Αγορα dslr για πρωτη φορα,βοηθεια

απο το review του dpreview.com

The final word

If you currently own an EOS 450D or another fairly recent entry-level DSLR from an image quality point of view there is not necessarily a need to upgrade to the EOS 500D. However, the HD video mode, new high-resolution screen or extended ISO range make it easier to justify the expense if you're likely to use these features. For anybody buying their first DSLR the 500D is an easy recommendation but you might want to have a look at the Nikon D5000 as well. It comes with a similar feature set to the 500D ('only' 720P video though) and performs slightly better in low light.

Οπότε αν σου αρέσουν βραδυνά πλάνα/λήψεις με χαμηλό φωτισμό, ίσως η D5000 να σου κάνει περισσότερο για την δουλειά σου.

να σας πω κι εγώ τα δικά μου...

Ξεκίνησα με μια Olympus 5060. Μετά την πούλησα στον κουμπάρο μου και πήρα μια 350d. Μετά πούλησα την 350d για μια 20d.

Όσο καλύτερη μηχανή έπαιρνα, τόσο λιγότερες φωτογραφίες έβγαζα.

Γιατί την 5060 την έπαιρνα μαζί μου παντού, έβγαζα περισσότερες φωτό.
Για πάνε στο μπαράκι με φωτογραφικό βαλιτσάκι και έλα πες μου μετά.

Ναι μεν, έχω πολύ καλό εξοπλισμό πλέον, αλλά πολύ λιγότερες ευκαιρίες για να βγάζω φωτό. Δε μιλάω για καλές ή όχι, μιλάω για φωτογραφίες.
Γιατί καλό είναι να βγάζεις άρτιες τεχνικά και αισθητικά φωτό, αλλά τι να το κάνω αν δε μπορώ να έχω φωτό από τη χθεσινή κρασοκατάνυξη?

Δε ξέρω αν με καταλαβαίνεις...

Έχω πολλές φορές έρθει στο "τσακ" να βάλω αγγελία για να ανταλλάξω την 20d μου και τους 3 φακούς με μία καλή compact όπως η canon g10-g11 ας πούμε....

αυτά.

Καλημέρα....

Στέργιε αυτά που περιγράφεις μου τάχουν πει...τα γνωρίζω από συζητήσεις πουχω κάνει...

αλλά είναι η πρώτη φορά που σκέφτομαι ν´ασχοληθώ πιο σοβαρά με την φωτογραφία...κάπου οι compact μου φάνηκαν "ψεύτικες"....

όλα αυτά τα σκέφτομαι...

Διαβάζοντας το θέμα που άνοιξε ο αγαπητός Harry βλέπω μια πολύ "ελαφριά" προτίμηση στις Canon (450D ή 500D) σε σχέση με την Nikon D5000...(ναι έχω διαβάσει την υπεροχή της D5000 στα πλάνα με χαμηλό φωτισμό...)

και η ερώτηση που προκύπτει είναι: αν-λέω αν-πάρεις το σώμα της 500D, με ποιόν αξιοπρεπή-all around φακό-για πρωτάρη-μπορείς να την συνδυάσεις???

σημείωση: οι δύο φακοί είναι too much-για μένα-για τώρα..

Απάντηση: Re: Αγορα dslr για πρωτη φορα,βοηθεια

Νασο ο Canon 15-85 IS USM ειναι πολυ καλος φακος για αρχη.

Γιάννη είναι πολύ καλός αλλά κοστίζει 721 ευρώ...ποιό πολύ-δηλαδή- από το σώμα της 500D...είναι δηλαδή εκτός της "λογικής μου" (όπως σκέφτομαι αυτή τη στιγμή)....

Εάν δεν θέλεις δύο φακούς, η συμβουλή μου θα ήταν να πάρεις το απλό κιτ της 450D ή της 500D με τον 18-55 is.
Σκέτο το σώμα της 450D πηγαίνει 480 ευρώ, της 500D 600 ευρώ, στην πρώτη η επιβάρυνση του φακού είναι μόλις +70 ευρώ, στη δεύτερη +80 ευρώ.

