Αγορά Canon S5 IS

gorgy

Established Member
19 June 2006
178
Εραστής της ΝΙΚΟΝ απ´τα τέλη των 70' s (αρχικά με την FM ,κόλλησα με την FM 2 κι ακόμη έχω μόνιμα μαζί μου την F 801S που μου έχει χαρίσει απίστευτες φωτος) αποφάσισα να πάρω την Canon S5 IS τώρα τα Χριστούγεννα μιάς και θάχω πολύ δουλειά με τις εκδηλώσεις που μετέχουν τα μέλη της οικογένειας. Την έχω βρεί γύρω στα 360 κι ήθελα την γνώμη σας άν την έχει κανείς και την έχει δουλέψει σε manual mode ή σε φωτογράφιση αθλητικών δραστηριοτήτων.
 
Ειναι σιγουρα απο τις καλυτερες στην κατηγορια αυτη. Λογικα δεν θα εχεις κανενα προβλημα με το manual mode ουτε και για απλα πραγματα σε αθλητικες δραστηριοτητες.

Δες και καποια reviews για περισσοτερες πληροφοριες


http://www.dpreview.com/reviews/CanonS5is/
http://www.dcresource.com/reviews/canon/powershot_s5-review/
http://www.imaging-resource.com/PRODS/S5IS/S5ISA.HTM
 
Κατά την ταπεινή μου γνώμη καμιά κόμπακτ (όσο γρήγορη κι αν είναι αυτή) δεν μπορεί να καλύψει αθλητικές δραστηριότητες. Μόνο SLR. Αν θέλεις να καλύψεις αθλητικά με λίγα χρήματα, αγοράζεις μια μεταχειρισμένη DLSR στα 250-300 ευρώ, παίρνεις και έναν τηλεφακό σχετικά φθηνό και παίζεις. Με την κόμπακτ, απλώς θα έχεις πολλές χαμένες λήψεις, αφού απαιτεί να μαντέψεις τί θα κάνει το κάθε άτομο που κινείται, πριν κινηθεί.
 
Τώρα αν είναι ρυθμική γυμναστική δεν πιστεύω να δυσκολευτώ (εκτός του ότι είναι γνωστό το πρόγραμμα είναι και προβλέψιμες οι κινήσεις τους).
Μερικοί με αποτρέπουν να την αγοράσω λόγω της ....συμπεριφοράς της με raw files (δηλαδή;;;;)
 
Τώρα αν είναι ρυθμική γυμναστική δεν πιστεύω να δυσκολευτώ (εκτός του ότι είναι γνωστό το πρόγραμμα είναι και προβλέψιμες οι κινήσεις τους).
Μερικοί με αποτρέπουν να την αγοράσω λόγω της ....συμπεριφοράς της με raw files (δηλαδή;;;;)

Θα σου πρότεινα να πάρεις δανεική μια σχετικά σύγχρονη κόμπακτ και με αυτή να προσπαθήσεις να τραβήξεις ρυθμική. Μετά δες τις φωτο.

Η ρυθμική είναι εξαιρετικά δύσκολο θέμα, διότι ο φωτισμός είναι περίεργος (ένταση και θερμοκρασία χρώματος) και οι κινήσεις των αθλητών πολύ διαφορετικές από αυτές που περιμένει η μηχανή. Επομένως θα έχεις πολλές φλου. Μπορεί και όλες. Το μπάσκετ π.χ. είναι πολύ πιο εύκολο. Διότι εκεί κινείται η μπάλα, επομένως ξέρει πού είναι ο αθλητής και τον περιμένεις. Στη ρυθμική κινείται το θέμα, δηλ. ο αθλητής και κάνει ότι θέλει με το σώμα του.
 
Βλάση σ´ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση, θα το σκεφτώ.
 
Σε κλειστό χώρο, όσο καλά και να φωτίζεται αυτός, με κόμπακτ -ακόμη και με σταθεροποίηση- και κινούμενο θέμα δεν πρόκειται να βγουν σωστές φωτογραφίες. Ακόμη και πέραν του θέματος της δυσκολίας εστίασης. Στο κολυμβητήριο είχα βγάλει μερικές το γιο μου (οκ, δεν είχε τον φωτισμό που έχει στους αγώνες, πάντως ο χώρος φωτιζόταν μια χαρά σε γενικές γραμμές), με κοντό τηλεφακό ανοικτό στο f/2.8 και χρειαζόταν να ανεβάσω 1600 iso για να παγώσω την κίνηση. Με μία dslr το κάνεις, με κόμπακτ όχι. Και η σταθεροποίηση δεν βοηθάει παρά μόνο για να βγαίνει καθαρό και ακούνητο το φόντο, δυστυχώς ότι και το θέμα.
 
Βλάση και send να ρωτήσω την γνώμη σας για την NIKON D 40X (σ´αυτό το κιτ που κυκλοφορεί με τους φακούς 18-55 και 55-200) γι' αυτές τις λήψεις που την θέλω;
 
Για φακούς Nikkor δεν είμαι και ο πλέον αρμόδιος να απαντήσω, καθώς είμαι στο σύστημα Canon, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μάλλον για τηλεφακό χρειάζεσαι κάτι γρηγορότερο από το f/5.6 που δίνει ο παραπάνω ζουμ τηλεφακός στα 200mm. Νομίζω ότι κατ' ελάχιστον χρειάζεται φακός f/4, τόσο για να υπάρχει καλύτερη λειτουργία του AF, όσο και για να μην βγαίνουν κουνημένες φωτογραφίες. Και φυσικά ο φακός αυτός να αποδίδει και ανοικτός, γιατί έτσι θα καταλήξει να χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς χώρους. Ιδανικός θα ήταν ένας φακός f/2.8, βέβαια τέτοιοι φακοί κοστίζουν.

