Δεν ειναι ακριβως ετσι...τις εχω δοκιμασει και τις panasonic.
Μαλιστα η καινουργια ειναι υποψηφια για την επομενη αγορα μου !!!
Δεν ειναι καθολου ιδιες σε θεμα ποιοτητας εικονας.
Εχουν πολλες ευκολιες , αλλα μεχρι εκει.
Ειδικα η απλη GH1 , ειναι πολυ χειροτερη, ενω αυτη με το hack καλυτερη (αλλα δε τη βρισκεις πια καινουργια με το παλιο firmware - το νεο κλειδωθηκε και δε μπορει να σπασει).
Η GH2 δειχνει πολλα υποσχομενη, αλλα εχει κι αυτη τα θεματα της.
Δεν εχει μεγαλο bitrate στα 25p που μας ενδιαφερει, και για την ακριβεια δεν εχει καθολου 25p!!!
Ειναι λιγο περιπλοκα τα πραγματα και περιμενουμε να βγει (Νοεμβριο) για να ξεκαθαρισει το τοπιο.
Επισης, εχει contrast auto focus, Που δεν ειναι και οτι καλυτερο για ολες τις περιστασεις , αν και φαινεται πιο γρηγορο απο τη παλαιοτερη.
Το μεγαλυτερο προβλημα της παντως, ειναι ο αιθητηρας της, που ειναι m4/3 και δεν συγκρινεται απο αποψη DOF και θορυβου με αυτες που εχουν APS-C και πανω.
Γενικα δεν ειναι καθολου ευκολο ν αποφασισεις κατι τωρα... και υπαρχουν και οι νεες Sony A33 - A55 !!!!
Γιάννη, απο οσα έχω δεί η ποιότητα εικόνας της GH1 υπέφερε μόνο λόγω του χαμηλού bitrate, εφόσον με το Hack αυτό διορθώθηκε ... ψαχνει κανεις να βρεί hackable κομμάτι.
Στα τέστ στο dvxuser η GH1 έβγαλε περισσότερη ανάλυση απο τις Canon.
Το κοντραστ AF της GH2 δηλώνει η Panasonic οτι είναι 2Χ γρηγορότερο απο της GH1. Ασύγκριτα καλύτερο απο το CD-AF των Canon/Nikon συγκρίσιμο δε με PD-AF εισαγωγικής-μεσαίας κατηγορίας. Mόνο στην κίνηση κοντα-μακρυά ισως ζορίζεται.
Για τον αισθητήρα που λες οτι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εγώ λέω ότι είναι μικρo.
Απο άποψη DOF:
εφόσον η διαφορά μεγέθους των αισθητήρων 4/3 είναι γύρω στα 25% με Sony/Nikon APS-C και 20% με Canon τόση θα είναι και η διαφορά σε DOF. Δεν είναι κατι τραγικό, συγκρίνεται ανετα. Αντι για DOF 10 cm έχεις 12 cm.
Απο άποψη θορύβου πάλι λογω μεγέθους αισθητήρα η διαφορά είναι 1/2 εως 2/3 στοπ. Οι διαφορές που βλέπεις σε δείγματα φωτογραφιών APS-c vs 4/3 είναι μεγαλύτερες (1+ στοπ) λόγω χειρότερης τεχνολογίας των απλών αισθητήρων 4/3 (GF1, G1/G2, EP-1/2 ...).
Oi GHx φορούν καλύτερους αισθητήρες (δες DxoMark) και λιγο πιο μεγάλους (διατηρουν την ίδια διαγώνιο σε όλα τα φορματ ακόμα και στο 16/9).
Η επόμενη γενια που αντιπροσωπεύεται απο την GH2 λογικά θα έχει προοδεύσει και άλλο, όπως βέβαια έγινε και με τον αισθητήρα της Sony που φοράνε η D7000, K5, A55. Μένει να δούμε στην πράξη τι ψαρια θα πιάνει, όπως και η 60D που λέγεται οτι είναι βελτιωμένη σε σχέση με 7D/550D.
Αυτά σε Photo-mode. Σε video μετράει ποιός κάνει καλύτερη χρήση του αισθητήρα, και τουλάχιστον η GH1 έδειξε να είναι καλύτερη σε αυτόν τον τομέα. Δεν έχω όμως πληροφόρηση για τα καινούργια μοντέλα.
Και μια και ανέφερες τις Sony Α33/55. Οντως ενδιαφέρουσες υλοποιήσεις. Ομως ο μόνιμος καθρέπτης κόβει 1/3 του φωτός απο τον αισθητήρα και ακυρώνει την πρόοδο που έκανε η Σονυ σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.
Ομοίως οι αισθητήρες PD-AF δέχονται μόνο αυτο το 1/3. Στα σκοτεινά είναι αρκετό αυτο το φως για AF ??.
Πάντως μια και είσαι "άρρωστος" με το DOF η λύση είναι FF. Εκεί συμφωνώ η διαφορά είναι μεγάλη 1,5Χ-1,6Χ και απο θόρυβο 2,0 - 2 1/3 στοπ σε σχέση με APS-C.