8 ΚΑΝΑΛΙΑ mpeg-4 ανά δίαυλο

Το θέμα δεν είναι τα 45 ευρώ (επί τον αριθμό των τηλεοράσεων του κάθε σπιτιού είναι τουλάχιστον 90 με 135 ευρώ).
Το θέμα είναι πώς μπορείς να κάνεις έναν ηλικιωμένο άνθρωπο να μάθει να ζει με το 2ο τηλεκοντρόλ με τα μικρά και δύσχρηστα πλήκτρα με όλες αυτές τις "εξωτικές" λειτουργίες (pvr , time shifting, usb, epg ). Σίγουρα τους φαίνονται κινέζικα και θα αναγκαστούν να πάρουν νεα τηλεόραση με τα παραδοσιακά κουμπιά "ενταση", "αλλαγη καναλιού", "αναψε - σβήσε .
Πιστεύει κανείς ότι οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν την κάρτα τους για ανάληψη από την τράπεζα, ή περιμένουν στην ουρά ώρες για τη σύνταξη?
Μήπως κανείς τους κάνει χρήση ιντερνετ ή e banking?Το facebook είναι γεμάτο με χρήστες γέρους!
Μήπως καταλάβανε το σποτάκι με την οικογένεια "κλικλικου"?
Όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει "πάλι λεφτά θέλουνε?"
Άντε μέχρι 55 ετών κάτι γίνεται, από κει και πέρα .... χάος.
Είδατε τη διαφήμιση για την απόσυρση της παλιάς τηλεόρασης?
Σε ποιούς απευθύνεται άραγε????
Στους θαμώνες των ΚΑΠΗ και όχι μόνο....
Τελικά οι νέες τεχνολογίες είναι για νέους με απαραίτητη γνώση αγγλικής.
Αλλά η τιβι είναι μέσο ΜΑΖΙΚΗΣ ενημέρωσης.
Ο εισαγωγέας που θα φέρει δέκτη με 5 κουμπιά στο τηλεκοντρόλ θα θησαυρίσει:grandpa:

Δεν πιστεύω πως έχει να κάνει τόσο με θέμα ηλικίας όσο με θέμα ενδιαφέροντος. Πχ ο πατέρας μου 67 χρονών άσχετος με τα ηλεκτρονικα, αγρότης στο επάγγελμα, χρησιμοποιεί τη τηλεόραση(scanning αποθήκευση κτλπ) μια χαρά. Χθες μου τηλεφώνησε ο κολλητός μου, 30 χρονών, γιατί δεν ήξερε πως να πιάσει τα κανάλια στη τηλεόραση που πήρε πριν απο 3 μήνες. Απλά πιστεύω πως οι περισσότεροι Έλληνες βαριούνται να ασχολούνται, γιατι τα περιμένουν όλα έτοιμα. Αγοράζουν τη TV τους περνάει τα κανάλια το παλληκάρι που τη φέρνει από τη χ/ψ αλυσίδα ηλεκτρικών και όλα μια χαρά. Δέν κάθονται ποτέ να περιεργαστούν το προϊόν. Όταν τους έρθει το αβγό στον κ*λ* τότε μόνο κάνουν παράπονα. Ο εισαγωγέας που θα φέρει δέκτη με φωνητικές εντολές θα θυσαυρίσει γιατί αν θα φέρει δέκτη με 5 κουμπιά τα 3 θα είναι ακαταλαβίστικα για τους περισσότερους!!

Σωστός, δεν είχα σκεφτεί τις φωνητικές εντολές!
Αλλά και κάτι τηλεκοντρόλ με λίγα τεράστια πλήκτρα που έχουν τα ξενοδοχεία είναι μια καλή λύση!
Μόνο οι απαραίτητες λειτουργίες, τα εξειδικευμένα πλήκτρα κάτω από συρόμενο κάλυμμα!
Και μια γενική συμβουλή
Καιρός να μάθουμε όλοι μας να διαβάζουμε το εγχειρίδιο χρήσης πριν βάλουμε στην πρίζα το νέο μας δέκτη!
:shakehands:

Καιρός να μάθουμε όλοι μας να διαβάζουμε το εγχειρίδιο χρήσης πριν βάλουμε στην πρίζα το νέο μας δέκτη!
RFM οπως λεμε στην νεοελληνικη:grandpa:

Έχω την εντύπωση ότι το 2005 που ξεκίνησε η ΕΡΤ ψηφιακή, δεν υπήρχε mpeg4 στην αγορά. Αν ξεκινούσε η ΕΡΤ σήμερα, σαφώς θα επέλεγε mpeg4...

