Re: Απάντηση: Αγορά 3d Προτζέκτορ
Εγώ θέλω έναν προβολέα για να τον ανοίξω σε πολλές ιντσες...
Λογικά θα χρειαστώ fullHD για να έχω καλή εικόνα σε 120-130 ίντσες που λέω να ανοίξω...
Θέλω να παίζει fullHD αρχεία... Αν δεν είναι ο ίδιος fullHD μπορεί να παίξει fullHD αρχεία?
Και μια βασική ερώτηση... Οι 3d προβολείς για να αναπαράγουν 3D θα πρέπει να είναι και το περιεχόμενο 3d ή όχι?
Δηλαδή μια ταινιά που είναι 2d μπορώ να την δω σε 3d με προβολέα 3d?
Φίλε theef,
Αν και δεν είμαι το άτομο με γνώσεις για να σου δώσω σχετικές συμβουλές,ωστόσο επειδή έχω βρεθεί
σε παρόμοια φάση με εσένα ψάχνοντας για το δικό μου setup νομίζω πως μπορώ να σου απαντήσω με απλά
λόγια σε ορισμένα πολύ βασικά και θεμελιώδη πράγματα που είναι απορίες σου! Αν πω κάτι λάθος,πράγμα
πιθανό,ας με διορθώσουν οι έμπειροι του φόρουμ,από τους οποίους αναζητώ κι εγώ βοήθεια.
Λοιπόν,το πάνελ κάθε συσκευής προβολής (είτε αυτή είναι τηλεόραση είτε αυτή είναι προβολέας) έχει
μια συγκεκριμένη εγγενής ανάλυση,δηλαδή μια ανάλυση εκ κατασκευής,από τη μάνα του.
Τώρα αν εσύ ταίσεις τη συσκευή προβολής σου με περιεχόμενο διαφορετικής ανάλυσης από την
εγγενή ανάλυση της συσκευής,τότε η συσκευή προβολής σου θα μετατρέψει την εικόνα ώστε να
τη φέρει στην εγγενή ανάλυση του πάνελ ("στα μέτρα του δηλαδή")
Αυτή η μετατροπή γίνεται είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω,αναλόγως:
Αν δώσεις στη συσκευή σου υλικό με αναλύση
μεγαλύτερη από την εγγενή ανάλυση της συσκευής προβολής σου,τότε η συσκευή προβολής σου θα
ρίξει την ανάλυση του υλικού προσαρμόζοντας την
στην εγγενή ανάλυση της συσκευής σου.
Αυτό είναι το λεγόμενο
downscale.
Αν δώσεις στη συσκευή σου υλικό με αναλύση
μικρότερη από την εγγενή ανάλυση της συσκευής
προβολής σου, τότε η συσκευή προβολής σου θα
ανεβάσει την ανάλυση του υλικού προσαρμόζοντας
την στην εγγενή ανάλυση της συσκευής σου.
Αυτό είναι το λεγόμενο
upscale.
Και τις δυο παραπάνω διαδικασίες τις κάνει ο scaler της συσκευής προβολής σου.
Σύμφωνα με τα παραπάνω,απαντώντας τώρα στο ερώτημα σου,ένας προβολέας που δεν έχει full HD ανάλυση,
μπορεί να παίξει full HD αρχεία,φυσικά κατεβάζοντας την ανάλυση τους,φέρνοντας την ανάλυση των full HD αρχείων στη δικιά του μικρότερη ανάλυση.
Επομένως η απάντηση είναι ότι,ένας όχι full HD προβολέας μπορεί να τα παίξει μεν τα full HD αρχεία,αλλά
θα χάσεις σε ανάλυση.Με απλά λόγια θα δεις κάτι ποιοτικά υποδεέστερο από αυτό που θα μπορούσε να σου δώσει το αρχείο.
Όπως καταλαβαίνεις το βέλτιστο ποιοτικό σε κάθε περίπτωση είναι να δίνεις full HD υλικό σε full HD συσκευή,
ώστε να μην γίνεται ούτε upscale ούτε downscale από τη συσκευή προβολής και επίσης δίνεις και τη μέγιστη
ανάλυση που είναι διαθέσιμη εμπορικά σήμερα που είναι 1920 x 1080 (αυτό που κυρίως από την αγορά αποκαλείται
full HD ανάλυση)
Όσον αφορά το 3D τώρα μην υπολογίζεις σε μετατροπές,είναι τις πλάκας το αποτέλεσμα.
3D υπάρχουν δυο ειδών κυρίως:
1.Το "απλό 3D" που είναι σε φορμά Side by Side και θα το βρείς κυρίως σε 3d mkv.
Το λέω "απλό 3D" αφού υπολείπεται σε ανάλυση σε σχέση με το "καλό 3D" που περιγράφω παρακάτω.
2.Το "καλό 3D" είναι αυτό που μπορεί να σου δώσει μόνο ένα Blu-ray 3D δισκάκι και ουσιαστικά σου δίνει
κάθε στιγμή δυο εικόνες που η καθεμιά έχει ανάλυση 1920 x 1080.Δηλαδή έχεις full HD σε κάθε μάτι ταυτόχρονα.
Ένα από τα δυο παραπάνω 3D περιεχόμενα δίνεις στη 3D τηλεόραση ή προβολέα.Επίσης υπάρχουν διαθέσιμα
και διάφορα 3D δορυφορικά κανάλια που εκπέμπουν σε Side by Side άρα εντάσσονται στην κατηγορία 1.
Το 3D μπορείς να το απολαύσεις με τους παραπάνω 2 ή 3 τρόπους αν λάβεις και τα δορυφορικά κανάλια
υπόψιν σου.Στη μετατροπή 2D σε 3D μην υπολογίζεις,το αποτέλεσμα πλην εξαιρέσεων δεν αξίζει.
Κατά τη γνώμη μου το 3D αξίζει,ο καθένας φυσικά έχει και τη δική του γνώμη.
Προσπάθησα να τα πω απλά και λαικά,αν είπα κάποια αστοχία ας με διορθώσουν οι γνώστες του foroum.
Το θέμα είναι εσύ τι ζητάς να πετύχεις φίλε theef!
Ελπίζω να βοήθησα λίγο!