Ο 18-55is είναι τίμιος ως προς την απόδοση, αξιοπρεπέστατος για τα 12mp της 450D, ζορίζεται βέβαια στα 15mp της 500D (λίγοι φακοί δεν δείχνουν τις αδυναμίες τους σε σένσορες τόσο υψηλής ανάλυσης, μη νομίζεις, και οι Nikon στα 12mp παραμένουν). Το εύρος του είναι ό,τι πρέπει για να αρχίσεις, και έχει και σταθεροποίηση από πάνω. Εάν καταλήξεις ότι θέλεις κάτι καλύτερο, τι πιο εύκολο να τον δώσεις για 50 ευρώ, και να πάρεις κάτι σε Sigma 17-70/2.8-4.5 (300 ευρώ) ή Τάμρον 17-50/2.8 (340 ευρώ).

Re: Απάντηση: Re: Αγορα dslr για πρωτη φορα,βοηθεια

Γιάννη είναι πολύ καλός αλλά κοστίζει 721 ευρώ...ποιό πολύ-δηλαδή- από το σώμα της 500D...είναι δηλαδή εκτός της "λογικής μου" (όπως σκέφτομαι αυτή τη στιγμή)....

Tamron 17-50/2.8 338 ευρω.Καλυτερος οπτικα στα μισα χρηματα , αρκει να σε καλυπτει σαν μηκος γιατι all around δεν θα τον ελεγα .Αν παρεις αργοτερα και τον 70-200/4 η 2.8 L θα εισαι πολυ καλα.

Η υπεροχή στις προτιμήσεις υπέρ μιας ή αλλης μάρκας, πέρα από τα οικονομικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του προς εξέταση προιόντος σχετιζεται σε μεγάλο βαθμο με το ποσοστό διαδοσης και διείσδυσης της μαρκας στην υπο εξέταση αγορά. Η Canon στην Ελλάδα εχει πετύχει μεγαλα ποσοστά διεισδυσης στην αγορά συνεπώς εχει ήδη διαμορφώσει μια δυναμική τέτοια που τις επιτρέπει να πουλάει χωρις πολλή προσπάθεια. Βεβαια εκμεταλλευτηκε την αδράνεια και καποιες λάθος επιλογές στρατηγικής της Nikon στα μεσα της δεκαετιας που διανυουμε με αποτέλεσμα να παρει κεφάλι. Τα τελευταια 3-4 χρονια το κιτρινο μαγαζί έχει κανει σημαντική αντεπιθεση για να κερδίσει μερίδιο αγοράς και να επανέλθουν οι ισορροπιες και το εχει καταφέρει σε σημαντικό βαθμο ιδιαίτερα σε αγορές που ειναι πιο ανταγωνιστικές και λιγοτερο ρηχές απο την Ελληνική. (π.χ Αμερική). Στην Ελλάδα ομως ενας επαγγελματιας που εχει χτισει ενα σημαντικο συστημα φακών με την π.χ Canon δεν θα αλλάξει στρατόπεδο επειδή την Χ χρονική στιγμή υπάρχει κατι αλλο στον οριζοντα εκτος εαν η αλλαγή αυτή ειναι τετοια που μπορει να του φέρει σοβαρά κέρδη (σπάνιο για τον μεσο επαγγελματια)

Απο την αλλη η ψυχολογια του μέσου Ελληνα ειναι τετοια που οτι προιον αγοράζει θεωρεί οτι πρέπει να το υποστηριξει (δεν κανουμε λάθη εμεις :argue:) άρα μην περιμένεις να δεις ευκολα κατοχο Canon να σου προτείνει Nikon και το ανάποδο.. Δεδομενου λοιπόν οτι οι Canonάκηδες ειναι περισσότεροι , ε έχεις την απάντηση στο ερώτημά σου..

Ολα αυτά βέβαια ειναι ανουσια για εμας που δεν ειμαστε επαγγελματίες και θελουμε απλά να κανουμε το χομπυ μας.. Κατά την γνώμη μου οτι και εαν διαλέξεις θα εχεις κανει καλή επιλογή αρκεί μετά να βρεις το χρονο και την διαθεση να ασχοληθεις παραπάνω για το καλύτερο αποτέλεσμα

Η δική μου προταση ειναι Nikon D5000 μαζι με τον 18-105 VR ή ακομα καλύτερα εαν μπορεις D90 + 18-105 VR. Ο φακος είναι πολύ καλός με αρκετά μεγάλο εύρος και καθαρισες για ενα μεγάλο διαστημα μέχρι να μαθεις και να αρχίσεις να ψάχνεσαι για νεα πράγματα ι..

