Αφου ρε φιλε δε ψηφιζω...

Μάλιστα... Κατάλαβες τώρα Ανδρέα και οι υπόλοιποι πόσο υπολογίζουν την συμμετοχή σου...

Λευκό σημαίνει ότι δεν ψήφισες... Ωραία...
Φιλε μου εγω το καταλαβαινω...
Δε ζω με αυταπάτες και ουτε πιστευω η ελπιζω σε κατι..
Οσο γρηγορότερα το καταλαβουμε και προσπαθήσουμε να ζησουμε χωρις να περιμενουμε την αμερικανικη ,ρωσικη η γερμανικη βοηθεια τοσο πιο γρηγορα θα βρουμε το τροπο να ζήσουμε καλύτερα.

Μάλιστα... Κατάλαβες τώρα Ανδρέα και οι υπόλοιποι πόσο υπολογίζουν την συμμετοχή σου...

Λευκό σημαίνει ότι δεν ψήφισες... Ωραία...

Αυτό πάλι από που συνάγεται??

Λευκό σημαίνει ότι ψήφισες λευκό. Γι' αυτό υπάρχει και η επιλογή του λευκού ψηφοδελτίου ανάμεσα στα τόσα άλλα. Το λευκό και το άκυρο είναι επιλογές ψήφου και δεν συμπεριλαμβάνονται στην αποχή.

Λευκό σημαίνει ότι ψήφισες λευκό. Γι' αυτό υπάρχει και η επιλογή του λευκού ψηφοδελτίου ανάμεσα στα τόσα άλλα. Το λευκό και το άκυρο είναι επιλογές ψήφου και δεν συμπεριλαμβάνονται στην αποχή.

Γιάννη ναι μεν ψήφισες λευκο αλλα στη τελικη καταμέτρηση το ποσοστό των λευκων και των ακυρων δεν υπολογίζεται στα τελικα ποσοστά...
Εχει ξανα γινει αναφορα στο συγκεκριμένο αρθρο με αφορμή τις προηγούμενες εκλογές .

Γιάννη ναι μεν ψήφισες λευκο αλλα στη τελικη καταμέτρηση το ποσοστό των λευκων και των ακυρων δεν υπολογίζεται στα τελικα ποσοστά...
Εχει ξανα γινει αναφορα στο συγκεκριμένο αρθρο με αφορμή τις προηγούμενες εκλογές .

Ο Νίκος έγραψε ''λευκό σημαίνει ότι δεν ψήφισες''. Γι' αυτό έγραψα το ποστ. Προφανώς εννοούσε ότι δεν προσμετράται στα έγκυρα.

Re: Απάντηση: Αφου ρε φιλε δε ψηφιζω...

Δηλαδή υποστηρίζεις που τοσα χρονια που ψηφίζαμε ολοι, εχουμε αλλαξει πραγματα προς το καλυτερο;;
Και ποια είναι αυτά;

Αν και το επιχείρημα ''κανε δικο σου κόμμα'' το θεωρω επιεικώς αστειο, από τα συμφραζόμενα συμπεραίνω πως εφόσον εσυ δεν εχεις την ανάγκη να κανεις δικο σου κόμμα προφανως οι υπάρχουσες επιλογές και τα ατομα που τις απαρτίζουν σε καλύπτουν..;;
Αν ναι, τοτε τι να πω παραπάνω…

Πάμε ξανά...Πρώτον δεν ψηφίζαμε όλοι, καθόσον τα τελευταία χρόνια η αποχή ήταν πάντα περίπου στο 1/3. Κανενός το αυτί δεν ίδρωσε, ούτε νοιάστηκε. Δεύτερον, δεν υποστήριξα πουθενά (μα πουθενά) ότι έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα πραγματα. Προς το χειρότερο άλλαξαν. Απλώς πιστεύω και δεν υπάρχει επιχείρημα που να το καταρρίπτει αυτό, ότι ούτε με την αποχή καταφέρνεις κάτι. Έγραψα και πιο πάνω ότι όση αποχή και να υπάρχει δεν τίθεται θέμα νομιμότητας, γιατί απλά δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη. Όσο για το ηθικό ζήτημα, δεν νομίζω να τίθεται καν. Εδώ οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξεπεράσει κάθε ηθικό φραγμό, δεν νομίζω να τους απασχολήσει και πολύ η αποχή, όσο μεγάλη και να είναι.
Όσο για τα περί νέου κόμματος, μπορεί να ακούγεται ειρωνικό αλλά δεν είναι και αν έτσι το πήρες δεν είχα τέτοια πρόθεση. Η αλήθεια είναι αυτή πάντως, γιατί ακούω συνέχεια αυτή την απόλυτη απαξίωση απέναντι στα κόμματα, όλοι ίδιοι είναι κλπ. Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να προβαίνει στη δημιουργία νέου κόμματος, χωρίς περιορισμούς (περίπου). Και με θίγει το γραπτό σου, γιατί ναι, εγώ ψηφίζω κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα, γιατί συμπίπτουν αρκετές από τις απόψεις μου με ότι αυτό πρεσβεύει. Δεν ήξερα ότι αυτό είναι κακό και ανήθικο, το μαθαίνω όμως από εσένα. Δεν τσουβαλιάζω ποτέ κόμματα και πολιτικούς, γιατί το μότο "είναι όλοι ίδιοι" είναι πολύ βολικό για να αποποιούμαστε κάθε ευθύνη και να πιστεύουμε πάντα ότι κάποιος άλλος φταίει, αλλά ποτέ μα ποτέ εμείς.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αφου ρε φιλε δε ψηφιζω...