Λάθος εντύπωση έχεις, η ΕΡΤ ξεκίνησε την άνοιξη του 2006, και το Mpeg-4 προϋπήρχε στη Γαλλία από το Σεπτέμβριο του 2005, αλλά μόνο για τα συνδρομητικά κανάλια, ενώ τα ελεύθερα ξεκίνησαν στη Γαλλία την Άνοιξη του 2005 σε Mpeg-2…. Οπότε πολύ σωστά επέλεξε η ΕΡΤ το Mpeg-2, αφού προοριζόταν για τα ελεύθερα κανάλια και μάλιστα τους συμβουλεύονταν και τότε και τώρα, του Γάλλους…

Eκείνη την εποχή, οι broadcast h.264 encoders κόστιζαν υπερδιπλάσια από τους mpeg2. Σήμερα, η διαφορά τους είναι ελάχιστη.

Ακόμα μεγαλύτερη, ήταν η διαφορά τιμής των decoding chips που θα χρησιμοποιούνταν στους σχετικούς δέκτες, ενώ σήμερα το ποσό μιας υλοποίησης που υποστηρίζει και τα δύο φορμά είναι αστείο.

Ακολούθως λοιπόν και διαφορετικές οι επιχειρηματικές και επενδυτικές επιλογές του τότε και του σήμερα...

Το θέμα δεν είναι τα 45 ευρώ (επί τον αριθμό των τηλεοράσεων του κάθε σπιτιού είναι τουλάχιστον 90 με 135 ευρώ).
Το θέμα είναι πώς μπορείς να κάνεις έναν ηλικιωμένο άνθρωπο να μάθει να ζει με το 2ο τηλεκοντρόλ με τα μικρά και δύσχρηστα πλήκτρα με όλες αυτές τις "εξωτικές" λειτουργίες (pvr , time shifting, usb, epg ). Σίγουρα τους φαίνονται κινέζικα και θα αναγκαστούν να πάρουν νεα τηλεόραση με τα παραδοσιακά κουμπιά "ενταση", "αλλαγη καναλιού", "αναψε - σβήσε .
Πιστεύει κανείς ότι οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν την κάρτα τους για ανάληψη από την τράπεζα, ή περιμένουν στην ουρά ώρες για τη σύνταξη?
Μήπως κανείς τους κάνει χρήση ιντερνετ ή e banking?Το facebook είναι γεμάτο με χρήστες γέρους!
Μήπως καταλάβανε το σποτάκι με την οικογένεια "κλικλικου"?
Όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει "πάλι λεφτά θέλουνε?"
Άντε μέχρι 55 ετών κάτι γίνεται, από κει και πέρα .... χάος.
Είδατε τη διαφήμιση για την απόσυρση της παλιάς τηλεόρασης?
Σε ποιούς απευθύνεται άραγε????
Στους θαμώνες των ΚΑΠΗ και όχι μόνο....
Τελικά οι νέες τεχνολογίες είναι για νέους με απαραίτητη γνώση αγγλικής.
Αλλά η τιβι είναι μέσο ΜΑΖΙΚΗΣ ενημέρωσης.
Ο εισαγωγέας που θα φέρει δέκτη με 5 κουμπιά στο τηλεκοντρόλ θα θησαυρίσει:grandpa:
Εγώ πήρα καινούργια τηλεόραση LG2362D και αισίως ο παππούς μου μπερδεύτηκε ήδη και η θεία μου το ψιλοκατάλαβε.
Α!!!! επίσης να πω οτι το συγκεκριμένο μοντέλο τηλεόρασης τον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος τον δείχνει ολόκληρο στα ελληνικά (τίτλους και περιεχόμενο προγράμματος) ενώ η 42LH5000 δείχνει τους τίτλους στα ελληνικά και το περιεχόμενο των προγραμμάτων στα αγγλικά με τη Digea να υποστηρίζει πως φταίει η τηλεόραση.

Σωστός, δεν είχα σκεφτεί τις φωνητικές εντολές!
Αλλά και κάτι τηλεκοντρόλ με λίγα τεράστια πλήκτρα που έχουν τα ξενοδοχεία είναι μια καλή λύση!
Μόνο οι απαραίτητες λειτουργίες, τα εξειδικευμένα πλήκτρα κάτω από συρόμενο κάλυμμα!
Και μια γενική συμβουλή

Πολλά ++++ απο εμένα για την τονισμένη φράση.

Λάθος εντύπωση έχεις, η ΕΡΤ ξεκίνησε την άνοιξη του 2006, και το Mpeg-4 προϋπήρχε στη Γαλλία από το Σεπτέμβριο του 2005, αλλά μόνο για τα συνδρομητικά κανάλια, ενώ τα ελεύθερα ξεκίνησαν στη Γαλλία την Άνοιξη του 2005 σε Mpeg-2…. Οπότε πολύ σωστά επέλεξε η ΕΡΤ το Mpeg-2, αφού προοριζόταν για τα ελεύθερα κανάλια και μάλιστα τους συμβουλεύονταν και τότε και τώρα, του Γάλλους…

Τι σημασία έχει τι έγινε το 2006? Τώρα έχουμε 2010, ενώ η ψηφιακή μετάβαση θα ολοκληρωθεί στην καλύτερη το 2012, στην χειρότερη (;) το 2015. Δηλαδή πρέπει το 2015 να έχουμε ένα στάνταρ 10 ετών παλιό, επειδή κάποιοι βιάστηκαν να αγοράσουν εξοπλισμό για ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ εκπομπές;

Δεν βιαστήκαμε να αγοράσουμε…, η ψηφιακή τηλεόραση είναι από το 2006 σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, και Αττική, με κανονικό 24ωρο πρόγραμμα. Το πιλοτικό ήταν καραμέλα που πιπίλιζαν για ρίξουν στάχτη στα μάτια των υπόλοιπων περιοχών., αφού οι ιδιώτες κατάφεραν να ακυρώσουν και να μπλοκάρουν την περεταίρω εξάπλωση της ψηφιακής ΕΡΤ στην Υπόλοιπη Ελλάδα (1η Νοεμβρίου 2008, θα μας μείνει αξέχαστη αυτή η ημερομηνια…), για να μην γίνει καθεστώς και σε αυτές τις περιοχές το σύστημα που επέλεξε η ΕΡΤ (αφού τα είχαν βροντήξει πριν οι ιδιώτες και έφυγαν για να φτιάξουν μετέπειτα την Digea)… Από εκεί και πέρα όσοι κατοικούμε σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, και Αττική ήταν φυσιολογικό να αποκτήσουμε τέτοιους δέκτες (μάλιστα μας το επέβαλε η ΕΡΤ, με τις διαφημίσεις της για την νέα ψηφιακή εποχή)… Πληθυσμιακά αναλογούμε στο 65% της Ελληνικής επικράτειας, οπότε η Πολιτεία πρέπει να μας προστατευσει, από την ασυδοσία μερικών ιδιωτών και η οποία θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει τι θα γίνει με το θέμα. Έξαλλου το ζήτημα ενδιαφέρει έντονα τις περιοχές που ήδη εκπέμπεται ψηφιακή τηλεόραση από το 2006 (Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Αττική…)… Μάλιστα στην ημερίδα της πολίχνης μπροστά μου ήταν μια συμπαθέστατη κύρια κάτοικος πολίχνης(δυτικη Θεσσαλονικη)… Η οποία είχε την εντύπωση ότι με τον εξωτερικό δέκτηMpeg-2 σε άλλη τηλεόραση και τον ενσωματωμένο δέκτη της νέας τηλεόρασης της (σε Mpeg-2), που αγόρασε το 2007-08, θα έπιανε και τα ιδιωτικά κανάλια (της λέω μην είσαι τόσο σίγουρη)… Έφυγε μ` αυτή την αίσθηση από την ημερίδα…, αφού με ρώτησε τι είναι αναλογική τηλεόραση…Φαντάσου άγνοια… Και ένα κύριο πιο περά που δεν κατάλαβε πως συνδέετε ο εξωτερικός και τι είναι το Scart… και έναν άλλο να διαμαρτύρεται να μουρμουρά διπλά μου πάλι σε έξοδα θα μας βάλουν… Αυτό τον κόσμο ποιος θα τον προστατέψει Μr Malakudi… Για τον τόπο σου μπορείς να διεκδικείς ότι θέλεις, ακόμη και DVB-T2, αλλά πρέπει να κοιτάμε και το σύνολο… και στην προκείμενη περίπτωση ανθρώπους που έχουν άγνοια και μπορούν να πέσουν εύκολα θύματα της κάθε διαφήμισης…

Και επειδή ενδιαφέρουν περισσότερο οι τεχνολογικές εξελίξεις, παρά οι άνθρωποι…
Το παράδειγμα των Γάλλων αποδεικνύει μια χαρά το συνδυασμό και των δυο συμβατών μεταξύ τους προτύπων εκπομπήςΘέλεις να εκπέμπεις ελεύθερα θα πληρώνεις ανάλογη χωρητικότητα και θα εκπέμπεις σε Mpeg-2, θέλεις να εκπέμπεις κωδικοποιημένα θα πληρώνεις ανάλογη χωρητικότητα και θα εκπέμπεις σε Mpeg-4, Θέλεις να εκπέμπεις σε υψηλή ευκρίνεια, θα πληρώνεις ανάλογη χωρητικότητα και θα εκπέμπεις σε Mpeg-4… Αλλά εδώ έχουμε κουτοπονηριά από τους Ιδιώτες…

@SatZapper: το 65% που αναφέρεις είχε πρόσβαση σε 4 νέα ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ και ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ κανάλια. Κανένα από τα επίσημα κρατικά κανάλια δεν είχε εκπομπή σε αυτό το σύστημα. Κανείς δεν πίεσε κανέναν να αγοράσει δέκτη mpeg2. Το κάνατε από μόνοι σας, γνωρίζοντας από πριν πως μέχρι το 2015 μπορεί να είναι για τα σκουπίδια.

Αντί να είστε και ευγνώμονες που τόσο καιρό βλέπετε τα 4 αυτά δοκιμαστικά κανάλια ενώ εμείς δε βλέπουμε τίποτα, παραπονιέστε κιόλας. Και μάλιστα για ένα ποσό 45 ευρώ!

Είστε γραφικοί.

Δεν ειναι περιεργο που δεν γινεται τιποτα σωστα και στην ωρα του σε αυτη τη χωρα...

@SatZapper: το 65% που αναφέρεις είχε πρόσβαση σε 4 νέα ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ και ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ κανάλια. Κανένα από τα επίσημα κρατικά κανάλια δεν είχε εκπομπή σε αυτό το σύστημα. Κανείς δεν πίεσε κανέναν να αγοράσει δέκτη mpeg2. Το κάνατε από μόνοι σας, γνωρίζοντας από πριν πως μέχρι το 2015 μπορεί να είναι για τα σκουπίδια.

Αντί να είστε και ευγνώμονες που τόσο καιρό βλέπετε τα 4 αυτά δοκιμαστικά κανάλια ενώ εμείς δε βλέπουμε τίποτα, παραπονιέστε κιόλας. Και μάλιστα για ένα ποσό 45 ευρώ!

Είστε γραφικοί.

Αυτός είναι ο λόγος που κάθε τρεις και πέντε μας βάζουν "χέρι" οι "εμπόροι"....

Οι έμποροι βάζουν χέρι γιατί κανένας από την Πολιτεία (Κυβερνήσεις, ΕΕΤΤ, ΕΣΡ) δεν θέσπισαν υποχρεωτικές προδιαγραφές στις τηλεοράσεις και αποκωδικοποιητές ώστε ακόμα και σήμερα οποιοσδήποτε μπορεί να εισάγει και να πουλάει συσκευές με MPEG-2.

Λίγο συνομοσιακά μου ακούγονται όλα αυτά...
Ξεκίνησε η ΕΡΤ το 2006 και τι έγινε; Όσοι αγόρασαν δέκτες καλά έκαναν, αλλά τι τους έκαναν που τους πήραν; Οι τηλεθεάσεις είναι πρακτικά μηδέν. Κανείς δεν τα βλέπει. Από όσους γνωστούς έχω, κανείς δεν έχει αποκωδικοποιητή, και κανείς δεν ξέρει τα ψηφιακά της ΕΡΤ. Και εγώ που έχω, έχω χρόνια να τον ανοίξω, πεταμένα λεφτά...

Άδικο είναι που θέλουν τα κανάλια που ξεκινούν σήμερα να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του σήμερα; Στο κάτω κάτω δεν είναι υποχρεωτική η λήψη τους. Όποιος δεν θέλει mpeg4, μπορεί απλά να μην αγοράσει.

Εγώ δεν έχω καταλάβει τι ζητάνε αυτοί που διαμαρτύρονται. Να πάμε πίσω στο mpeg2, επειδή πουλήθηκαν μερικές συσκευές;

Στο κάτω κάτω δεν είναι υποχρεωτική η λήψη τους. Όποιος δεν θέλει mpeg4, μπορεί απλά να μην αγοράσει...