Απο αλλες μαρκες θα κοιταζες ;
Π.χ γιατί οχι Pentax ;

Last edited:
Μπα, Canon πρότεινα γιατί προς Canon κατάλαβα έγερνε.

H D5000 με έν αν 18-105vr, εάν μπορεί να βρεθεί στα 800 ευρώ (μπορεί;) θα είναι σίγουρα μια καλή περίπτωση.

Εάν κοιτάξουμε σε άλλες εταιρείες (που εγώ θα κοιτούσα, αλλά έχει τεθεί ο περιορισμός της απόδοσης κατευθείαν από το jpeg, όπου η pentax υστερεί), η Pentax K-x με τον 18-55 της είναι μία πάρα πολύ καλή περίπτωση (510-550 ευρώ). Έχει σταθεροποίηση στον αισθητήρα, και ό,τι φακό και να της βάλεις, οφελείσαι. Τις ρίχνεις και έναν Sigma 17-70 και είσαι άρχοντας. Και έναν τηλεφακό μετά, εάν το θέλεις.

Σε αγορά απολύτου μετρητοίς και χωρίς απόδειξη αλλά με σφραγισμένη την εγγύηση βρήκα πριν 15 μέρες την D5000 με τον 18-105 στα 720 ευρώ στα γνωστά φωτογραφικά μαγαζιά στη Στουρνάρη και στην Πανεπιστημίου.

Σε εξίσου τιμή σοκ βρήκα και την CANON 450D με τον SIGMA 17-70 (ακόμα πιο φθηνή).

Απο την αλλη η ψυχολογια του μέσου Ελληνα ειναι τετοια που οτι προιον αγοράζει θεωρεί οτι πρέπει να το υποστηριξει (δεν κανουμε λάθη εμεις :argue:) άρα μην περιμένεις να δεις ευκολα κατοχο Canon να σου προτείνει Nikon και το ανάποδο.. Δεδομενου λοιπόν οτι οι Canonάκηδες ειναι περισσότεροι , ε έχεις την απάντηση στο ερώτημά σου..

Δεν εχεις και αδικο σε αυτο,αν και πρεπει να σου πω οτι εγω προτεινα του φιλου να παρει nikon d90 με 18-105 vr(και η d5000 ειναι καλη),ενω ειμαι κατοχος canon 400d-18-55 is.

Ειμαι λιγο απογοητευμενος απο την canon,εχει μπει σκονη μεσα στο φακο αρκετη,στον αισθητηρα της μηχανης επισης ενω δεν εχω βγαλει το φακο ποτε,η ακριβεια του autofocus δεν νομιζω να ειναι και η καλητερη...Μαλλον αν ξαναπαρω μηχανη θα παρω nikon την αλλη φορα.Ασε που ο φακος 18-105 vr ειναι καλος και κατι αναλογο γενικης χρησης στην canon δε βλεπω να υπαρχει με αναλογη ποιοτητα.

Απο την αλλη και η canon ειναι πολυ καλη εταιρια,η 500d εχει και μεγαλη αναλυση και καλη ποιοτητα εικονας(και επιτελους φτιαξανε την οθονη 3' 230000 πιξελ που ηταν μετρια),και πολλες λειτουργιες,αλλα δε ξερω...η εμπειρια μου με την 400d και τον 18-55 is δεν ηταν και η καλητερη δυνατη.

Καλησπέρα σε όλους...

λοιπόν χαίρομαι γιατί πήρε τέτοια τροπή το θέμα...

ΔΕΝ στρέφομαι προς την Canon σε καμιά περίπτωση....CANON και ΝΙΚΟΝ είναι το "ίδιο" πράγμα για μένα!!..έχουν την ίδια βαρύτητα για μένα!!!

πχ. όταν πριν 2 μήνες αποφάσισα ν´αγοράσω camcorder ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι θα πάρω Canon...ερευνώντας είδα ότι όλοι μιλούσαν για την Panasonic TM-300 ότι είναι η καλύτερη κάμερα αυτή τη στιγμή και αυτήν αγόρασα...

άρα κοιτώ και για την Nikon D5000 με τον 18-105 στα 800 ευρώ που θέλω να διαθέσω...

σημείωση: δεν θέλω να πάω σε Pentax αυτή την στιμή...