γιατί ναι, εγώ ψηφίζω κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα, γιατί συμπίπτουν αρκετές από τις απόψεις μου με ότι αυτό πρεσβεύει. Δεν ήξερα ότι αυτό είναι κακό και ανήθικο, το μαθαίνω όμως από εσένα. Δεν τσουβαλιάζω ποτέ κόμματα και πολιτικούς, γιατί το μότο "είναι όλοι ίδιοι" είναι πολύ βολικό για να αποποιούμαστε κάθε ευθύνη και να πιστεύουμε πάντα ότι κάποιος άλλος φταίει, αλλά ποτέ μα ποτέ εμείς.

Προσυπογράφω..

Μάλιστα μού κάνει εντύπωση ότι δέν έχει γίνει καμιά αναφορά στήν ''πολιτισμένη'''Ευρώπη όπου η αποχή έχει οδηγήσει σέ κόμματα εκτρώματα ή σέ κόμματα ακριβώς ίδια μέ τά αντίστοιχα ελληνικά πού μάς κυβερνούν επί δεκαετίες.
Εχουν τσουβαλιάσει ολο τον κόσμο σέ δυό μεγάλες παρατάξεις πανευρωπαϊκά και άν χρειαστεί φτιάχνουν και κάποιο κόμμα-τσόντα γιά συγκυβέρνηση..
Γιά νά μήν αναφερθώ στό ότι η αδιαφορία στήν Ευρώπη έχει δημιουργήσει ακροδεξιές πτέρυγες ή καθαρά ρατσιστικά κόμματα (βλέπε Σουηδία και Ιταλία-Φινι).

edit..Ξέχασα τον κύρ-Λεπέν στην Γαλλία και τούς ρατσιστές στήν Ολλανδία...Καί θά θυμηθώ και άλλους....................

Last edited:

Πάμε ξανά...Πρώτον δεν ψηφίζαμε όλοι, καθόσον τα τελευταία χρόνια η αποχή ήταν πάντα περίπου στο 1/3. Κανενός το αυτί δεν ίδρωσε, ούτε νοιάστηκε. Δεύτερον, δεν υποστήριξα πουθενά (μα πουθενά) ότι έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα πραγματα. Προς το χειρότερο άλλαξαν. Απλώς πιστεύω και δεν υπάρχει επιχείρημα που να το καταρρίπτει αυτό, ότι ούτε με την αποχή καταφέρνεις κάτι. Έγραψα και πιο πάνω ότι όση αποχή και να υπάρχει δεν τίθεται θέμα νομιμότητας, γιατί απλά δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη. Όσο για το ηθικό ζήτημα, δεν νομίζω να τίθεται καν. Εδώ οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξεπεράσει κάθε ηθικό φραγμό, δεν νομίζω να τους απασχολήσει και πολύ η αποχή, όσο μεγάλη και να είναι.
Όσο για τα περί νέου κόμματος, μπορεί να ακούγεται ειρωνικό αλλά δεν είναι και αν έτσι το πήρες δεν είχα τέτοια πρόθεση. Η αλήθεια είναι αυτή πάντως, γιατί ακούω συνέχεια αυτή την απόλυτη απαξίωση απέναντι στα κόμματα, όλοι ίδιοι είναι κλπ. Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να προβαίνει στη δημιουργία νέου κόμματος, χωρίς περιορισμούς (περίπου). Και με θίγει το γραπτό σου, γιατί ναι, εγώ ψηφίζω κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα, γιατί συμπίπτουν αρκετές από τις απόψεις μου με ότι αυτό πρεσβεύει. Δεν ήξερα ότι αυτό είναι κακό και ανήθικο, το μαθαίνω όμως από εσένα. Δεν τσουβαλιάζω ποτέ κόμματα και πολιτικούς, γιατί το μότο "είναι όλοι ίδιοι" είναι πολύ βολικό για να αποποιούμαστε κάθε ευθύνη και να πιστεύουμε πάντα ότι κάποιος άλλος φταίει, αλλά ποτέ μα ποτέ εμείς.

Πρωτον
Η χωρα μας επι χρονια διατηρούσε ( και νομιζω πως ακομα διατηρεί) τα μεγαλυτερα ποσοστα σε συμμετοχή στις εκλογες…
Η αποχη του 1/3 δε ξερω κατά ποσο είναι ακριβείς καθως οι εκλογικοί καταλογοι δεν είναι ενημερωμένοι και εχουν τα χαλια των ασφαλιστικων ταμειων που δινουν συντάξεις σε ατομα που πλεον ζουν στον άλλο κομσο.
Δευτερον εφοσον παραδέχεσαι πως με την ιδια τακτική τα πραγματα δεν άλλαξαν προς το καλυτερο αλλα προς το χειροτερο τοτε δεν μπορω να καταλαβω από που βγαινει η αποψη πως διατηρώντας την ιδια τακτική αυτό ξαφνικα θα φερει θετικα αποτελέσματα.
Και τριτον δεν χαρακτήρισα ανήθικη την επιλογη σου να στηρίζεις το παρον κομματικό και εκλογικο συστημα.
Σίγουρα παντως τη βρισκω λυπηρή .
Παρατηρώ επισης πως οσοι στηρίζουν εμπραχτα το κοματικο – εκλογικο σύστημα φαίνεται να ενοχλούνται από αυτους που αντιτάσσονται και το αποδοκιμάζουν.
Για αυτό άλλωστε ως τωρα στις προηγούμενες σελιδες εχουν γραφει αρκετα υποτιμητικά σχολια προς αυτους που εχουν επιλέξει να μη υποστηρίξουν το συγκεκριμένο τροπο αντιπροσώπευσης και αυτους που το πρεσβεύουν.
Ισως αυτό να οφείλετε σε καποια ταύτιση που μπορει να υπαρχει από αυτους που το στηρίζουν θεωρώντας πως η αποδοκιμασία από μια μερίδα πολιτών που μερα με τη μερα μεγαλώνει, αφορα και αυτους τους ίδιους ( ενώ δεν είναι ετσι)

