών που πάει μία φωτογραφία πέρα δώθε σου φορτώνουν παντού ένα js που τραβάει data για την απόδοση μίας μετοχής σε βάθος χρόνου 6 μηνών με δείγμα ανά ώρα πόσο θα σου φορτώσει τη σελίδα.

Αυτα να τα πεις στον Δημητρακουδη. 😄
Που με προσχημα την παλαιοτητα καποιων πραγματων, δεν θελει να δει το προφανες : χρειαζομαστε θωρηκτο για να ψαρεψουμε πεστροφα.
Το κακο ξεκινησε απο τα Win95 αλλα ΚΥΡΙΩΣ ..... απο τα Vista (γιαυτο και εχω αργησει τοσο οδυνηρα την μεταβαση μου στα Win10 η Win11).
Μια ντουζινα βιβλιοθηκες για να τρεξουμε ...... 20 Κbyte κωδικα !!!!!! Το πρωτοψυλιαστικα οταν (για πρωτη φορα) ειδα αλλο ΜSVCRT.DLL
στο directory του PhotoShop ...... και αλλο στο Win/System directory. Και ειπα ..... "ρε τι λενε αυτοι ? δυο DLL για την ιδια ρουτινα ? σοβαρα ?"
Δυστυχως ΝΑΙ, σοβαρα μιλουσαν. Και μακαρι να ειχαν μεινει εκει τα πραγματα ...... δεν εμειναν, εκτροχιασθηκαν. Χρειαζομαστε >8 Gb μνημη
για να μην κρασαρει ο υπολογιστης. 8 δισεκατομμυρια bytes. Και ολα αυτα ειναι ........ αυτονοητα μικροπροβληματα μιας ασταματητης προοδου.
Γιατι στο Linux, 4 Gb μνημης κανουν τα παντα να τρεχουν σαν να τα κυνηγα αραπης ? Δεν το βαφτισε παπας το Linux ? Αβαφτιστο περιφερεται ?

Δυστυχως, θα το πω ΚΑΙ ΕΓΩ το ποιημα (καπου στον Απριλιο η νωριτερα) γιατι η τρεχουσα version του Facebook που τρεχει μια χαρα
στα 7αρια μου, δεν θα υποστηριζει βιντεο και ηχο !!!! Αντι να μου πουν "παρακαλω καντε codec update απο το παρακατω link" και αμα
σκαλωσει καποιος codec σκαλωσε (τουλαχιστον θα ξερω τι φταιει) ...... θα με πεταξουν εκτος Facebook. Ομορφος κοσμος, αγγελικα πλασμενος.

Τα Win95 ήταν άλλος πλανήτης σε σχέση με τα Win 3.11, ήταν εντελώς λογικό να έχουν αυξημένες απαιτήσεις.

Windows 10/11 είναι αισθητά πιο ελαφριά από τα 7. Δεν υπάρχουν λόγοι να είναι κανείς με αρχαίο λειτουργικό αυτή τη στιγμή.

Τα τελευταία ~10 χρόνια η υπολογιστική ισχύς έχει γίνει τόσο μεγάλη και φτηνή που έχει πάψει να έχει νόημα η "οικονομία πόρων" στο PC.

32GB RAM αυτή τη στιγμή κάνουν κάτω από 50€ και λύνουν οποιοδήποτε πρόβλημα bloatware.

Το Linux με τα 4GB που πάει σφαίρα είναι μύθος εδώ και αρκετά χρόνια.. εκτός αν μιλάμε για κανέναν web server της πλάκας. Βάλε πάνω σύγχρονο GUI και μου λες μετά πως θα πηγαίνει με τα 4GB.

Για να παίξουν τα video του FB στο PC σου πρέπει το PC σου να "σηκώνει" τους νέους αλγόριθμους συμπίεσης (HEVC κτλ). Hint: δεν τους σηκώνει.

