Re: Αεροφωτογραφηση - Αεροβιντεοσκοπηση !
ας γράψω τις εμπειρίες μου μετά από 15 ημέρες συνύπαρξης με το DJI PHANTOM PRO. Δεν είναι δικό μου, δεν το πέταξα εγώ. Ανήκει σε εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ και εκπομπών και το χειριζόταν εικονολήπτης με εκατοντάδες ώρες χειρισμού. Εγώ ήμουν παρών ως σύμβουλος της ιστορικής παραγωγής. Τα γυρίσματα έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Δοιράνη και Λήμνο. Αυτό το τελευταίο σημειώστε το.
Λοιπόν το drone κάνει θόρυβο πολύ, τόσο που ενοχλεί σημαντικά όσους είναι στο έδαφος. Οι πτητικές του ικανότητες είναι εξαιρετικές και τα έβγαλε πέρα με τον αέρα της Λήμνου οριακά, ακόμη και όταν έφθανε τα 4 μπωφόρ σταθερά με τάσεις προς τα 5. Φυσικά κατανάλωνε τις μπαταρίες του πολύ γρήγορα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το οπτικό αποτέλεσμα πολύ καλό, αν και το συνεργείο και ο σκηνοθέτης αποφεύγει το σκληρό κοντράστ.
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν η συνεργασία με το πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο της Λήμνου. Η ρουτίνα είναι ότι ο υπεύθυνος παραγωγής επικοινωνεί με τον πύργο ελέγχου και παίρνει αρχική άδεια να σηκώσει drone. Πριν το σηκώσει ξαναεπικοινωνεί και του δίνουν όρια προσέγγισης και ύψους (ποτέ πάνω από 250 μ.) και χρόνο πτήσης από έως και το πολύ 30 λπτ. Το drone εμφανίζεται κανονικά στο ραντάρ. Είχαμε οπτική επαφή με τον πύργο ελέγχου (χερσόνησος Πορτιανού περίπου 2,5 χλμ. απόσταση) και το drone σε λειτουργία ανάμεσά μας 2 μ. από το έδαφος και όταν τηλεφωνήσαμε στον πύργο ελέγχου για να δώσουμε αναφορά και να πάρουμε άδεια, ο πύργος μας διόρθωσε την αναφορά θέσης (περίπου 200 μ. από εκεί που είχαμε δηλώσει). Και κάτι σημαντικό. Χθες το απόγευμα προς το βράδυ προκειμένου να τελειώσουμε το πλάνο, υπερβήκαμε το όριο πτήσης και μας κλείδωσε ο πύργος ελέγχου το PHANTOM. Ευτυχώς ήταν σε μικρή απόσταση από εμάς και η πτώση του έγινε ομαλά στα στάχια και σε μικρή απόσταση από το συνεργείο (οπτική επαφή). Νόμιζα ότι θα το πάρουμε κομμάτια, αλλά τελικά έσπασε μόνο μια προπέλα.
Τελικά τα πράγματα είναι πολύ πιο αυστηρά από όσο νομίζουμε, τουλάχιστον κοντά σε "ευαίσθητα" αεροδρόμια.