Aγορά Dslr μόνο για βίντεο

Φίλε yannaka , πού διάβασες ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό του αισθητήρα χρησιμοποιείται στη λήψη video; Αυτό ισχύει μόνο για την 60D? Γιατί αν κρίνω από την 500D που είχα δε νομίζω να χρησιμοποιούν ποσοστό μόνο του αισθητήρα. (Αυτό θα ακύρωνε αυτόματα το κυρίοτερό τους πλεονέκτημα σε σχέση με τις βιντεοκάμερες, το μέγεθος του αισθητήρα -το άλλο είναι το υψηλό bitrate- αλλά θα ήταν και άμεσα ορατό. ). Όπως θα έχεις δει στα διάφορα sites η 5d mkII κοντράρει επαγγελματικές βιντεοκάμερες πολλών χιλιάδων δολλαρίων, αν είσαι έτοιμος να δεχθείς τους περιορισμούς της σε σχέση με μια κανονική βιντεοκάμερα. Ακόμα θα πρέπει να δεχθείς ότι θα έχεις άπαιχτη ποιότητα εικόνας στο 90% των περιπτώσεων, αφού δε λείπουν οι τρεμάμενες γραμμούλες σε ορισμένες περιπτώσεις , που θυμίζουν moire και καταστρέφουν τις πεντακάθαρες εικόνες της.
Επίσης να προσθέσω ότι το βάθος πεδίου δεν είναι το μόνο που δίνει φιλμική αίσθηση στις λήψεις με dslr. Ο μεγάλος αισθητήρας ,το υψηλό bitrate και οι καλοί φακοί, δίνουν συμπαγείς εικόνες, που θυμίζουν κινηματογραφικό φιλμ.
Ωστόσο και επειδή προφανώς κάτι σοβαρό έχεις στο μυαλό σου να κάνεις, πιστεύω ότι χρειάζεται και η υποστήριξη μιας καλής HD βιντεοκάμερας.

Απάντηση: Re: Aγορά Dslr μόνο για βίντεο

Με το τροπο που τραβαμε εμεις της τεχνης :flipout: ... δεν εχουμε πλανα πανω απο 3-6 λεπτα.
Δεν ειπε κανεις οτι ειναι βιντεοκαμερες για καθε μερα, ποσες φορες θα το πουμε αυτο !-bye-
Αλλο αν πλασαρονται ετσι καμια φορα.

αν θελεις βιντεοκαμερα, παρε βιντεοκαμερα... ολα τ αλλα ειναι , προς το παρον , για λιγους .
(αλλα μη παραπονιεσαι μετα για τη ποιοτητα της εικονας ...)

Συγνώμη αλλά κι εγω κατάλαβα ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά σαν βιντεοκάμερες. Τόσες και τόσες φορές δεν έχουν γίνει ερωτήσεις και μείναμε 'ολοι με την εντύπωση ότι έχουν καλύτερη εικόνα από τις κλασσικές βιντεοκάμερες και ότι υπάρχει ο περιορισμός του manual focus/zoom;

Είναι τυχαίο ότι άνοιξε και το παρόν θέμα ο άνθρωπος;

Και ξαφνικά βγάζετε στην επιφάνεια τα νέα κόλπα του ζεστάματος /κόφτη;;;
:flipout::flipout::flipout::flipout::flipout:

Μου φαίνεται θ´αρχίσω να παρακολουθώ πιό αξιόπιστα reviews.....

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εναλλακτικές βιντεοκάμερες μεν, αλλά όχι για να τραβήξει κανείς μονοπλάνο μια ολόκληρη εκδήλωση.
(Άλλωστε δε θα έφτανε η μνήμη. Για τέτοιες περιπτώσεις η κασσέτα είναι αθάνατη, όπως και το ζουμ των βιντεοκαμερών).
Χρησιμοποιούνται πολύ από χομπίστες κινηματογραφιστές, που θέλουν κινηματογραφική ποιότητα, σε ένα κλάσμα του κόστους των επαγγελματικών μηχανημάτων. (Έλεγχος βάθους πεδίου, εναλλακτικοί φακοί, υψηλότερη ανάλυση κλπ.)
Εξάλλου και γενέθλια να τραβήξει κανείς, δε θα μείνει να καταγράφει όλο το πάρτυ, χωρίς να κάνει cut. Πρέπει να αλλάζει και γωνία λήψης, για να βλέπεται και το αποτέλεσμα, οπότε στην πράξη υπάρχει θέμα μόνο σε λήψη διαρκείας.

