Αφυγραντηρες, προτασεις και αξιολογησεις

Έχω τον ίδιο από το 2020. Από τότε που τον πήρα η εξοικονόμηση από το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 150-200€ τον μήνα και σίγουρα μου έχει καλύψει πολλές φορές πάνω την κατανάλωση ρεύματος. Μιλάμε για σπίτι 150τμ σε περιοχή με κρύο: το έχω βάλει στο κέντρο του σπιτιού και σε μόνιμη βάση υπάρχει μια "ευχάριστη" ατμόσφαιρα. Πριν, όταν δεν δούλευε το καλοριφέρ έκανε παγωνιά. Η μάνα μου που έχει τον κλασσικό αφυγραντήρα, έχει τελείως διαφορετικό κλίμα στο σπίτι.
Αν και μπορεί κάθε σπίτι να έχει διαφορετικές ανάγκες (μέγεθος, κλίμα περιοχής, ώρες που είναι άδειο το σπίτι, συστήματα θέρμανσης) εμένα προσωπικά με έχει σώσει - ευχαριστώ τον Κυριάκο που το είχε προτείνει τότε που ψαχνόμουνα. Εννοείται τον προτείνω παντού και θα ξαναέπαιρνα τον ίδιο αν χρειαστεί στο μέλλον.
H αναφορά μου περί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προφανώς είχε να κάνει σε σύγκριση με ανάλογης δυναμικότητας αφυγραντήρα που χρησιμοποιεί συμπιεστή αντί για θερμαινόμενο ζεόλιθο. Από κει και πέρα, ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του, το χώρο του κλπ, μπορεί να έχει τα όποια οφέλη σε χρήμα, λόγω περιορισμού ανάγκης χρήσης θέρμανσης σε χώρους όπου υπάρχει (με χρήση αφυγραντήρα) μείωση της σχετικής υγρασίας σε ικανοποιητικά επίπεδα (ας πούμε κάτω του 60%),
Στη δική μου περίπτωση και στο χώρο μου, παρά το γεγονός ότι με χρήση του συγκεκριμένου αφυγραντήρα με ζεόλιθο που έχω, υπάρχει μια ελάχιστη θέρμανση του χώρου (παράλληλα με την όποια μείωση της σχετικής υγρασίας), εν τούτοις αυτή η ελάχιστη θέρμανση επ' ουδενί δεν έχει οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση της ανάγκης για πρόσθετη θέρμανση του χώρου το χειμώνα (είτε με θερμαντικά σώματα είτε με κλιματιστικό).

Να ειααι καλα Δημητρη.

Αυτη ειναι η βασικη τους λειτουργια και εκει κερδιζεις χρηματα.
Ο Zambezi ειναι ενεργοβορος στη 3η σκαλα οπου καιει 600 βατ αλλα στην δευτερη στα300 βατ θεωρω πως νικα πολλα μηχανηματα με συμπιεστη με την ιδια καταναλωση.

Τελος εχει τεραστια διαφορα ενα σπιτι με 23 βαθμους και μεγαλη υγρασια απο το ιδιο σπιτι με 20 βαθμους και υγρασια 50%.

• Like
Reactions: dk31
Η απόδοση ενός αφυγρατηρα δεν μπορεί να μετρηθεί επί ίσους όρους όταν είναι μεταβλητή η ενεργειακή αποδωση ενός σπιτιού...ως εκ τούτου δεν μπορούν εύκολα να συγκριθούν...

Έχω inventor premium 360w και η σποδοση στο χώρο γίνεται μόνο με συνεχιζόμενη λειτουργία 6-8 ωρών αυτό το διάστημα..

Στο σπίτι δεν υπάρχει θερμομονωση(ακόμη) αλλά μόνο δίπλα τσαμια αλουμινίου και εχει βορειοανατολικο προσανατολισμο..οποτε ο ήλιος και το κρύο το "βαράει" συνέχεια..

Οπότε στην εξίσωση για την αποδωση των αφυγρατηρων,είτε συμπιεστή είτε ζεολυθιου, 100% παίζει η ενεργειακή κλάση του κτιρίου...