Προσυπογράφω..

Μάλιστα μού κάνει εντύπωση ότι δέν έχει γίνει καμιά αναφορά στήν ''πολιτισμένη'''Ευρώπη όπου η αποχή έχει οδηγήσει σέ κόμματα εκτρώματα ή σέ κόμματα ακριβώς ίδια μέ τά αντίστοιχα ελληνικά πού μάς κυβερνούν επί δεκαετίες.
Εχουν τσουβαλιάσει ολο τον κόσμο σέ δυό μεγάλες παρατάξεις πανευρωπαϊκά και άν χρειαστεί φτιάχνουν και κάποιο κόμμα-τσόντα γιά συγκυβέρνηση..
Γιά νά μήν αναφερθώ στό ότι η αδιαφορία στήν Ευρώπη έχει δημιουργήσει ακροδεξιές πτέρυγες ή καθαρά ρατσιστικά κόμματα (βλέπε Σουηδία και Ιταλία-Φινι).

edit..Ξέχασα τον κύρ-Λεπέν στην Γαλλία και τούς ρατσιστές στήν Ολλανδία...Καί θά θυμηθώ και άλλους....................

Η εμφάνιση ρατσιστικών κομμάτων η τυπου Λεπεν δεν είναι δείγμα αδιαφορίας και ουτε οφείλεται στη αποχη αλλα στην απογοήτευση που φέρνει τον ψηφοφορο να επιλέγει μικροτερα κομματα ως εναλλακτική λυση (η ακομα καλυτερα όπως μας αρεσει να λεμε στη χωρα μας) για να τιμωρηθεί ο δικομματισμός…
Αυτό είναι ένα ακομα δείγμα μη σοβαρών προτάσεων και εναλλακτικών επιλογων που στη συνεχεια απωθεί ακομα περισσότερο τον ψηφοφόρο μεγεθύνοντας το φαινόμενο της αδιαφορίας για το πολιτικό σύστημα.

Η εμφάνιση ρατσιστικών κομμάτων η τυπου Λεπεν δεν είναι δείγμα αδιαφορίας και ουτε οφείλεται στη αποχη αλλα στην απογοήτευση που φέρνει τον ψηφοφορο να επιλέγει μικροτερα κομματα ως εναλλακτική λυση (η ακομα καλυτερα όπως μας αρεσει να λεμε στη χωρα μας) για να τιμωρηθεί ο δικομματισμός…
Αυτό είναι ένα ακομα δείγμα μη σοβαρών προτάσεων και εναλλακτικών επιλογων που στη συνεχεια απωθεί ακομα περισσότερο τον ψηφοφόρο μεγεθύνοντας το φαινόμενο της αδιαφορίας για το πολιτικό σύστημα.

Κατά τήν γνώμη μου οφείλεται στήν ισοπέδωση τών πάντων ,αλλά και στήν απαξίωση τής πολιτικής..
Ειδικά μάλιστα η πλήρης απαξίωση τής πολιτικής είναι μιά απολύτως πολιτική πράξη πού οδηγεί στήν εμφάνιση τών φαινομένων πού περιέγραψα .
Η Εξουσία απολύτως πολιτική και ταξική επιθυμεί και ενισχύει μάλιστα τήν ''ουδετεροποίηση'' τών πολιτών καί τήν απώλεια τής ικανότητάς τους νά διακρίνουν διαφορές ή νά θέτουν διαχωριστικές γραμμές ...
Οι κήρυκες τής ισοπέδωσης είναι συνήθως αυτοί πού τήν τελευταία εικοσαετία δημιούργησαν ''θεωρίες'' περί τού ''Τέλους τής Ιστορίας'',φυσικά γιά δικό τους όφελος.
Ευτυχώς πάντως πού η Ιστορία παραμένει παρούσα και πολύ συχνά αμείλικτη..

Re: Απάντηση: Αφου ρε φιλε δε ψηφιζω...

Το λευκό , το εσκεμμένο άκυρο και η εσκεμμένη αποχή θεωρούνται ψήφοι διαμαρτυρίας.

Το έγραψα και πιο πίσω...

