Αγορά 55'' τηλεόρασης - είμαι ανάμεσα σε 3 επιλογές

freeriding

New member
30 August 2020
47
Είμαι ανάμεσα σε 3 μοντέλα (2 qled και 1 oled), με τιμές ~980€.

samsung QE55Q95T ,LCD,VA panel ,FALD,120Hz
sony XR-55X90J , LCD,VA panel ,FALD,120Hz
lg 55A1 ,OLED,60Hz
  • Γωνία θέασης έως 25 μοίρες
  • Απόσταση θέασης ~2,50μ.
  • Χρήση: 50% ταινίες, 35% σειρές, 15% κανάλια (0% Gaming)

Ποια θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη ως vfm?

ΥΓ. Η samsung γενικά ως περσινό μοντέλο έχει πολύ καλές κριτικές (rtings). Η lg ως oled, ίσως δεν μου ταιριάζει τόσο, διότι δεν θέλω να έχω τον φόβο ενός burn in (υφίσταται πλέον ή πρέπει απλά να ξεχάσεις την τηλεόραση σε μια στατική εικόνα κανένα 8ωρο για να συμβεί?), από την άλλη έχει φοβερό μαύρο και πολύ καλές γωνίες θέασης. H sony είναι απότι έχω δει, ένα στιβαρό πακέτο.

Είμαι ανάμεσα σε 3 μοντέλα (2 qled και 1 oled), με τιμές ~980€.

samsung
sony
lg
  • Γωνία θέασης έως 25 μοίρες
  • Απόσταση θέασης ~2,50μ.
  • Χρήση: 50% ταινίες, 35% σειρές, 15% κανάλια (0% Gaming)

Ποια θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη ως vfm?

ΥΓ. Η samsung γενικά ως περσινό μοντέλο έχει πολύ καλές κριτικές (rtings). Η lg ως oled, ίσως δεν μου ταιριάζει τόσο, διότι δεν θέλω να έχω τον φόβο ενός burn in (υφίσταται πλέον ή πρέπει απλά να ξεχάσεις την τηλεόραση σε μια στατική εικόνα κανένα 8ωρο για να συμβεί?), από την άλλη έχει φοβερό μαύρο και πολύ καλές γωνίες θέασης. H sony είναι απότι έχω δει, ένα στιβαρό πακέτο.

Για 2,5 μέτρα και για να πετύχεις κινηματογραφική θέαση θα σου πρότεινα να πας για 65''.

Αντιπροσωπεύουν καλύτερο value από τις 55'' οπότε με +200-300 ευρώ (αν μπορείς να ανέβεις εκεί οικονομικά) αναβαθμίζεις πολύ την εμπειρία και νομίζω οτι αξίζει.

Με 15% καναλια που λες, πας καρφι για OLED.

Αμα εχεις Πειραιως και Yellows στα 980 ευρω σου βγαινει η Sony A80J.

Παίδες κατ' αρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Για 2,5 μέτρα και για να πετύχεις κινηματογραφική θέαση θα σου πρότεινα να πας για 65''.
2,30 είναι, το μέτρησα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επίσης δεν με παίρνει για περισσότερες ίντσες.

Δεν έχω πειραιώς.

Μεταξύ των 3 που αναφέρω, σε ποια θα πηγαίνατε?

1. Κατ' αρχάς qled ή oled? Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά μεταξύ της oled που αναφέρω και των άλλων 2 qled? (μιας και δεν είναι και η καλύτερη oled αυτή)
  2. Κατά δεύτερον, μεταξύ των 2 qled, ποια θεωρείτε ότι αποτελεί το καλύτερο vfm?

Αν μπορείς, περίμενε για καλύτερες τιμές (ακόμα και για μοντέλο από παραεισαγωγή) ή συνδυασμούς προσφορών που θα σε βολεύουν, για αγορά OLED. Η 55" A1 είναι λίγο ακριβή πλέον, στα 1000 ευρώ.

