Αγένεια να το πώ ???

κάτσε να σου σταθεί μπάστακας από επάνω ο "ηλικιωμένος" που έχει κατεβάσει προηγουμένως ένα κεφάλι σκόρδο και σου λέω για πότε σηκώνεσαι.

Μα αυτό ακριβώς έγραψα, οτι αργά ή γρήγορα μας βρίσκει όλους ο χρόνος.
Ίσως να είναι φαύλος κύκλος, οι ηλικιωμένοι βλέπουν τα όμορφα νιάτα και απελπίζονται (γι' αυτό και η συνήθως αντιπαθητική τους συμπεριφορά, IMO) και οι νέοι βλέπουν αυτήν τη συμπεριφορά των ηλικιωμένων και αντιδρούν ανάλογα.

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να στέκονται όρθιοι όταν δεν τους βαστάνε τα πόδια τους, και αυτός είναι ο λόγος που απελπίζονται και όχι ο φθόνος για τα δικά μας νιάτα. Και εγώ θα απελπιζόμουν στη θέση τους. Να έχεις δουλέψει μια ζωή, να έχεις μεγαλώσει παιδιά και εγγόνια, και να αναγκάζεσαι να κυκλοφορείς με τη συγκοινωνία στα γεράματα και όρθιος κι ολας. Εγώ θα τα είχα πάρει στο κρανίο πάντως.

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να στέκονται όρθιοι όταν δεν τους βαστάνε τα πόδια τους, και αυτός είναι ο λόγος που απελπίζονται και όχι ο φθόνος για τα δικά μας νιάτα. Και εγώ θα απελπιζόμουν στη θέση τους. Να έχεις δουλέψει μια ζωή, να έχεις μεγαλώσει παιδιά και εγγόνια, και να αναγκάζεσαι να κυκλοφορείς με τη συγκοινωνία στα γεράματα και όρθιος κι ολας. Εγώ θα τα είχα πάρει στο κρανίο πάντως.

αυτό που λες σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Πού "αναγκάζονται" να πηγαίνουν πρωί-πρωί όλοι αυτοί οι ηλικιωμένοι που γεμίζουν τα λεωφορεία? Δεν φαντάζομαι να πηγαίνουν όλοι στο ΙΚΑ? Δικαίωμά τους βέβαια να πηγαίνουν όπου θέλουν όποτε θέλουν, αλλά "αναγκάζονται"?

Απάντηση: Re: Αγένεια να το πώ ???

κάτσε να σου σταθεί μπάστακας από επάνω ο "ηλικιωμένος" που έχει κατεβάσει προηγουμένως ένα κεφάλι σκόρδο και σου λέω για πότε σηκώνεσαι.

Συμπερασμα : Τρωτε σκορδο, κανει καλο !!:grandpa: -bye-

αυτό που λες σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Πού "αναγκάζονται" να πηγαίνουν πρωί-πρωί όλοι αυτοί οι ηλικιωμένοι που γεμίζουν τα λεωφορεία? Δεν φαντάζομαι να πηγαίνουν όλοι στο ΙΚΑ? Δικαίωμά τους βέβαια να πηγαίνουν όπου θέλουν όποτε θέλουν, αλλά "αναγκάζονται"?

να μια ωραια απορια που ειμαι και εγω περιεργος για την απαντηση..που πανε ενω δεν αντεχουν??αναγκαζονται?

αλλα μαλλον θα την μαθουμε οταν φτασουμε στην ηλικια εκεινη:grandpa: :grandpa:

να μια ωραια απορια που ειμαι και εγω περιεργος για την απαντηση..που πανε ενω δεν αντεχουν??αναγκαζονται?

αλλα μαλλον θα την μαθουμε οταν φτασουμε στην ηλικια εκεινη:grandpa: :grandpa:

πηγαινουν ε στα Λεωφορια να δουν ποσοι θα σηκωθουν ......:flipout: :BDGBGDB55:

Σοβαρολογείς; Καλά, έχεις την εντύπωση ότι το διασκεδάζουν να παίρνουν τα ΜΜΜ οι ηλικιωμένοι;;

Βεβαίως έχουν να πάνε στα ΙΚΑ τους, γιατί από το τηλέφωνο δεν καταλαβαίνουν και από ιντερνετ δε χαμπαριάζουν, και βάλε ότι ίσως πρέπει να πάνε περισσότερες φορές γιατί κάτι έκαναν λάθος κλπ. Και ύστερα, σκέψου ότι από μια ηλικία και μετά οι ηλικιωμένοι μπορεί να μη δουλεύουν αλλά έχουν άλλη full-time δουλειά: πάνε από γιατρό σε γιατρό. Άσε που πολλές φορές πρέπει να πηγαίνουν να κάνουν τους baby-sitters στα εγγόνια τους. Άμα ήταν ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν φυσικά στο καφενείο θα την έβγαζαν!