Κατά τήν γνώμη μου οφείλεται στήν ισοπέδωση τών πάντων ,αλλά και στήν απαξίωση τής πολιτικής..
Ειδικά μάλιστα η πλήρης απαξίωση τής πολιτικής είναι μιά απολύτως πολιτική πράξη πού οδηγεί στήν εμφάνιση τών φαινομένων πού περιέγραψα .
Η Εξουσία απολύτως πολιτική και ταξική επιθυμεί και ενισχύει μάλιστα τήν ''ουδετεροποίηση'' τών πολιτών καί τήν απώλεια τής ικανότητάς τους νά διακρίνουν διαφορές ή νά θέτουν διαχωριστικές γραμμές ...
Οι κήρυκες τής ισοπέδωσης είναι συνήθως αυτοί πού τήν τελευταία εικοσαετία δημιούργησαν ''θεωρίες'' περί τού ''Τέλους τής Ιστορίας'',φυσικά γιά δικό τους όφελος.
Ευτυχώς πάντως πού η Ιστορία παραμένει παρούσα και πολύ συχνά αμείλικτη..

Ενδιαφέρον θεωρια αλλα δεν βλέπω να στηρίζεται καπου

Ειδικα για τις τοπικες εκλογες, δεν συμφωνω με την λογικη της αποχης.

Επειδη προκειται για το ποιος θα διαχειριστει τη γειτονια μας, και επειδη το βλεπω δυσκολο ολοι οι υποψηφιοι να ειναι εντελως ιδιοι.

Δε μπορει, καποιος θα ειναι "λιγοτερο χειροτερος". Ψηφιζεις αυτον και τελειωνεις.

Περί αποχής, λευκού, άκυρου. Περί στήριξης (ή μη) του παρόντος εκλογικού συστήματος

Καλήμέρα σε όλους.

Η αλήθεια είναι ότι αποφεύγω να εμπλέκομαι στις συζητήσεις αυτές, όχι γιατί δεν έχω άποψη ή γιατί φοβάμαι να την εκφράσω, αλλά μάλλον γιατί οδηγούμαστε σε αδιέξοδο πολλές φορές και δεν καταλήγουμε πουθενά και γιατί επί τέλους δεν είναι σε τελευταία ανάλυση η ιστοσελίδα ο καταλληλότερος τόπος τέτοιων αντιπαραθέσεων.

Μερικές φορές όμως κάτι μέσα μου λέει πως πρέπει να καταθέσω κι εγώ την - ταπεινή μου - γνώμη. Πάμε, λοιπόν.

1ον. Αποχή

Δεν μπορώ να μεμφθώ κανέναν για αυτή την επιλογή. Όμως πρέπει να τονίσω ότι οι κρατούντες λίγο καίγονται γι αυτήν. Τα είπαν κι άλλοι, δεν υπάρχει πουθενά καμιά διάταξη που να τους εμποδίζει να θεωρούν σωστό ότι τα ποσοστά προμετρώνται ΜΟΝΟ από τα έγκυρα ψηφοδέλτια. Οποιαδήποτε άλλη θεώρηση του θέματος είναι ουτοπική.

Για του λόγου το αληθές, το παράδειγμα των τελευταίων εκλογών είναι το καταλληλότερο:

Εγγεγραμμένοι: 9,933,385
Ψήφισαν: 70.92% (ήτοι 7,045,000 περίπου)
Αποχή: 29.08% (ήτοι 2,888,000 περίπου)
Έγκυρα: 6,858,342 (ήτοι 69.04% περίπου)
Ακυρα/Λευκά 2.64 % (σύνολο: 186,137)

Εξ αυτών το ΠΑΣΟΚ έλαβε το 43.92% των εγκύρων ψηφοδελτίων (και εξέλεξε 160 βουλευτές), ήτοι: 3,012,000 ψήφους περίπου, νούμερο που πλησιάζει πολύ αυτό της αποχής.

Μάλιστα! Και λοιπόν;

Μπας και θεώρησαν ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων, που κατά πολλούς θεωρείται ότι δεν εγκρίνει την πολιτική τους (εκφράζοντάς την μέσω της αποχής) είναι πολύ σοβαρός ώστε να τον αγνοήσουν;

Μήπως παρ' ελπίδα ίδρωσαν (ή μάλλον "ίδρωσε τ' αυτί τους") όταν λογάριασαν ότι το άθροισμα αποχής-άκυρων/λευκών-αντιπολίτευσης είναι πάνω από το διπλάσιο αυτών που τους ψήφισαν;

Μήπως, ως κυβερνώντες δημοκρατικού πολιτεύματος, είπαν στο λαό ότι θα λαμβάνουν έστω τη γνώμη του υπ' όψιν, ώστε να χαράζουν τη συνολική τους πολιτική;

Αντ' αυτών:
- Έκοψαν μισθούς
- 'Εκοψαν δώρα Πάσχα-Χρσιτουγέννων
- 'Εκοψαν συντάξεις
- Επέτρεψαν την εκτίναξη του τιμάριθμου και του πληθωρισμού στα ύψη.
- Αύξησαν τους έμμεσους και άμεσους φόρους στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού
- Μείωσαν τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις
- Παραπλάνησαν (και παραπλανούν) τον κόσμο λέγοντας ότι κυνηγούν φοροφυγάδες, ψάχνοντας τους γιατρούς του Κολωνακιού και τα νυχτερινά κέντρα, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο εφοπλιστικές εταιρείες, βιομήχανους, τράπεζες και δε συμμαζεύεται. Τους τελευταίους μάλιστα (τράπεζες) τους χρηματοδοτούν κι από πάνω.
(Παρένθεση: Δεν είμαι αντίθετος - κάθε άλλο - με το κυνήγι αυτού του τύπου των φοροφυγάδων, αλλά δεν μπορώ να ανεχτώ την προπαγάνδα που λέει ότι για το χάλι της οικονομίας φταίνει αυτοί κι όχι τα νόμιμα "δώρα" που κάνουν στους κάθε λογής μεγαλοκαρχαρίες)
- Ανάγκασαν τους εργαζόμενους - κυρίως τις νέες γενιές - να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν, αντί να τους επιτρέπουν να ξεκουραστούν με μιαν ανθρώπινη σύνταξη.
- Λεηλάτησαν με χίλιους-δυο άλλους τρόπους το λαϊκό εισόδημα (καύσιμα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ, αύξηση επιτοκίων κλπ.)
- Υποσχέθηκαν Γην και Ύδωρ και κυρίως υποσχέθηκαν φτηνό (και πειθήνιο) εργατικό δυναμικό στα ξένα λαμόγια, να "επενδύσουν" δήθεν στην Ελλάδα και να κερδοφορήσουν ασύστολα.
- Έβγαλαν στο σφυρί τη Δημόσια περιουσία, το διαφήμισαν μάλιστα με σποτάκια, λες κι είναι δικά τους χωράφια και ιδιοκτησία.

Θέλετε κι άλλα; Ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

2ον. Λευκό-Άκυρο

Ούτε και γι αυτή την επιλογή μπορώ να μεμφθώ κάποιον. Αντικειμενικά, όμως, όπως εξήγησα στο παραπάνω αριθμητικό παράδειγμα, ούτε τιμωρεί ούτε βάζει μυαλό σε κανέναν.

3ον. Στήριξη (ή μη) του εκλογικού συστήματος

Η ιστορία (κυρίως της μεταπολεμικής) Ελλάδας βρίθει παραδειγμάτων εκλογικών συστημάτων προς αποφυγήν. Αν είχαν έστω και την παραμικρή δημοκρατική ευαισθησία θα είχαν φροντίσει:
- Να εκφράζεται απολύτως αναλογικά η βούληση ψήφου των ψηφοφόρων στο κοινοβούλιο (καθιέρωση απλής αναλογικής).
- Να κατοχυρώνεται αυτό με συνταγματική διάταξη.
- Να επιτρέπουν ισότιμη μεταχείριση ΟΛΩΝ των πολιτικών δυνάμεων στα ΜΜΕ.

Αντ' αυτών:
- Κόβουν και ράβουν πολύ "δημοκρατικά", κάθε φορά ο καθένας τους, το εκλογικό σύστημα κατά πώς φαντάζονται ότι θα τους βολέψει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
- Ούτε καν διανοούνται να συζητήσουν συνταγματική αλλαγή με τέτοιο περιεχόμενο (έχουν γίνει πάμπολλες αλλαγές συντάγματος από τη μεταπολίτευση και μετά, όμως ποτέ δεν δέχτηκαν να συζητήσουν τέτοια πρόταση).
- Χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ, ειδικά την κρατική τηλεόραση και το κρατικό ραδιόφωνο, ως διαφημιστές των "έργων" τους και με πολύ επιλεκτικό τρόπο προβάλουν τη θέση των αντιπάλων τους. Αν μάλιστα μιλήσουμε γαι την ιδιωτική TV και το ιδιωτικό ραδιόφωνο, εκεί εξουσία έχουν μόνο οι εκάστοτε καναλάρχες και ούτε που νοιάζονται για την κοινή γνώμη.

Να μην μακρυγορήσω, είπαν κι άλλοι άλλωστε τη γνώμη τους. Απλά να τονίσω κι εγώ ότι η αποχή, το λευκό και το άκυρο, μολονότι απολύτως σεβαστά ως επιλογή, δεν τιμωρούν, δεν "βάζουν μυαλό", δεν φέρνουν στο "ίσιο δρόμο" κανέναν. Απλά τους ΒΟΛΕΥΕΙ, και πολύ μάλιστα.

Καλημέρα.
-

Παρατηρώ επισης πως οσοι στηρίζουν εμπραχτα το κοματικο – εκλογικο σύστημα φαίνεται να ενοχλούνται από αυτους που αντιτάσσονται και το αποδοκιμάζουν.
Για αυτό άλλωστε ως τωρα στις προηγούμενες σελιδες εχουν γραφει αρκετα υποτιμητικά σχολια προς αυτους που εχουν επιλέξει να μη υποστηρίξουν το συγκεκριμένο τροπο αντιπροσώπευσης και αυτους που το πρεσβεύουν.
Ισως αυτό να οφείλετε σε καποια ταύτιση που μπορει να υπαρχει από αυτους που το στηρίζουν θεωρώντας πως η αποδοκιμασία από μια μερίδα πολιτών που μερα με τη μερα μεγαλώνει, αφορα και αυτους τους ίδιους ( ενώ δεν είναι ετσι)

Πάνω που θα έγραφα ότι η κουβέντα εξελίσσεται με εξαιρετικό τρόπο και ενδιαφέρον, μου το χάλασες, Ανδρέα. Ποιά είναι τα υποτιμητικά σχόλια?? Γιατί να ενοχλείται κάποιος που ψηφίζει από εκείνον που δεν, αφ' ης στιγμής και ο πρώτος με βαριά καρδιά πάει στην κάλπη και βασανίζεται ψάχνοντας το ''μαγικό'' χαρτάκι?? Δεν βλέπω να έχει τοποθετηθεί κάποιος με ''ευκολία'' στο θέμα, ούτε οπαδούς τους δικομματισμού. Κυρίως έχουν γράψει άνθρωποι που ψάχνονται να ρίξουν την ψήφο τους σε μικρά κόμματα, η εν πάση περιπτώσει, υποψηφίους που δεν στηρίζονται από τους 2.