• Like
Reactions: atr3jiu
Παίδες κατ' αρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

2,30 είναι, το μέτρησα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επίσης δεν με παίρνει για περισσότερες ίντσες.

Δεν έχω πειραιώς.

Μεταξύ των 3 που αναφέρω, σε ποια θα πηγαίνατε?

1. Κατ' αρχάς qled ή oled? Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά μεταξύ της oled που αναφέρω και των άλλων 2 qled? (μιας και δεν είναι και η καλύτερη oled αυτή)
  2. Κατά δεύτερον, μεταξύ των 2 qled, ποια θεωρείτε ότι αποτελεί το καλύτερο vfm?
Καταρχήν θα έβγαζα εκτός την Α1. Ειδικά από τη στιγμή που φοβάσαι το burn-in αν και από τη χρήση που περιγράφεις μάλλον δεν θα ήταν πρόβλημα.
Πέρα από αυτό παίζει ρόλο σε τι συνθήκες φωτισμού βλέπεις. Με φως ημέρας ή σε χώρο με αντανακλάσεις οι oled είναι κακή επιλογή έτσι κ αλλιώς.

Από τις άλλες δύο, αν και φαν της κινηματογραφικής εικόνας των Sony και του google TV, η Samsung ειναι flagship μοντέλο, με καλύτερη φωτεινότητα και HDR μάλλον καλύτερο local dimming (αν και διαφορετικής φιλοσοφίας από τη sony) και πολύ καλύτερο reflection handling και θέαση υπό γωνία.

Στη δική σου περίπτωση αν φεύγεις πάνω από 10-15 μοίρες γνώμη μου είναι να μην σκέφτεσαι καν την x90j.

Το dse αν υπαρχει στην QE55Q95T (μιας και αναφερεται σε καποιες κριτικες), πώς μπορεί να το διαπιστώσει ένας απλός χρήστης?
Αν υπάρχει, μπορεί να ζητήσει αντικατάσταση της τηλεόρασης?
Το οτι δεν υποστηρίζει dolby vision/atmos, που επηρεάζει? Σε εικόνα ταινιών/σειρών?

Το dirty screen effect μπορεί να μην το αντιλαμβάνεσαι, άρα θα είσαι... ευτυχισμένος. :ROFLMAO: Μόνο με βαρβάτο πρόβλημα θα μπορείς να διεκδικήσεις αντικατάσταση και... εξοπλισμένος με υπομονή. Το Dolby Vision είναι εξελιγμένο HDR, ενώ τέτοιο υλικό βρίσκεις στις πλείστες streaming πλατφόρμες, καθώς και σε δισκάκια.

Το dse αν υπαρχει στην QE55Q95T (μιας και αναφερεται σε καποιες κριτικες), πώς μπορεί να το διαπιστώσει ένας απλός χρήστης?
Αν υπάρχει, μπορεί να ζητήσει αντικατάσταση της τηλεόρασης?
Το οτι δεν υποστηρίζει dolby vision/atmos, που επηρεάζει? Σε εικόνα ταινιών/σειρών?
Για το DSE τα λέει καλά ο stop the fomo.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Γενικώς υπάρχουν πολλά videos με check patterns στο youtube.
Το βάζεις να παίξει και βλέπεις αν υπάρχουν ανομοιομορφίες στο πανελ και πόσο έντονες είναι.
Τέλειο πανελ δεν υπάρχει. Το θέμα είναι κατά πόσο οι ατέλειες είναι εμφανείς.
Για παράδειγμα οι Sony που θεωρούνται τα πιο καθαρά πανελ έχουν τις 4 γωνίες ελαφρώς μαυρισμένες αν τις δεις σε λευκό φόντο κυρίως από τις 65'' και πάνω.