Τασο τα εχουμε πει και σε αλλα νηματα αυτα.
Αν δεν υπηρχαν αυτα τα θεματα, ολοι θα παιρναμε μια dslr για να τραβαμε γαμους και βαφτησια.
Εγω τουλαχισγτον, εχω πολλες φορες τονισει οτι ΚΑΜΙΑ dslr ή αντιστοιχη φωτογραφικη δεν κανει για καθημερινη χρηση.
Υπαρχουν πολλα θεματα να λυσουν, ισως σε λιγα χρονια να το κανουν, οχι ακομη παντως.
Το ψαχνουμε ομως, δεν μπορει να σταματησουμε πειδη δεν υπαρχει ακομη ολοκληρωμενη προταση.

Η πρωτη σοβαρη προταση ειναι η νεα sony nex vg10, πρωτιστως βιντεοκαμερα και μετα φωτογραφικη, αλλα εχει κι αυτη τα θεματα της.

Και αφου αρχισαμε... οι αλλες προτασεις αυτη τη στιγμη ειναι οι εξης.

Sony nex5 http://www.sony.co.uk/hub/dslr/nex5-nex3

Sony NEX VG10 http://www.sonystyle.com/webapp/wcs...Id=-1&storeId=10151#/handycamCamcorderSection

Sony A55 http://www.sonystyle.com/webapp/wcs...10151&langId=-1&productId=8198552921666254677

Panasonic GH2 http://panasonic.net/avc/lumix/systemcamera/gms/gh2/index.html

Nikon D7000 http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d7000/index.htm

Βασικη προυποθεση , να εχουμε autofocus, ετσι ωστε να αποφυγουμε ολο το μπελα και τα εξαρτηματα που χρειαζονται.

Φυσικα, δε μιλαμε για επαγγελματικες μηχανες οπως η canon 7D - 5D κλπ που μονο σε στημενες καταστασεις ειναι καταλληλες.

Λεπτομερειες θα δουμε για καθε μια σιγα σιγα...

Last edited:
Nα θυμισω επισης , οτι βασει Ερωπαικης νομοθεσιας, οι φωτογραφικες μηχανες που κυκλοφορουν στην Ευρωπη απαγορευεται να γραφουν βιντεο πανω απο μιση ωρα, γιατι θα εχουν αλλη δασμολογηση-κοστολογηση.

Και μην αρχισετε τωρα... Γιαννη ποια ειναι η καλυτερη - ποια να παρω, ακομη δεν εχει κυκλοφορσει σχεδον καμια επισημα στην Ευρωπη , εκτος της sony nex5.-bye-

Δεν ειναι ακριβως ετσι...τις εχω δοκιμασει και τις panasonic.
Μαλιστα η καινουργια ειναι υποψηφια για την επομενη αγορα μου !!!

Δεν ειναι καθολου ιδιες σε θεμα ποιοτητας εικονας.
Εχουν πολλες ευκολιες , αλλα μεχρι εκει.
Ειδικα η απλη GH1 , ειναι πολυ χειροτερη, ενω αυτη με το hack καλυτερη (αλλα δε τη βρισκεις πια καινουργια με το παλιο firmware - το νεο κλειδωθηκε και δε μπορει να σπασει).

Η GH2 δειχνει πολλα υποσχομενη, αλλα εχει κι αυτη τα θεματα της.
Δεν εχει μεγαλο bitrate στα 25p που μας ενδιαφερει, και για την ακριβεια δεν εχει καθολου 25p!!!
Ειναι λιγο περιπλοκα τα πραγματα και περιμενουμε να βγει (Νοεμβριο) για να ξεκαθαρισει το τοπιο.
Επισης, εχει contrast auto focus, Που δεν ειναι και οτι καλυτερο για ολες τις περιστασεις , αν και φαινεται πιο γρηγορο απο τη παλαιοτερη.
Το μεγαλυτερο προβλημα της παντως, ειναι ο αιθητηρας της, που ειναι m4/3 και δεν συγκρινεται απο αποψη DOF και θορυβου με αυτες που εχουν APS-C και πανω.
Γενικα δεν ειναι καθολου ευκολο ν αποφασισεις κατι τωρα... και υπαρχουν και οι νεες Sony A33 - A55 !!!!

