Αγορά 3d Προτζέκτορ

http://www.skroutz.gr/s/386548/Optoma-HD600X-LV.html

και βέβαια υπάρχει 3d κατω απο το χιλιάρικο, μην τρελαθούμε !!!Είναι πολύ καλός, θα πάθεις πλακα! μέτρα τις αποστάσεις σου, που θα βάλεις τι και γιατι και μετα τσίμπα τον, για αρχάριο είναι σουπερ...!!Αν βρεις κάπου χτύπα και τον optoma HD67... ΦΟΒΕΡΟ μηχανάκι για τα λεφτά του!!τον εχω!
Μην κανεις το λάθος να τον βάλεις αντι για τηλεόραση.....εχει έξοδα!!

Re: Απάντηση: Αγορά 3d Προτζέκτορ

Μα όσο πιο ακριβός είναι ένας προβολέας τόσο κατεβένει η δειάρκεια ζωής της λάμπας??
Ο "vas_papavas" πιο πάνω, εννοεί ότι στις 2000 - 3000 ώρες που έχουν διάρκεια οι λάμπες των προβολέων, ανάλογα τον τύπο, αν τον χρησιμοποιείς, παράδειγμα, για 5 ώρες πάνω - κάτω την ημέρα, μέσα σε 2 χρόνια και πολλά λέω, θα χρειαστείς αλλαγή λάμπας, που σημαίνει κάνα 500 πάλι ανάλογα τον τύπο της.

Επίσης, τσέκαρε με τον τρόπο που σου λέει ο "Portioli". Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, ή αυτό που διαβάζουμε, πολλές φορές ελάχιστη σχέση έχει με αυτό που θα δούμε - ακούσουμε οι ίδιο.
Και σίγουρα είναι προσωπικό μας θέμα και εκπαίδευση βέβαια, το τι μπορεί καλύπτει τις ανάγκες μας.

Οι 100-120 ίντσες πόσο είναι περίπου σε μέτρα? Π*Υ εννοώ...
Τι μου προτείνεται για να μην μετακινώ μια pc και μια ps3?
Αν ο προβολέας έχει wi-fi θα μου χρησιμεύσει ωστε να μην μετακινώ συχνά διάφορα πράγματα?
Η απόσταση που έχω είναι 3-4 μέτρα... Τι projector μπορώ να βάλω για τις ανάγκες που γράφω στο πρώτο post? - (gaming-tving-filming) -
Για tv γιατί να μην τον χρησιμοποιήσω? Πόσα έξοδα μπορεί να έχει? Θα πρέπει να σπαταλήσω άλλα λεφτά για tv και άλλα για projector?

Είμαι κάτοχος προβολέα

Πρίν αγοράσω,διάβαζα στο φόρουμ τα πάντα για τα προβολικά.

Απο τις βασικές γνώσεις του προβολέα,μεχρι το βάψιμο ενός τοίχου
στο νήμα τών ντιουηδων

Οταν απέκτησα τον ταπεινό αλλά τίμιο οπτομάκο μου δεν ενόχλησα
κανέναν στο φόρουμ για τόν απλουστατο λόγο .....δεν χρειαστηκε

Η κατηγορία "προβολείς" στο φόρουμ ειναι ανεξάντλητη σε πληροφορίες

Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνεις ακάλυπτος σε κανένα προβληματισμό σου
αρκει να διαβάζεις,ναι, πολύ διαβασμα.

Τότε στίς ελάχιστες απορίες θα είναι πιο απλα τα πράγματα

Αν δείς τόν αρ. μηνυμάτων μου είναι μικρότερος των δικών σου

Οι ώρες μου όμως ανάγνωσης είναι απείρως περισσότερες.

Νομίζω από την αρχή αυτό το θέμα...έγινε μπάχαλο!!! Συγνώμη αλλά έτσι μου φάνηκε.
Ο φίλος theef στο αρχικό post ζητάει 3D και Full HD.Έτσι αρχήσαν όλα. Και καλά του απάντησαν οι περισσότεροι ότι για 3D και Full HD θέλεις πολύ πάνω από 1000€. Ο φίλος όμως theef μάλλον για Full Hd θα εννοεί προβολέα που να παίζει full Hd αρχεία. ΕΚΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ.
Οι προβολείς που σου προτείνουν κάποιοι φίλοι σε προηγούμενα ποστ π.χ. Acer 5360 και Optoma ΗD 600 μια χαρά θα κάνουν την δουλειά σου.
Το μόνο σου πρόβλημα θα είναι το καθημερινό βάλε - βγάλε του προβολέα. Αργά ή γρήγορα θα το βαρεθείς. Φρόντησε από πριν να βρεις τρόπο να τον ταβανώσεις ή να τον βάλεις σε καάποιο τοίχο απέναντι από το πανί.

Εγώ θέλω έναν προβολέα για να τον ανοίξω σε πολλές ιντσες...
Λογικά θα χρειαστώ fullHD για να έχω καλή εικόνα σε 120-130 ίντσες που λέω να ανοίξω...
Θέλω να παίζει fullHD αρχεία... Αν δεν είναι ο ίδιος fullHD μπορεί να παίξει fullHD αρχεία?
Και μια βασική ερώτηση... Οι 3d προβολείς για να αναπαράγουν 3D θα πρέπει να είναι και το περιεχόμενο 3d ή όχι?
Δηλαδή μια ταινιά που είναι 2d μπορώ να την δω σε 3d με προβολέα 3d?

θα μπορεις να παιξεις αλλα δεν θα εχει νοημα να δωσεις full hd σε προβολεα με 800x600...

για να δεις σωστο 3d θα πρεπει να δωσεις στο προβολεα 3d σημα.μετατροπη 2d σε 3d τα φθηνα μηχανακια δεν κανουν.μπορεις ομως να κανεις μεσω pc.αλλα να ξερεις η μετατροπη ειναι μεγαλη μουφα και δεν εχει νοημα να δεις.

Οπότε άκυρο το 3D? Να πάρω καλύτερα έναν αληθινό FULLHD και όχι 3D αφού δεν αξίζει? Το 3d είναι καλό στους προτζέκτορες? Είναι κουραστικό?

Οπότε άκυρο το 3D? Να πάρω καλύτερα έναν αληθινό FULLHD και όχι 3D αφού δεν αξίζει? Το 3d είναι καλό στους προτζέκτορες? Είναι κουραστικό?

Φίλε theef

Εχεις βάλει τέσσερα ερωτηματικά.

Αν σου απαντούσε πολιτικός σε 4 (τέσσερα) λεπτά θα είχες πάρει απάντηση.

Αν σου απαντήσει ο Μανώλης Καστρουνής θέλει 4 μέρες τουλάχιστον
και καμιά σαρανταριά σελίδες

Αν βγάλεις τα ερωτηματικά έχεις και τις απαντήσεις

Αυτό το φόρουμ που μας φιλοξενεί,εχει μιά ιδιαιτερότητα.
Δεν ξεχωρίζει παλιούς-νέους

Re: Απάντηση: Αγορά 3d Προτζέκτορ

Εγώ θέλω έναν προβολέα για να τον ανοίξω σε πολλές ιντσες...
Λογικά θα χρειαστώ fullHD για να έχω καλή εικόνα σε 120-130 ίντσες που λέω να ανοίξω...
Θέλω να παίζει fullHD αρχεία... Αν δεν είναι ο ίδιος fullHD μπορεί να παίξει fullHD αρχεία?
Και μια βασική ερώτηση... Οι 3d προβολείς για να αναπαράγουν 3D θα πρέπει να είναι και το περιεχόμενο 3d ή όχι?
Δηλαδή μια ταινιά που είναι 2d μπορώ να την δω σε 3d με προβολέα 3d?