Ξαναλέω, Win 7 εν έτη 2025 είναι έγκλημα. Για αρχή είναι μια τεράστια "εστία μόλυνσης". Αν σε νοιάζουν έστω στο ελάχιστο τα data σου το πετάς χθες. Παίρνεις refurbished επώνυμο μηχάνημα που τρέχει μια χαρά Win 11 με 200 ευρώ πια. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Τα Win95 ήταν άλλος πλανήτης σε σχέση με τα Win 3.11, ήταν εντελώς λογικό να έχουν αυξημένες απαιτήσεις.

Windows 10/11 είναι αισθητά πιο ελαφριά από τα 7. Δεν υπάρχουν λόγοι να είναι κανείς με αρχαίο λειτουργικό αυτή τη στιγμή.

Τα τελευταία ~10 χρόνια η υπολογιστική ισχύς έχει γίνει τόσο μεγάλη και φτηνή που έχει πάψει να έχει νόημα η "οικονομία πόρων" στο PC.

32GB RAM αυτή τη στιγμή κάνουν κάτω από 50€ και λύνουν οποιοδήποτε πρόβλημα bloatware.

Το Linux με τα 4GB που πάει σφαίρα είναι μύθος εδώ και αρκετά χρόνια.. εκτός αν μιλάμε για κανέναν web server της πλάκας. Βάλε πάνω σύγχρονο GUI και μου λες μετά πως θα πηγαίνει με τα 4GB.

Για να παίξουν τα video του FB στο PC σου πρέπει το PC σου να "σηκώνει" τους νέους αλγόριθμους συμπίεσης (HEVC κτλ). Hint: δεν τους σηκώνει.

Ξαναλέω, Win 7 εν έτη 2025 είναι έγκλημα. Για αρχή είναι μια τεράστια "εστία μόλυνσης". Αν σε νοιάζουν έστω στο ελάχιστο τα data σου το πετάς χθες. Παίρνεις refurbished επώνυμο μηχάνημα που τρέχει μια χαρά Win 11 με 200 ευρώ πια. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.
Ρε, θα φαμε και ξυλο εδω μεσα ! 😁😆
"Win 7 εν ετει 2025 ειναι εγκλημα" ....... ποιος εισαγγελεας εφημερευει ?
"ειναι μια τεραστια εστια μολυνσης" ....... καλω συνεργειο η αδειαζω 5 φυαλες Klinex ?
"δεν υπαρχουν δικαιολογιες" ........ πεφτω πρηνηδον και εκλιπαρω καθαρση επι του ρυπαρου σαρκιου μου.

"Windows 10/11 ειναι αισθητα πιο ελαφρια απο τα 7" .................. Που ? Σε i9 ? Με μια νταλικα μνημες ?

Δημητρη, μιας και μπαινουμε στον κοπο ...... δεν αλλαζουμε και το Corsa (το βρωμιαρικο, το ελλεεινο)
σε κατι πιο σοφιστικε (ηλεκτροκινητο) και καθαρο και γαλαζοαιματο ?

Για να αλλάξεις το Corsa πρέπει να δώσεις ένα κάρο λεφτά.
Για να αλλάξεις το PC 20ετίας θέλεις 200€.
Δεν είναι μηδέν (0) € αλλά είναι εφικτό για τον πιο πολύ κόσμο.

Τα Win 10/11 είναι αισθητά πιο ελαφριά σε σχέση με τα 7 στο ίδιο hardware, όποιο είναι αυτό.

Καλά, και τα 10 μια χαρά είναι.
Άσε που έχει φάει τον κ... η Microsoft να πάνε όλοι στα 11.

Τον Οκτώβριο που έρχεται λήγει το support των Win 10 οπότε η φίλη MS θα θέλει λεφτά για να δίνει security updates (30$ ανά PC ανά έτος για οικιακούς χρήστες, πολύ περισσότερα για εταιρικούς).

Γιατί, πότε δεν θέλει λεφτά η M$;
Κατά τον Σεπτέμβρη, να μείνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο με τα 11 πριν βγουν τα 12
Αλλάζω λειτουργικό ανά 2 versions. Μάλλον μου έχει μείνει ψυχολογικό από τα Me και τα Vista. :ROFLMAO:

Κανονικά δεν θέλει λεφτά η MS για το support των windows, γενικότερα. Ούτε καν για τα server.

