Αγορά αφυγραντήρα

Καταλαβαίνω ότι τώρα είναι δύσκολη η επιδιόρθωση αλλά προσωπικά σε 1-2 χρόνια το πολύ θα το ξαναέβαφα μετά απο τρίψιμο.

Αυτό θα γίνει σίγουρα μετά από δυο τρία χρόνια. Αυτή την στιγμή είναι πρακτικά αδύνατο γιατί έχουμε ένα μωράκι 10 μηνών δεύτερον είναι στρωμένο όλο το σπίτι και το βασικότερο δεν ξανα μπαίνω στην διαδικασία της φασαρίας μάζεψε ξανά βάλε για ένα σπίτι που βάφτηκε μόλις πριν δυο μήνες.

Philco (20:120=0.16) και Juro Pro (25:130=0.19)
O Juro Pro είναι πιο αποδοτικός και με μικρότερη κατανάλωση..
Αυτά βάση του σχετικού ποστ που είχα ανεβάσει πριν καιρό απο υπολογισμό που είχε κάνει μηχ. μηχανικός στο michanikos.gr
Προφανώς και δεν θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου αλλά εγώ θα πήγαινα στον Juro Pro.

υ.γ καλό θα είναι να βλέπουμε τα χαρακτηριστικά των μηχανημάτων απο τα site της μαμά εταιρίας. στον εκάστοτε κωτσόβολο μπορεί να υπάρχει λάθος είτε "λάθος"

Re: Απάντηση: Αγορά αφυγραντήρα

Philco (20:120=0.16) και Juro Pro (25:130=0.19)
O Juro Pro είναι πιο αποδοτικός και με μικρότερη κατανάλωση..
Αυτά βάση του σχετικού ποστ που είχα ανεβάσει πριν καιρό απο υπολογισμό που είχε κάνει μηχ. μηχανικός στο michanikos.gr
Προφανώς και δεν θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου αλλά εγώ θα πήγαινα στον Juro Pro.

υ.γ καλό θα είναι να βλέπουμε τα χαρακτηριστικά των μηχανημάτων απο τα site της μαμά εταιρίας. στον εκάστοτε κωτσόβολο μπορεί να υπάρχει λάθος είτε "λάθος"

Σωστός!

Ένα πράγμα που με απασχολεί είναι το εύρος θερμοκρασιών στο οποίο θα δουλεύει.

Επειδή στον χώρο μου θέλω θερμοκρασίες 15-18 oC φοβάμαι μήπως μπαίνει συνεχώς σε λειτουργία απόψυξης και δεν κάνει τίποτε.

Εξαρτάται πως θα τον δουλεύεις Χρήστο.
Αν τις ώρες που λείπετε απο το σπίτι, οι οποίες συνήθως είναι πολλές, έχεις περίπου 15 βαθμούς τότε είσαι για ζεόλιθο.
Ο ζεόλιθος όμως αυξάνει την θερμοκρασία στο σπίτι. Οπότε σε βλέπω να ανοίγεις μπαλκονόπορτες αν είσαι μαξ για 18 βαθμούς.

Είσαι στα όρια επιλογής ανάμεσα στις δυο τεχνολογίες.

παρέα με τον πατέρα μου κάνεις? έχει σε ανάκληση όλο το χειμώνα την μπλακονόπορτα του υπνοδωματίου γιατί σκάει με 21 βαθμούς και κυκλοφορεί με κοντομάνικα μέσα στο σπίτι, θα φάει τηγανιά απο την μάνα μου στο τέλος, την έχει σκάσει με τα περίεργα του..

edit αν και απότι θυμάμαι απο τα άπειρα που έχω διαβάσει για αφυγραντήρες, απο 15 βαθμούς και κάτω πας για ζεόλιθο. αλλά κι αυτό με επιφύλαξη.

edit2 επίσης, οι καταναλώσεις στους ζεολιθου είναι διπλάσιοι πλας σε σχέση με αυτούς με συμπιεστή. έχε το κι αυτό κατα νου. στο site της meaco που το έψαξα λίγο πάντως γράφουν οτι απο 15 και κάτω πας για ζεόλιθο.

edit3 διάβασε κι αυτό αν θες

Re: Απάντηση: Αγορά αφυγραντήρα

Σωστός!

Ένα πράγμα που με απασχολεί είναι το εύρος θερμοκρασιών στο οποίο θα δουλεύει.

Επειδή στον χώρο μου θέλω θερμοκρασίες 15-18 oC φοβάμαι μήπως μπαίνει συνεχώς σε λειτουργία απόψυξης και δεν κάνει τίποτε.

Για τις θερμοκρασίες που λές θα έπαιρνα ζεόλιθο.

Για το θέμα αύξησης της θερμοκρασίας που λέτε τώρα.

Μιλάμε για αφυγραντήρες.
Οπότε καταναλώνουμε ρεύμα για την αφύγρανση.
ΟΛΗ η θερμότητα που βγάζει είναι ΑΠΩΛΕΙΕΣ.

Αν καταναλώνουν οι δύο συσκευές το ίδιο ρεύμα αλλά η μία μαζεύει λιγότερο νερό τότε αυτή είναι η λιγότερο αποδοτική.
Σε χαμηλές θερμοκρασίες οι ζεόλιθοι είναι αποδοτικότεροι. Δε ξέρω τα ποσοστά απόδοσης οπότε ψάξτε για μετρήσεις.

Αν ο ζεόλιθος είναι αποδοτικότερος τότε θα βγάζει λιγότερη θερμότητα στο χώρο.

@Petran:

Πρέπει να γνωρίσω τον πατέρα σου να τον κεράσω μια μπύρα.

Από 18οC και πάνω αρχίζει και με πιάνει δυσφορία.

Πρόπερσι είχα φρικάρει τον πρύτανη γιατί με είχε πετύχει έξω με κοντομάνικο ημέρα που είχε -8 οC .

Eίχε πάθει φρίκουλα! :flipout:

Απάντηση: Re: Αγορά αφυγραντήρα

Φετος ειναι ο 2ος χρονος. Ειχα πριν τον MEACO, απο τον οποιο εμεινα πολυ ευχαριστημενος. Επειδη ομως ηθελα και ιονιστη πηρα τον MORRIS, απο τον οποιο ειμαι επισης ευχαριστημενος. Το φιλτρο (ενεργου ανθρακα) τολμησα και το επλυνα μια φορα. Αφου στεγνωσε καλα το ξαναεβαλα. Τωρα θελει παλι καθαρισμα, και ρωταω για επιβεβαιωση. Οταν λεω πλυσιμο, δεν εννοω μπουγαδα αλλα απλο ξεπλυμα με νερο και ελαφρυ τριψιμο με το χερι. Αμα γινει ετσι τι συμβαινει? Χανει την αποτελεσματικοτητα του??

το φίλτρο άνθρακα δεν πλένεται από όσο γράφουν οι κατασκευαστές στα manual.

Γιατί δεν παίρνεις ένα τηλ. στη Morris να σου πούνε που και πόσο θα βρεις καινούριο?

Κεντρικά γραφεία και τεχνικό τμήμα
Κτήριο MORRIS, πάροδος 17ης Νοεμβρίου 87, Ζώνη ΕΜΟ, Πυλαία,
Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2316006600

https://www.morris.gr/content.asp?id=18&title=επικοινωνια

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αγορά αφυγραντήρα

Για τις θερμοκρασίες που λές θα έπαιρνα ζεόλιθο.

Για το θέμα αύξησης της θερμοκρασίας που λέτε τώρα.

Μιλάμε για αφυγραντήρες.
Οπότε καταναλώνουμε ρεύμα για την αφύγρανση.
ΟΛΗ η θερμότητα που βγάζει είναι ΑΠΩΛΕΙΕΣ.

Αν καταναλώνουν οι δύο συσκευές το ίδιο ρεύμα αλλά η μία μαζεύει λιγότερο νερό τότε αυτή είναι η λιγότερο αποδοτική.
Σε χαμηλές θερμοκρασίες οι ζεόλιθοι είναι αποδοτικότεροι. Δε ξέρω τα ποσοστά απόδοσης οπότε ψάξτε για μετρήσεις.

Αν ο ζεόλιθος είναι αποδοτικότερος τότε θα βγάζει λιγότερη θερμότητα στο χώρο.

Δεν είναι ακριβώς έτσι, οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο έχουν μέσα αντίσταση η οποία χρησιμεύει στο να φεύγει η υγρασία από την πέτρα και να αποθηκεύεται στο δοχείο.
Είναι τρόπος λειτουργίας δηλαδή και όχι απώλεια από τη λειτουργία του μηχανήματος.

Και κάτι ακόμα Χρήστο. Μεγάλο ρόλο παίζει η διαρρύθμιση του σπιτιού.
Είναι τελείως διαφορετικό ένας ενιαίος χώρος 80τμ και άλλο ένας χώρος σπιτιού που χωρίζεται σε δωμάτια..
Το δικό μου σπίτι πχ χωρίζεται στην μέση με μια συρόμενη πόρτα.
Άρα είναι ουσιαστικά δυο μεγάλα "κουτιά". Το ένα μεγάλο "κουτί" που περικλείει το μπάνιο και τα υπνοδωμάτια και το άλλο έχει ενιαίο χώρο σαλονοτραπεζαρίας.
Τον αφυγραντήρα τον χρησιμοποιώ στον διάδρομο έξω απο τα υπνοδωμάτια.
Για την σαλονοτραπεζαρία ο αφυγραντήρας είναι σαν να μην υπάρχει.

Δεν είναι ακριβώς έτσι, οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο έχουν μέσα αντίσταση η οποία χρησιμεύει στο να φεύγει η υγρασία από την πέτρα και να αποθηκεύεται στο δοχείο.
Είναι τρόπος λειτουργίας δηλαδή και όχι απώλεια από τη λειτουργία του μηχανήματος.

Γι αυτό για τα ίδια λίτρα αφύγρανσης και τα ίδια τμ, οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο έχουν διπλάσιες καταναλώσεις ρεύματος απο αυτούς με συμπιεστή.

Γι αυτό για τα ίδια λίτρα αφύγρανσης και τα ίδια τμ, οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο έχουν διπλάσιες καταναλώσεις ρεύματος απο αυτούς με συμπιεστή.

Εγώ στο σπίτι έχω τον ζαμβέζη και έναν (πολύ) παλιότερο olympia splendid με κομπρέσορα.

Όποτε έχω πρόβλημα υγρασίας τους βάζω και τους δυο μαζί για κανα δυο μέρες και κάνω το σπίτι....σαχάρα!

Αυτό τον καιρό όμως έχω τη μικρή με βήχα οπότε τους έχω στο off γιατί έχω 60% υγρασία και δε θέλω να πάω παρακάτω.

Κατ'αρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για τις πληροφορίες και τις γνώμες σας.

Να σας ενημερώσω ότι προχώρησα στην αγορά του Juro pro του 25ρη (special edition).

Για το θέμα της θερμοκρασίας που θέλω και έχω στο χώρο μου (15-18) μίλησα με τεχνικό της Juro pro και μου είπε "κανένα πρόβλημα"
Από ότι μου είπε οι αφυγραντήρες ρίχνουν τη θερμοκρασία στα στοιχεία τους κατα 5οC.
Οπότε δεν θα έχω συχνές αποπαγώσεις.
Έτσι προχώρησα στην αγορά του.

Θα σας ενημερώσω για την λειτουργία του.

