Aγορά Dslr μόνο για βίντεο

Mη μπερδεουμε την αναλυτικοτητα με την συνολικη αισθηση της εικονας και την τελικη αναλυση που δηλωνουν οι dslr στο βιντεο (1920 χ 1080).

Οι dslr , λογω του ισχυρου φιλτρου για το aliasing ,εχουν μικροτερη πραγματικη αναλυση απο τις καλες hd βιντεοκαμερες.

Η μονη dslr like καμερα χωρις φιλτρο ειναι η Red, αλλα εκει παμε σε αλλα νουμερα.

Νομίζω πως και η νέα Panny μ4/3" που παρουσιάστηκε στην IBC τον Σεπτέμβριο δεν έχει φίλτρο. Αλλά και αυτή είναι στα 4500 Ευρώ.

Ανάποδα το πήρατε βρε παιδιά.

Το antialiasing φιλτρο στις Dslr δεν είναι ισχυρό, το αντίθετο συμβαίνει ... είναι πολύ αδύνατο για την ανάλυση 1920Χ1080 - είναι όμως σωστό (σχεδόν) για την φωτογραφική ανάλυση π.χ. 4800Χ2700.
Oσο πιο πολλά τα πίξελ τόσο πιο αδύνατο αα φιλτρο χρειάζεται και φυσικά επειδή οι VDslr είναι πρωτίστως φωτογραφικές χρησιμοποιούν φίλτρο κατάλληλο για την φωτογραφική τους λειτουργία.

Και δεν ευθύνεται αμεσα αυτό το αδύνατο antialiasing φιλτρο για την χαμηλή ανάλυση σε video των VDslr. Ευθύνεται βέβαια έμμεσα **....

(1) Ολα θα ήταν ωραία με το συγκεκριμένο φίλτρο αν η δειγματοληψία ήταν πλήρης απο όλα τα πίξελ και ακολουθούσε καλό downsampling απο 4800Χ2700 σε 1920Χ1080.

Ομως η μέχρι τώρα πρακτική στις Vdslr είναι ο υποδειγματισμός (line/column skipping), bining (συγχώνευση γειτονικών πίξελ σε αναλογικό σταδιο πριν την ψηφιοποίηση) και γρήγορο κακής ποιότητας downsampling.

Αποτέλεσμα ...

aliasing αφου ο αραιός δειγματισμός δεν ταιριάζει με την ισχύ του αα φίλτρου,
μειωμένη ανάλυση-ευκρίνεια και λόγω υποδειγματοληψίας και λόγω aliasing (** ή έμμεση ευθύνη του αα) ... και περισσότερος θόρυβος σε σχέση με το (1) διότι δεν γίνεται εκμετάλευση όλης της πληροφορίας, ένα μεγάλο μέρος του φωτός που φθάνει στο αισθητήρα παει χαμένο λόγω line/column skipping.

Επίσης ... σωστοί αισθητήρες χωρίς αα φίλτρο δεν υπάρχουν. Οσοι δεν έχουν φίλτρο έχουν προβλήματα aliasing (το moire είναι μια περίπτωση aliasing). Kαι όσο λιγότερα τα πίξελ τόσο χειρότερα.

H Panasonic F100 και οι RED έχουν φίλτρο αα ταιριασμένο στην δειγματοληψία+downsampling που κάνουν γιαυτό δεν έχουν προβλήματα aliasing και εμφανίζουν πιο συμπαγή και αναλυτική εικόνα.

Δεν είδα φωτογραφίες απο F100 αλλά πιστεύω θα είναι χαμηλής ευκρίνειας σε σχέση με τα 12Μπιξελ που έχει διοτι δεν κάνει πλήρη πίξελ προς πίξελ δειγματοληψία και έχει πολύ ισχυρό αα φιλτρο κατάλληλο για ανάλυση video. Μάλλον όμως δεν κάνει line/column skipping αλλά μόνο binning (συγχώνεση πιξελ) αρα δεν χάνει πληροφορία.

Στις πανάκριβες RED αποσο ξέρω η δειγματοληψία είναι πλήρης οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα (μειωση ευκρίνειας) ούτε για τις φωτογραφίες.

Οι βιντεοκαμερες κανουν πλήρη δειγματοληψία στους χαμηλής ανάλυσης αισθητήρες τους και έχουν προσαρμοσμένο αα φιλτρο οπότε δεν έχουν προβληματα aliasing ευκρίνειας.

Οποτε εγω τι κανω?γιατι μπερδευτηκα.....
Για να το κανω πιο σαφες,θελω τη συσκευη που θα μου δωσει την καλυτερη
πραγματικη αναλυση λοιπον και στο τομεα των χρωματων και κινησης...
Δεν με ενδιαφερει αν θα γραφει για 1 λεπτο μονο,αν στο χειρισμο ειναι δυσκολη,αν εργονομικα για βιντεο δεν βολευει κτλ.....
Οποτε αν βαλουμε στη μια ακρη την α55 και απο την αλλη την καλυτερη βιντεοκαμερα HD μεχρι 1100 ευρω τι διαλεγουμε?........

Aπο αποψη ευκρινειας και αναλυτικοτητας , σιγουρα μια καλη hd βιντεοκαμερα (panasonic tm700) ειναι καλυτερη.
Αυτο ειναι σιγουρο.

Απο αποψη γενικοτερης αισθησης , βαθους πεδιου , χρωματων μια dslr ειναι ασυναγωνιστη.

Κινηση , αν διαλεξεις hd βιντεοκαμερα με 1080 50πp εχει σιγουρα καλυτερη και ομαλοτερη (panasonic tm700),
αλλα δε μπορεις ευκολα να το επεξεργαστεις γιατι δεν υποστηριζεται ακομη απο τα προγραμματα μονταζ.

Διαλεγεις και παιρνεις.

Last edited:
http://creativelive.com/courses/hddslr-moving-still-video-vincent-laforet

Οn line σεμινάριο για τη χρήση DSLR για τη δημιουργία ταινίας. Πιθανόν να σας ενδιαφέρει.

Τα αντίστοιχα που είχα παρακολουθήσει πέρσι για επεξεργασία φωτογραφίας ήταν πολύ επιτυχημένα.

Αν ξέρετε αγγλικά, ίσως να σας ενδιαφέρει.

Οποτε εγω τι κανω?γιατι μπερδευτηκα.....
Για να το κανω πιο σαφες,θελω τη συσκευη που θα μου δωσει την καλυτερη
πραγματικη αναλυση λοιπον και στο τομεα των χρωματων και κινησης...

Δεν με ενδιαφερει αν θα γραφει για 1 λεπτο μονο,αν στο χειρισμο ειναι δυσκολη,αν εργονομικα για βιντεο δεν βολευει κτλ.....
Οποτε αν βαλουμε στη μια ακρη την α55 και απο την αλλη την καλυτερη βιντεοκαμερα HD μεχρι 1100 ευρω τι διαλεγουμε?........

Καποια ασάφεια αντιλαμβάνομαι στα bold ...

εννοείς οτι το βασικό μέλημα είναι η ανάλυση και τα υπόλοιπα (χρώμα, κίνηση) ενδιαφέρουν λιγότερο ??. Και σε τι συνθήκες ??. Αλλα ισχύουν στον καλό φωτισμό και άλλα σε σκοτεινιά.

Δεν ανέφερες και στα προηγούμενα ποστ μερικά βασικά χαρακτηριστικά.

- Τι framerate σου χρειάζεται ??. 24fps (cinema) 25fps (tv) 50fps .... progressive or intelaced ?? ... κάτι άλλο ...
Οπως έγραψε ο Γιάννης για καλύτερη κίνηση θέλεις πολλά fps αλλά αυτό σημαίνει μικρό χρονο κλείστρου αρα θόρυβο στα σκοτεινά πλάνα ..

- Tι κάδρο σου χρειάζεται (ευρυγώνιο, τελε) ??. Σε καλύπτει ενας σταθερός ή δύο ??

- Εφόσον ανέφερες για ταινίες ... έλεγχος του βάθους πεδίου δεν σου χρειάζεται ?? .... διότι π.χ. με την T700 δεν έχεις καθόλου ...

Παίζει υπο προυποθέσεις και η Panasonic GH2 έως τα 1100 .... έχει την καλύτερη ανάλυση απο τις VDslr και πολλά ακόμη χαρίσματα ... αλλά δεν υποστηρίζει 25fps ... είναι και κομματάκι ακριβή, ανάλογα με το τι φακο θα χρειαστείς μπορεί να φτάσει τα 1500Ε + ...

Καποια ασάφεια αντιλαμβάνομαι στα bold ...

εννοείς οτι το βασικό μέλημα είναι η ανάλυση και τα υπόλοιπα (χρώμα, κίνηση) ενδιαφέρουν λιγότερο ??. Και σε τι συνθήκες ??. Αλλα ισχύουν στον καλό φωτισμό και άλλα σε σκοτεινιά.

Δεν ανέφερες και στα προηγούμενα ποστ μερικά βασικά χαρακτηριστικά.

