Ακολουθεί μίνι σεντόνι
Όλα αυτά τα χρόνια δεν είμαι αυτό που θα έλεγε κανει τυπικός χρήστης android. Πάντα διαλέγω συσκευές οι οποίες ρουτάρονται, έχουν καλή υποστήριξη στο XDA και έχουν android όσο πιο κοντά στο στοκ. Για το λόγο αυτό έχουν περάσει από τα χέρια μου κάμποσα nexus, 2 Oneplus κλπ.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βρέθηκα αναγκαστικά (λόγω βλάβης άλλης συσκευής) με ένα Xiaomi Redmi Note 3 Pro. Mε τον καιρό εκτίμησα το πόσα πολλά μου έδωσε αυτή η συσκευή με ένα πολύ μικρό αντίτιμο, αλλά επειδή δεν την ψώνισα "με κέφι", δεν ασχολήθηκα ποτέ σοβαρά μαζί της. Έκανα μεν τα απαραίτητα ρουταρίσματα αλλά έμεινα σε MIUI Rom (του ελληνικού φόρουμ, βάζοντας πάντα Nova Launcher). Πρόσφατα μάλιστα αποφάσισα να βάλω και την πιο πρόσφατη stable (Miui 9 με Android 6) "για να σταματήσω ν' ασχολούμαι".
Τις τελευταίες ημέρες με τρώει να κάνω μια μικρή αναβάθμιση, και έχοντας εκτιμήσει πολύ την Xiaomi ως μάρκα, εξέτασα όλα τα νέα κινητά της εταιρείας. Όσα μπορώ ν' αγοράσω σ' αυτή τη φάση φορούν δυστυχώς τον Snapdragon 625, ο οποίος με εξαίρεση την καλή διαχείριση μπαταρίας είναι χειρότερος από τον 650 του υπάρχοντος κινητού.
Έτσι χτες το βράδυ, μετά από πολύ καιρό αποφάσισα να παίξω με κάτι πέρα από την MIUI, θέλοντας να δώσω μια τελευταία ευκαιρία στο κινητό μου. Ξεκίνησα κατεβάζοντας την τελευταία διαθέσιμη Lineage OS (βασισμένη σε Android 6), μια που έχω μεγάλο παρελθόν με Cyanogen. Κάπου εδώ παθαίνω το πρώτο σοκ. Παρότι προβλήματα με bloatware δεν είχα καθώς η ελληνική ρομ του Miui είναι πεντακάθαρη, παρατήρησα αμέσως μια τεράστια διαφορά στην απόκριση του τηλεφώνου. Ήταν σαν να έχω βγάλει έναν "κόφτη" από τη μέση.
Πέρασα λίγη ώρα σκαλίζοντας το Lineage, αλλά καθώς με έτρωγε για Android 8, διαβαζω μια στα γρήγορα στο XDA, βρίσκω την πιο δημοφιλή και όσο πιο σταθερή γίνεται και κάνω τη μετάβαση σε Oreo βάζοντας Nitrogen Os. Η τελευταία δεν είναι και η πιο σπαρτιάτικη pure Android, καθώς έχει μια σειρά από (χρήσιμα κατ' εμέ) tweaks. Περνάω λίγη ώρα με την Nitrogen και κάπου εδώ παθαίνω το δεύτερο σοκ και απορώ πως "τόσα χρόνια στο κουρμπέτι" την εχω πατήσει για πρώτη φορά, θεωρώντας ότι το Miui είναι καλό. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο γνώριμος από παλίά franco έχει τη συσκευή μου και φτιάχνει kernel γι αυτή, οπότε αυτή τη στιγμή που μιλάμε τρέχουν τα απαραίτηα benchmarks με το συνδυασμό Nitrogen+franco (Για την ιστορία το κόμπο αυτό έδωσε 94000 σε Antutu - με Αgni είδα μέχρι και 104000).
Δε θέλω να μακρυγορώ, αλλά με την παραπάνω αλλαγή η διαφορά είναι μεγαλύτερη απ' ότι έχω βιώσει άλλες φορές με αλλαγή τηλεφώνου.
@Μιχάλη, για να σταματήσω τη φλυαρία, δεν ξέρω αν το A1 είναι καλύτερη συσκευή από αυτή που έχεις ή όχι και δεν ξέρω αν εχει νόημα η αλλαγή συσκευής. Σε κάθε περίπτωση όμως, το όσο πιο καθαρό android έχει πάντοτε νόημα και συνήθως σε ανταμοίβει με μια πιο καθαρή και γρήγορη εμπειρία χρήσης.