8 και 16 bit θρύλοι και αναμνήσεις

Ένα πράγμα μόνο θα σου πω.
LH C:\DOS\SMARTDRV.EXE 2048 512 /X

😂

Εννοείται βρε ότι ήταν ένας συνδιασμός config.sys και autoexec.bat το όλο tweeking.
Που τα παιχνίδια ήθελαν 620-630kb ελεύθερη μνήμη και πάλευες kb το kb να την ελευθερώσεις για να παίξεις!

• Like
Reactions: gpapjohn
Ακριβώς... και αυτό ήταν εντελώς φυσιολογικό να συμβαίνει, και ok με τους χρήστες.

Φαντάζεσαι να έβγαινε σήμερα παιχνίδι που για να το καταφέρει ο πιτσιρικάς να τρέξει να πρέπει να κάνει tune τα Windows? :D

• Haha
Reactions: Tzimisce
Μου αρέσει μιλάτε για παιχνίδια. Εδώ παιδευόμασταν με τα 2 αυτά κωλοαρχεία, μόνο και μόνο για να ξεκινήσει το PC. Άσε που μερικές φορές είχαμε και custom menu με επιλογή τι config.sys και autoexec.bat να χρησιμοποιείται στο boot. Που τα θυμάστε πάντως θα ήθελα να ξέρω. Τα έχω διαγράψει από την μνήμη μου παντελώς.

Τα custom menu ήταν εκπληκτικά, μας είχαν λύσει τα χέρια!
Άλλο για παιχνίδια που ήθελαν XMS, άλλο για εφαρμογές που ήθελαν EMS κλπ κλπ.

Ένα πράγμα μόνο θα σου πω.
LH C:\DOS\SMARTDRV.EXE 2048 512 /X

😂

Εννοείται βρε ότι ήταν ένας συνδιασμός config.sys και autoexec.bat το όλο tweeking.
Που τα παιχνίδια ήθελαν 620-630kb ελεύθερη μνήμη και πάλευες kb το kb να την ελευθερώσεις για να παίξεις!
Λιγο απιθανο να δεις 620 Kb σε οτιδηποτε κατω των 386 SX (ξεχνα τα σε 286).
Ομως ενω φαινομενικα κερδιζες (σε μνημη) εχανες σε σταθεροτητα (big time).
Και αυτο γιατι ο EMM386 ηταν >>>>Ο<<<< προβληματικος memory manager.
Κρασαραν ΟΛΑ ..... με εμφαση στις γλωσσες προγραμματισμου αλλα και τα παιχνιδια.
Ηρθαν μετα τα QEMM και UMBPCI αλλα ποιος ετρεχε πια DOS. Ολοι ειχαν παει στα Win 3.1

Πάντως το sandbox που φτιάχνει το ChatGPT 5 με πήγε πολύ πίσω. Δεν υποστηρίζει ελληνικούς χαρακτήρες στα ονόματα αρχείων. Και αρχίζεις να ψάχνεις για UTF8 κλπ κλπ και νιώθεις ότι γύρισες στις ημέρες του DOS...

• Haha
Reactions: SR-71
Πάντως το sandbox που φτιάχνει το ChatGPT 5 με πήγε πολύ πίσω. Δεν υποστηρίζει ελληνικούς χαρακτήρες στα ονόματα αρχείων. Και αρχίζεις να ψάχνεις για UTF8 κλπ κλπ και νιώθεις ότι γύρισες στις ημέρες του DOS...
Δεν καταλαβες !
Ποια UTF ?

CodePage 437 (που μετα εγινε 737).
Με DISPLAY.SYS command !

Απ'το λιγο που εψαξα ........ δεν ειμαι σιγουρος τι βρηκα !
Παιχνιδι ειναι ?
Το Scummvm είναι μια εφαρμογή που σου επιτρέπει να τρέξεις τροποποιημένα για αυτή ISO παλιών παιχνιδιών. Είναι το must για όλα τα παλιά Adventure games, όπως τα Space Quest, King's Quest, Beneath a Steel Sky, Maniac Mansion, Leisure suite Larry, Secret of Monkey Island κλπ...
Το collection, έχει περίπου 250 παλιά κλασσικά παιχνίδια.

• Like
Reactions: SR-71
Το Scummvm είναι μια εφαρμογή που σου επιτρέπει να τρέξεις τροποποιημένα για αυτή ISO παλιών παιχνιδιών. Είναι το must για όλα τα παλιά Adventure games, όπως τα Space Quest, King's Quest, Beneath a Steel Sky, Maniac Mansion, Leisure suite Larry, Secret of Monkey Island κλπ...
Το collection, έχει περίπου 250 παλιά κλασσικά παιχνίδια.
Τι μου θυμίζεις...πόσα παιχνίδια παίξαμε με αυτό που ακόμη και στην εποχή των Pentium ήταν δύσκολο να τρέξεις DOS παιχνίδια και ήθελε ένα σκασμό συνδυασμούς/παραμετροποίηση.
Το θυμάμαι κάπου 2002+ μου κάνει εντύπωση από τη μία πως υπάρχει ακόμη, αλλά κακά τα ψέμματα, λίγα adventure συνολικά είναι τόσο καλά όσο τα παινχίδια εκείνης της εποχής.

• Love
  • Like
Reactions: pontios and SR-71