Προσωπικά, δεν βλέπω κανέναν υποτιμητικό λόγο και τόνο παρά μόνο μια ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση.

Ο Νίκος έγραψε ''λευκό σημαίνει ότι δεν ψήφισες''. Γι' αυτό έγραψα το ποστ. Προφανώς εννοούσε ότι δεν προσμετράται στα έγκυρα.

Γιάννη είναι εύκολο να παίζουμε με τις λέξεις αλλά δύσκολο να δούμε την ουσία του θέματος...

Λευκό σημαίνει πολλά πράγματα... Από ανοχή μέχρι διαμαρτύρομαι ή ακόμα δεν με εκφράζει κάποιο κόμμα για να ψηφίσω... ΑΛΛΑ δέχομαι το πολιτικό σύστημα και συμμετέχω!
Τα ίδια και το άκυρο... Μπορεί να το χάλασε η μορταδέλα του ΔΘ, μπορεί να σκίστηκε κατά λάθος, μπορεί να είναι και διαμαρτυρία...

Έχεις δίκιο ότι Λευκό σημαίνει λευκό... όπως Δημοκρατία σημαίνει δημοκρατία...

Η ουσία όμως είναι ότι (στην καλύτερη περίπτωση γιατί παλαιότερα την προσμετρούσαν στα κόμματα!) δεν υπολογίζεται η λευκή/άκυρη ψήφος σου... δεν υπολογίζεται η επιλογή σου... δεν έχεις δημοκρατία...

Ουσιαστικά λοιπόν δεν ψήφισες...

Το δίκαιο (από κάθε άποψη και αν θες Γιάννη επιχειρηματολόγησε περι του αντιθέτου) είναι η λευκή ψήφος να αντιπροσωπεύεται από κενή έδρα... αυτή η ψήφος θα έκφραζε πολλούς από αυτούς που απέχουν συμπεριλαμβανομένου και μένα...

Πάμε ξανά...
1) Πρώτον δεν ψηφίζαμε όλοι, καθόσον τα τελευταία χρόνια η αποχή ήταν πάντα περίπου στο 1/3. 2) Κανενός το αυτί δεν ίδρωσε, ούτε νοιάστηκε.
3) Δεύτερον, δεν υποστήριξα πουθενά (μα πουθενά) ότι έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα πραγματα. Προς το χειρότερο άλλαξαν. Απλώς πιστεύω και δεν υπάρχει επιχείρημα που να το καταρρίπτει αυτό, 4) ότι ούτε με την αποχή καταφέρνεις κάτι.
5)Έγραψα και πιο πάνω ότι όση αποχή και να υπάρχει δεν τίθεται θέμα νομιμότητας, γιατί απλά δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη. Όσο για το ηθικό ζήτημα, δεν νομίζω να τίθεται καν. Εδώ οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξεπεράσει κάθε ηθικό φραγμό, δεν νομίζω να τους απασχολήσει και πολύ η αποχή, όσο μεγάλη και να είναι.
6) Όσο για τα περί νέου κόμματος, μπορεί να ακούγεται ειρωνικό αλλά δεν είναι και αν έτσι το πήρες δεν είχα τέτοια πρόθεση. Η αλήθεια είναι αυτή πάντως, γιατί ακούω συνέχεια αυτή την απόλυτη απαξίωση απέναντι στα κόμματα, όλοι ίδιοι είναι κλπ. Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να προβαίνει στη δημιουργία νέου κόμματος, χωρίς περιορισμούς (περίπου). Και με θίγει το γραπτό σου, γιατί ναι, εγώ ψηφίζω κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα, γιατί συμπίπτουν αρκετές από τις απόψεις μου με ότι αυτό πρεσβεύει. Δεν ήξερα ότι αυτό είναι κακό και ανήθικο, το μαθαίνω όμως από εσένα. Δεν τσουβαλιάζω ποτέ κόμματα και πολιτικούς, γιατί το μότο "είναι όλοι ίδιοι" είναι πολύ βολικό για να αποποιούμαστε κάθε ευθύνη και να πιστεύουμε πάντα ότι κάποιος άλλος φταίει, αλλά ποτέ μα ποτέ εμείς.

Φίλε Νίκο επειδή βλέπω ότι ασχολείσαι επί της ουσίας θα ήθελα να σου πω τα δικά μου επιχειρήματα για το θέμα...

