Πάμε στα σχόλια.
Ο αγγλικός ενισχυτής λοιπόν τοποθετήθηκε στο έπιπλο που έχω για τα μηχανήματά μου και συνδέθηκε με τα ηχεία και το cd player που διαθέτω. Τον άναψα λοιπόν και τον άφησα έτσι μέχρι το απόγευμα που ξεκίνησα τις ακροάσεις μετά από σύσταση του Γιάννη (Orpheus), για να έρθει σε σωστή θερμική κατάσταση.
Οι ακροάσεις ξεκίνησαν με Jazz και μάλιστα με το CD Roy Haynes Trio feat Danillo Perez & John Patitucci, Patricia Barber Mythologies, και συνεχίστηκε με κλασσική μουσική, New Age, Rock και άλλα.
Το πρώτο πράγμα που έχω να πω είναι Αγγλικός ήχος. Μου το είπε μάλιστα και κάποιος φίλος στον αντιπρόσωπο και δεν το κατάλαβα ώσπου άκουσα το μηχάνημα, αλλά σε αυτό θα επανέλθω πιο κάτω. Ο ενισχυτής λοιπόν αυτός έχει πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα αλλά και εστιασμό. Σε όλες τις ηχογραφήσεις που άκουσα ήταν πολύ καλή η τοποθέτηση των οργάνων και των μουσικών εκεί που έπρεπε χωρίς να μετακινούνται τα είδωλα ή να ''θολώνουν'' σε έντονα περάσματα με πολλά όργανα. Αυτό βέβαια είναι δείγμα των ικανοτήτων οδήγησης του ενισχυτή πράγμα που επιβεβαιώνει σε εμένα τα λεγόμενα όλων που έχω ακούσει να λένε για τις ικανότητες των naim παρά την χαμηλή ονομαστική ισχύ τους. Το χαμηλό του είναι πολύ ελεγχόμενο και έχει καλό όγκο και άρθρωση. Στο σημείο αυτό θα σταθώ λίγο γιατί ήταν και ο βασικός λόγος που πήρα τον ενισχυτή για ακρόαση. Είχα λοιπόν την υπόνοια ότι ο δικός μου ενισχυτής έχει κάποια έλλειψη στο χαμηλό κάτι που τελικά αποδείχτηκε πως δεν ισχύει... Το ίδιο πρόγραμμα λοιπόν που άκουσα με τον Naim άκουσα αμέσως μετά με τον Luxman. Αυτό που διαπίστωσα τελικά είναι πως ο πολυκάναλος που είχα τόσα χρόνια μου έκανε πολύ κακό, αφού είχα διαμορφώσει λάθος αντίληψη για το χαμηλό στις ηχογραφήσεις που διαθέτω και γνωρίζω. Δεν υπήρχε ουσιαστική διαφορά σε αυτό το κομμάτι του φάσματος αφού όπου υπήρχε χαμηλό αναπαραγόταν και από τους δύο ενισχυτές στην ίδια ποσότητα. Μάλιστα σε κάποιες ηχογραφήσεις ο λαμπάτος μου είχε περισσότερο σώμα όπως π.χ. στο άλμπουμ Rene Aubry Play time αλλά και σε άλλους δίσκους. Το φουσκωμένο χαμηλό του Pioneer τελικά μου έχει κάνει κακό στα αυτιά.... Τέλος πάντων.
Τώρα όσον αφορά το υπόλοιπο φάσμα ο ενισχυτής είναι τονικά ουδέτερος. Από το χαμηλό ως τις υψηλές ενισχυτής είναι ουδέτερος. Όχι κλινικός ή ψυχρός αλλά ουδέτερος. Αγγλικός ήχος όπως είπε κι ο φίλος...
Άλλος ήχος και άλλος κόσμος από αυτόν του λαμπάτου που διαθέτω. Ένα εξαιρετικό μηχάνημα για κάποιον που του αρέσει ο ουδέτερος Αγγλικός ήχος. Μάλλον όχι για εμένα...
Τελικά αυτό που κατάλαβα είναι πως τόσα χρόνια άκουγα λάθος την μουσική μου από λάθος μηχάνημα (τον pioneer). Η αλλάγή είναι μεγάλη και μάλιστα τόσο πολύ που με έκανε να νομίζω πως μου έλειπε το φουσκωμένο χαμηλό του. Την ίδια αίσθηση έλλειψης χαμηλού αποκόμισα και από τον Naim που τελικά δεν ήταν έλλειψη. Απλά όπου υπήρχε χαμηλό ο ενισχυτής αναπαρήγαγε στον όγκο που έπρεπε.Μπορώ να πω πως με τον Luxman σε κάποια σημεία ακούγεται πιο γεμάτο, ειδικά στα χαμηλομεσαία. Ανδρικές φωνές, πνευστά αλλά και έγχορδα ακούστηκαν πιο πλούσια από τον Ιάπωνα.
Τελικά οι φήμες που που ακούω και διαβάζω αληθεύουν. Πολύ δυνατά μηχανάκια παρά την μικρή ονομαστική ισχύ τους, τολμούν και δεν μασάνε τα λόγια τους όταν παίζουν. Ο XS πάρα το ότι είναι μικρός στο μάτι τελικά είναι μεγάλος στο κρεβάτι! Βέβαια δεν έχει την διαφάνεια της λάμπας αλλά πως γίνεται αυτό από τη στιγμή που είναι transistor;
Το βασικό από όλο αυτό όμως είναι πως κατάλαβα κάποια πράγματα για τα οποία είχα λάθος άποψη.
Αυτά εν ολίγοις. Εύχομαι να μην σας κούρασα.:ernaehrung004: