Αφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πριν το 1970

kiss1

Senior Member
11 August 2006
321
Αφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πριν το 1970
H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε
δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να
κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.

Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης».
Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες. Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε
κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα.

Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.

Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα.
Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.

Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί
τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας eεπιβλέπουν.
Θεέ μου!

Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν
υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;

Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος Eπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο
άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!

Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room
και γράφοντας ; )

Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. Δεν θα πρέπει να μάς παραξενεύει που τα σημερινά παιδιά είναι κακομαθημένα και χαζοχαρούμενα.
Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες
την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί.....
:fahne90:

Last edited:
κι όμως..ΕΥΤΥΧΩΣ προλάβαμε και τα ζήσαμε κι εμείς οι πιο μικροί όλα αυτά που γράφεις..
γιατί όλα αυτά που περιγράφεις ήταν πραγματικά η ζωή η ίδια, το νόημα της, και ήταν όλα τότε απίστευτα όμορφα.

ένας ..77άρης!

Πώ πώ τι μου θύμησες. Στο καταχείμωνο με το zuntapp ή την floreta του παππού του '64, 15~16 χρονών , χωρίς κράνος (και δίπλωμα φυσικά), τρικάβαλο, πηγαίναμε στο διπλανό χωριό να ρίξουμε γκόμενες, στις τότε discoteque με τις πολυθρονάρες, κρυμένοι με το την γκόμενα στις σκοτεινές γωνιές.
Καλά, ε, τι εποχές ρε γ@μ@το.

Κι εγώ αν και γενιά του '82, κάτι πρόλαβα.

Ευτυχώς που πήρα τον πρώτο μου υπολογιστή στα 14 και δεν κάηκα όταν ήμουν πιτσιρίκι...

Νομίζω πως όλοι αυτοί που γεννηθήκαμε μέχρι το 1980 τα έχουμε ζήσει όλα αυτά...

Είναι πάντως μια άλλη πραγματικότητα πολύ πιο όμορφη και απρόβλεπτη...

Την ξαναζούσα ευχαρίστως και την εποχή αλλά και την μουσική της!:afro:

Πολυ καλη περιγραφη των παιδικων μου χρονων...
Λειπουν βεβαια κατι φυσοκαλαμα,το ξυλο απο τον δασκαλο με την ξυλινη βεργα, οι σχολικες ποδιες,το χουντικο πουλι να κυριαρχει παντου, ο Κροιφ, Ο Κοινουσης, ο Ιωναθαν στην Γειτονια, η ολοημερη μπαλλα στα νταμαρια της Εργανη στον Βυρωνα, ο Θωμας, ο Δεληκαρης, οι αδεσποτες σφαιρες στο Πολυτεχνειου, η Ραφαελλα,...,

Ενας 67αρης :grandpa:

Νομίζω πάντως ότι προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η γειτονιά. Τα παιδιά που σήμερα ζουν σε γειτονιά, τα ζουν (σε ένα βαθμό πάντα) αρκετά από αυτά που περιγράφονται. Τα παιδιά του 70 που ζούσαν στην Κυψέλη, αμφιβάλλω αν τα ζήσανε αυτά τότε...

το κείμενο αυτό μου ήρθε μέσω κάποιο εμαιλ από έναν γνωστό μου....αλλά επειδή το θεώρησα πολύ αντιπροσωπευτικό για την εποχή εκείνη την εποχή την αθώα, την γλυκιά, αυτήν που δυστυχώς δεν υπάρχει πλέων, Θεώρησα καλό να το ανεβάσω στο site. Πιστεύω 'ότι αυτό (για όλους εμάς που ζήσαμε την εποχή του 70 σε μαθηματικά μας χρόνια) είναι απόλυτα αληθινό, ρεαλιστικό με μια μορφή γλυκιάς μελανχολίας....
Αξέχαστα υπέροχα χρόνια......:SFGSFGSF::2thumb22sup:

Last edited:
Μα αυτό είναι το θέμα...τότε (1972 η αφεντιά μου) η Κυψέλη κι άλλες δυο-τρεις περιοχές δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακριβώς γειτονιές.
Τώρα, ψάξε να βρεις στην Αθήνα περιοχή που να μπορείς να χαρακτηρίσεις γειτονιά...αν βρεις πάνω απο δυο-τρεις...κερδίζεις.

