Απάντηση: Re: Απάντηση: Αφου ρε φιλε δε ψηφιζω...
Αυτό πάλι από που συνάγεται??
Λευκό σημαίνει ότι ψήφισες λευκό. Γι' αυτό υπάρχει και η επιλογή του λευκού ψηφοδελτίου ανάμεσα στα τόσα άλλα. Το λευκό και το άκυρο είναι επιλογές ψήφου και δεν συμπεριλαμβάνονται στην αποχή.
Ο Νίκος έγραψε ''λευκό σημαίνει ότι δεν ψήφισες''. Γι' αυτό έγραψα το ποστ. Προφανώς εννοούσε ότι δεν προσμετράται στα έγκυρα.
Γιάννη είναι εύκολο να παίζουμε με τις λέξεις αλλά δύσκολο να δούμε την ουσία του θέματος...
Λευκό σημαίνει πολλά πράγματα... Από ανοχή μέχρι διαμαρτύρομαι ή ακόμα δεν με εκφράζει κάποιο κόμμα για να ψηφίσω... ΑΛΛΑ δέχομαι το πολιτικό σύστημα και συμμετέχω!
Τα ίδια και το άκυρο... Μπορεί να το χάλασε η μορταδέλα του ΔΘ, μπορεί να σκίστηκε κατά λάθος, μπορεί να είναι και διαμαρτυρία...
Έχεις δίκιο ότι Λευκό σημαίνει λευκό... όπως Δημοκρατία σημαίνει δημοκρατία...
Η ουσία όμως είναι ότι (στην καλύτερη περίπτωση γιατί παλαιότερα την προσμετρούσαν στα κόμματα!) δεν υπολογίζεται η λευκή/άκυρη ψήφος σου... δεν υπολογίζεται η επιλογή σου... δεν έχεις δημοκρατία...
Ουσιαστικά λοιπόν δεν ψήφισες...
Το δίκαιο (από κάθε άποψη και αν θες Γιάννη επιχειρηματολόγησε περι του αντιθέτου) είναι η λευκή ψήφος να αντιπροσωπεύεται από κενή έδρα... αυτή η ψήφος θα έκφραζε πολλούς από αυτούς που απέχουν συμπεριλαμβανομένου και μένα...
Πάμε ξανά...
1) Πρώτον δεν ψηφίζαμε όλοι, καθόσον τα τελευταία χρόνια η αποχή ήταν πάντα περίπου στο 1/3. 2) Κανενός το αυτί δεν ίδρωσε, ούτε νοιάστηκε.
3) Δεύτερον, δεν υποστήριξα πουθενά (μα πουθενά) ότι έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα πραγματα. Προς το χειρότερο άλλαξαν. Απλώς πιστεύω και δεν υπάρχει επιχείρημα που να το καταρρίπτει αυτό, 4) ότι ούτε με την αποχή καταφέρνεις κάτι.
5)Έγραψα και πιο πάνω ότι όση αποχή και να υπάρχει δεν τίθεται θέμα νομιμότητας, γιατί απλά δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη. Όσο για το ηθικό ζήτημα, δεν νομίζω να τίθεται καν. Εδώ οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξεπεράσει κάθε ηθικό φραγμό, δεν νομίζω να τους απασχολήσει και πολύ η αποχή, όσο μεγάλη και να είναι.
6) Όσο για τα περί νέου κόμματος, μπορεί να ακούγεται ειρωνικό αλλά δεν είναι και αν έτσι το πήρες δεν είχα τέτοια πρόθεση. Η αλήθεια είναι αυτή πάντως, γιατί ακούω συνέχεια αυτή την απόλυτη απαξίωση απέναντι στα κόμματα, όλοι ίδιοι είναι κλπ. Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να προβαίνει στη δημιουργία νέου κόμματος, χωρίς περιορισμούς (περίπου). Και με θίγει το γραπτό σου, γιατί ναι, εγώ ψηφίζω κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα, γιατί συμπίπτουν αρκετές από τις απόψεις μου με ότι αυτό πρεσβεύει. Δεν ήξερα ότι αυτό είναι κακό και ανήθικο, το μαθαίνω όμως από εσένα. Δεν τσουβαλιάζω ποτέ κόμματα και πολιτικούς, γιατί το μότο "είναι όλοι ίδιοι" είναι πολύ βολικό για να αποποιούμαστε κάθε ευθύνη και να πιστεύουμε πάντα ότι κάποιος άλλος φταίει, αλλά ποτέ μα ποτέ εμείς.