Ζητάει λεφτά όταν ο πελάτης θέλει το λεγόμενο extended support, δηλαδή υποστήριξη μετά το τέλος της "ζωής" του λογισμικού.

Μόνος σου το λες.
Ακόμη και αυτό το "χαζό" προγραμματάκι που σε μέγεθος στον δίσκο σαν κώδικας δεν πλησιάζει το 1kb, όταν το έκανες compile και τσίμπησε ότι χρειάζεται για να τρέξει, έγινε Χ φορές μεγαλύτερο.
Σκέψου τώρα κώδικας που χρειάζεται για όλα τα eye candies που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο website.
Οι βιβλιοθήκες υπήρχαν πάντα. Αν έγραφες ένα απλό "Hello world" στην C θα έπρεπε πρώτα να κάνεις include τη βιβλιοθήκη stdio.h (τι θυμάμαι ρε φίλε!!!).
Πλέον όμως αυτό έχει ανοίξει. Γιατί μία βιβλιοθήκη μπορεί να έχει κάτι που θέλεις, έχει όμως και 10 άλλα πράγματα που εσύ μπορεί να μη χρειαστείς ποτέ, αλλά κάποιος θα την ζητήσει για κάποιο από αυτά τα 10 πράγματα.
Το stdio.h (της C) ειναι ιδιο με το crt.tpu (της Pascal) εαν μιλαμε για Borland.
Nαι, φυσικα τσιμπησε οτι χρειαζεται. Το θεμα ειναι ΠΟΣΟ χρειαζεται !!!!
Οχι αν πρεπει να κανει linking με βιβλιοθηκες. Πως αλλιως θα γινει executable ?
Ω ναι, ξεχασα ..... εαν τα γραψεις ολα σε assembly δεν χρειαζεται linking ...... 😝
Καλη τυχη με αυτο ..... μετα απο ενα εξαμηνο δεν θα αναγνωριζεις ΤΙ εγραψες εσυ ο ιδιος !
Οποτε ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ και εχουμε ετοιμες βιβλιοθηκες σε οποιαδηποτε γλωσσα προγραμματισμου.
Και καλα κανουν και υπαρχουν ενσωματωμενες 200 ρουτινες (και 1000) περα απο την δικη μας μια.
Ετσι πρεπει να γινει.
Ομως .....

....... ΤΙΣ ΟΜΑΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ????

Τι θελω να πω με αυτο (και με διορθωνεις) ......
Στις Borland C και Pascal, oι βιβλιοθηκες κατηγοριοποιουνταν ανα σκοπο !
Αλλη βιβλιοθηκη για κλησεις στο DOS, αλλη για keyboard/οθονη, αλλη για μνημη πανω απο 640K, αλλη για printer, αλλη για γραφικα.
Kαι δεν ξεπερνουσες (συνολο) τις 10 βιβλιοθηκες. Διαβαζω ..... The Python standard library consists of more than 200 core modules !!!!!!
Διαβαζω .....
  • Node.js has grown from 600k to 1M libraries
  • Java from 250k to 380k
  • PHP from 170k to 230k
  • Python from 120k to 180k (it did overtake Ruby)
  • Note that Ruby has also been overtaken by C# with 160k libraries
  • Ruby from 120k to 150k
Τι ειναι αυτα ? ..... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ? ...... καθε βιβλιοθηκη απο 180 Kb μεχρι 1 Mb ..... ????? ...... και συνολο 200 modules ???? ......
Δηλαδη αν μια και μονο εντολη κανει δεκα κλησεις σε ισαριθμες βιβλιοθηκες ...... φτασαμε τα 2-3 Mb ...... για δεκα εντολες. 😟
E ναι ......... OK ........ 32 Gb δεν φτανουν. Αυτονοητο. Αυταποδεικτο. Αναποδραστο (και ο τελευταιος να κλεισει την πορτα 😔).