Πολύ κυνικό σε βρίσκω με τους ηλικιωμένους και μου κάνει πολύ εντύπωση που το βλέπεις έτσι..

Καλα ρε εσείς δεν έχετε πατεράδες μανάδες η άλλους δικούς σας ??

αμαν ρε Ευάγγελε και εσύ όλα στην πλάκα τα ρίχνεις ? Δεν μπορείς να αναλάβεις μια φορά την σοβαρότητα μιας κατάστασης?
Θα ήθελα πολύ να σας δώ όλους εσάς τους χαβαλετζήδες, χούφταλα μια μέρα στριμωγμένους και όρθιους στα 70 σας και να εισπράτετε την ειρωνία των νέων που θα απολαμβάνουν την θεσούλα τους διότι είναι και μάγκες και νέοι..

Δημητράκη εύχομαι να γυρίσεις με διαφορετικά μυαλά από την αγγλία και να ωριμάσεις σύντομα..

Φιλικά πάντα και στους δύο γιατί ΌΛΟΙ μας θα βρεθούμε ανήμποροι κάποια στιγμή.Και μάλιστα όχι απαραίτητα στα γεράματα..

Re: Απάντηση: Αγένεια να το πώ ???

Δημητράκη εύχομαι να γυρίσεις με διαφορετικά μυαλά από την αγγλία και να ωριμάσεις σύντομα..

αν διαβασεις το thread αυτο απο την αρχη θα δεις την αποψη ποια ειναι η θεση μου και οτι εχουμε την ιδια αποψη..

οσο για το αν ειμαι ωριμος η οχι Οκ ειναι η γνωμη σου και δεν θα προσπαθησω να στην αλλαξω..δημητρακης παντως δεν ειμαι και στην αγγλια μενω μονιμα και δουλευω χρονια......και οχι μονο 4-5 χρονια αλλα παραπανω....

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Αγένεια να το πώ ???

Πολύ κυνικό σε βρίσκω με τους ηλικιωμένους και μου κάνει πολύ εντύπωση που το βλέπεις έτσι..

Τουναντίον.... απλώς εξέφρασα την ειλικρινή απορία μου, πού στην ευχή πάνε 8 και 8:30 το πρωί τόσοι ηλικιωμένοι, και την επίσης ειλικρινή εκτίμησή μου ότι μου φαίνεται απίθανο να κατεβαίνουν όλοι αυτοί τέτοια ώρα, στο κέντρο της πόλης, στο ΙΚΑ ή σε γιατρό. Πού είναι η κυνικότητα σε αυτό?
Ή κυνικός είμαι όταν λέω ότι είναι πολλοί που τρώνε τέτοια ώρα το πρωί σκόρδο και παρά ταύτα επιβιβάζονται σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς?

Φυσικά και δεν θεωρώ ότι τα ΜΜΜ και οι δρόμοι γενικότερα ανήκουν "σε εμάς", τους "νέους". Όλοι οι κοινωνοί έχουν ίσα δικαιώματα επί των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, αυτονόητο είναι αυτό.

Όπως αυτονόητο είναι ότι εγώ με τη σύζυγο και τον 5χρονο γιο μας, που θα μπορούσαμε μια χαρά να εξυπηρετηθούμε με λεωφορείο για να κατεβούμε στο κέντρο της πόλης για το νηπιαγωγείο του μικρού και τις δουλειές μας, λόγω του συνωστισμού, ο οποίος δημιουργείται και από την αθρόα κάθοδο ηλικιωμένων τέτοια ώρα στο κέντρο της πόλης -δεν θα κρίνω το "δικαιολογημένη" ή "επιβαλλόμενη"- θα προτιμήσουμε τον αυτοκίνητό μας και θα βάλουμε με τη σειρά μας το λιθαράκι μας στην επιβάρυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης. Τόσο απλά και χωρίς κυνικότητες.