Για τα φίλτρα ενεργού άνθρακα...
Η δουλειά του είναι να κατακρατεί/μειώνει τις μυρωδιές
Τα έχω συναντήσει σε 2 μορφές - σε μορφή σκληρού "σφουγγαριού" και σε τελάρο με κόκκους (που όταν το κουνάς ακούγεται σαν να έχει ρύζι μέσα).
Αν το πλύνει κανείς μετά τις ποσοτικές του προδιαγραφές φιλτραρίσματος, μπορεί να φανεί καθαρό, αλλά ο άνθρακάς του δεν μπορεί να κάνει πλέον κάτι γιατί είναι πια κορεσμένος (μή ενεργός), Σε ένα "σφουγγάρι' που είχα πλύνει απο τσιγκουνιά, όταν το έβγαλα μετά απο λίγο καιρό να το ελέγξω, είδα οτι πλέον τριβόταν/διαλυόταν εύκολα και πήγε στα σκουπίδια.
Αν γενικά δεν έχει κάποιος πρόβλημα με μυρωδιές στον χώρο, μπορεί να το παρακάμψει και να το αγνοήσει αν του φαίνεται ακριβό ή δυσεύρετο - Αυτό δίνει την παράπλευρη άνεση μιας πιό ελέυθερης ροής αέρα και μάλλον λιγότερο θόρυβο.

Βέβαια, ανάλογα με τον κατσκευαστή και το πως θέλει να τα παίρνει απο τον πελάτη μπορεί να πέσουμε και σε κατασκευές όπου hepa και άνθρακας μπορεί να βρίσκονται σε ενιαίο μπλόκ. ή να μην ξεκινάει η συσκευή αν λείπει κάποιο φίλτρο (συχνά η τοποθέτησή τους πιέζει μικροδιακόπτες), κλπ... Σε κάθε περίπτωση τους ρύπους τους κατκρατεί το hepa και τις τρίχες ή άλλα χοντράδια τις πιάνει ένα εξωτερικό δίχτυ ή φίλτρο σαν αυτό των παλιών απορροφητήρων.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αγορά αφυγραντήρα

Αφυγραντήρας δε λέγεται?
Οποιαδήποτε ενέργεια χάνεται με άλλες μορφές εκτός της αφύγρανσης είναι απώλεια!
Το ίδιο ισχύει και για τους κομπρέσορες.

Με αυτόν τον τρόπο μετράμε την αποδοτικότητα μίας συσκευής παντού και πάντοτε!!!

Και μία λάμπα πυρακτώσεως με μία LED έχουν μία τεράστια διαφορά στις απώλειες (θερμότητα) στην ίδια φωτεινότητα (lumen).

Πήρα ένα 12αρι moris , από 170 μου τον άφησαν 150 στον κοτσόβολο. Πήγαινα να δώσω τα ~220 για τον Delongi αλλά μου φάνηκε καλή προσφορά.
Εγώ τον ήθελα για να στεγνώνω ρούχα
It works!
Σε δωμάτιο 3χ4 περίπου με κλειστές τις πόρτες στεγνώνει δυο μπουγάδες στις 12 ώρες. Θέλει άδειασμα η δεξαμενή ενδιάμεσα.
Your mileage may vary. Τι είναι μπουγάδα, πως είναι απλωμένη, τι έχει το δωμάτιο κ.ο.κ. Θερμοκρασία δωματίου γύρω στους μαξ 19 βαθμούς μέρα μινιμουμ 15 βράδυ. Τρίτη προς τέταρτη στέγνωσα. Πέμπτη προς Παρασκευή (σήμερα) πάλι. Δυο κύκλους έχω κάνει δηλαδή, δεν έχω πιο ακριβή στοιχεία, αλλά με βόλεψε ήδη.

Εγώ που ως συνήθως αν δε δοκιμάσω δεν πιστεύω σε τέτοια ‛μαγικά’, ευτυχώς διαπίστωσα ότι κάνει δουλεία η τεχνολογία αφύγρανσης στο στέγνωμα ρούχων, και δεν είναι απλά φήμες από ιντερνετ τρολ :D

Στο στέγνωμα των ρούχων, δεν κάνει κάτι διαφορετικό απο την κανονική λειτουργία του - απλά παρακάμπτει οποιαδήποτε ρύθμιση ταχύτητας έχεις βάλει και δουλεύει στις μέγιστες στροφές ο ανεμιστήρας μέχρι να το σταματήσεις εσύ. Εδώ τώρα, παίζει καλό ρόλο η ανακλινόμενη έξοδος αέρα που σε βοηθάει να σπρώχνεις τον στεγνό (πια) αέρα στο σημείο του δωματίου που προτιμάς - πχ. εκεί που έχεις τα νωπά ρούχα της μπουγάδας.