Aγορά Dslr μόνο για βίντεο

Να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο Γιάννης, πως για την εστίαση θα χρειαστεις και μια μεζούρα για να μετράς τις αποστάσεις ανάμεσα στο φακό και το θέμα σου και να βάζεις τη ρύθμιση στο φακό. Άκρως αποτελεσματικό και μπορεί να γλυτώσεις την αγορά ακριβού μόνιτορ.

Να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο Γιάννης, πως για την εστίαση θα χρειαστεις και μια μεζούρα για να μετράς τις αποστάσεις ανάμεσα στο φακό και το θέμα σου και να βάζεις τη ρύθμιση στο φακό. Άκρως αποτελεσματικό και μπορεί να γλυτώσεις την αγορά ακριβού μόνιτορ.

Καλά, πολύ σας ευχαριστώ για τη βοήθεια, όλους όσους μπήκατε στον κόπο. Τώρα αυτό για την εστίαση δεν το κατάλαβα εκτός αν αναφέρεσαι στη D90 που δεν εστιάζει αυτόματα. Ελπίζω όμως να την έχω για βοηθητική και να χρησιμοποιήσω ως κύρια κάμερα τη d7000 που εστιάζει αυτόματα. Αν όμως αναφέρεσαι σε κάτι που δεν τόπιασα παρακαλώ εξήγησέ μου.
Φιλικά
Γιάννης

Σε επαγγελματικα γυρισματα, δεν τραβαμε ποτε με αυτοματη εστιαση.

Κι αυτο για πολλους λογους, κυριως ομως , επειδη η μηχανη συνηθως δεν ξερει που να εστιασει και τα αποτελεσματα ειναι πολλες φορες απροβλεπτα.
Επισης, με φωτεινους φακους , f/2.8 kai κατω , ειναι τοσο μικρο το DOF που μπορει η μηχανη να "κυνηγαει" ή "ψαρευει" οπως λεμε συνεχεια...

Τελος, επειδη η εναλλαγη απο ενα σημειο εστιασης σε αλλο (πχ μεταξυ 2 προσωπων) γινεται δυσκολα ή με μη ελεγχομενη ταχυτητα , ειναι ασχημο για το ματι και γι αυτο απαιτειται manual focus pull.

Μάλλον έχεις δίκιο. Πάντως ψάχνοντας (π.χ. Rockwell) φαίνεται ότι όντως δεν εστιάζει σωστά στο Video. Οπότε... μεζούρα!

Η μονη video dslr που εστιαζει γρηγορα και σωστα ειναι η Sony A55 (στο βιντεο παντα).

Το κυριοτερο ομως πλεονεκτημα ειναι , οτι με οποιοδηποτε φακο AF μπορεις να τη δουλεψεις χειροκινητα αλλα με επιβεβαιωση εστιασης (αναβει πρασινη ενδειξη).
Ετσι εχεις και τα 2 καλα, auto για ερασιτεχνικα βιντεο , αλλα και Manual με επιβεβαιωση εστιασης (χωρις να χρειαζεσαι δηλ. εξτρα εξοπλισμο).

Αυτο ειναι που με οδηγησε στη συγκεκριμενη μηχανη.

Αναρωτιέμαι υπάρχει τρόπος να αξιοποιήσει κανείς ένα φορητό υπολογιστή κατά τη διάρκεια βιντεοσκόπησης με DSLR?

Το φαντάζομαι στους τομείς, προεπισκόπηση σκηνής, εστίασης με ακρίβεια, έλεγχου αποτελέσματος...

Οχι, ειναι πολυ αργη η αποκριση (η συνδεση ειναι μεσω usb) .
Και δεν υπαρχει λαπτοπ με hdmi in, μονο μεσω εξιδεικευμενων καρτων pcmcia express.
Eνα καλο μονιτορ 5-10" ειναι η ενδεδειγμενη λυση.