Φίλε theef,

Αν και δεν είμαι το άτομο με γνώσεις για να σου δώσω σχετικές συμβουλές,ωστόσο επειδή έχω βρεθεί
σε παρόμοια φάση με εσένα ψάχνοντας για το δικό μου setup νομίζω πως μπορώ να σου απαντήσω με απλά
λόγια σε ορισμένα πολύ βασικά και θεμελιώδη πράγματα που είναι απορίες σου! Αν πω κάτι λάθος,πράγμα
πιθανό,ας με διορθώσουν οι έμπειροι του φόρουμ,από τους οποίους αναζητώ κι εγώ βοήθεια.

Λοιπόν,το πάνελ κάθε συσκευής προβολής (είτε αυτή είναι τηλεόραση είτε αυτή είναι προβολέας) έχει
μια συγκεκριμένη εγγενής ανάλυση,δηλαδή μια ανάλυση εκ κατασκευής,από τη μάνα του.

Τώρα αν εσύ ταίσεις τη συσκευή προβολής σου με περιεχόμενο διαφορετικής ανάλυσης από την
εγγενή ανάλυση της συσκευής,τότε η συσκευή προβολής σου θα μετατρέψει την εικόνα ώστε να
τη φέρει στην εγγενή ανάλυση του πάνελ ("στα μέτρα του δηλαδή")

Αυτή η μετατροπή γίνεται είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω,αναλόγως:

Αν δώσεις στη συσκευή σου υλικό με αναλύση μεγαλύτερη από την εγγενή ανάλυση της συσκευής προβολής σου,τότε η συσκευή προβολής σου θα ρίξει την ανάλυση του υλικού προσαρμόζοντας την
στην εγγενή ανάλυση της συσκευής σου.
Αυτό είναι το λεγόμενο downscale.

Αν δώσεις στη συσκευή σου υλικό με αναλύση μικρότερη από την εγγενή ανάλυση της συσκευής
προβολής σου, τότε η συσκευή προβολής σου θα ανεβάσει την ανάλυση του υλικού προσαρμόζοντας
την στην εγγενή ανάλυση της συσκευής σου.
Αυτό είναι το λεγόμενο upscale.

Και τις δυο παραπάνω διαδικασίες τις κάνει ο scaler της συσκευής προβολής σου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω,απαντώντας τώρα στο ερώτημα σου,ένας προβολέας που δεν έχει full HD ανάλυση,
μπορεί να παίξει full HD αρχεία,φυσικά κατεβάζοντας την ανάλυση τους,φέρνοντας την ανάλυση των full HD αρχείων στη δικιά του μικρότερη ανάλυση.

Επομένως η απάντηση είναι ότι,ένας όχι full HD προβολέας μπορεί να τα παίξει μεν τα full HD αρχεία,αλλά
θα χάσεις σε ανάλυση.Με απλά λόγια θα δεις κάτι ποιοτικά υποδεέστερο από αυτό που θα μπορούσε να σου δώσει το αρχείο.

Όπως καταλαβαίνεις το βέλτιστο ποιοτικό σε κάθε περίπτωση είναι να δίνεις full HD υλικό σε full HD συσκευή,
ώστε να μην γίνεται ούτε upscale ούτε downscale από τη συσκευή προβολής και επίσης δίνεις και τη μέγιστη
ανάλυση που είναι διαθέσιμη εμπορικά σήμερα που είναι 1920 x 1080 (αυτό που κυρίως από την αγορά αποκαλείται
full HD ανάλυση)

Όσον αφορά το 3D τώρα μην υπολογίζεις σε μετατροπές,είναι τις πλάκας το αποτέλεσμα.
3D υπάρχουν δυο ειδών κυρίως:

1.Το "απλό 3D" που είναι σε φορμά Side by Side και θα το βρείς κυρίως σε 3d mkv.
Το λέω "απλό 3D" αφού υπολείπεται σε ανάλυση σε σχέση με το "καλό 3D" που περιγράφω παρακάτω.
2.Το "καλό 3D" είναι αυτό που μπορεί να σου δώσει μόνο ένα Blu-ray 3D δισκάκι και ουσιαστικά σου δίνει
κάθε στιγμή δυο εικόνες που η καθεμιά έχει ανάλυση 1920 x 1080.Δηλαδή έχεις full HD σε κάθε μάτι ταυτόχρονα.

Ένα από τα δυο παραπάνω 3D περιεχόμενα δίνεις στη 3D τηλεόραση ή προβολέα.Επίσης υπάρχουν διαθέσιμα
και διάφορα 3D δορυφορικά κανάλια που εκπέμπουν σε Side by Side άρα εντάσσονται στην κατηγορία 1.

Το 3D μπορείς να το απολαύσεις με τους παραπάνω 2 ή 3 τρόπους αν λάβεις και τα δορυφορικά κανάλια
υπόψιν σου.Στη μετατροπή 2D σε 3D μην υπολογίζεις,το αποτέλεσμα πλην εξαιρέσεων δεν αξίζει.

Κατά τη γνώμη μου το 3D αξίζει,ο καθένας φυσικά έχει και τη δική του γνώμη.

Προσπάθησα να τα πω απλά και λαικά,αν είπα κάποια αστοχία ας με διορθώσουν οι γνώστες του foroum.
Το θέμα είναι εσύ τι ζητάς να πετύχεις φίλε theef!

Ελπίζω να βοήθησα λίγο!

Last edited:
Ο φίλος keraki δεν θα μπορούσε να ήταν πιο επεξηγηματικός! Μπράβο!!
Απλά να συμπληρώσω ότι : Αν δεν μπορείς να πας σε Full HD προβολέα που θα τον τροφοδοτήσεις με Full HD υλικό , τότε καλύτερα να πας σε HD ready προβολέα που θα τον τροφοδοτήσεις με Full HD υλικό ,παρά να πας σε Full HD προβολέα που θα τον τροφοδοτήσεις με DVD υλικό !
Με απλά λόγια: καλύτερα HD ready( 1280Χ720) προβολεας με Bluray σύνδεση (ή MKV από Player) παρά Full HD προβολέας με σύνδεση DVD.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αγορά 3d Προτζέκτορ

Φίλε keraki να σαι καλά!!! Με βοήθησες πολύ, σ ευχαριστώ!!
Τελικά θα πάρω 3d προβολέα...
Κάτι άλλο...(και συγνώμη αλλά είμαι καινούργιος... δεν φαίνεται καθόλου αυτό εεεε?? ;-) :-))
Όσον αφορά τις οθόνες προβολείς...επειδή είναι πανάκριβες προσφέρουν κάτι καλύτερο σε σχέση με έναν τοίχο ή κάτι άλλο που μπορείς τεσπα να προβάλεις πάνω του..χανεις σε ποιότητα? Επειδή θέλω πολλές ιντσές (120-130) μπορείς να μου προτείνεις σετάκια οθόνης προβολέα επειδή δεν ξέρω τι να αγοράσω??
Χίλια ευχαριστώ και πάλι...με βοήθησες υπέραρκετά!!!

αν εχεις λευκο τοιχο ισιο,μην παρεις οθονη.αν δεν εχεις τοιχο ισιο μπορεις να τον κανεις και με γυψοσανιδα για τελειο αποτελεσμα.τωρα για οθονη θα κερδισεις μια πολυ μικρη διαφορα που δεν αξιζει χρηματικα.αν παρεις φθηνη οθονη χειροκινητη μπορει αν σου ζαρωσει με το καιρο.και θα ξενερωσεις.

αν πχ εκει που θα προβαλεις ειναι πορτα η παραθυρο αναγκαστικα πας για οθονη.

Γυψοσανίδα?? Πόσο κοστίζει αυτή και πόσο περίπου θα πρέπει να αγοράσω?
Από που την αγοράζω αυτήν?