Πιστεύω ότι πιο πολύ πρέπει να εστιάσουμε στο πως συμπεριφερόμαστε στις εγγύους ή στα άτομα με δυσκολία μετακίνησης (ηλικιωμένοι ή μη), και όχι στο αν θα σηκωθούμε για να κάτσει κάποιος που απλώς μας φαίνεται ηλικιωμένος. Όσοι είναι από Θεσσαλονίκη ίσως μποτούν να φανταστούν τις παρακάτω εικόνες.
Ηλικιωμένοι οι οποίοι κατεβαίνουν στο κέντρο (Μοδιάνο και πέριξ της Αριστοτέλους) από όλη την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη, επιστρέφουν σπίτια τους με σακούλες ψώνια (κρέατα, λαχανικά, ψάρια, αλλαντικά, βρακιά). Άλλοι είναι φορτικοί άλλοι υπομονετικοί. Αν δεν είσαι σε θέση να συμβιβαστείς με τα ΜΜΜ τις εργάσιμες ώρες μην κατεβαίνεις στο κέντρο αλλά ψώνισε από την λαϊκή της περιοχής σου.
Και μην ξεχνάμε ότι και ο φοιτητής των ΤΕΙ που έχει δύο και τρία μαθήματα ή εργαστήρια το πρωί και πρέπει να φύγει από το σπίτι του 6:30 το πρωί για να γυρίσει 3:30 από τον πιο πήχτρα δρόμο της πόλης, έ: όσο να 'ναι δικαιούται και κάποιες φορές να μη σηκωθεί για να κάτσει η ηλικιωμένη κυρία και τα φασολάκια της

Το "αναγκάζονται" το χρησιμοποίησα γιατί οι άνθρωποι με μια σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 600 ευρω στην καλύτερη, δεν έχουν το οικονομικό περιθώριο να κινηθούν με άλλο μέσω πλην των ΜΜΜ. ΙΧ δεν μπορούν να συντηρήσουν και για Ταξί ούτε λόγος. Άρα ναι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ. Και το να το κάνουν αυτό στα όρθια είναι ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Όσο για το που πάνε, σιγά μην μας δώσουν και λογαριασμό κι από πάνω. Η πόλη είναι τόσο δική τους όσο και δική μας.

Το πρόβλημα που έχω με τους ηλικιωμένους δεν αφορά την ηλικία τους, φυσικά και δικαιούνται όλο το σεβασμό. Όμως νομίζω ότι πολλοί (οι περισσότεροι; ) υποβιβάζουν τους νέους αποκλειστικά και μόνο λόγω της διαφοράς ηλικίας. ("Δεν τα έβλεπες αυτά παλιά", "Εμείς δεν είμασταν έτσι, άλλες εποχές", "Κοίτα αναίδεια" κλπ. ).
Σε καμμία περίπτωση δε θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν το νέο άνθρωπο και τον (αλλαγμένο κατά πολύ φυσικά) κόσμο του.

Όσο για το που πάνε, σιγά μην μας δώσουν και λογαριασμό κι από πάνω. Η πόλη είναι τόσο δική τους όσο και δική μας.

ασφαλώς, αυτό ισχύει για τον καθένα, δεν αντιλέγω. Γι' αυτό και έχουμε κυκλοφοριακό εξάλλου. Επειδή είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να πάει όπου θέλει όποια ώρα θέλει. Μήπως, λέω, μήπως, εάν αποφάσιζαν να κατεβούν στο κέντρο μία ώρα βρε αδερφέ μετά από ό,τι συνηθίζουν, μήπως, λέω, μήπως, θα απέφευγαν το συνωστισμό και οι ίδιοι και οι μεταβαίνοντες στην εργασία τους;
Γιατί όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, μεγάλο είναι το ποσοστό αυτών που απλώς σπεύδουν από το χάραμα να πάνε στο Μοδιάνο (κεντρική αγορά της πόλης) να πάρουν ψάρια και λαχανικά, μη χάσουν το πρώτο πράγμα. Ανάγκη είναι τώρα αυτό ή ψυχαναγκασμός? Χωρίς διάθεση κυνικότητος, ασφαλώς. Φυσικά όσο εξετάζουμε μία κατάσταση "οχυρωμένοι" πίσω από τα αναφαίρετα δικαιώματά μας, δεν βγαίνει άκρη.

ασφαλώς, αυτό ισχύει για τον καθένα, δεν αντιλέγω. Γι' αυτό και έχουμε κυκλοφοριακό εξάλλου. Επειδή είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να πάει όπου θέλει όποια ώρα θέλει. Μήπως, λέω, μήπως, εάν αποφάσιζαν να κατεβούν στο κέντρο μία ώρα βρε αδερφέ μετά από ό,τι συνηθίζουν, μήπως, λέω, μήπως, θα απέφευγαν το συνωστισμό και οι ίδιοι και οι μεταβαίνοντες στην εργασία τους;
Γιατί όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, μεγάλο είναι το ποσοστό αυτών που απλώς σπεύδουν από το χάραμα να πάνε στο Μοδιάνο (κεντρική αγορά της πόλης) να πάρουν ψάρια και λαχανικά, μη χάσουν το πρώτο πράγμα. Ανάγκη είναι τώρα αυτό ή ψυχαναγκασμός? Χωρίς διάθεση κυνικότητος, ασφαλώς. Φυσικά όσο εξετάζουμε μία κατάσταση "οχυρωμένοι" πίσω από τα αναφαίρετα δικαιώματά μας, δεν βγαίνει άκρη.

καλα ετσι και αλλιως ολα τα γεροντια εχουν ψυχωση με το να πανε Λαικη στις 6 το πρωι .....

οπως και εδω που ειμαι εγω που ξυπνανε απο τις 7 τις κυριακες και σκουπιζουν η μιλανε διπλα στο παραθυρο .........

και πεφτουν για υπνο απο τις 8 το απογευμα λες και εχουν προβατα .......

Απ' όλα έχει ο μπαχτσές! Εμένα κάποτε κάποιος ηλικιωμένος άρχισε να μου τα ψέλνει ενώ δεν είχε καν ανέβει όλα τα σκαλιά του λεωφορείου! Εντελώς "εσύ κι' ο γρυλος σου!" φάση.

Πάντως μία προσφιλής μου συνήθεια είναι να σταματάω για να περάσουν πεζοί και να βλέπω αντιδράσεις. Συνήθως δεν πιστεύουν στα μάτια τους και χαμογελούν (τέτοια χαμόγελα μου φτιάχνουν τη μέρα), αλλά υπάρχουν και μερικοί που δε με κοιτάνε καν. Σηκώνουν ψηλά τη μύτη και προχωρούν.

Send παίζει μεγάλο ρόλο και η δύναμη της συνήθειας. Είναι πολύ μεγάλη αυτή η δύναμη και δεν την αλλάζεις με τίποτα.

Δεν διαφωνώ ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν πήγαιναν στην αγορά μετα τις 10 το πρωί ας πούμε.

Δυστυχώς δεν πάνε όμως και έχουμε αυτό ως δεδομένο. Έχουμε επίσης ως δεδομένο ότι δεν έχουν να κάνουν και πολλά πράγματα στη ζωή τους γενικότερα. Και έχουμε και ως δεδομένη και την παροιμία που λέει "you can't teach an old dog new tricks". θεωρείς ότι δικαιολογείται η στάση των νέων απέναντι στους γέρους στα λεοφωρεία και τα τρένα; Και εγώ ήμουν κουρασμένος φοιτητής και πέρναγα 4 ώρες την ημέρα στα ΜΜΜ στην Αθήνα για τις μετακινήσεις από το σπίτι στη σχολή, τη σχολή στη δουλειά και από τη δουλειά στο σπίτι. Δεν καθόμουνα όμως ποτέ, ακριβώς γιατί ήξερα τι σημαίνει κούραση και σεβόμουν την αδυναμία ενός ηλικιωμένου να σταθεί όρθιος σε ένα λεωφορείο. Ουτε θέμα χάσματος γεννεών είναι ούτε ο γέρος κερδίζει αυτόματα τον σεβασμό μου λόγω ηλικίας, σοφίας και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο...

Δίκιο έχεις, όμως έθεσα το ζήτημα στις παρυφές της συζήτησης περί αγένειας και συμπεριφοράς προς τους ανήμπορους και ηλικιωμένους και δεν το συνέδεσα με αυτή.

Το άλλο το τρελλό: Που τούς βλέπω 7:20 το πρωί την ώρα που φεύγω για την δουλειά μου να έχουν κάνει ήδη ουρά έξω από την Εθνική Τράπεζα η οποία βέβαια ανοίγει 8:00!!! Και είναι όλοι τους 65+ Τι στο διάολο κάνουν τέτοια ώρα ουρά έξω από την Τράπεζα; Αφού είναι όλοι συνταξιούχοι αν πάνε π.χ. στις 9:00 τι θα γίνει;