Last edited:
Νομιζω θα κανεις μια πολυ καλη επιλογη σε αυτα τα χρηματα,μαλλον και εγω αυτο θα αγοραζα αν θα επαιρνα τωρα,+ το οτι η νικον εχει και το ωραιο χαρακτηριστικο οτι διορθωνει αυτοματα στα jpeg τις χρωματικες εκτροπες των φακων,κατι πολυ καλο για καποιον που δε θελει να ασχοληθει με raw για καποιο λογο.Ετσι η ποιοτητα του οποιοδηποτε φακου ειναι ακομη καλητερη ουσιαστικα.

Θα απαντησουν καποιοι σιγουρα οτι με raw κτλ μπορεις να κανεις οτι θες κτλ κτλ και δε θα διαφωνισω,αλλα καποιος μπορει να γουσταρι για καποιο λογο να φωτογραφιζει σε jpeg και να θελει να παρει οσο το δυνατον καλητερα αποτελεσματα απο τα jpeg,και εκει αυτο το χαρακτηριστικο της nikon ερχεται γαντι.

Πάντως αυτό που λένε ότι οι χρήστες Canon θα συστήνουν Canon και οι κάτοχοι Nikon, Nikon, δεν ισχύει ακριβώς... Να πω την αμαρτία μου, από χρήστη Canon είδα να συστήνεται μηχανή Nikon, το αντίθετο δεν θυμάμαι να το έχω δει. Τώρα είναι καλύτερες; Έχουν πιο "πιστό" κοινό? Έχουν πιο σκληροπυρηνικούς fanboys?

Εκεί που έχω καταλήξει είναι, ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής κανείς, κανείς αντικειμενικός εννοώ, δεν πρόκειται να δει σοβαρές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών εταιρειών. Με όλες θα κάνει τη δουλειά του, τα λοιπά είναι συζήτηση περί ορέξεως.

Και ευκαιρίες μπορούν να βρεθούν στην αγορά, εξάλλου τι νόημα έχει να πάρουμε το μοντέλο που μόλις βγήκε, έτσι που βγάζουν καινούργια κάθε χρόνο;
Δεν θυμάμαι εάν το είχα γράψει εδώ, ψάχνοντας στο ebay είχα βρει τις προάλλες έναν γερμανό πωλητή Sigma, έδινε πακέτα SD14 + Sigma 17-70/2.8-4.5 + Sigma APO 70-300... για το ...αστρονομικό ποσό των 599 ευρώ όλα αυτά.

Πάντως αυτό που λένε ότι οι χρήστες Canon θα συστήνουν Canon και οι κάτοχοι Nikon, Nikon, δεν ισχύει ακριβώς... Να πω την αμαρτία μου, από χρήστη Canon είδα να συστήνεται μηχανή Nikon, το αντίθετο δεν θυμάμαι να το έχω δει. Τώρα είναι καλύτερες; Έχουν πιο "πιστό" κοινό? Έχουν πιο σκληροπυρηνικούς fanboys?

Εκεί που έχω καταλήξει είναι, ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής κανείς, κανείς αντικειμενικός εννοώ, δεν πρόκειται να δει σοβαρές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών εταιρειών. Με όλες θα κάνει τη δουλειά του, τα λοιπά είναι συζήτηση περί ορέξεως.

Και ευκαιρίες μπορούν να βρεθούν στην αγορά, εξάλλου τι νόημα έχει να πάρουμε το μοντέλο που μόλις βγήκε, έτσι που βγάζουν καινούργια κάθε χρόνο;
Δεν θυμάμαι εάν το είχα γράψει εδώ, ψάχνοντας στο ebay είχα βρει τις προάλλες έναν γερμανό πωλητή Sigma, έδινε πακέτα SD14 + Sigma 17-70/2.8-4.5 + Sigma APO 70-300... για το ...αστρονομικό ποσό των 599 ευρώ όλα αυτά.

Γιατί βρε Τάσο μου, εγώ τόσες φορές πρότεινα CANON... ή μήπως εγώ δεν μετρώ επειδή κάποτε είχα CANON?
:grinning-smiley-043

Νάσο, υπάρχουν Pentax για όλα τα βαλάντια.

Μπορεί να μην υπάρχουν τόσοι πολλοί φακοί, αλλά δεν είναι κ λίγοι.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι όλα τα σώματα της Pentax έχουν σταθεροποιητή, αντί στους φακούς, κάτι που κάνει τους φακούς φθηνότερους.

Σε τι χρήματα θες να "παίξεις" ;