Αγγελίες μεταχειρισμένων - διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων??

Θοδωρής Ρ.

AVClub Addicted Member
Ως γκατζετάκιας κι εγώ αρέσκομαι στο να ανανεώνω συχνά-πυκνά τα παιχνίδια μου: κινητά, προβολείς, ενισχυτές κλπ. Τα προηγούμενα/μεταχειρισμένα καταλήγουν (1-2 φορές τον χρόνο) σε κάποια αγγελία την οποία καταχωρώ εδώ στο avclub.gr, και αν είναι κάποιο αγαθό ευρείας κατανάλωσης όπως πχ κινητό τηλέφωνο τη βάζω και στο xe.gr και insomnia.gr.
Οι τελευταίες μου αγγελίες αφορούσαν δύο κινητά τηλέφωνα. Και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις βρέθηκα με πλαστά 50ευρα στα χέρια μου. Στην πρώτη περίπτωση με ένα και στη δεύτερη με δύο πλαστά.
Την πρώτη φορά το θεώρησα σύμπτωση και, αδυνατώντας να αποδείξω από ποιόν έχω πάρει το πλαστό, «εφαγα» εγώ το κόστος. Πλέον η δεύτερη φορά είναι για μένα απόδειξη ότι κάτι ύποπτο και συστηματικό κρύβεται από πίσω. Δύο πλαστά 50ευρα σε μια συναλλαγή 130 ευρώ δεν είναι τυχαίο γεγονός. Διευκρινίζω ότι όλα τα υπόλοιπα χρήματα που φέρω πάνω μου τα κάνω ανάληψη από ΑΤΜ εντός του κτιρίου που εργάζομαι συνεπώς δεν παίζει να έχω προμηθευτεί τα πλαστά από αλλού.

Σκεφτείτε λίγο τα εξής δεδομένα σε μια αγοραπωλησία μεταχειρισμένου κινητού:
  1. Συνηθως είναι συναλλαγη ανω των 100 ευρω αρα δικαιολογει να αλλάξουν χέρια μεγαλα χαρτονομισματα
  2. Ο εχων λαμβανει τα χρηματα είναι ιδιωτης αρα συνηθως δεν εχει μηχανημα να ελεγξει τα χαρτονομισματα
  3. Η συναλλαγη συνηθως γινεται σε καποιον εξωτερικο χωρο αρα μειωμενη δυνατοτητα ελεγχου των χρηματων
  4. Η συναλλαγη συνηθως γινεται σε μη εργασιμες ωρες, πιθανον βραδυ, οπου ο οπτικος ελεγχος των χαρτονομισματων είναι ελλειπης
  5. Συνήθως οι συναλασσομενοι ουτε ξαναβλεπονται ουτε ξανασυναντωνται, οπότε αντε να εντοπισεις τον απατεωνα

Με άλλα λόγια, οι συνθηκες είναι ιδανικες για να «σπρωξει» κάποιος στην αγορά πλαστά χαρτονομίσματα.
Διευκρινίζω ότι όλα τα παραπάνω τα παραθέτω ως προβληματισμό κατόπιν δύο συνεχόμενων κρουσμάτων. Ειδικά το δεύτερο περιστατικό, δύο πλαστά μαζί, δείχνουν έντονα προσχεδιασμένο έγκλημα. Δεν μπορώ να αποδείξω τίποτα, η πρόθεσή μου είναι να «υποψιάσω» όποιον πουλά μεταχειρισμένα προς αποφυγή προβλημάτων.
Προσωπικά από εδώ και πέρα θα κάνω τα εξής:
  1. Θα προμηθευτώ τον ειδικό μαρκαδόρο που δείχνει αν είναι πλαστό το χαρτονόμισμα
  2. Θα δημοσιεύω τις αγγελίες μου μόνο στο avclub όπου είναι ελεγχόμενο περιβάλλον που δεν συχνάζουν «περίεργοι τύποι» (όπως έχει δείξει η ιστορία)
  3. Θα διευκρινίζω στον αγοραστή πριν τη συνάντηση ότι δέχομαι μόνο 20ευρα
  4. Ιδανικά θα δίνω ραντεβού έξω από όποια τράπεζα θέλει ο αγοραστής ώστε να κάνει επιτόπου ανάληψη τα λεφτά

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και ελπίζω να βοηθήσω κάποιον να αποφύγει κάποια δυσάρεστη εμπειρία στο μέλλον. Όσο για μένα, θα απευθυνθώ αύριο κιολας στις αρμόδιες αρχές αν και δεν αισιοδοξώ για την εξέλιξη της καταγγελίας μου.

