Aγορά Dslr μόνο για βίντεο

Χρησιμοποιήσαμε κυρίως τον Tamron 28-75/ 2.8
Ελάχιστα τον Sigma 10-20.

Το ψιλομοντάρουμε για να το αξιολογήσουμε, θα βγεί 1 λεπτό πιστεύω.
Είναι εσωτερικό γύρισμα με φυσικό φωτισμό ημέρας (παράθυρα και ανακλαστήρες) και χωρίς διαλόγους.

Το story αφορά έναν παντρεμένο που, μια Κυριακή πρωί, σηκώνεται λαθραία από το συζυγικό κρεββάτι και την κάνει για φωτογραφίες σε μια παραλία.

Θα ανεβάσω κάτι τις επόμενες μέρες.

Σε ευχαριστώ ξανά και για το ενδιαφέρον.
Γ

Re: Απάντηση: Aγορά Dslr μόνο για βίντεο

αληθεύει οτι το αρχείο που βγάζει η Ν (D 7000) έχει λιγότερο θόρυβο απο της C (60D & Ti) -ιδίως σε πλάνα με χαμηλό φωτισμό; (παρόλο που η δεύτερη έχει περισσότερες ρυθμίσεις για βίντεο)

Στα ψηλά ISO (1600+) σε φωτο ειναι πολύ κοντα οι δυο τους με ελαφρα υπεροχή της D7000. Στο video που παίζει ρόλλο το ποσοστο εκμετάλευσης του αισθητήρα ισως αλλάζει λιγο το πραγμα. Σε ενα συγκριτικό που έχω δεί η 7D ήταν ελαφρα καλύτερη σε ISO 3200.

Αν ομως τραβήξεις υποεκτεθειμένα που θα τα φωτίσεις στην επεξεργασία η D7000 ξαναπέρνει κεφάλι. Το ίδιο και αν σου τύχει να τραβήξεις σε ISO 1000, 2000, 4000 (το +1/3 απο τα ενδιάμεσα ISO).

Σε παραπέμπω εδώ:

http://snapsort.com/compare/Canon_EOS_60D-vs-Nikon_D7000

Δεν έχω δοκιμάσει την Canon και την Nikon την έχω λιγότερο από εβδομάδα. Οπότε δεν έχω προσωπική γνώμη.

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=1056001011&postcount=11

... παρόλο που έχω N, αυτή η ιστοσελίδα μου φαίνεται λίγο υπερβολική ώς προς τους βαθμούς αξιολόγησης κ διαφοράς σε βάρος της 60D.

Να δούμε, η αντικαταστάτρια της 700 θα έχει rotating display;

Νομίζω σε καλύπτει (και σε δικαιώνει) το λινκ. Η διαφορά αφορά κατα το πλείστον τα χαμηλά ISO.

Αναφερόμουν στη ποιότητα εικόνας μόνο σε λήψη βίντεο, και στο είδος και τρόπο συμπίεσης του αρχείου που βγάζει η κάθε μια (με γνώμονα κατοπινής επεξεργασίας).

"Στο video που παίζει ρόλλο το ποσοστο εκμετάλευσης του αισθητήρα ισως αλλάζει λιγο το πραγμα. Σε ενα συγκριτικό που έχω δεί η 7D ήταν ελαφρα καλύτερη σε ISO 3200. σσ απο την D7000.

Αν ομως τραβήξεις υποεκτεθειμένα που θα τα φωτίσεις στην επεξεργασία η D7000 ξαναπέρνει κεφάλι. Το ίδιο και αν σου τύχει να τραβήξεις σε ISO 1000, 2000, 4000 (το +1/3 απο τα ενδιάμεσα ISO)."

Αυτά για το βιντεο τα εγραψα.

Ο τρόπος συμπίεσης είναι

Canon ... 40Mbps avc main profile, cavlc. Gop 12. 1 ref. frame no Bframe, color 4:2:0
Nikon ......24Mbps avc high profile, cabac. Gop 12. 2 (4??) ref.frames, 2 Brames, color 4:2:0.

Ουσιαστικά η Νίκον χρησιμοποιώντας την καλή (αλλά βαριά σε απαιτήσες decoding) μη απωλεστική συμπίεση cabac, και τα 2 Βframes κλπ. κερδιζει 30-40% σε αποτελεσματικοτητα και βγάζει με 24 Μbps ποιότητα αρχείου που είναι σχεδον ισάξια αυτού της Canon στα 40Mbps.

Αντοχή στην επεξεργασία είπαμε αν αφορά φωτισμό υποεκτεθειμένων πλεονεκτημα Νικον. Αν αφορά χρώμα ισοπαλία.