ενα φυλο 2μχ1.20 κανει γυρω στα 8 ευρω.αλλα το θεμα ειναι οτι θελει στοκαρισμα βαψιμο σε καποια σημεια.απλα αυτο που κερδιζεις ειναι η μεγαλη λεια ισια επιφανεια.καλο τοιχο εχεις η οχι?

αν εχεις λευκο τοιχο ισιο,μην παρεις οθονη.αν δεν εχεις τοιχο ισιο μπορεις να τον κανεις και με γυψοσανιδα για τελειο αποτελεσμα.τωρα για οθονη θα κερδισεις μια πολυ μικρη διαφορα που δεν αξιζει χρηματικα.αν παρεις φθηνη οθονη χειροκινητη μπορει αν σου ζαρωσει με το καιρο.και θα ξενερωσεις.

αν πχ εκει που θα προβαλεις ειναι πορτα η παραθυρο αναγκαστικα πας για οθονη.

Τώρα έχω κι εγώ κάποιες σχετικές ερωτήσεις,αφού ψάχνομαι:

1. Γενικά τι είναι καλύτερο από τα δύο?Να προβάλεις σε γυψοσανίδα τοποθετημένη στον τοίχο σου
ή να έχεις κάνει ένα καλό σπατουλάρισμα και αλφάδιασμα του τοίχου σου και να προβάλλεις
απευθείας πάνω στον τοίχο σου?

2. Αν επιλέξεις να σπατουλάρεις και αλφαδιάσεις τον τοίχο σου, για να προβάλλεις κατευθείαν
πάνω του,τι χρώμα θα πρέπει να βάψεις τον τοίχο σου? Λευκό?

3.Εγώ σκέφτομαι σοβαρά τη λύση που έκανε ο φίλος μας enoxos,να φτιάξω δηλαδή οθόνη
με ύφασμα.Θα έχω γενικά καλύτερη απόδοση?

Από τις 3 λύσεις:

1.Σπατουλάρισμα + αλφάδιασμα τοίχου και προβολή απευθείας πάνω του.
2.Τοποθέτηση γυψοσανίδας στον τοίχο σου και προβολή πάνω στη γυψοσανίδα.
3.Κατασκευή οθόνης (όπως ο φίλος enoxos) με ύφασμα και προβολή πάνω στην οθόνη.

Η λύση (3) της κατασκευής οθόνης είναι η καλύτερη γενικά?

Ευχαριστώ κι εγώ!

1:αν εχεις τελειως ισιο τοιχο η γυψοσανιδα δεν χρειαζεται.το ιδιο πραγμα ειναι.απλα αν εχεις καπιοι τοιχο σαγρε,η δεν ειναι καθολου ισιος,η γυψοσανιδα προτεινεται γιατι εχει μεγαλη ισια επιφανεια,και τοποθετειται ευκολα
και εχεις αμεσα ευκολα ισιο τοιχο.βεβαια θελει και αυτη τα σκοκαρισματακια της στις ενωσεις,αλλα ειναι πολυ πιο ευκολο απο το να σπατουλαρεις ενα τοιχο απο την αρχη και να τον κανεις λειο.εκει θελεις μαστορα καλο.

2:το χρωμα ενοειται οτι θα ειναι ματ λευκο ακρυλικο καλης ποιοτητας.εγω εχω βαλει benjamin moore..απο την αλλη υπαρχουν και ειδικες μπογιες,σε οτι gain θελεις αλλα κοστιζουν πολυ παραπανω.πρεπει να περαστει αρκετα χερια,ωστε το λευκο να ειναι τελειως ομοιομορφο.

3:η κατασκευη οθονης ειναι ενα δυσκολο κομματι,πρεπει να πιανουν τα χερια σου.keraκι εχεις τα εργαλεια και την δυνατοτητα να το φτιαξεις?το τεντωμα θελει προσοχη για να ειναι τελεια τεντωμενο.

keraκι για την δικη σου περιπτωση αφου εχειε ετοιμο τοιχο,νομιζω οτι η καλυτερη λυση ειναι να την κανεις πανω στο τοιχο.μπορεις να φτιαξεις ενα καδρο απο ξυλο να το ντυσεις με βελουδο,να βαψεις τον τοιχο λευκο,και εξω απο το καδρο ολο μαυρο.

ετσι κερδιζεις σε αντανακλασεις,το ματι θα χανεται στο μαυρο και θα στρεφεται στην εικονα,και το καδρο με το βελουδο θα δειχνει μια αισθηση πολυτελειας οπως εχουν οι ακριβες σταθερες οθονες.

Φίλε FABIAWRC,

Κι ο φίλος enoxos μου είχε πει πως αρχικά έκανε προβολή πάνω σε γυψοσανίδα βαμμένη λευκό χρώμα
και τώρα πήγε στη λύση της οθόνης που έφτιαξε.Ίσως είναι η καλύτερη λύση.
Σκέφτομαι δηλαδή να έβαφα ΟΛΟ τον τοίχο μαύρο και πάνω στο μαύρο τοίχο να τοποθετήσω
(κρεμάσω) την οθόνη.

3:η κατασκευη οθονης ειναι ενα δυσκολο κομματι,πρεπει να πιανουν τα χερια σου.keraκι εχεις τα εργαλεια και την δυνατοτητα να το φτιαξεις?το τεντωμα θελει προσοχη για να ειναι τελεια τεντωμενο.

Αυτό με το τέντωμα είναι ένα σημείο που δεν έχω καταλάβει καλά πως ακριβώς πρέπει να γίνει.
Ο φίλος enoxos έχει αναφέρει τα βασικά σημεία της κατασκευής της οθόνης.
Το πανί που προτείνει λέγεται Blackout cloth.Δεν έχω καταλάβει καλά πως ακριβώς πρέπει να γίνει
το τέντωμα πάνω στα ξύλα που αποτελούν την οθόνη.
Βασικά δεν γνωρίζω πως είναι το πανί Blackout cloth ώστε να καταλάβω πως πρέπει να το τεντώσω...
Θέλει πολύ δύναμη να είναι τεντωμένο στο full??
Έχεις ανοιγμένο το Blackout cloth κάτω στο πάτωμα και πάνω του τοποθετείς τον ξύλινο σκελετό
της οθόνης ή μήπως ανάποδα,
δηλαδή έχεις τοποθετήσει στο πάτωμα τον ξύλινο σκελετό της οθόνης και πάνω σ'αυτόν τοποθετείς
το Blackout cloth ??

Αν δεν τα καταφέρω μόνος μου σκέφτομαι να απευθυνθώ σε μαγαζί που κάνει διάφορα
μερεμέτια αλλά θα πρέπει να ξέρω να τους πω ακριβώς τι πρέπει να γίνει!

Αν έχεις υπόψιν σου σχετικά φίλε FABIAWRC δώσε μου μερικές πληροφορίες!Θα με βοηθούσες πολύ!
Ίσως θα ήταν καλύτερα να μου απαντούσες στο δικό μου thread που έχω ανοίξει σχετικά,για να μη χαλάμε
και το thread του φίλου μας!

Μπορείς να δεις κι εδώ,

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/91029-Κατασκευή-DIY-οθόνης-στο-σπίτι

την διαδικασία για την οθόνη του φίλου μας enoxos.

Σε ευχαριστώ πολύ για την όποια βοήθεια!!

Last edited:
αν φτιαξεις το τοιχο ισιο με καδρο θα σου βγει κανα 80αρι το πολυ με μπογιες και ξυλα για καδρο.τωρα τα 600 ευρω αν τα εχεις και δεν εχεις προβλημα να τα δωσεις πηγαινεις σε οθονη!αλλα αλλα το θεμα ειναι αξιζουν τα 500 ευρω παραπανω για το αποτελεσμα?εδω σε θελω!