Last edited:
Αν μιλάμε για compiled γλώσσες και όχι για script, τι σημασία έχει; Στη RAM φορτώνεται μόνο ότι χρειάζεται. Το υπόλοιπο είναι απλώς virtually addressed.
Και σε C υπάρχουν άπειρες βιβλιοθήκες. Το ffmpeg μόνο γίνεται linked με 217 βιβλιοθήκες. Δε φορτώνονται όλες στη RAM, μόνο ότι χρειαστείς
Το storage δεν είναι πρόβλημα, έχουμε φτάσει να έχουμε 2 TB σε διάσταση microSD.
Η αλήθεια είναι SR-71 πως αυτή η εξιδανίκευση των παλιών μηχανών και παλιού λογισμικού είναι μόνο μία νοσταλγία για ένα παρελθόν που ζήσαμε και είμασταν νεότεροι. Κατά τα άλλα το πιο φθηνό κινητό σήμερα είναι 1000 φορές πιο δυνατό από ότι είχαμε πριν 20+ χρόνια.

Παίζει ρόλο το επίπεδο της γλώσσας (και του project).
Άλλες βιβλιοθήκες θέλεις για ένα API με endpoints που θα στέλνει ξερά data κάπου, άλλες (σαφώς περισσότερες) για να κάνεις parse αυτά τα data και να τα εμφανίσεις "θεαματικά" στον πελάτη.
Το Symfony π.χ. που δουλεύω πολύ σε php έχει τη φιλοσοφία ότι έρχεται γυμνό και βάζεις εσύ ότι θέλεις.
Το αποτέλεσμα είναι να μπορείς να στήσεις ένα API με καμιά 10αριά βιβλιοθήκες και αν (documentation, nelmio, redis, twig, doctrine, psr κλπ) αλλά αν θα πας στο frontend και ο πελάτης θέλει node, να ζητάς μία βιβλιοθήκη και να σου έρχονται 10.
Γιατί όταν στήνεις μία βιβλιοθήκη είναι πανάκριβο να ανακαλύπτεις πάλι τον τροχό.
Οπότε αν ο πελάτης ζητήσει ένα header με marquee από φωτογραφίες, εγώ θα πάρω μία έτοιμη βιβλιοθήκη που θα κάνει το marquee, που θα έχει χρησιμοποιήσει μία βιβλιοθήκη που κάνει resize τις φωτογραφίες που μία άλλη βιβλιοθήκη θα διαβάζει από τον δίσκο (τυχαίο παράδειγμα).

• Like
Reactions: koupa
Αν μιλάμε για compiled γλώσσες και όχι για script, τι σημασία έχει; Στη RAM φορτώνεται μόνο ότι χρειάζεται. Το υπόλοιπο είναι απλώς virtually addressed.
Και σε C υπάρχουν άπειρες βιβλιοθήκες. Το ffmpeg μόνο γίνεται linked με 217 βιβλιοθήκες. Δε φορτώνονται όλες στη RAM, μόνο ότι χρειαστείς .........
Δεν ειμαι σιγουρος γιαυτο (οτι δεν φορτωνονται ΟΛΑ στην μνημη) ......
Δεν λεω οτι φορτωνονται ντε και καλα ..... απλα δεν ειμαι 100% ενημερος.

Στο λέω εγώ που είμαι σίγουρος - τουλάχιστον όταν μιλάμε για σύγχρονα λειτουργικά συστήματα. Παίρνουν virtual address και μένουν στο δίσκο, μέχρι ένα πρόγραμμα να τα ζητήσει.

• Like
Reactions: koupa
Γιατί όταν στήνεις μία βιβλιοθήκη είναι πανάκριβο να ανακαλύπτεις πάλι τον τροχό.
Το μοναδικο που συμφωνω απολυτα !

Ομως στα υπολοιπα (που περιγραφεις) δεν μπορω να απαντησω.
Εχω μεινει στον τροχο. Βασικα, δεν καταλαβαινω τι γραφεις (δικο μου προβλημα).

• Haha
Reactions: Tzimisce