1) Η αποψή τα τελευταία χρόνια ΔΕΝ είναι το 1/3. Παρέθεσα αδιαμφισβήτητα στοιχεία - παρακαλώ ανασκεύασε...
2) Έχει ιδρώσει και μάλιστα πολύ και το αυτί τους και ο ποπός τους...
Προσπαθώ να παρακολουθώ, όσο μου το επιτρέπει ο ελέυθερος χρόνος μου και τα νεύρα μου τις πολιτικές συζητήσεις και έχουν γίνει αναφορές, πολλάκις, του τύπο "πηγαίνετε να ψηφίσετε και ας μην ψηφίσετε εμάς" Θα γίνει και αυτή τη φορά... παρακαλώ αν το ακούσεις να μην το ξεχάσεις και να το αναφέρεις!
3) Συμφωνούμε - κανείς δεν διαφώνησε για αυτό αλλά
4) ότι η αποχή δεν φέρνει αποτελέσματα δεν προκύπτει από πουθενά, όσον αφορά την Ελλάδα... Δεν είναι πλειοψηφία η αποχή για να το ισχυρίζεσαι αυτό και πολύ περισσότερο δεν είναι το 1/3 που ανάφερες...
5) Το "νομίζω" που αναφέρεις μου αρκεί... Εγώ νομίζω το αντίθετο...
Την λύση "ψηφίζουμε" τη δοκιμάσαμε... Την άλλη λύση όχι...
Επέτρεψέ μου λοιπόν να πω ότι η "δική μου" λύση έχει πιο πολλές πιθανότητες επιτυχίας του κοινού μας στόχου (φαντάζομαι ότι και εσύ πιστεύεις στη δημοκρατία, δικαιοσύνη, ευημερία αλλά και ευμάρεια που οι περισσότεροι αναζητούμε...
6) Δεν πρέπει να προσβάλλεσαι... Τουλάχιστον δεν διαπίστωσα κάποια αιχμή για αυτούς που ψηφίζουν, όσον αφορά τους συμμετέχοντες στο νήμα...
Για άλλους μπορούμε να πούμε πολλά και είναι γνωστό πως τα μικροσυμφέροντα και η ποδοσφαιροποίηση των ιδεολογιών έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των συμπατριωτών μας σε επιλογές που αδιαμφισβήτητα έχουν καταστρέψει τη χώρα - επανειλημμένως.
Να ψηφίσεις ότι θέλεις λοιπόν... αρκεί αυτό που πιστεύεις να μην καταστρέφει και εμάς... Αν μας καταστρέφει σε παρακαλώ να αποδεχτείς και τις όποιες επικρίσεις...

Το λευκό , το εσκεμμένο άκυρο και η εσκεμμένη αποχή θεωρούνται ψήφοι διαμαρτυρίας.

Το έγραψα και πιο πίσω...

Αλλά δεν ασχολήθηκε κανείς...:a0210:

Να πω και δυό πράγματα ακόμη για αποφυγή παρεξηγήσεων...

1) Η μεγάλη αποχή στις ΗΠΑ ή το Βέλγιο ή την Ισπανία ή δεν ξέρω που αλλού πάει το μυαλό σας δεν έχει καμία σχέση ή μπορεί να συγκριθεί με την αποχή στη χώρα μας ή άλλες χώρες...
Η κάθε χώρα έχει τις δικές τις συνθήκες και ιδιαιτερότητες και σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να συγκρίνετε μια χώρα στην οποία απουσιάζει η εκπροσώπηση του σοσιαλισμού ή του κομουνισμού ή μια άλλη χώρα που σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού αναζητά ανεξαρτησία κτλ.
Αν θέλετε να μάθετε αν ιδρώνει το αυτί τους, αν θα αλλάξει κάτι δοκιμάστε να μην ψηφίσετε... Μόνο έτσι θα μάθουμε (όλοι) το αποτέλεσμα... Πάντως χειρότερο από αυτό που πετύχατε τόσα χρόνια ψηφίζοντας το αποκλείω να είναι...

2) Η σημαντική αύξηση των ποσοστών της αποχής ΔΕΝ μπορεί να παρερμηνευτεί από κανέναν! Πρόκειται για διαμαρτυρία προς ένα σάπιο ολιγαρχικό σύστημα που μας αφήνει νηστικούς και αμόρφωτους με σκοπό να ξεπουλήσει την πατρίδα μας... ότι απέμεινε δηλαδή...

Πάνω που θα έγραφα ότι η κουβέντα εξελίσσεται με εξαιρετικό τρόπο και ενδιαφέρον, μου το χάλασες, Ανδρέα. Ποιά είναι τα υποτιμητικά σχόλια?? Γιατί να ενοχλείται κάποιος που ψηφίζει από εκείνον που δεν, αφ' ης στιγμής και ο πρώτος με βαριά καρδιά πάει στην κάλπη και βασανίζεται ψάχνοντας το ''μαγικό'' χαρτάκι?? Δεν βλέπω να έχει τοποθετηθεί κάποιος με ''ευκολία'' στο θέμα, ούτε οπαδούς τους δικομματισμού. Κυρίως έχουν γράψει άνθρωποι που ψάχνονται να ρίξουν την ψήφο τους σε μικρά κόμματα, η εν πάση περιπτώσει, υποψηφίους που δεν στηρίζονται από τους 2.

Προσωπικά, δεν βλέπω κανέναν υποτιμητικό λόγο και τόνο παρά μόνο μια ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση.
Γιαννη χωρις να κανω καν το κοπο να ψαξω σε προηγούμενες σελιδες…
Όταν για καποιον η επιλογή της αποχής χαρακτηρίζεται καλυμμένη με παύλες θελοντας εντέχνως να περασει την υποτιμητική έννοια που κρύβει το επιθετο ε τοτε το στυλ όπως και να το κάνουμε εχει υποτιμητικό χαρακτηρα.
Η χρησιμοποίηση παυλών σε κατι που ευκολα δινει νοημα δεν εχει καμια διαφορα από το χυμα τροπο έκφρασης του Παγκαλου που εκει ευαισθητοποιημένοι από τη βαρυτητα των επιθέτων θέλουμε να βάλουμε παύλες…

Οι πολιτες που επιλέγουν την αποχη ουτε ευθυνόφοβοι είναι ουτε ωχ-αδερφιστές ( όπως επισης εχει ειπωθεί παραπανω)

Ειδικα για τις τοπικες εκλογες, δεν συμφωνω με την λογικη της αποχης.