Φίλε Νίκο επειδή βλέπω ότι ασχολείσαι επί της ουσίας θα ήθελα να σου πω τα δικά μου επιχειρήματα για το θέμα...
1) Η αποψή τα τελευταία χρόνια ΔΕΝ είναι το 1/3. Παρέθεσα αδιαμφισβήτητα στοιχεία - παρακαλώ ανασκεύασε...
2) Έχει ιδρώσει και μάλιστα πολύ και το αυτί τους και ο ποπός τους...
Προσπαθώ να παρακολουθώ, όσο μου το επιτρέπει ο ελέυθερος χρόνος μου και τα νεύρα μου τις πολιτικές συζητήσεις και έχουν γίνει αναφορές, πολλάκις, του τύπο "πηγαίνετε να ψηφίσετε και ας μην ψηφίσετε εμάς" Θα γίνει και αυτή τη φορά... παρακαλώ αν το ακούσεις να μην το ξεχάσεις και να το αναφέρεις!
3) Συμφωνούμε - κανείς δεν διαφώνησε για αυτό αλλά
4) ότι η αποχή δεν φέρνει αποτελέσματα δεν προκύπτει από πουθενά, όσον αφορά την Ελλάδα... Δεν είναι πλειοψηφία η αποχή για να το ισχυρίζεσαι αυτό και πολύ περισσότερο δεν είναι το 1/3 που ανάφερες...
5) Το "νομίζω" που αναφέρεις μου αρκεί... Εγώ νομίζω το αντίθετο...
Την λύση "ψηφίζουμε" τη δοκιμάσαμε... Την άλλη λύση όχι...
Επέτρεψέ μου λοιπόν να πω ότι η "δική μου" λύση έχει πιο πολλές πιθανότητες επιτυχίας του κοινού μας στόχου (φαντάζομαι ότι και εσύ πιστεύεις στη δημοκρατία, δικαιοσύνη, ευημερία αλλά και ευμάρεια που οι περισσότεροι αναζητούμε...
6) Δεν πρέπει να προσβάλλεσαι... Τουλάχιστον δεν διαπίστωσα κάποια αιχμή για αυτούς που ψηφίζουν, όσον αφορά τους συμμετέχοντες στο νήμα...
Για άλλους μπορούμε να πούμε πολλά και είναι γνωστό πως τα μικροσυμφέροντα και η ποδοσφαιροποίηση των ιδεολογιών έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των συμπατριωτών μας σε επιλογές που αδιαμφισβήτητα έχουν καταστρέψει τη χώρα - επανειλημμένως.
Να ψηφίσεις ότι θέλεις λοιπόν... αρκεί αυτό που πιστεύεις να μην καταστρέφει και εμάς... Αν μας καταστρέφει σε παρακαλώ να αποδεχτείς και τις όποιες επικρίσεις...
Το λευκό , το εσκεμμένο άκυρο και η εσκεμμένη αποχή θεωρούνται ψήφοι διαμαρτυρίας.
Το έγραψα και πιο πίσω...
Αλλά δεν ασχολήθηκε κανείς...:a0210:
Να πω και δυό πράγματα ακόμη για αποφυγή παρεξηγήσεων...
1) Η μεγάλη αποχή στις ΗΠΑ ή το Βέλγιο ή την Ισπανία ή δεν ξέρω που αλλού πάει το μυαλό σας δεν έχει καμία σχέση ή μπορεί να συγκριθεί με την αποχή στη χώρα μας ή άλλες χώρες...
Η κάθε χώρα έχει τις δικές τις συνθήκες και ιδιαιτερότητες και σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να συγκρίνετε μια χώρα στην οποία απουσιάζει η εκπροσώπηση του σοσιαλισμού ή του κομουνισμού ή μια άλλη χώρα που σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού αναζητά ανεξαρτησία κτλ.
Αν θέλετε να μάθετε αν ιδρώνει το αυτί τους, αν θα αλλάξει κάτι δοκιμάστε να μην ψηφίσετε... Μόνο έτσι θα μάθουμε (όλοι) το αποτέλεσμα... Πάντως χειρότερο από αυτό που πετύχατε τόσα χρόνια ψηφίζοντας το αποκλείω να είναι...
2) Η σημαντική αύξηση των ποσοστών της αποχής ΔΕΝ μπορεί να παρερμηνευτεί από κανέναν! Πρόκειται για διαμαρτυρία προς ένα σάπιο ολιγαρχικό σύστημα που μας αφήνει νηστικούς και αμόρφωτους με σκοπό να ξεπουλήσει την πατρίδα μας... ότι απέμεινε δηλαδή...