Αν βασιστείς στον avc decoder της Apple ισως ζοριστεί λιγο παραπάνω με το αρχείο της Νικον ... (αν δεν άλλαξε κάτι τον τελευταίο χρόνο) δεν τα παει καλά με το cabac.

Re: Απάντηση: Aγορά Dslr μόνο για βίντεο

... παρόλο που έχω N, αυτή η ιστοσελίδα μου φαίνεται λίγο υπερβολική ώς προς τους βαθμούς αξιολόγησης κ διαφοράς σε βάρος της 60D.

Μόνο υπερβολική... δεν ξέρει τι του γίνεται όποιος τα έχει γράψει. Πώς δεν έδωσε +10 πόντους επειδή ... είναι Νίκον και έχει κίτρινο λουρί. :flipout:
Κοίτα καλύτερα σε πιο σοβαρές συγκριτικές δοκιμές, πχ Dpreview.

Φυσικά η D7000 είναι συνολικότερα καλύτερη φωτογραφική μηχανή (βέβαια εδώ μιλάτε για βίντεο), αλλά τέτοιες διαφορές δεν έχουν ούτε μοντέλα στα άκρα μιας γκάμας, πόσο μάλλον παραπλήσια.

Apπο τη πειρα μου, εχοντας δοκιμασει πολλες μηχανες, θα σου ελεγα οτι δε θα δεις αξιολογη διαφορα αναλογα με τη μηχανη.
Η Canon 5D, ειναι μια κατηγορια πανω στο θορυβο, λογω μεγεθους αισθητηρα.
Οι υπολοιπες dslr με APS-C δεν εχουν αισθητες διαφορες.
Μακραν πιο δυσκολο προτυπο ειναι αυτο της Sony (.mts) , ακολουθει της Νικον και μετα Canon.

Ετσι κι αλλιως οι συμπιεσεις που ακολουθουν ολες oi dslr , ειναι προβληματικες και δεν επιτρεπουν πολυ επεξεργασια μετα στο post production.
Γι αυτο καλο ειναι να εχεις στο μυαλο σου αυτο που θελεις να κανεις και να προσπαθεις να εισαι πιο ακριβης στη διαρκεια του γυρισματος.

Λυστε μου μια περιεργεια.Κατι που δεν γνωριζω.
Μια dsrl τραβα βιντεο σε 24,25 και 30 fps.(1920-1080)
Οκ γι αυτα γνωριζω.κινηματ/κο στυλ κλπ.
Το 1280-720 σε 50 η 60 fps ομως σε τι αποσκοπει? Ποια η χρησιμοτητα του? Ειχα την εντυπωση πως οσα περισοτερα ειναι τα frames τοσο καλυτερη θα ειναι και η εικονα.Tραβωντας λοιπον ενα βιντεο με dslr στα 720 και 50 frames ειδα πως η εικονα ειναι σαφως χειροτερη.
Ειναι για θεμα καθαρα ογκου του αρχειου η δυνατοτητα αυτη? η ειναι κατι αλλο? (εννοω τα 720 σε 50fps)
Καποια βιντεο που εχω σε σε 720 και 50fps αλλα σε slow motion,νομιζω πως αυτο μπορει να συμβει κατοπιν επεξεργασιας.Η οποια ας πουμε με ενα σονυ βεγκας μπορει να γινει.και στα 24 fps.(1920.1080)
Πραγματικα,δεν καταλαβαινω τη χρησιμοτητα του.Του να τραβα καποιος δηλαδη στα 720 και 50 frames.
Αν μπορει καποιος,ας μου εξηγησει.Ευχαριστω.

σημ.Να αναφερω επισης το εξης.Καποια βιντεο της eurovision που ειναι σε αναλυση 1280.720 και 50 fps και εχω δει,ειναι εξαιρετικοτατα απο πλευρας εικονας.Καλυτερα θα ελεγα και απο 1080 ισως.Τι στο καλο γινεται?

Last edited:
Το 720p δινει χαμηλοτερης αναλυση εικονα προφανως, αλλα με περισσοτερα καρε.
Αυτο βολευει σε 2 περιπτωσεις κυριως.
Πρωτον , οταν θελουμε να κανουμε slow motion , μπορεις ετσι να εχεις πιο φυσικη αργη κινηση, χωρις σπασιματα στη κινηση. Οσο πιο πολλα καρε τραβας , τοσο καλυτερο slow motion. Εγω το χρησιμοποιω συνεχως σε βιντεο κλιπ, διαφημιστικα, trailer κλπ.

Δευτερον, αν τραβας κατι που κινειται γρηγορα (ή κινεις πολυ τη καμερα σου) , τοτε εχεις πιο ομαλη κινηση .Χανεις λιγο απο τη κινηματογραφικη αισθηση, αλλα αν αυτο που τραβας ειναι ντοκυμανταιρ, αθλητικα, κλπ de se noiazei toso.