Είναι υποχρεωτική η λήψη τους ως εθνικής εμβέλειας κανάλια ελεύθερης λήψης και μάλιστα στο 95% της ελληνικής επικράτειας, τάδε Έφη: Γ. Μαθιος στην ημερίδα της Πολίχνης… Και να μη πω για την ευκρίνεια που έχουν σε 24ωρη βάση τα ιδιωτικά κανάλια σε Mpeg-4…, καμία σχέση με την σταθερή ευκρίνεια των γερμανικών κρατικών καναλιών ARD/ZDF (SD ευκρινείας μέσω δορυφόρου σε Mpeg-2)…

Το Mpeg-4 έχει ουσία μόνο για κανάλια υψηλής ευκρίνειας, διαφορετικά επιλέγετε για άλλους σκοπούς, είπαμε οι Γάλλοι ξέρουν καλύτερα τη συνταγή… και δεν είναι καθόλου Γραφικοί…

Λίγο συνομοσιακά μου ακούγονται όλα αυτά...
Ξεκίνησε η ΕΡΤ το 2006 και τι έγινε; Όσοι αγόρασαν δέκτες καλά έκαναν, αλλά τι τους έκαναν που τους πήραν; Οι τηλεθεάσεις είναι πρακτικά μηδέν. Κανείς δεν τα βλέπει. Από όσους γνωστούς έχω, κανείς δεν έχει αποκωδικοποιητή, και κανείς δεν ξέρει τα ψηφιακά της ΕΡΤ. Και εγώ που έχω, έχω χρόνια να τον ανοίξω, πεταμένα λεφτά...

Άδικο είναι που θέλουν τα κανάλια που ξεκινούν σήμερα να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του σήμερα; Στο κάτω κάτω δεν είναι υποχρεωτική η λήψη τους. Όποιος δεν θέλει mpeg4, μπορεί απλά να μην αγοράσει.

Εγώ δεν έχω καταλάβει τι ζητάνε αυτοί που διαμαρτύρονται. Να πάμε πίσω στο mpeg2, επειδή πουλήθηκαν μερικές συσκευές;
Έχεις καταλάβει ότι η digea εκπέμπει πρόγραμμα σε 576ι?
Δεν χρειάζεσαι mpeg4 για να μεταδίδεις τέτοια ανάλυση, και το mpeg2 είναι αρκετό!Άρα ποιός ο λόγος να πάμε σε mpeg4?Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Digea κος Μαθιός δήλωσε κατηγορηματικά ότι μετά το πλήρες αναλογικό switch-off (φέξε μου και γλύστρησα-2015...) υπάρχουν "σκέψεις" για εκπομπή HD.
Kαι κάτι άλλο¨
Το mpeg4 εξοικονομεί φάσμα συχνοτήτων (σε ένα δίαυλο "χωράνε 8 κανάλια χωρίς υποβάθμιση της ποιότητας τους, δες στις άλλες Ευρωπαικές χώρες τι κάνανε) αλλά οι δικοί μας "καβατζώσανε" τις συχνότητες, "απλωθήκανε" - μόνο 4 κανάλια αντί για 8 σε καθεμιά) και δεν δίνουν ούτε σέντς στο κράτος, όπως οφείλουνε!
Αυτό είναι για μένα το μείζον θέμα-να πληρώσουν και αυτοί - οι πραγματικοί κατέχοντες!και ας εκπέμψουν και σε mpeg 1000:furious3:

Δηλαδή 4 κανάλια σε MPEG-2 έχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας από 4 κανάλια σε MPEG-4;

Δηλαδή 4 κανάλια σε MPEG-2 έχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας από 4 κανάλια σε MPEG-4;
Εξαρτάται από το ρυθμό μετάδοσης δεδομένων (bit rate). Αν είναι ίδιος , τότε η ποιότητα είναι ίδια.
Ένα καλό παράδειγμα αποτελούν τα γερμανικά κανάλια του ASTRA που μεταδίδουν σε mpeg2 με υψηλό bit rate και σκίζουν σε ποιότητα εικόνας!
Η κωδικοποίηση mpeg4 παρουσιάζει συμπίεση 40% περισσότερη σε σχέση με την mpeg2.
Το mpeg2 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπομπή HD, αυτό είναι το μειονέκτημα του.