- Τι framerate σου χρειάζεται ??. 24fps (cinema) 25fps (tv) 50fps .... progressive or intelaced ?? ... κάτι άλλο ...
Οπως έγραψε ο Γιάννης για καλύτερη κίνηση θέλεις πολλά fps αλλά αυτό σημαίνει μικρό χρονο κλείστρου αρα θόρυβο στα σκοτεινά πλάνα ..

- Tι κάδρο σου χρειάζεται (ευρυγώνιο, τελε) ??. Σε καλύπτει ενας σταθερός ή δύο ??

- Εφόσον ανέφερες για ταινίες ... έλεγχος του βάθους πεδίου δεν σου χρειάζεται ?? .... διότι π.χ. με την T700 δεν έχεις καθόλου ...

Παίζει υπο προυποθέσεις και η Panasonic GH2 έως τα 1100 .... έχει την καλύτερη ανάλυση απο τις VDslr και πολλά ακόμη χαρίσματα ... αλλά δεν υποστηρίζει 25fps ... είναι και κομματάκι ακριβή, ανάλογα με το τι φακο θα χρειαστείς μπορεί να φτάσει τα 1500Ε + ...

Εχεις δικιο....
Λοιπον απο frame rate επειδη το 50ρ θελει ενα ''θηριο'' PC για επεξεργασια και απο προγραμματα δεν ξερω ακομα να υπαρχουν πολλα για επεξεργασια για 50ρ τα 25 πιστευω οτι ειναι καλα.και εννοειται ''p'' και οχι ''i''......
Τωρα για φακο στην αρχη μαλλον θα παω για τον πιο φωτεινο ειτε σταθερο ή εστω με ενα αξιοπρεπες ζουμ......Για αρχη σιγουρα ενας παντως και μετα βλεπυμε.....
Και εννοειται ελενχος βαθους πιεδιου!....
Αρα απο τις διευκρινιστικες ερωτησεις που εκανες προφανως με πας σε SLR και οχι σε βιντεοκαμερα ετσι?

Ναι, αλλα προσεχε τις παγιδες που κρυβει η vdslr.
Παντελης ελλειψη αυτοματης εστιασης (εκτος απο Sony A55 kai Panasonic GH2) - poweerrd zoom και κυριως ο περιορισμος των μικρων σε διαρκεια συνεχομενων ληψεων (ξεχασε τη μαγνητοσκοπηση εκδηλωσεων - αγωνων κλπ).
Επισης , για ν αποδωσει τα μεγιστα χρειαζονται και καποια αξεσουαρ - εξωτερικο μικροφωνο σιγουρα, καποιο μονιτορ ή viewfinder για πληρη ελεγχο χρωματος και κυριως εστιασης, στηριγμα για σταθεροποιηση κλπ.
Επισης , μη ξεχνας οτι αν τραβας στο χερι, το rolling shutter θα ειναι παντα εκει.

Πολλοι φιλοι μου, πηραν vdslr , και τωρα τρεχουν να αγορασουν ολ αυτα .... δεν ειναι ευκολη υποθεση.

PARASOL ... Ακριβώς.

Eκτός απο το έλεγχο του βάθους πεδίου, με εναν φωτεινό φακό (f/2.8 +) η ποιότητα εικόνας σε χαμηλό φωτισμό είναι σαφώς υπέρ των Dslr.
Ακόμα και στην ανάλυση είναι καλύτερες γιατί ο πολύς θόρυβος σπρώχνει την καμερα σε αποθορυβοποίηση που καταστρέφει την λεπτομέρεια και επιπλέον είναι δύσκολος στη συμπίεση.

Αν πάς σε GH2 μπορείς να χρησιμοποιήσεις 720p50 που δεν είναι τόσο βαρύ για τον υπολογιστή ενώ παράλληλα χάνει λίγο σε πραγματική ανάλυση σε σχέση με 1080p. Ηδη ξεκίνησε και η διαδικασία Χακέματος και απο τα πρώτα που θα επιδιώξουν είναι το ξεκλείδωμα του 25p.

Last edited:
Λενε οτι ειναι ακριβη και δεν συνφερει η εισαγωγη της....
Τεσπα.

Οχι, δυστυχως δεν εχω καποιο λινκ, τι σ ενδιαφερει ακριβως ?
Φωτο - βιντεο ,χειρισμος ή κατι αλλο ?

Απο αυτα που γραφουν , αναλυση φαινεται να εχει καλυτερη απο τις υπολοιπες dslr (canon 60d, nikon 7000) , rolling shutter τα ιδια, θορυβο λιγο περισσοτερο, autofocus γρηγορο - αλλα με τα συνηθισμενα φαινομενα "ψαρεματος" , βελτιωσε το φαινομενο του banding στα σκοτεινα.
Σοβαρα μειονεκτηματα, η ελλειψη 25p, η μεγαλυτερη συμπιεση σε ολα τα φορμα εκτος 24p, η απουσια focus tracking .....

Μα δεν εχει καμια διαφορα... απο αποψη ποιοτητα εικονας ισχυουν πανω-κατω τα ιδια. Παρομοιοι αισθητηρες ειναι αλλωστε με τη canoon oi σονυ.
Εγω επαψα ν ασχολουμαι δεν εχει νοημα πια η εικονα, μονο οι υπολοιπες λειτουργιες-ευκολιες.
Πως δηλ. να παρεις το αποτλεσμα που θελεις, τι εργαλεια δινει η καθε μια κλπ.

Οι φακοι ειναι πολυ πιο σημαντκοι , οπως και οι εξτρα δυνατοτητες - ευκολιες.

Εγω ειμαι πολυ πιο αποτελεσματικος με την sony ,απ οτι ημουν με την canon 7D, εχω παραπλησιο αποτελεσμα, αλλα απειρως πιο ευκολα.

Το μονο προβλημα ειναι η υπερθερμανση, που δεν εχεις σε σχεση με την gh2.
Οι canon εχουν κι αυτες παρομοιο προβλημα ετσι κι αλλιως.

Απάντηση: Re: Aγορά Dslr μόνο για βίντεο

Μα δεν εχει καμια διαφορα... απο αποψη ποιοτητα εικονας ισχυουν πανω-κατω τα ιδια. Παρομοιοι αισθητηρες ειναι αλλωστε με τη canoon oi σονυ.

Δηλαδή στην σκέψη για canon 550d και Pentax K-r να προσθέσω και την Α580 ?

Γιατι οχι ?
Κοιτα κυριως τι θες να κανεις και ποια μηχανη θα σου δωσει αυτα που θες για να το πετυχεις.

Οι σημερινες dslr ειναι τοσο καλες, που το μονο που πρεπει να μας ενδιαφερει ειναι οι φακοι που θα τη συνοδευσουν και οι ευκολιες που εχουν.

Μετα τις απαντησεις σας αποφασισα λοιπον να στραφω σε αναζητηση αποκλειστικα SLR γιατι ετσι εκτος απο βιντεο(που θελω στις περισσοτερες των περιπτωσεων) θα εχω και εξαιρετικα αποτελεσματα στην φωτογραφια φυσικα,ενω δεν θα συμβαινει και το ιδιο με μια βιντεοκαμερα......
οποτε ειμαι τωρα αναμεσα σε SONY a55 και a580....
Η τιμη τους δεν διαφερει πολυ αλλα υπερτερει καποια σε βιντεο ή φωτογραφια?
Αν και απο οτι βλεπω απο οτι γραφεται εδω δεν παιζει ρολο τοσο πολυ το σωμα αν συγκρινεις 2 μηχανες στην ιδια κατηγορια τιμης αλλα τι φακο θα τους βαλεις σωστα?
Παρολλα αυτα καποια προτιμηση απο τις 2?
Για να καταλοιξω και γω επιτελου βρε παιδια γιατι μενω στην επαρχια και δεν εχω την πολυτελεια να τις δω απο κοντα και να τις ''ψαχουλεψω''......

Eιναι 2 διαφορετικες μηχανες.
Ειδικα η Α55 ειναι μια ιδιαιτερη μηχανη... διαβασε καλυτερα το νημα της.
http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=67997

Θα βρεις πολλα στοιχεια γι αυτην.

Η κυρια διαφορα της απο τη 580 ειναι οτι εχει μη κινουμενο καθρεπτη.... αυτο σημαινει λιγο λιγοτερο φως σε σχεση με την Α580 , αλλα πολυ γρηγοροτερη εστιαση στο βιντεο (για την ακριβεια η 580 δεν εχει αυτοματη εστιαση).

Βρηκα αυτο το συγκριτικο http://snapsort.com/compare/Sony_Alpha_DSLR-A580-vs-Sony_SLT-A55

Δεν ξερω βεβαια αυτες οι μικροδιαφορες ''στα χαρτια'' πως μεταφραζονται στην πραξη και αν ειναι εμφανεις....
Απο οτι καταλαβα παντως η α55 εχει πιο πολλες ευκολιες και δινει λιγο περισσοτερο βαρος στο βιντεο απο οτι η α580.....(πραγμα που εκτιμω γιατι το βιντεο θα το χρησιμοποιω πολυ)
Τωρα το οτι εχει GPS και τραβαει 10 fps αντι 7 της α580 δεν ειναι λογος να την διαλεξω,αλλα το focus στο βιντεο ειναι βασικο για μενα....
εχει auto focus δηλαδη σαν τις βιντεοκαμερεσ?