• Like
Reactions: lazarefa
Στο δικό μου μυαλό, όταν διαβάζω για απόδοση (ενεργειακή) αφυγραντήρων, αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι το εξής: Στο ίδιο σπίτι (καλής ή κακής θερμικής μόνωσης και αντίστοιχα ενεργειακής κλάσης), με την ίδια αρχική θερμοκρασία και την ίδια αρχική σχετική υγρασία στον ίδιο ακριβώς χώρο, βάζοντας δύο διαφορετικούς αφυγραντήρες σε λειτουργία για να κατεβάσουμε στον ίδιο ακριβώς βαθμό τη σχετική υγρασία του χώρου (πχ από το 70% αρχική στο 60%), πόση ηλεκτρική ενέργεια θα καταναλώσει ο ένας και αντίστοιχα πόση θα καταναλώσει ο άλλος.
Από κει και πέρα, αν με την λειτουργία του ενός αφυγραντήρα (αυτού με ζεόλιθο πχ) παράλληλα με τη μείωση της σχετικής υγρασίας, προκύπτει και κάποιου βαθμού αύξηση της θερμοκρασίας του χώρου λόγω ακριβώς του τρόπου λειτουργίας του, αυτό σίγουρα είναι όφελος, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι ανάλογο για όλες τις περιπτώσεις και σίγουρα έχει να κάνει με αρκετές παραμέτρους (πρωταρχική η ενεργειακή κλάση του χώρου όπως σωστά ανέφερε κι ο Κωστής πριν).
Στο δικό μου διαμέρισμα για παράδειγμα όπου η ενεργειακή κλάση δεν είναι καλή (μονά τζάμια σε κουφώματα συρόμενα παλαιού τύπου, υποτυπώδης θερμομόνωση στους τοίχους, λόγω κατασκευής 1990 χωρίς περαιτέρω επεμβάσεις), ενώ παράλληλα ο ενιαίος χώρος που χρησιμοποιείται ο αφυγραντήρας είναι σχετικά μεγάλος (περίπου 35 τ.μ.), η όποια αύξηση της θερμοκρασίας του χώρου όπου δουλεύω τον αφυγραντήρα με ζεόλιθο είναι πρακτικά αμελητέα, και κυρίως η πρόσθετη θερμότητα που παράγεται μέσω της λειτουργίας του, δυστυχώς χάνεται πολύ γρήγορα, λόγω σημαντικών απωλειών συνεπεία της ελλιπούς θερμομόνωσης του διαμερίσματος.
Για το λόγο αυτό θεωρώ πιο θεμιτό να κρίνουμε τους αφυγραντήρες καταρχάς καθαρά για την ενέργεια που απαιτούν αμιγώς για την πτώση της σχετικής υγρασίας σε δεδομένο χώρο σε ανάλογα επίπεδα, πέραν των όποιων παράπλευρων οφελών της μιας ή της άλλης τεχνολογίας, τα οποία εν τέλει φαίνεται να ποικίλουν αρκετά για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση χώρου χρήσης τους.
Οπότε ο κάθε χρήστης ας βάζει στην εξίσωση το πλήρες πακέτο χαρακτηριστικών και οφελών με βασική παράμετρο τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου χώρου στον οποίο επιθυμεί να δουλέψει τον αφυγραντήρα, και να μη θεωρεί δεδομένα κάποια υπέρ ή κατά της μιας ή της άλλης τεχνολογίας (άλλωστε, αν κάποια από τις δύο βασικές τεχνολογίες αφύγρανσης ήταν ξεκάθαρα καλύτερη, ποιος ο λόγος να λανσάρονται και να πωλούνται αφυγραντήρες αμφότερων των τεχνολογιών μέχρι και σήμερα; ).

• Like
Reactions: KOSSTV
Να υπενθυμίσω απλα πως το αρχικο μου σχολιο αφορουσε την υπεροχη των αφυγραντηρων με ζεολιθο εναντι αυτων με συμπιεστη λογω του ποστ του φιλου που ανεφερε πως πεταξε στα σκουπιδια 600 ευρω για αφυγραντήρες με συμπιεστη.

Παρόμοια συζήτηση υπήρχε πρίν λίγες μέρες και σε άλλο Ελληνικό φόρουμ.

Η αύξηση θερμοκρασίας του χώρου απο τη χρήση αφυγραντήρα είναι κάτι "αρνητικό" δεδομένου ότι είναι θερμότητα απο τις απώλειες λειτουργίας.

Ότι παίρνουμε είναι με απόδοση 1:1 (αντίσταση ή συμπιεστής) ενώ θα μπορούσαμε να δουλέψουμε ένα κλιματιστικό και να πάρουμε 1:3 τουλάχιστον.

Δηλαδή έαν δύο αφυγραντήρες δουλέψουν τις ίδιες ώρες για την ίδια ποσότητα νερού και ο ένας ανεβάσει τη θερμοκρασία περισσότερο, αυτός ο αφυγραντήρας είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ.

Για όλους τους αφυγραντήρες.

Να το ξαναγράψω ακόμα πιο σωστά

Δηλαδή έαν δύο αφυγραντήρες δουλέψουν τις ίδιες ώρες για την ίδια ποσότητα νερού καλύτερος είναι αυτός που θα καταναλώσει λιγότερο ρεύμα. Και επειδή η θερμότητα στο χώρο είναι ενέργεια συνήθως αυτός που θερμαίνει περισσότερο καταναλώνει περισσότερο ως προς το νερό που μαζεύει.