Εδω και καιρο εχω αποφασισει να κανω το αλμα στο HD video αφου μεχρι τωρα ειχα μια miniDv videocamera που εγραφε SD ποιοτητα και μια compact
φωτογραφικη(ενος ετους) για να τραβαω φωτογραφιες.
Πιο πολυ με ενδιαφερει το βιντεο αλλα σιγα σιγα μπηκε και ο ιος της φωτογραφιας μεσα μου.....
Οποτε ειμαι στο κλασσικο διλλημα.Μια Dslr για 2 σε 1 ή μια σχετικα καλη HD handycam?
Το ποσο που μπορω να διαθεσω ειναι μεχρι 1100 ευρω ειτε για Dslr μαζι με φακους ή ολο το ποσο για βιντεοκαμερα.....
Ειμαι αρχαριος απο χειρισμο Dslr και γενικα με ενδιαφερει η καλυτερη δυνατη ποιοτητα στο βιντεο ανεξαρτητου ευκολιων,χειρισμους και περιορισμους......
Οποτε τι κανω ρε παιδια?
Μια πρωτη σκεψη ειναι η α55 απο dslr και απο καλη HD handycam ?εχω μηνει στην sony xr550......κατι καλυτερο να κυκλοφορει?
Τι να προτιμησω τελικα dslr ή καλσσικη βιντεοκαμρα?

Νομίζω εξαρτάται πως θα τη χρησιμοποιείς. Το μεγάλο πλεονέκτημα στις DSLR είναι ο πλήρης έλεγχος, Διάφραγμα, ταχύτητα, ISO και βέβαια η δυνατότητα αλλαγής φακών.

Από την άλλη μια βιντεοκάμερα έχει αυτοματισμούς, τηλεχειρισμούς, μεγάλη διάρκεια συνεχόμενης λήψης κλπ.

Η κάθε επιλογή έχει τη χρήση της. Από σένα εξαρτάται.

Γιάννης

Ποια απο τις δυο επιλογες εχει καλυτερη ποιοτητα εικονας?(στο μπατζετ των 1100 ευρω παντα...)
Αυτο με νοιαζει πιο πολυ......
Δεν εχω προβλημα με τις ευκολιες και αν θα ειναι αυτοματοποιημενη ή οχι....

Tο καλυτερη ειναι σχετικο ...

Αν μιλησουμε για ευκρινεια , τοτε μια καλη βιντεοκαμερα (πχ Panasonic tm700) εχει σαφως ανωτερη.
Αν μιλησουμε για βαθος πεδιου και χρωματα , μια dslr εχει πιο κινηματογραφικη αισθηση (που δεν ειναι παντα το ζητουμενο).

Αν επισης θελεις να τραβας μεγαλα πλανα , μεγαλης διαρκειας, δεν κανουν οι dslr , εχουν οριο λογω υπερθερμανσης και fat32 .

Ειναι πολλα λοιπον και πρεπει να μας πεις τι ακριβως θελεις να τραβας.

θα τραβαω πλανα για μικρου μηκους ταινιες οποτε δεν ειναι προβλημα για μενα ο περιορισμος του μικρου χρονου σε συνεχομενο βιντεο.....τραβαω μικρα σε δαιρκεια πλανα και τα μονταρω....
ακομα και ταξιδια που παω και τραβαω με καμερα(την παλια miniDv) δεν τραβαω ποτε πανω απο 2 λεπτα συνεχομενα......τραβαω κατι και μετα αλλαζω...
Απλα θελω να ξερω σαν συνολικη ποιοτητα εικονας(αναλυση,χρωματα,εικονα σε συνθηκες χαμηλου φωτισμου) ποια μου παρεχει καλυτερη....
Υποκειμενικα σε αλλους θα αρεσει η κινηματογραφικη αισθηση των dslr σε αλλους για παραδειγμα οχι.....Αρα αντικειμενικα και συνολικα που θα εχω καλυτερη εικονα.....(παντα για μπατζτ 1100 και για τις 2 λυσεις)

Εγώ είχα το πρώην καλύτερο μοντέλο camcorder της Sony την CX520VE (αξίας 1200Ε) και την πούλησα για να πάρω dSLR (αξίας 800Ε+200Ε εξοπλισμό) κυρίως γιατί με ενδιέφερε περισσότερο η φωτογραφία. Όσον αφορά το βίντεο πιστεύω ότι σε θέματα ποιότητας οι dSLR είναι πολύ μπροστά ακόμα και στην ευκρίνεια (Γιάννη εκτός από το aliasing δεν ξέρω γιατί θεωρείς ότι είναι χειρότερες) από τις camcorders. Οι camcorders προσφέρουν πάρα πολλές ευκολίες που σίγουρα θα σου λείψουν με τις dSLR. Αν την χρειάζεσαι για μικρού μήκους ταινίες που σημαίνει στημένα πλάνα, ελεγχόμενος φωτισμός και γνωστές ρυθμίσεις, δεν βρίσκω λόγο γιατί να μην πάρεις μια dSLR. Επίσης προσφέρουν πολύ μεγαλύτερο bitrate που σημαίνει μεγαλύτερο έλεγχο στο post production. Αλλά να ξέρεις ότι μπορεί να προκύψουν και άλλα έξοδα στην πορεία και να ξεφύγεις από το αρχικό budget...Δηλαδή μπορεί το σώμα να σου βγει 600-800Ε αλλά αν βάλουμε και 1-2 φακούς, τσάντα, κάρτες, τρίποδο, ίσως και εξωτερικό μικρόφωνο (γιατί έχουνε και ένα θέμα με τον ήχο) τότε μπορεί να ξεφύγει αρκετά..
Από εσένα εξαρτάται, το θέμα με τις dSLR είναι ότι για να φτάσεις στη μέγιστη απόδοση θέλει πολύ κόπο και χρήμα, ενώ με τις camcorders μπορεί να μην έχεις τόσο καλό αποτέλεσμα ποιοτικά αλλά σίγουρα θα το κάνεις πολύ πιο εύκολα. Είναι σαν να έχεις μια μηχανή μιας Ferrari και ένα AUDI. Ξέρεις ότι η μηχανή της Ferrari μπορεί να αποδόσει παραπάνω από το AUDI, αλλά αν δεν την βάλεις σε καλό αμάξωμα και δεν ξέρεις να την οδηγάς τότε δεν θα μπορέσεις να το αποδείξεις.
Λέω να μην θίξω άλλα θέματα όπως focus κτλ γιατί τα έχουμε συζητήσει, δες και τα προηγούμενα.

Mη μπερδεουμε την αναλυτικοτητα με την συνολικη αισθηση της εικονας και την τελικη αναλυση που δηλωνουν οι dslr στο βιντεο (1920 χ 1080).

Οι dslr , λογω του ισχυρου φιλτρου για το aliasing ,εχουν μικροτερη πραγματικη αναλυση απο τις καλες hd βιντεοκαμερες.

Η μονη dslr like καμερα χωρις φιλτρο ειναι η Red, αλλα εκει παμε σε αλλα νουμερα.

Ε ναι, αλλά έχει αισθητήρα φωτογραφικής. Στην ουσία κάτι videocameras σαν αυτή και την NEXVG10 της SONY, περισσότερο ταιριάζουν με τις DSLR παρά με τις HD camcorders.

H red εχει το μεγεθος των αισθητηρων των dslr , αλλα οχι και την αναλυση.
Αν ειχε , θα χρειαζοταν κι αυτη φιλτρο antialiasing.
Ειναι πιο σωστη προσεγγιση αυτη για βιντεοκαμερα, αλλα σου αποκλειει τη χρηση της για φωτογραφικη.

για να δούμε και την αναμενόμενη sony a77... θα έχει και αυτή πρόβλημα υπερθέρμανσης?