Το μεταφέρω από το Satleo.gr, επειδή συμφωνώ με την άποψη του Γιάννη Μακρή…

Έλεος με τα παράπονα για τα ψηφιακά κανάλια, καταντάτε κουραστικοί, σας έδωσαν γάιδαρο και τον κοιτάτε στα δόντια. Είναι μια εξέλιξη που έπρεπε απλά να γίνει κι ίσως το μοναδικό έργο στην Ελλάδα που είπαν, ξέρετε τάδε μέρα θα είναι έτοιμο, κι έτσι έγινε. Όσο αφορά το γιατί δεν είναι mpeg2 και σε άλλες χώρες είναι mpeg2, επειδή εσείς πήρατε τηλεοράσεις με mpeg2 και ας είναι καινούργιες, δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο (πάντα ότι αγοράζει ο έλληνας το θεωρεί ότι καλύτερο υπάρχει επειδή το διάλεξε μόνος του κι είναι ο πιο έξυπνος) η κωδικοποίηση mpeg4 έχει περισσότερες δυνατότητες και μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα, είναι ένα έργο που θα το έχουμε για πολλά χρόνια και ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει. Οι περισσότερες τv έχουν από πίσω θύρα για καρτούλα, βάλε μια mpeg4, όπως κάποτε είχατε όλοι dialup modem και πληρώσατε να πάρετε DSL, ε τώρα κάντε το ίδιο για tv… (troktiko)

Απάντηση του Γιάννη Μακρή:
Ναι, καλέ μου φίλε αναγνώστη,
Μια το λοιπόν που εχουμε γίνει πια υπερκαταναλωτές και αγοράζουμε την μια μέρα και πετάμε την άλλη, γιατι λοιπόν να μην το κάνουμε και τώρα, μας λες. Η απάντηση είναι οτι η προσέγγιση που ακολουθείς ίσως και να ίσχυε σε περιόδους παχιών αγελάδων. Ισως και να ισχυε σε χρόνους διαφορετικους. Αλλά σε περιόδους που η ανεργία χτυπά 25ρες %, σε περιόδους που ο κόσμος απολύεται αντί να προσλαμβάνεται, όταν οι δείκτες ανάπτυξης ειναι μηδαμινοί εως αρνητικοί, όταν η εφορία χτυπά όλο και πιό αλύπητα, ολο και πιό χαμηλά κοινωνικά στρώματα, τότε ειναι το λιγότερο ΑΝΕΥΘΥΝΟ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και ΥΠΟΠΤΟ να βγαίνει κάποιος, ο οποιοσδήποτε, να μας λέει να ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ συσκευές που ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ, ή να πρεπει να ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΝΕΕΣ, προκειμένου να "συμμορφωθούμε με το μέλλον", ενα μέλλον ΠΛΑΣΤΟ, οριζόμενο απο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, με το ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΘΕΑΤΗ. και η κατακλείδα; Να έχεις κάνει την ερευνά σου, Να κάνεις την ρημάδα για αγορά, που όπως και ο φίλος μας λέει είναι επιβεβλημένη, να συμμορφώνεσαι με τις προσταγές των καιρών, να ακούς το κράτος (την ΕΡΤ) και τα δημοσιεύματα του τύπου, να προβαίνει σε προμήθεια αποκωδικοποιητή, να νοιωθεις σιγουρος, και ενα γκρουπ απο 7 ΕΤΣΙΘΕΛΙΣΤΕΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ να σε ξεβρακώνουν απρόσμενα, να ακυρώνουν την αγορά σου ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ απο την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ να βάλουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ανα αναμεταδοτη ΑΠ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ. Δεν πειράζει. Το πολύ - πολύ να μην τους βλέπουμε.

Εχθές, έκανα μια συζήτηση με ακόμα εναν τεχνικό καναλιού που μου ειπε οτι η αρχική γραμμή θα ειναι MPEG-2 με οπτιόν για MPEG-4. Μας βλέπω φανατικούς τηλεθεατές. Άλλωστε, ετσι πάντα είναι... μια λάθος κίνηση του αντιπάλου, και η ανάπτυξη σου χτυπά την πόρτα. Ετσι, θα πάρουν ανάσα και οι εντόπιες επιχειρήσεις σε βάρος των αλυσίδων, αφου θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στην διαφήμιση. Θα μπορέσουν να απασχολήσουν προσωπικό. Το χρήμα θα μένει στον τόπο που παράγεται. Λιγότερα χρέη, λιγότερες σφραγισμένες επιταγές. Κλειστή οικονομία. Η καλύτερη ευκαιρία για τις τοπικές αγορές, μόλις άνοιξε... (Γιάννης Μακρής -Satleo.gr)