Νομίζω ότι τα 200mm επαρκούν για λήψη από τη συνήθη για τέτοιες εκδηλώσεις απόσταση, εάν θέλουμε εννοείται να βγάζουμε όλο το θέμα και όχι πχ μόνο το κεφάλι του αθλητή. Για μεγάλες αποστάσεις όμως ο 200άρης ενδεχομένως να σου φανεί λίγος.
 
Πάντως -χωρίς παρεξήγηση- θα σου πρότεινα να κάνεις μια πρόχειρη φωτογράφηση με την F801 που έχεις. Αν έχεις τηλεφακό, χρησιμοποίησέ τον. Αν δεν έχεις και είσαι Θεσσαλονίκη, σου δίνω....
Με φιλμ 400άρη ή 800άρη FUJI SUPERIA. Δες προσεκτικά τις εκτυπώσεις. Κάνε και μια μεγέθυνση.

Εκεί θα καταλάβεις τις πραγματικές ανάγκες σου. Φυσικά η DSLR θα είναι αρκετές φορές πιο γρήγορη, ενώ το πιθανότερο είναι να μη λαθεύει στην εστίαση όπως κάνει η 801.
 
Οτι θα καταλήξω πάλι εκεί το είχα καταλάβει.....με την F801, ενα φακό AF 35-135mm και φιλμ 400 -800 ASA έχω τραβήξει τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις.
Απλά επιδίωκα αυτή τη φορά το τράβηγμα πολλών , την δυνατότητα επιλογής απ´αυτές και την απαγκίστρωση από τα φιλμ...
 
Δηλαδή με φιλμ 400 asa και τον 35-135 (διάφραγμα? Γύρω στο f/4.5?) ήσουν εντάξει με ταχύτητες κλπ; Σε κάλυπτε το 135 ως εστιακό μήκος; Υπόψιν ότι το 135 σε ψηφιακό σώμα (όχι full frame) δίνει κάλυψη αντίστοιχη με 200ρη φακό. Εάν είναι έτσι, θα μπορούσε να σε καλύψει και ένα ψηφιακό σώμα με τον Nikkor 18-135, ή κάποιον αντίστοιχο, ή κάποια από τις προσφορές των τρίων κατασκευαστών, το ψηφιακό σώμα ανεβάζει 800iso για πλάκα.
 
Πολύ καλά ήμουν , και μάλιστα φέτος αλλάξανε κλειστό γήπεδο και θα είμαι σε καλύτερη θέση (ψηλά και κοντά στο ταπί). Μια κι είσαι στο σύστημα Canon τί προτείνεις; (budget μέχρι 500)
 
Τι μέχρι 500, όλα μαζί;
Με τόσα μετά βίας παίρνεις ένα ψηφιακό σώμα. Δυστυχώς στις slr το κόστος ανεβαίνει... ειδικά εάν θελήσει κανείς να ξεφύγει από τον φακό του κιτ. Γιατί μέχρι εκεί το κόστος δεν διαφέρει τρομερά από αυτό μίας καλής κόμπακτ. Και δυστυχώς με τα εισαγωγικά σώματα της Νίκον, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε τον φακό που ήδη έχεις, γιατί δεν έχουν ενσωματωμένο μοτέρ εστίασης.

Σε τέτοιο προϋπολογισμό και εφόσον υπάρχει ανάγκη για τελε άκρο, ίσως προτιμότερη να ήταν μια καλή κόμπακτ, πχ η fuji 9600 που έχουν αρκετοί εδώ μέσα. Ανεβάζει από ό,τι βλέπω άνετα μέχρι iso400, και το 800 της δεν είναι και άσχημο.
 
Ειλικρινά, πιστεύω ότι η πιο καλή φθηνή λύση είναι μια μεταχειρισμένη NIKON D70S, D70, ή ακόμη καλύτερα D100, διότι μπορούσε να πάρει και λαβή για όρθιες λήψεις.

θα τις βρεις στα 250-300 ευρώ. Βάζεις πάνω και τον AF 35-105, που στο ψηφιακό αντιστοιχεί σε Χ1,5, άρα αυξάνεις αρκετά την ικανότητα προσέγγισης.

Και δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να φοβάσαι το μεταχειρισμένο.
 
Το ψηφιακό μεταχειρισμένο το φοβάμαι,ιδίως αν δεν γνωρίζω τον πωλητή....
Τώρα λόγω ευχρηστίας και φορητότητας μάλλον θα πάω για την PANASONIC LUMX FZ-18 (με τον σταθεροποιητή και το super zoom πιστεύω θα κάνω δουλειά, αν πάλι όχι δεν θα πάει χαμένη...).
 
Παρε την S5 η καποια αντιστοιχη κομπακτ ΜΟΝΟ αν θελεις το σουπερ ζουμ ΚΑΙ την δυνατοτητα βιντεο!
Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση παρε dSLR!