Απάντηση: Re: Αφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πριν το 1970

Πολυ καλη περιγραφη των παιδικων μου χρονων...
Λειπουν βεβαια κατι φυσοκαλαμα,το ξυλο απο τον δασκαλο με την ξυλινη βεργα, οι σχολικες ποδιες,το χουντικο πουλι να κυριαρχει παντου, ο Κροιφ, Ο Κοινουσης, ο Ιωναθαν στην Γειτονια, η ολοημερη μπαλλα στα νταμαρια της Εργανη στον Βυρωνα, ο Θωμας, ο Δεληκαρης, οι αδεσποτες σφαιρες στο Πολυτεχνειου, η Ραφαελλα,...,

Ενας 67αρης :grandpa:

Κοινουσης !!!! που τον θυμηθηκες ρε συ.....:grinning-smiley-043

Attachments

• Ta filarakia ta kala -front.jpg
    Ta filarakia ta kala -front.jpg
    37.7 KB · Views: 20
Γεννήθηκα και μένω Χαλκίδα...:music-smiley-005:
Πόσες φορές δεν παίξαμε πετροπόλεμο και κάποια κεφάλια μας άνοιγαν.....;;;;;
Πόσες φορές δεν κυνηγάγαμε τα κορίτσια για να τους βάλουμε χέρι και τώρα......σε κάποια chat λέμε χίλιες δυο βλακείες;;;;
Πόσες φορές ο δάσκαλος με το διαβήτη του πίνακα μας έκανε μαύρα τα χέρια από το ξύλο και δεν μπορούσαμε να πιάσουμε το μολύβι μετά;;;;
Πόσες φορές ταξιδεύαμε ακόμη και σχολικές μικρές εκδρομές με κάτι παλιά αρχαία "αστικά" λεωφορεία ο ένας πάνω στον άλλον;;;;
Πόσες φορές κάναμε κοπάνα από το σχολείο ή από το φροντιστήριο να πάμε να δούμε ταινία καράτε (μπρους Λη) ή κάποια τσόντα και μάλιστα σηκωνόμασταν στις μύτες των ποδιών για να δείχνουμε πιο μεγάλοι και να μας βάζουν μέσα;;;;;
Πόσες φορές τα απογεύματα μαζευόμασταν όλα τα παιδιά και κάναμε κόντρες με τα αυτοσχέδια πατίνια δίχως φρένο να έχουμε;;;
Μήπως ξεχάσαμε που μόνο σαν φάρμακο είχαμε το ιώδιο και την σουλφαμιδόσκονη για τις πληγές;;;;
Πόσες φορές κάναμε καζούρα σε κάποιον αλλά αμέσως το ξεπερνάγαμε;;;;
Πόσες φορές με τα ποδηλατάκια μας (απλά ποδήλατα δίχως ταχύτητες κλπ) φεύγαμε και πηγαίναμε σε μακρινές βόλτες χιλιόμετρα μακριά;;;;;
πόσες φορές σπαγαμε τα τζάμια των σπιτιών με τα αεροβόλα όπλα;;;;;
μήπως είχαμε κάποια επιτήρηση;;;; ΟΧΙ και όμως βγήκαμε σωστοί στην κοινωνία και πάνω από όλα...."άνθρωποι"!!!
ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΧΡΟΝΙΑ.....:grandpa::grandpa:

Φάγαμε και στη μουρη ομως !!!!! μια εφήβεια μές την κιτσαρέλα και στην αήδια της μπαρμπαρέλα και της βιντεο ντισκο , των κατάλοιπων της χούντας την επανάσταση των τραβεστί το σουβλάκι γυρο , το φραπόγαλο το καψόνι στο στρατό τις πανάκριβες μπανάνες , το υποχρεωτικό κούρεμα , το παντελόνι σωλήνα!!!:bigcry: το τζην μουχλα , τον γαρδέλη και τον ντουζο , τα πορνό εμαννουέλα 1,2,3,4 , τα ζομπι
το σινεμά αλάσκα τα κορνέ!!!! την θυρα 7 τα λουκάνικα γηπέδου , τα ντού γηπέδου!! και και και και και ,,,,,,,,,,,,,,,,,

Απάντηση: Re: Αφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πριν το 1970

Φάγαμε και στη μουρη ομως !!!!! μια εφήβεια μές την κιτσαρέλα και στην αήδια της μπαρμπαρέλα και της βιντεο ντισκο , των κατάλοιπων της χούντας την επανάσταση των τραβεστί το σουβλάκι γυρο , το φραπόγαλο το καψόνι στο στρατό τις πανάκριβες μπανάνες , το υποχρεωτικό κούρεμα , το παντελόνι σωλήνα!!!:bigcry: το τζην μουχλα , τον γαρδέλη και τον ντουζο , τα πορνό εμαννουέλα 1,2,3,4 , τα ζομπι
το σινεμά αλάσκα τα κορνέ!!!! την θυρα 7 τα λουκάνικα γηπέδου , τα ντού γηπέδου!! και και και και και ,,,,,,,,,,,,,,,,,

ΕΕΕΕΕΕΕΕ ΟΧΙ !!!!!! Οχι και κιτσαρια και αηδια η Ντισκο και οι Ντισκοτεκ !!!!!

5 μερες Φ !!!!:smash::smash:

Εγώ πάλι μελαγχολώ κάθε φορά που περνάω έξω από τον Μαρινόπουλο στη Φιλαδέλφεια, που κάποτε ήταν η ντίσκο "Αποκάλυψη"...

Re: Απάντηση: Re: Αφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πριν το 1970

ΕΕΕΕΕΕΕΕ ΟΧΙ !!!!!! Οχι και κιτσαρια και αηδια η Ντισκο και οι Ντισκοτεκ !!!!!

