Ο ορισμός της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Η περίπτωση του πατροκτόνου που ζητά την επιείκεια του δικαστηρίου επειδή είναι, λέει, ορφανός.
Λοιπόν να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα μια και καλή (παρά το ότι έχουν διευκρινιστεί ήδη πολλάκις).
Το avclub δεν διοικείται από την κοινότητα των μελών του, αλλά από τον ιδιοκτήτη του. Συνεπώς τα περί "δημοκρατίας" κλπ δεν είναι παρά άτοπες κορώνες.
Ο ιδιοκτήτης του διαμορφώνει και την πολιτική της σελίδας ως προς μία σειρά ζητημάτων, και ενσωματώνει τις κατευθύνσεις αυτές στον κανονισμό τον οποίο αποδέχονται αναγκαστικώς όσα μέλη θέλουν να συμμετέχουν στη σελίδα. Στο ζήτημα των αγγελιών, λόγω του ανεξάρτητου από εμπορικά συμφέροντα χαρακτήρα του και ενδεχομένως της προϊστορίας του χώρου (προσωπική εκτίμηση των λόγων, δεν μου έχουν ανακοινωθεί), έχει επιλέξει να εξυπηρετεί και να φιλοξενεί αγγελίας από τα μέλη που ούτως ή άλλως συμμετέχουν στη σελίδα και θα θελήσουν μια στο τόσο να πουλήσουν κάτι, καθώς και τους εμπόρους που ανοικτά και προς γνώση όλων δηλώνουν την ιδιότητά τους αυτή. Οι επιλογές αυτές, οι οποίες είναι του ιδιοκτήτη του φόρουμ και απλά δεν είναι συζητήσιμες (και ασφαλώς ως επιλογές του ιδιοκτήτη είναι εντελώς άτοπο να κρίνονται ως "δημοκρατικές" ή "φασιστικές"), έχουν διαμορφώσει δύο όρους του κανονισμού σχετικώς με τις αγγελίες: Αφενός μεν το όριο των 70 μηνυμάτων, με το οποίο γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί πως αγγελία θα ανεβάζουν μόνο τακτικά μέλη της σελίδας με κάποια συμμετοχή και όχι "περαστικοί", αφετέρου δε ο όρος του ότι δεν θα γίνεται "αποκλειστική" ή έστω και "συστηματική" χρήση του χώρου των αγγελιών. Οι όροι αυτοί υπήρχαν από πέρισυ. Αυτό που "άλλαξε" τώρα δεν ήταν παρά ο καθορισμός του γενικότερου όρου "συστηματική χρήση" με αντικειμενικό κριτήριο. Με απλά λόγια στον κανονισμό διευκρινίστηκε ότι "συστηματική χρήση" θεωρείται το να υπερβαίνουν οι αγγελίες το 1/20 των μηνυμάτων στις λοιπές κατηγορίες.
Το φαινόμενο του μη αυτόματου ανεβάσματος των αγγελιών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες είναι ένα καθαρά τεχνικό ζήτημα, έχει να κάνει με την ενσωμάτωση της ανωτέρω φόρμουλας στην πλατφόρμα ώστε να εφαρμόζεται αυτομάτως.
Αυτές είναι οι επιλογές του κανονισμού. Και εμένα, ως γενικό διαχειριστή, απλώς μου δόθηκαν, δεν τις διαμόρφωσα. Εάν θέλετε και την προσωπική μου άποψη, δεν συμφωνώ εντελώς με αυτές, μια και συν τοις άλλοις βάζουν πρόσθετο φόρτο στο έργο της διαχειριστικής ομάδας. Προσωπικώς δεν βλέπω πού θα ήταν το πρόβλημα να ήταν όλα εντελώς free. Εντούτοις μπορώ να πω ότι κατανοώ τις επιλογές αυτές, γιατί το avclub και το Σωματείο του έχουν μια ιδιαίτερη και δεδομένη φιλοσοφία (που παραπάνω ανέπτυξα εν συντομία πως αντιλαμβάνομαι αυτή). Όσον αφορά δε την εφαρμογή των επιλογών αυτών, τις σέβομαι απολύτως.
Ο ιδιοκτήτης του avclub είναι ένα Σωματείο με ευρεία βάση μελών, ανοικτών στις προτάσεις για βελτίωση της σελίδας. Το πράγμα όμως που γίνεται τόσο στο παρόν νήμα όσο και σε άλλα που έχουν προηγηθεί, δεν έχει καμία σχέση με απλές προτάσεις προς εξέταση. Δεν είναι παρά ευθεία κρίση επιλογών για τις οποίες ο μόνος λόγος πέφτει αποκλειστικώς στον ιδιοκτήτη του φόρουμ και όχι στα κατά καιρούς θιγόμενα μέλη.
Είναι σαν να μπαίνεις σπίτι μου και να μου ζητάς τον λόγο γιατί στο διάδρομο έχω βάλει λαμπτήρα πυρακτώσεως και όχι οικονομικό. Ε, όχι. Εγώ έχω πει στο Σωματείο πως κατά την ταπεινή μου άποψη θα ήταν καλύτερα να τον αντικαθιστούσε με οικονομικό. Όλοι μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αλλά μέχρις εκεί.
Όποιος θέλει, είναι ελεύθερος να πάει σε δημοκρατικότερα (έτσι είναι, εφόσον το πιστεύει, εμένα δεν μου πέφτει κανένας λόγος) φόρα, όπου όχι απλώς θα εισακούονται οι προτάσεις του, αλλά και θα υιοθετούνται αυθωρί και παραχρήμα.
Τέλος, για τις διαγραφές μηνυμάτων, αυτές είναι ένα εργαλείο για την τήρηση μιας τάξης μέσα στο φόρουμ. Ως διαχειριστική ομάδα, οφείλουμε να παρέχουμε στα μέλη από έναν τόπο ήρεμων συζητήσεων. οι αντιπαραθέσεις δεν έχουν χώρο εδώ μέσα. Ειδικά όσες ξεκινούν από ανούσια και μερικές φορές, από όσα διαπιστώνω, και πικρόχολη κριτική πολιτικών επιλογών του ιδιοκτήτη του φόρουμ.
Η παρούσα κατηγορία τιτλοφορείται προτάσεις/ανακοινώσεις/ερωτήσεις. Είμαστε ελεύθεροι να συζητούμε ο,τιδήποτε εντός των πλαισίων αυτών.