Επειδη προκειται για το ποιος θα διαχειριστει τη γειτονια μας, και επειδη το βλεπω δυσκολο ολοι οι υποψηφιοι να ειναι εντελως ιδιοι.

Δε μπορει, καποιος θα ειναι "λιγοτερο χειροτερος". Ψηφιζεις αυτον και τελειωνεις.

Πολύ σωστός!
Το ίδιο πάντως ισχύει και για τις βουλευτικές, αφού πάντα θα υπάρχει κάποιος "λιγότερο χειρότερος" σύμφωνα με τα προσωπικά σου κριτήρια.
Ακόμη λοιπόν κι αν το σκεπτικό αυτού που απέχει ή ρίχνει λευκό ή άκυρο είναι άριστο, στην πράξη και εκ του αποτελέσματος απλά αποδέχεται το status quo και αφήνει άλλους να αποφασίσουν για λογαριασμό του....
Χωρίς καμία διάθεση κατηγορίας ή υποτίμησης, αφού στα τόσα χρόνια που ψηφίζω έχω ρίξει κι εγω και λευκό και άκυρο (αποχή ποτέ, εκτός όταν ήμουν εκτός Ελλάδας)

Γιάννη είναι εύκολο να παίζουμε με τις λέξεις αλλά δύσκολο να δούμε την ουσία του θέματος...

Λευκό σημαίνει πολλά πράγματα... Από ανοχή μέχρι διαμαρτύρομαι ή ακόμα δεν με εκφράζει κάποιο κόμμα για να ψηφίσω... ΑΛΛΑ δέχομαι το πολιτικό σύστημα και συμμετέχω!
Τα ίδια και το άκυρο... Μπορεί να το χάλασε η μορταδέλα του ΔΘ, μπορεί να σκίστηκε κατά λάθος, μπορεί να είναι και διαμαρτυρία...

Έχεις δίκιο ότι Λευκό σημαίνει λευκό... όπως Δημοκρατία σημαίνει δημοκρατία...

Η ουσία όμως είναι ότι (στην καλύτερη περίπτωση γιατί παλαιότερα την προσμετρούσαν στα κόμματα!) δεν υπολογίζεται η λευκή/άκυρη ψήφος σου... δεν υπολογίζεται η επιλογή σου... δεν έχεις δημοκρατία...

Ουσιαστικά λοιπόν δεν ψήφισες...

Το δίκαιο (από κάθε άποψη και αν θες Γιάννη επιχειρηματολόγησε περι του αντιθέτου) είναι η λευκή ψήφος να αντιπροσωπεύεται από κενή έδρα... αυτή η ψήφος θα έκφραζε πολλούς από αυτούς που απέχουν συμπεριλαμβανομένου και μένα...

Καθόλου δεν έπαιξα με τις λέξεις, Νίκο μου. Δεν είναι δυνατόν να μπω στη λογική ερμηνείας της λευκής ψήφου εφόσον υπάρχουν δεκάδες υποκειμενικές ερμηνείες και άλλες τόσες προσεγγίσεις. Έγραψες ότι η λευκή ψήφος είναι σαν να μην ψήφισες και έγραψα ότι αυτό είναι λάθος διότι το λευκό είναι επιλογή ψήφου. Στο ότι αυτός που ψηφίζει έστω και λευκό αποδέχεται το σύστημα ενώ ο άλλος που απέχει δεν το αποδέχεται, είναι κατά μεγάλο μέρος σωστό. Η λογική της λευκής έδρας δεν στέκει διότι αν αύριο μεθαύριο τα λευκά-άκυρα πάρουν ένα μεγάλο ποσοστό θα έχουμε στο κοινοβούλιο καμμιά 20αριά κενά έδρανα. Να το προχωρήσω και παραπέρα?? Τι θα γίνει στην περίπτωση που τα άκυρα-λευκά βγουν πρώτο κόμμα??

Το Πολίτευμά μας είναι αυτό που είναι, ο τρόπος λειτουργίας του, επίσης. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για ν' αλλάξει και δεν είναι θεσμικός: η βίαιη ανατροπή του. Δεν προβλέπεται κάτι άλλο.

Ο τρόπος που έχει επιλέξει το Σύστημα να πορεύεται είναι διαμέσου εκλογών. Το Σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και 10 στους 100 αν παρουσιαστούν στις κάλπες. Οπότε, δεν μπορώ να υιοθετήσω τη σιγουριά σου στο υποθετικό σενάριο που υπάρχει υψηλότατη αποχή. Τη δέχομαι, όμως, σαν μια ακόμη γνώμη. Επουδενί, όμως, δεν μπορούμε να μιλάμε για βεβαιότητες. Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσαμε να το κάνουμε είναι εάν το Σύστημα προέβλεπε αδιέξοδο λειτουργίας σε περίπτωση υψηλής αποχής, σενάριο το οποίο δεν υφίσταται.