Aυτα τα κλιπ που βλεπεις , ειναι γυρισμενα σε 1080 και με HD βιντεοκαμερες πολλων δεκαδων χιλιαδων ευρω , μετα γινονται πιθανον downscale σε 720 (βιντεοκαμερα + downscale=sharp εικονα).

Last edited:
Γιαννης Σπυρου@

Απολυτα κατανοητος και σαφης.
Ευχαριστω παρα πολυ!

Γιάννη μιας και το έφερε η κουβεντα να ρωτησω και εγω κατι

Αν σε ενα ταινιακι 1920Χ1080 βαλουμε μεσα και μερικα 720 με αργη κινηση είναι αισθητη η διαφορα στην ποιότητα της εικονας; Εννοω 1080 με 720 (πχ σε μια 40αρα τηλεοραση)
Θα μου πειτε δοκιμασε το...
Σωστο...
Υπαρχει καπου ανεβασμενο κανενα τεστακι για να μη παιδευομαι;

Δε θα ηθελα τα επομενα ταινιακια μου να ειναι σε 720 μονο και μονο επειδη εχουν 5 δευτερολεπτα αργη κινηση...
Και κατι τελευταιο

Magic Bullet Instant HD.
Το εχει δοκιμασει κανενας για μετατροπη 720 σε 1080; κανει δουλεια;
Πολυ παλια το είχα δοκιμασει απο 720χ576 σε full HD με τραγικα αποτελεσματα.
Θα μου πεις που πας ρε Καραμητρο; Πολλα θελεις...
Το 720 σε 1080 είναι σαφως πιο ευκολο . Κανει δουλεια;
Ολα αυτα βεβαια σε περιπτωση που εχει διαφορα στο ματι. Αν δεν εχει τι να το κανουμε...

Last edited:
Σε μικρες οθονες, μεχρι 30" , δε θα δεις μεγαλη διαφορα.
Σε παραπανω, θα δεις , αλλα οχι και τραγικη....

To instand hd , απλα χρησιμοποιει καλυτερους αλγοριθμους μεγεθυνσης, αλλα δεν κανει και θαυματα.

ΥΓ... μου ηρθε μολις το viewfinder για τη Nex !!!
Σε λιγο εντυπωσεις και φωτο...

Η διαφορά 720p vs 1080p είναι αισθητή με υλικό ιδίας συμπίεσης ή σε ασυμπίεστο (γραφικά υπολογιστή). Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όπως κηνηγάνε τα megapixels οι φωτογραφικές έτσι και με το HD 1080.
Τί να το κάνεις όταν τραβά υποδειγματισμένα η κάμερα και μετα το συμπιέζει κ απο πάνω;
Θα έχει ένα θορυβώδες αρχείο 1080. Μερικές παλιές καλές έστω και SD ήταν πολύ λιγότερ υποδειγματισμένεςς απο τις νέες HD.
Καλά νά 'ναι τα nanoflash, KiPro mini και τα συναφή...
Και στις φωτογραφικές για παράδειγμα η 700 (και φυσικά η D3..) έχει απίστευτη απόδωση σε χαμηλό φωτισμό απο άλλες με αρκετά περισσότερα megapixels.

Last edited:
Βγήκαν οι πρώτες alpha εκδοσεις του firmware-hack για την Panasonic GH-2.

O Vitalyi Kiselev που χακεψε (διόρθωσε δηλαδη) ως τώρα τις GH1, G2, GF1, GF2, την TZ10, αρχισε να απελευθερώνει και την θεωρούμενη ως καλύτερη VideoDslr την GH2 απο τους "ανόητους" περιορισμούς του μανίσιου firmware.

Hδη παίρνει bitrate 40Mbps + 2 b-frames για 1080p24, 80% slow, 160% high, 1080i50, 40Mbps + 0 b-frames 720p50 AVCHD video modes με αισθητή βελτίωση στην ποιότητα.
Επίσης υπερυψηλό bitrate (>100Mbps) 4:2:0 σε Mjpeg video και το παλευει και για mode 4:2:2,
ExTele mode στην εξοδο HDMI για χρηση με εξωτερικο εγγραφέα ...

http://www.eoshd.com/content/3406/vitaliy-hacks-photographic-looking-42mbit-108024p-avchd-out-of-gh2

http://personal-view.com/talks/discussion/comment/4703#Comment_4703

Το κακο ειναι οτι δεν μπορει ακομη να ενεργoποιησει το 25p και 24 Mbps ....
επισης, δε ξερω γιατι, αλλα στην Ελλαδα δεν προκειται να ερθει η GH2 !