Ως προς την υποστήριξη DV, όταν μια TV το υποστηρίζει σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα αν αποκωδικοποιήσει τα metadata του DV HDR σήματος της πηγής με βάση το στανταρισμένο DV πρότυπο. Δηλαδή κάποιες επιπλέον ''οδηγίες'' που περιλαμβάνονται στο σήμα για το πως πρέπει να απεικονιστεί κάθε σκηνή ξεχωριστά.

Η Samsung επειδή προμοτάρει το δικό της αντίπαλο 10+ και για να γλιτώσει το έξτρα κόστος δεν το βάζει και υποστηρίζει οτι ο επεξεργαστής της μπορεί να κάνει τη δουλειά μια χαρά και χωρίς να διαβάζει τις επιπλέον οδηγίες του DV μέσω του ειδικού addd-on software.
Αντίστοιχα και με τα δεδομένα του ήχου.

Στην πράξη, εφόσον υπάρχουν τα hardware specs και δυνατος επεξεργαστης ως προς το tone mapping το αποτέλεσμα θα είναι έτσι κ αλλιώς εντυπωσιακό και δεν νομίζω οτι πρέπει να αποτελεί deal breaker η μη υποστηρισξη DV ή αντίστοιχα HDR 10+

Ευχαριστώ!
Το dolby vision αφορα αντίστοιχα δεδομένα ήχου?

Δηλαδή εδώ υποτίθεται οτι πρέπει να δούμε κάποιο λάθος? Γιατί δεν εντόπισα κάτι :ROFLMAO:

Ευχαριστώ!
Το dolby vision αφορα αντίστοιχα δεδομένα ήχου?

Δηλαδή εδώ υποτίθεται οτι πρέπει να δούμε κάποιο λάθος? Γιατί δεν εντόπισα κάτι :ROFLMAO:

Το dolby atmos αφορά τα δεδομένα ήχου.
Απλά με τον ήχο πρέπει κανείς να σκεφτεί αν θα ακούει από την TV ή αν θα συνδέσει κάποια εξωτερική συσκευή ήχου (soundbar ή avr).

Αν έχεις σκοπό να μην κάνεις το λάθος να ακούς από τα ηχειάκια της TV τότε δεν σε ενδιαφέρει πως επεξεργάζεται η TV τον ήχο αλλά πως τον στέλνει στο ηχοσύστημα που έχεις (εφόσον η πηγή του σήματος περνάει από την TV και δεν πάει απευθείας στο ηχοσύστημα).

Αν δεν βλέπεις κάτι λάθος στην εικόνα είσαι οκ.

Αν έχεις σκοπό να μην κάνεις το λάθος να ακούς από τα ηχειάκια της TV
Θα το κάνω αυτό το λάθος :ROFLMAO:

Αν δεν βλέπεις κάτι λάθος στην εικόνα είσαι οκ.
Μπορείς να μου περιγράψεις που φαίνεται το dse και πώς είναι? Αν μπορείς, βάλε και ένα screenshot από το βίντεο να δούμε τι αφορά.

Μπορείς να μου περιγράψεις που φαίνεται το dse και πώς είναι? Αν μπορείς, βάλε και ένα screenshot από το βίντεο να δούμε τι αφορά.

Dirty screen effect. Υπάρχουν βίντεο στο youtube για να το τεστάρεις. Ουσιαστικά δείχνει αν υπάρχει ανομοιομορφία στην οθόνη που μοιάζει σαν να είναι βρώμικη ή να έχει σκόνη σε κάποια σημεία της. Περισσότερο φαίνεται στο γκρι.

• Like
Reactions: atr3jiu

Είναι σαν να βλέπεις από ένα παράθυρο που σε κάποια σημεία έχει λεκέδες και δεν είναι τελείως διάφανο όπως σε άλλα. σαν να έχει δαχτυλιές από κάποιον που είχε πιάσει κάρβουνο ας πούμε και το καθάρισες αλλά έμεινε κάτι αχνό που το βλέπεις μόνο αν το ξέρεις και κοιτάξεις με συγκεκριμένο φωτισμό και γωνία.