5 μερες Φ !!!!:smash::smash:
ε μια κιτσαρια την είχε !!! (αλλο το οτι νοσταλγούμε !!!)
5 μερες φ ???? 24 ΜΗΝΕΣ ΕΚΑΝΑ ΣΤΡΑΤΟ ΟΧΙ ΑΛΛΟ !!!!!!:bigcry::twoguns:

H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε.

Τα ίδια έλεγε και η γιαγιά σου (και ίσως η μαμά σου) αλλά εκείνη είχε περάσει πολέμους και κακουχίες, όχι τα "δύσκολα" 80's.

Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε
δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να
κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.

Κολύμπι? Μεσημεριανός ύπνος για να ξεκουραστείς από το παιχνίδι? Δράμα η κατάσταση!

Φαγητό? Η γιαγιά σου περίμενε για να βρει ή να της βρουν φαγητό στην κατοχή... Εκεί να δεις αναμονή... Δεν συγκρίνεται με τις 3 ώρες που περίμενες τις Κυριακές το πρωί. Όταν έβλεπε δε τη δική της γιαγιά να στερείται το λιγοστό φαγητό που της αναλογούσε για να φάει η εγγονή της περισσότερο, η γεύση του φαγητού γινόταν ακόμη πιο άνοστη κι από το Αντίδωρο που έτρωγες τις Κυριακές.

Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Tα ίδια μου λέει η γιαγιά μου αλλά αναφέρεται στις βόμβες που έπεφταν δίπλα από το σπίτι της.

Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης».
Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες. Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα.

Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.

Είχατε αυτοκίνητο? Κάνατε εκδρομές? Παίζατε στις κούνιες? Παίζατε διάφορα παιχνίδια? Ξέρεις πως ακούγονται αυτά στις προηγούμενες γενιές ε? Σαν να ακούει ένα "κακομαθημένο και χαζοχαρούμενο" να κλαίγεται... Και το αλητάκι γυρίζει και αργά στο σπίτι....

Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα.
Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.

Γλυκά και αναψυκτικά ε? Καλά τη βγάζατε...
Εντάξει, παχύσαρκος δεν ήσουν αλλά δεν ήταν ούτε ο πατέρας σου.. Σήμερα όμως εσύ είσαι ένας παχύσαρκος πατέρας, για το παιδί σου απορείς?!

Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί
τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας eεπιβλέπουν.
Θεέ μου!

Δε χρειάζεται να σου θυμήσω τι θα έλεγαν οι προηγούμενες γενιές αν διάβαζαν τα παραπάνω...

Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν
υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;

Ήρωες!
Και το παιδί σου θα τα καταφέρει - αν το αφήσεις.

Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος Eπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο
άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!

Παραμύθι.
Η γιαγιά μου ήταν δασκάλα σου και ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολα τα πέρασες...

Θες να δούμε πόσες ώρες μάθημα και διάβασμα ρίχνει το μέσο παιδί σήμερα μέχρι να φτάσει, ας πούμε, τα 18 του και πόσο έριχνες εσύ? Πόσες εξετάσεις έδωσε ο ένας και πόσες ο άλλος? And the list goes on... Άσε, δεν σε παίρνει....

Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ.

Ε ναι, εκτός των άλλων, οι λακ και τα λοιπά σπρέυ που καταναλώνατε ασυστόλως στα 70's και 80's, κάνανε τη δουλειά τους. Εκτός αν για τα προβλήματα του περιβάλλοντος φταίει ο παππούς σου που πήγαινε με κάρο στα χωράφια...

Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room
και γράφοντας ; )

Η κάθε γενιά έχεις τις τακτικές της, αλλά ο σκοπός παραμένει ίδιος: to get laid...

Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. Δεν θα πρέπει να μάς παραξενεύει που τα σημερινά παιδιά είναι κακομαθημένα και χαζοχαρούμενα.
Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες
την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί.....
:fahne90:

Κρίμα που δεν εκμεταλλεύτηκες την τύχη που είχες να μεγαλώσεις σαν παιδί - οι προηγούμενες γενιές δεν ήταν τόσο τυχερές.
Βέβαια "μάθατε και ωριμάσατε", αλλά, φίλε μου, δεν μάθατε και δεν ωριμάσατε αρκετά ώστε να καταλάβετε πως δεν πρέπει να λέτε "χαζοχαρούμενα και κακομαθημένα" τα παιδιά σας εφόσον οι ίδιοι οι γονείς σας και οι παππούδες σας δεν σας αποκάλεσαν έτσι - κι ας είχαν πολλοί περισσότερους λόγους να το κάνουν. Δεν μάθατε και δεν ωριμάσατε αρκετά ώστε να μην σας "παραξενεύει" ο κόσμος μέσα στον οποίο ζείτε και τον οποίο εσείς, σε μεγάλο βαθμό, φτιάξατε. Και φυσικά, δεν μάθατε και δεν ωριμάσατε αρκετά ώστε να προσφέρετε ένα καλύτερο κόσμο στα παιδιά σας.

Άντε "παλιέ", συγχαρητήρια!

Αφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πολύ πριν και πολύ μετά το 1970.

Last edited: