Αγορά dSLR / Mirrorless (4/3)

Απαραίτητο να πας να τις δείς... Καλή η θεωρία και η μελέτη προδιαγραφών, αλλά αν δεν τις πιάσεις στα χέρια σου (σε λειτουργία κατά προτίμηση), μην προχωρήσεις σε αγορά. Πολλών τους έμειναν "στο ράφι" και συνέχισαν να κουβαλάνε την compact στην τσέπη...

Η G3 έχει το πλεονέκτημα του ενσωματωμένου σκόπευτρου, και παρόμοια ποιότητα εικόνας με τις Oly σε raw, τα jpeg της είναι κατώτερα.

...

Δημήτρη επειδή δεν παρακολούθησα τα νεα τον τελευταίο καιρό ... άλλαξε κατι ??.

Γιατι το τελευταίο που θυμάμαι είναι οτι ο αισθητήρας της G3 είναι πολύ καλύτεροs ειδικά στα ψηλά ISO απο τους αισθητήρες των 12Mp που φορανε οι Olympus και οι μικρές Panasonic.

attachment.php

Attachments

• dxomark_graph-3.jpg
    dxomark_graph-3.jpg
    72.6 KB · Views: 172
κοιτάω από καιρό να αγοράσω μία mirrorless.... λέω να περιμένω τις νέες samsung... μεγάλος αισθητήρας με καλύτερη γκάμα φακών απο την νεξ. Ειδικά ο 30mm.... Θα ανακοινωθούν τον σεπτέμβριο.
Τα micro43 είναι ακόμα πίσω σε DR... και πανάκριβα (olympus)

Ο Ηλίας έχει δίκιο, αν είσαι διατεθιμένος να επεξεργαστείς τα rae αρχεία σου, μπορείς να πάρεις καλύτερα αποτελέσματα απο την G3...

Καλημέρα,

Μετά απο πολύ μελέτη, άπειρες συζητήσεις, αναζητήσεις στο internet αλλά και -κατόπιν προτροπής σας- επισκέψεις σε σχετικά μαγαζιά στο Κέντρο αλλά και στα μεγάλα εμπορικά νομίζω ότι, όπως είχε ειπωθεί, η dSLR είναι πλέον μονόδρομος. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι μου άρεσε το μικρό του μεγέθος της olympus αλλά και η ποιότητα φωτογραφίας. Όμως..όταν είδα φωτογραφίες απο ένα φίλο που έχει τη Nikon D90 (κάποια χρόνια) η αλήθεια είναι ότι ζήλεψα και ξετρελάθηκα. Σε μαγαζιά που την είδα μαζί με άλλες όπως d3100/d5100 αλλά και της canon d600/550/40d/50d μου άρεσε πάρα πολύ ως κατασκευή και μου έκατσε πολύ καλά στα χέρια.

Βέβαια δεν γνωρίζω αν αυτή η σύγκριση μπορεί με τις παραπάνω κάμερες μπορεί να είναι αντικειμενική αλλά πιστεύω ότι κάπου μπαίνει και το προσωπικό γούστο. Φαντάζομαι, ότι κάπου θα υπερτερεί η μία ή ή άλλη, αλλά σίγουρα αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί άπειρες φορές...όμως ίσως για έναν αρχάριο να μην έχει και πολύ σημασία.

Οπότε, πιστεύω για αρχή μια τέτοια φωτογραφική μηχανή ίσως να είναι κατάλληλη για τη χρήση που προορίζεται. Και απ' ότι κατάλαβα υπάρχει και η δυνατότητα για αγορά μεταχειρισμένης..κάτι που συμφέρει!

Θα ήθελα να μάθω και τη γνώμη σας αν σκέφτομαι καλά προς την κατεύθυνση της συγκεκριμένης μηχανής ή αν θα έπρεπε να κοιτάξω και κάτι άλλο.
Επιπλέον -αν κινηθώ προς D90- μια τέτοια αγορά με τι φακό θα μπορούσε να συνδυαστεί; ..που πάλι θα μπορούσε να είναι μεταχειρισμένος. Γιατί απ' όσο είδα στα μαγαζιά τα περισσότερα τη φέρνουν σε πακέτο με τον 18-55 ή/και με τον 18-105. Κάποιος άλλος μου είπε "πάρε τον 16-85 και δεν θα ασχοληθείς για πολλά χρόνια με φακό". Δεν ξέρω τι παίζεται και τι μπορεί να είναι καλό για την επικείμενη χρήση αλλά και για αρχή..οπότε κάθε πρόταση/βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. Ας θέσω και ένα άνω όριο (μηχανή/φακό) στα 800 ευρώ.

Με τον 16-85 θα παει πολυ πανω απο τα 800 ,αν και τα αξιζει για μενα.
Αν δεν υπαρχει η δυνατοτητα τοτε τον 18-105 αντι του 18-55.
Εχε υπ'οψη οτι η 5100 αν και κατωτερη σαν σωμα, ειναι πολυ ανωτερη μηχανη τεχνολογικα απο την 90.

Μεταχειρισμενη με τον 16-85 ειναι η ιδανικη λυση μαλλον.

Last edited:
Με τον 16-85 θα παει πολυ πανω απο τα 800 ,αν και τα αξιζει για μενα.
Αν δεν υπαρχει η δυνατοτητα τοτε τον 18-105 αντι του 18-55.
Εχε υπ'οψη οτι η 5100 αν και κατωτερη σαν σωμα, ειναι πολυ ανωτερη μηχανη τεχνολογικα απο την 90.

+1 και από εμένα

Ένα θέμα πάντως που νομίζω είναι σημαντικό να τονιστεί σχετικά με τις εισαγωγικές Nikon D3000/D3100/D5000/D5100) ειναι οτι εαν ο χρήστης εχει μεγάλα χέρια ( παλάμες ), τότε οι συγκεκριμένες μηχανές είναι αβολες στην χρήση επειδή σαν σώματα ειναι μικρές, ενώ η D90 είναι σαφώς βολικότερη σαν πιάσιμο και εργονομια (περα απο το μεγαλύτερο μεγεθος έχει και ξεχωριστά κουμπιά για διαφορες λειτουργιες + την LCD οθόνη επάνω).

Μεταχειρισμενη με τον 16-85 ειναι η ιδανικη λυση μαλλον.

Ναι αλλά δύσκολο να βρεθεί καθότι ο 16-85 είναι από τους φακούς που οι Nikonάκηδες δεν πουλάνε εύκολα, ενώ κρατάει καλή μεταπωλητική αξία..

Εγώ για αρχή θα την αγόραζα με τον 18-105, μπορεί να βρεθεί εύκολα σε καλή τιμή είτε καινούργιο σετάκι είτε μεταχειρισμένο...

Ναι αλλά δύσκολο να βρεθεί καθότι ο 16-85 είναι από τους φακούς που οι Nikonάκηδες δεν πουλάνε εύκολα, ενώ κρατάει καλή μεταπωλητική αξία..

Εγώ για αρχή θα την αγόραζα με τον 18-105, μπορεί να βρεθεί εύκολα σε καλή τιμή είτε καινούργιο σετάκι είτε μεταχειρισμένο...

Ετσι ειναι ,δυσκολα πιστευω θα βρεθει με τον 16-85 μεταχειρισμενη.
Ομως αν παρει μεταχειρισμενο το πακετο με τον 18-105 μπορει να γλυτωσει αρκετα και να μεινουν και για καποιον φθηνο φωτεινο οπως ο 35/1.8 η ενα καλο τριποδο .... πιστευω ειναι πολυ καλυτερη λυση η καλομεταχειρισμενη απο την καινουρια για περιπτωσεις απερχομενων μοντελλων οπως η 90 .

Δλδ ο 18-105 για τη χρήση που θέλω όπως φωτογραφίες έξω στο δρόμο, εκδρομές, ταξίδια, κλπ είναι οκ; Αλλά απ' ότι καταλαβαίνω για εντός σπιτιού δεν κάνει και θα χρειαστεί να πάρω κάποιο prime 35/1.8
Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω και γιατί τόση μεγάλη διαφορά ο 18-105 από τον 16-85.

Δλδ ο 18-105 για τη χρήση που θέλω όπως φωτογραφίες έξω στο δρόμο, εκδρομές, ταξίδια, κλπ είναι οκ; Αλλά απ' ότι καταλαβαίνω για εντός σπιτιού δεν κάνει και θα χρειαστεί να πάρω κάποιο prime 35/1.8
Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω και γιατί τόση μεγάλη διαφορά ο 18-105 από τον 16-85.

Είναι ο ίδιος λόγος που από τα 500 ευρώ ενός τυχαίου ενισχυτή ανεβαίνεις στα 3000 ευρώ και μετά πάς κατευθείαν σε πενταψήφια των krell, Levinson audio research, κλπ.

Ο 16-85 κάνει κάποια πράγματα καλύτερα από τον 18-105 σε σημαντικό βαθμό. Γι αυτό έχει τέτοια διαφορά. Ο επόμενος φακός είναι ο 24-70 2.8 που στοιχίζει 1500 μετρητοίς. Επίσης κάνει κάποια πράγματα καλύτερα.

Horses for courses. Τώρα δεν μπορείς να καταλάβεις ή να δεις τις διαφορές. Όταν θα εξασκηθεί το μάτι σου, και θα δεις τυπωμένες φωτογραφίες με 30Χ 50 εκ. ή μεγαλύτερο μέγεθος (π.χ. 50Χ70 3κ.) τότε οι διαφορές είναι άμεσα αντιληπτές από όλους.

Το δεν μπορεί σε οικιακούς χώρους ελέγχεται. Εξαρτάται από τον υπάρχοντα φωτισμό, από τη χρήση φλας ή χωρίς και κυρίως από τις ικανότητες του φωτογράφου. Πάντως ένας φακός με μέγιστο διάφραγμα 1.8 επιτρέπει πολύ πιο εύκολες λήψεις εκεί που αρχίζουν τα σκοτάδια.

Ok, ευχαριστώ πολύ..άκρως κατανοητός!!

Αλλά όπως λες, σίγουρα το μάτι μου αυτή τη στιγμή δεν έχει την πείρα να καταλάβει αυτές τις διαφορές. Οπότε έτσι όπως το βλέπεται τουλάχιστον στο θέμα του φακού αξίζει να γίνει μια επένδυση τώρα της d90 με τον 16-85 (αντί του 18-105);
Όσο για τη μηχανή νομίζω ότι αισθάνομαι πιο σίγουρος προς αυτή αντί της 5100.

υγ. Για μεταχειρισμένο εξοπλισμό που μπορώ να κοιτάξω; στα μαγαζιά του κέντρου ή κάπου αλλού απο εξωτερικό;

υγ. Για μεταχειρισμένο εξοπλισμό που μπορώ να κοιτάξω; στα μαγαζιά του κέντρου ή κάπου αλλού απο εξωτερικό;

Κυρίως στα γνωστά ελληνικά φορούμ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του φόρουμ...

Να πω τελικά ότι εδώ και κάποιες μέρες είμαι και εγώ ένας ευτυχισμένος κάτοχος D90!! Νομίζω ότι και μετά τη βοήθειά σας, έκανα μια πάρα πολύ καλή επιλογή που θα έχω να χρησιμοποιήσω για κάποια χρόνια!