Είχαμε αναφερθεί παλιότερα σε κάποιες branded συσκευές (κυρίως της ΤΙΜ) που πουλάνε κάποια σκρουτζομάγαζα. Είδα σε έναν φίλο μου το πρόβλημα που δημιουργείται με αυτά. Έχει πάρει ένα LG L70 branded της ΤΙΜ. Δεν το ήξερε, ούτε εγώ το είδα αμέσως, όταν μου το έδωσε να το σετάρω το είδα και εγώ. Όπως έχουμε πει μόνο στο κουτί, στο αυτοκόλλητο με τα barcodes και τους κωδικούς φαίνεται γιατί γράφει πάνω TIM. Πολύ εύκολο να μην το προσέξεις.
Το κινητό του φίλου μου έχει το γνωστό πρόβλημα των entry level κινητών, έχει μόνο 4 GB εσωτερικό χώρο. Από ότι είδα λόγω android kit kat 4.4 έχει μόνο 1,5 GB διαθέσιμο χώρο. Τα υπόλοιπα τα τρώει το λειτουργικό. Στο τάμπλετ μου που έχει Lollipop, το λειτουργικό τρώει από μόνο του περίπου 4 GB. Άρα το πρώτο πρόβλημα είναι ότι πάνω από android 4.2 δεν θα έπρεπε να επιτρέπει η Google να πουλιούνται κινητά με 4 GB εσωτερικό χώρο. Γενικά συνεχώς βλέπω ότι το android τελικά είναι ένα απαιτητικό λειτουργικό, και όσο νεότερη έκδοση τόσο και πιο απαιτητικό είναι. θα έπρεπε η Google να θέσει κάποια στάνταρ για να μπορεί ένα κινητό να είναι android. Δεν θα έπρεπε να επιτρέπει να πουλιούνται κινητά που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω εσωτερικού χώρου, μνήνης RAM, επεξεργαστή γραφικών κτλ.
Για να επιστρέψω στον φίλο μου, το κινητό έχει 1,5 GB ελεύθερου εσωτερικού χώρου, από τα οποία 1,25 είναι ήδη κατειλημμένα από τις εφαρμογές. Ο φίλος μου δεν ασχολείται και πολύ, αλλά είδα ότι ο γιος του έχει βάλει 2-3 παιχνιδάκια για να παίζει. Οπότε η ελεύθερη εσωτερική μνήμη τώρα πια είναι περίπου 300 ΜΒ, και του βγάζει συνεχώς μήνυμα για ανεπάρκεια χώρου! Φωτογραφίες και βίντεο δεν είναι πρόβλημα, γράφονται κατευθείαν στην κάρτα μνήμης.
Δηλαδή το κινητό του με 2-3 εφαρμογές του γιου του, που από ότι είδα πρέπει να είναι όλες γύρω στα 120 ΜΒ, γέμισε και δεν μπορεί να βάλει τίποτα άλλο! Και του βγάζει συχνά μήνυμα ανεπάρκειας χώρου!
Έχει μόνο 4 GB εσωτερικό χώρο, έχει android kit kat που φαίνεται τρώει αρκετό χώρο σε σχέση πχ με την 4.2, έχει τα σκουπίδια της Google, τις εφαρμογές της LG που ευτυχώς μπορούν να διαγραφούν, και από ότι είδα έχει και τα σκουπίδια της TIM που είναι εγκατεστημένα και τρώνε χώρο, μπαταρία, μνήμη RAM, και δεν διαγράφονται ή απενεργοποιούνται κιόλας. Και δεν χωράει να βάλει ο φίλος μου τίποτα. Sorry, αλλά αυτό το πράγμα δεν είναι τηλέφωνο. Δεν ξέρω οι συνδρομητές της TIM πως ανέχονται τέτοιες παρεμβάσεις, και πως επιτρέπει και η Google τέτοιες παρεμβάσεις. Αλλά σίγουρα αυτό το πράγμα δεν θα έπρεπε να πουλιέται στην Ελλάδα.
Τώρα εγώ έπρεπε να μάθω στον φίλο μου να σβήνει συχνά την προσωρινή μνήμη που όσο γεμίζει καταλαμβάνει χώρο, και να του δείξω πως να πάει στις εφαρμογές για να δει τι μπορεί να απεγκατασταθεί, αλλά κυρίως πως να μεταφέρει εφαρμογές στην κάρτα μνήμης που ευτυχώς επιτρέπει η LG, αλλά λίγες, κυρίως όσες έχει εγκαταστήσει ο χρήστης.
Μακριά από τα branded της ΤΙΜ λοιπόν. Δεν θα έπρεπε καν να πουλιούνται στην Ελλάδα, αλλά τι να κάνουμε...