Δηλαδή αν δεν βλέπεις τίποτα ενοχλητικό στην οθόνη σου κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και μην το ψάχνεις περισσότερο.

Γιατί ακόμα και να υπάρχει κάτι ελάχιστο που τώρα δεν το καταλαβαίνεις και ψαξε - ψαξε το ανακαλύψεις μετά θα φρικάρεις και θα το βλέπεις συνέχεια.

Και κάνε άλλη μια χάρη στον εαυτό σου και πρόσθεσε ένα ηχοσύστημα για να ακούς. ;)

Ευχαριστώ μάγκες μου, ας ελπίσουμε για αρχή να κάνω μια καλή επιλογή τηλεόρασης, μετέπειτα να έχει ένα "υγιές" πάνελ, και όλα μετά θα ρολάρουν!

Παιδιά η QE55QN95A είναι ανώτερη της QE55Q95T που να δικαιολογεί τα 300€ διαφορά?

Last edited by a moderator:
Αντίστοιχο μοντέλο, με έναν χρόνο διαφορά. Δικαιολογείται η πιο ακριβή τιμή κατά 300 ευρώ, ενώ είναι καλύτερη συνολικά. Κατά τα άλλα, η 55" LG B1 στοιχίζει 150 ευρώ παραπάνω από την Q95T και 150 ευρώ λιγότερα από την QN95A, με την οποία προσφέρεται prepaid κάρτα αξίας 200 ευρώ ως δώρο, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Last edited:
Την Β1 την αναφέρεις ως εναλλακτική? Γενικά οι oled με προβληματίζουν ως προς το burn-in.
Αυτή την prepaid την εξαργυρώνεις σε οποιοδήποτε κατάστημα με pos?

Σύμφωνα με τη χρήση που αναφέρεται στο αρχικό post, μια OLED τηλεόραση, όπως η LG B1, θα είναι ιδανική επιλογή. Για την prepaid κάρτα, ρίξε μια ματιά στο πιο πάνω link. Πάντως, αν τα φετινά μοντέλα φτάσουν στα καταστήματα νωρίτερα από το αναμενόμενο (εντός Μαρτίου), ίσως προκύψουν περαιτέρω μειώσεις τιμών και καλές ευκαιρίες στα περσινά μοντέλα, στις προσεχείς εβδομάδες.

Επειδή αυτό το burn in, φαντάζει σαν θεωρία συνωμοσίας, αν κάποιος την oled (ανεξαρτήτως χρήσης), την σβήνει ανά 2 ώρες για 1 λεπτό, δλδ 5 φορές (1 λεπτό ανά φορά) στο 10ωρο, υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης burn in?
Ή to burn in υποβόσκει όταν πχ. η τηλεόραση λειτουργεί συνεχώς για 4-5 ώρες?

Επειδή αυτό το burn in, φαντάζει σαν θεωρία συνωμοσίας, αν κάποιος την oled (ανεξαρτήτως χρήσης), την σβήνει ανά 2 ώρες για 1 λεπτό, δλδ 5 φορές (1 λεπτό ανά φορά) στο 10ωρο, υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης burn in?
Ή to burn in υποβόσκει όταν πχ. η τηλεόραση λειτουργεί συνεχώς για 4-5 ώρες?
Το burn in δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, αλλά παθογένεια της oled τεχνολογίας. Η πρώτη oled που πήρα, η B6, παρουσίασε burn in περίπου στον 1,5 χρόνο και η LG μου την αντικατέστησε (με νεότερο και καλύτερο μοντέλο μάλιστα). Ωστόσο οι εταιρείες, δίνουν πλέον στις τηλεοράσεις με οθόνες OLED καλύτερα εμβόλια για να αποφύγουν το burn in.
Κανείς δεν μπορεί να σου διασφαλίσει την υγεία της οθόνης. Η πρόληψη σίγουρα βοηθάει πολύ. Το ίδιο και τα "εμβόλια".