Δηλαδή ΠΟΤΕ δεν κοιτάμε πόσο ζεσταίνει ένας αφυγραντήρας το χώρο. Κοιτάμε μόνο καμπύλη αφύγρανσης/κατανάλωσης σε διαφορετικές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και διαλέγουμε τον καλύτερο για τον χώρο μας. Σίγουρα κοιτάμε και το θόρυβο που κάνουν.

Δηλαδή έαν δύο αφυγραντήρες δουλέψουν τις ίδιες ώρες για την ίδια ποσότητα νερού καλύτερος είναι αυτός που θα καταναλώσει λιγότερο ρεύμα. Και επειδή η θερμότητα στο χώρο είναι ενέργεια συνήθως αυτός που θερμαίνει περισσότερο καταναλώνει περισσότερο ως προς το νερό που μαζεύει.
Γενικά σωστό αυτό που γράφεις, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιπλέον κατανάλωση παράγει κάτι χρήσιμο: ζεσταίνει το σπίτι.
Από αυτά που γράφετε, ίσως η ζέστη που παράγεται να μην είναι αισθητή σε κάποιον που ζεσταίνει το σπίτι του κανονικά (20 βαθμοί).
Εγώ έχω ρυθμίσει την θερμοκρασία (καλοριφέρ με πετρέλαιο) στους 18,5 για μία ώρα το πρωί και 3 ώρες το απόγευμα - τις υπόλοιπες ώρες είναι ρυθμισμένη στους 16,5. Έχω βάλει τον αφυγραντήρα στο κέντρο του σπιτιού και επίσης ανάβουμε κάθε μέρα τζάκι (στην μια άκρη του σπιτιού). Έτσι την παλεύουμε κάθε χειμώνα - τους μήνες που είχαμε ξεκινήσει με large διαθέσεις (20 βαθμοί και κοντομάνικα) μας έφυγαν κάτι 400άρια στο πετρέλαιο.

• Like
Reactions: enduras1
Γενικά σωστό αυτό που γράφεις, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιπλέον κατανάλωση παράγει κάτι χρήσιμο: ζεσταίνει το σπίτι.
Από αυτά που γράφετε, ίσως η ζέστη που παράγεται να μην είναι αισθητή σε κάποιον που ζεσταίνει το σπίτι του κανονικά (20 βαθμοί).
Εγώ έχω ρυθμίσει την θερμοκρασία (καλοριφέρ με πετρέλαιο) στους 18,5 για μία ώρα το πρωί και 3 ώρες το απόγευμα - τις υπόλοιπες ώρες είναι ρυθμισμένη στους 16,5. Έχω βάλει τον αφυγραντήρα στο κέντρο του σπιτιού και επίσης ανάβουμε κάθε μέρα τζάκι (στην μια άκρη του σπιτιού). Έτσι την παλεύουμε κάθε χειμώνα - τους μήνες που είχαμε ξεκινήσει με large διαθέσεις (20 βαθμοί και κοντομάνικα) μας έφυγαν κάτι 400άρια στο πετρέλαιο.

Η επιπλέον κατανάλωση χαραμίζεται σε 1:1 απόδοση αντί να την καταναλώσεις σε ένα AC που θα σου δώσει μέση τιμή 1:3
Την έξτρα ζέστη που παίρνεις (ως απώλειες) την πληρώνεις 3 φορές ακριβότερα απο ότι αν δούλευες ένα AC.

Αφού τα κλιματιστικά έχουν λειτουργία αφυγρανσης δεν αρκούν;

Τα κλιματιστικά στην αφύγρανση μεταφέρουν τη θερμότητα ΕΞΩ απο το σπίτι.

Συμφωνω με τον Δημητρη.

Εφοσον εχουν την ιδια αποδοση με την ιδια καταναλωση αν σου ανεβαζει και την θερμοκρασια κατα 2 βαθμους μονο κερδος ειναι.

Γενικα συγκρισεις ειναι καλο να γινονται μεταξυ πραγματων ιδιας φιλοσοφιας λειτουργίας.

Συμφωνω με τον Δημητρη.

Εφοσον εχουν την ιδια αποδοση με την ιδια καταναλωση αν σου ανεβαζει και την θερμοκρασια κατα 2 βαθμους μονο κερδος ειναι.

Γενικα συγκρισεις ειναι καλο να γινονται μεταξυ πραγματων ιδιας φιλοσοφιας λειτουργίας.