UPDATE: πριν λίγο συζητούσα το θέμα σε μια παρέα και ένας από τους παρευρισκόμενους μόλις το άκουσε μου είπε ότι 2 μέρες πριν πούλησε ένα tablet 150 ευρω. Guess what, 3/3 50ευρα ήταν πλαστά! Διαστάσεις επιδημίας πλέον!

O μαρκαδόρος δεν είναι σίγουρο ότι θα τα πιάσει όλα (γιατί κυκλοφορουν κατι καλά 50άρια) αλλά είναι ένα καλό μέτρο.

Πάντα σε μια συναλλαγή καλό θα είναι να έχετε και τα στοιχεία αυτού που θα σας πληρώσει...

Τα 20 δεν είναι λύση γιατί υπάρχουν και από αυτά πλαστά...

Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό;

εγώ αν ήμουν ένας τίμιος αγοραστής πάντως δεν θα δεχόμουν να κάνω κατάθεση άμα δεν είχα το αντικείμενο στα χέρια μου.
και σαν πωλητής φυσικά δεν θα έδινα το αντικείμενο αν δεν έπαιρνα επιτόπου τα λεφτα.

πάντως το thread το άνοιξα πιο πολύ για να ενημερωθούν για το φαινόμενο οι υποψήφιοι πωλητές να μην την πατήσουν.
οι λύσεις για τον έλεγχο θα βρεθούν, αρκεί πρώτα ο κόσμος να είναι υποψιασμένος.

δεν το έχω ξανακούσει αλλά έχει μια λογική βάση το όλο θέμα.

Εγώ όταν είχα πουλήσει το αμάξι μου πήγαμε στην τράπεζα και τα έκανε κατάθεση ο αγοραστής, ήθελε να μου τα δώσει στο χέρι αλλά εγώ επέμενα.

Μόνο έτσι διασφαλίζεσαι, δυστυχώς...

Εγώ προτιμώ δύο μεθόδους:

1, Λογιαριασμό PayPal
2. Στοιχεία (π.χ. από ιστορικό μηνυμάτων σε κάποιο φόρουμ) που πιστοποιούν το ποιόν του πωλητή.

Απο οτι φαινεται ενας πολυ καλος τροπος
για να "σπρωξει" καποιος πλαστα ειναι να αγοραζει
σωρηδον οτι μεταχειρισμενο βρισκει στο δρομο του.
Αρα χρειαζεται ιδιαιτερη προσοχη και μετρα προστασιας.
Πολυ χρησιμο ποστ παντως.

Αν ειναι φως ημερας ΙΣΩΣ να μην την πατησετε.
Τα χαρτονομισματα των 50-100-200-500 ευρω στην μια οψη κατω δεξια που γραφει το ποσο, ειναι με ενα ειδικο χρωμα που οταν του αλλαξεις λιιιιγο την γωνια θεασης ιριδιζει και αλλαζει το χρωμα του.
Αυτο ΔΕΝ θελουν να το πετυχουν οι πλαστογραφοι (για πολλους λογους) και ειναι ο μονος ασφαλης τροπος για ελεγχο.
Ταλιρα 10αρικα και 20ρικα δεν εχουν αυτο το χρωμα οποτε εκει την πατας πανηγυρικα!!!

Ολα αυτα απο εγκυρη τραπεζικη πηγη.

Ομως αυτο το αποφασιζει ο καθενας μονος του και φυσικα ΔΕΝ ειναι ο πιο ασφαλης τροπος να εξασφαλιστειτε απο τα πλαστα.
Τον αναφερω μονο οταν δεν μπορειτε να κανετε κατι αλλο.

σαχλαμαρες ...
πολυ ευκολο να βρεις το πλαστο
απλα γρατζουνας διπλα στο νουμερο κατι γκριζες γραμοσεις
αν ειναι γκοφρε ειναι γνησιο

OXI Στελλαρα μου....το εχουν πετυχει ΚΑΙ αυτο!!!

5-10-20 αν ειναι "μερακλιδικα" την τρως πανευκολα.
50-100-200-500 εχουν αυτην την (μικρη) δικλιδα ασφαλειας.

Πάντως η τελευταία μόδα είναι τα 20αρικα. Κανείς δεν πολύ δίνει σημασία. Μην απευθυνθείς στην αστυνομία, γιατί μπορεί να περάσεις πολλές ώρες εκεί. Προχώρα παρακάτω και απέφυγε συγκεκριμενους διαδικτυακούς χώρους.

και μενα μου ειχε τυχει,οταν πουλησα το παπι.
Ειχε ενα ματσο εικοσαρικα και πενηνταρικα κι ενα απ'αυτα ηταν πλαστο.
Τον πηρα τηλεφωνο και ηρθε πισω και μου το αλλαξε.
Τρεις γρηγορες δοκιμες γνησιοτητας:
πιανουμε το χαρτι και τριβοντας το με τα δαχτυλα,προσπαθουμε να καταλαβουμε,αν κατι δεν παει καλα με την αφη του.
Λιγο πολυ,ολοι εχουμε την αισθηση πως περιπου ειναι το γνησιο χαρτι.
Με το νυχι ξυνουμε το αναγλυφο,αν υπαρχει,καλως,αλλιως το δινουμε πισω.
Και στο τελος το σηκωνουμε στο φως και κοιταμε το υδατογραφημα.

Re: Απάντηση: Αγγελίες μεταχειρισμένων - διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων??

Πάντως η τελευταία μόδα είναι τα 20αρικα. Κανείς δεν πολύ δίνει σημασία. Μην απευθυνθείς στην αστυνομία, γιατί μπορεί να περάσεις πολλές ώρες εκεί. Προχώρα παρακάτω και απέφυγε συγκεκριμενους διαδικτυακούς χώρους.

Δεν θα ήταν καλό η "αστυνομία" να μας έδινε πληροφορίες για τους συγκεκριμένους διαδικτυακούς χώρους ??

Αν δεν μπορεί ο εκάστοτε ιδιοκτήτης να ελέγξει το site, τότε να ζητήσει βοήθεια από τις διωκτικες αρχές. Φυσικά δεν επιρριπτω ευθύνες στην οποιαδήποτε ιστοσελίδα, μπορεί να μην ξέρουν τι γίνεται στην πραγματικότητα.
Αν ήμουν στην θέση του ts το πρώτο πράγμα που θα έκανα είναι να επικοινωνήσω με κάποιον moderator. Αν μαζευοντουσαν καμποσοι, κάτι θα γινόταν γιατί είμαστε κάτι σαν πελάτες.
Η αστυνομία και οποιαδήποτε εποπτικη αρχή χρειάζεται στοιχεία, τα οποία μόνο με την καλή διάθεση των ιδιοκτητών μπορεί να γίνει.
Αυτό που θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει, είναι κάποιο Δ. Τ ή οποιοσδήποτε άλλος προσφορος τρόπος για αποφυγή ανασφαλων συναλλαγών για ίντερνετικες αγοραπωλησιες.

Επίσης, συγκεκριμενοι διαδικτυακοι χώροι είναι όπου θα πέσεις και εφόσον η αγορά προϊόντων μεταξύ ιδιωτών, το νομικό πλαίσιο είναι περίεργο και δαιδαλωδες. Αν ο κάθε χώρος δεν σέβεται τους χρήστες - πελάτες, κάποια στιγμή θα τους χάσει.

Μερικά αλλά πράγματα, για να μην βγούμε εντελώς off topic, ευχαρίστως με pm.

Για να μαθαίνεται , γιατί βλέπω αρκετή άγνοια στο θέμα , και δεδομένου οτι λόγο δουλειάς ΠΡΕΠΕΙ να ξέρω , αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν πολλά πλαστά 50 αρικα 20 αρικα , και ΝΕΑ 5 ευρα ! Ο μόνος ασφαλής τρόπος αυτή τη στιγμή για τον έλεγχο τους και το μοναδικό χαρακτηριστικό που δεν εχω δει να έχει αντιγραφή ειναι η κεντρική ταινία που υπάρχει σε όλα και πάνω της αναφέρει την αξία του εκάστοτε χαρτονομίσματος ! Εννοώ την ασημοταινια μέσα στο χαρτονόμισμα , και σας παρακαλώ να μην τα σκίζεται εκεί για να την δείτε οτι ειναι μέσα !!!
Αρκεί να διαβάσετε επάνω της την αξία .

Επίσης το υδατογράφημα ειναι μια καλή ένδειξη , στα πλαστά ειναι χάλια !

Δείτε ΕΔΩ