Έτσι όπως το γράφεις συμφωνείς μαζί μου :)
Εφόσον βάζεις στην πρόταση σου το "ίδια κατανάλωση για ίδια κατανάλωση νερού" και ο ένας θερμαίνει το χώρο περισσότερο απο τον άλλο σημαίνει ότι είναι πιο αποδοτικός !!!

Αυτό γιατί η αύξηση θερμοκρασίας σημαίνει ενέργεια σε μορφή θερμότητας που έγινε απο ηλεκτρική σε θερμική.
Οπότε κατανάλωσε λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για να μαζέψει το ίδιο νερό με τον άλλο.

Δεν γραφω πουθενα κατι τετοιο.

Γραφω πως αν ενας αφυγραντηρας Ζεολιθου καταναλωνει Χ ενεργεια για Ζ ποσοστο μειωση υγρασιας στον χωρο, τοτε αν ενας με συμπιεστη εχει ιδια καταναλωση για την ιδια εργασία τοτε ξεκαθαρα υπερτερει ο Ζεόλιθου καθως ταυτόχρονα θερμαίνει και τον χωρο.

Και αυτο φείλεται στο ότι έχει διαφορετικη αρχη λειτουργίας.

Αυτη η διαφορετικη αρχη λειτουργίας τον κάνει πιο απλο και ανθεκτκο στον χρόνο.
Για να μην ξεχναμε και γιατι τον πρωτοανεφερα.

Τί εννοείς ότι δεν γράφεις πουθενά κάτι τέτοιο?
Αυτό γράφεις! Στο λέω με άλλα λόγια και σε μπερδεύω μάλλον.

Μήν μπερδεύεις την αρχή λειτουργίας. Δεν μας ενδιαφέρει.

Ρέυμα δίνεις και στους δύο
Νερό και θερμότητα παίρνεις και απο τους δύο

Για το παράδειγμα που έγραψες με τα Χ και Ζ...
Και ο αφυγραντήρας με συμπιεστή θερμαίνει το χώρο. Έχει απώλειες όπως και ο ζεόλιθου (που εδώ λες ότι τις θέλεις). Ζεστό αέρα βγάζει.

1) Δεν μετράμε το ποσοστό μείωσης της υγρασίας!!!!!
Το ποσοστό που βλέπουμε είναι η σχετική υγρασία.
1 λίτρο νερού σε ένα δωμάτιο 10τμ στους 10 βαθμούς μπορεί να είναι 80% σχετική υγρασία και στους 20 βαθμούς να είναι 40%

2) Μετράμε ποσότητα νερού που μαζεύουν στις ίδιες συνθήκες (ίδια θερμοκρασία, ίδια τοποθεσία κλπ) και πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνουν

3) Γενικά μιλώντας πάνω απο 18 βαθμούς θερμοκρασίας δωματίου οι αφυγραντήρες με συμπιεστή υπερτερούν. Δηλαδή θα κάψεις ΛΙΓΟΤΕΡΟ ρεύμα για να μαζέψεις το ίδιο νερό.
Αμα γουστάρεις, κάψε το περισσευούμενο ρεύμα στο κλιματιστικό σου στη θέρμανση για να πάρεις περισσότερη θερμότητα στο χώρο

1763461184172.png

• Like
Reactions: lazarefa
Δυο συσκευες ROHNSON R 9920 και R 9120 αγορασμενες πριν δυο χρονια λειτουργουν ανεμιστηρας συμπιεστης αλλα δεν κανουν αφυγρανση.Η σερπαντινα ξεκιναει να παγωνει στο κατω μερος και εκει μενει.Μαλον εχουν χασει το φρεον.Αχρηστα μηχανηματα ποτε ξανα rohnson εχασα σχεδον 600 ευρω.
Αν μπορεις εξηγησε το και στον φιλο παραπανω.
Εκει ξεκινησα να προτεινω μηχανηματα ζεολιθου ,ξαναγραφω, για την αξιοπιστια τους

Πάντα φιλικα.

Τελος το κλιματιστικο μου σε λειτουργια αφυγρανσης βγαζει κρυο και οχι ζεστο αερα.
Ο αφυγραντηρσας βγαζει ζεστο?

Τελος το κλιματιστικο μου σε λειτουργια αφυγρανσης βγαζει κρυο και οχι ζεστο αερα.
Ο αφυγραντηρσας βγαζει ζεστο?

Ναί βγάζει ζεστό γιατί το έξω στοιχείο το έχει μέσα.
Πρώτα ψύχει τον αέρα να γίνει η υγροποίηση και να μαζέψει νερό και μετά τον θερμαίνει για να ολοκληρώσει τον κύκλο.
P*V=n*R*T
Σε σταθερό όγκο αερίου (κλειστό κύκλωμα) η θερμοκρασία είναι ανάλογη της πίεσης.

Ωραία χρόνια :)