Γιάννη, απο οσα έχω δεί η ποιότητα εικόνας της GH1 υπέφερε μόνο λόγω του χαμηλού bitrate, εφόσον με το Hack αυτό διορθώθηκε ... ψαχνει κανεις να βρεί hackable κομμάτι.

Στα τέστ στο dvxuser η GH1 έβγαλε περισσότερη ανάλυση απο τις Canon.

Το κοντραστ AF της GH2 δηλώνει η Panasonic οτι είναι 2Χ γρηγορότερο απο της GH1. Ασύγκριτα καλύτερο απο το CD-AF των Canon/Nikon συγκρίσιμο δε με PD-AF εισαγωγικής-μεσαίας κατηγορίας. Mόνο στην κίνηση κοντα-μακρυά ισως ζορίζεται.

Για τον αισθητήρα που λες οτι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εγώ λέω ότι είναι μικρo.

Απο άποψη DOF:
εφόσον η διαφορά μεγέθους των αισθητήρων 4/3 είναι γύρω στα 25% με Sony/Nikon APS-C και 20% με Canon τόση θα είναι και η διαφορά σε DOF. Δεν είναι κατι τραγικό, συγκρίνεται ανετα. Αντι για DOF 10 cm έχεις 12 cm.

Απο άποψη θορύβου πάλι λογω μεγέθους αισθητήρα η διαφορά είναι 1/2 εως 2/3 στοπ. Οι διαφορές που βλέπεις σε δείγματα φωτογραφιών APS-c vs 4/3 είναι μεγαλύτερες (1+ στοπ) λόγω χειρότερης τεχνολογίας των απλών αισθητήρων 4/3 (GF1, G1/G2, EP-1/2 ...).
Oi GHx φορούν καλύτερους αισθητήρες (δες DxoMark) και λιγο πιο μεγάλους (διατηρουν την ίδια διαγώνιο σε όλα τα φορματ ακόμα και στο 16/9).

Η επόμενη γενια που αντιπροσωπεύεται απο την GH2 λογικά θα έχει προοδεύσει και άλλο, όπως βέβαια έγινε και με τον αισθητήρα της Sony που φοράνε η D7000, K5, A55. Μένει να δούμε στην πράξη τι ψαρια θα πιάνει, όπως και η 60D που λέγεται οτι είναι βελτιωμένη σε σχέση με 7D/550D.

Αυτά σε Photo-mode. Σε video μετράει ποιός κάνει καλύτερη χρήση του αισθητήρα, και τουλάχιστον η GH1 έδειξε να είναι καλύτερη σε αυτόν τον τομέα. Δεν έχω όμως πληροφόρηση για τα καινούργια μοντέλα.

Και μια και ανέφερες τις Sony Α33/55. Οντως ενδιαφέρουσες υλοποιήσεις. Ομως ο μόνιμος καθρέπτης κόβει 1/3 του φωτός απο τον αισθητήρα και ακυρώνει την πρόοδο που έκανε η Σονυ σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.
Ομοίως οι αισθητήρες PD-AF δέχονται μόνο αυτο το 1/3. Στα σκοτεινά είναι αρκετό αυτο το φως για AF ??.

Πάντως μια και είσαι "άρρωστος" με το DOF η λύση είναι FF. Εκεί συμφωνώ η διαφορά είναι μεγάλη 1,5Χ-1,6Χ και απο θόρυβο 2,0 - 2 1/3 στοπ σε σχέση με APS-C.

Απάντηση: Re: Aγορά Dslr μόνο για βίντεο

Και μην αρχισετε τωρα... Γιαννη ποια ειναι η καλυτερη - ποια να παρω, ακομη δεν εχει κυκλοφορσει σχεδον καμια επισημα στην Ευρωπη , εκτος της sony nex5.-bye-

Απ'οτι βλέπω και η Sony NEX VG10 υπαρχει στα ράφια γύρω στα 2Κ
Φαινεται πολυ καλη περίπτωση!

Να πω και εγώ την γνώμη μου περί του αρχικού θέματος?

Αφού υπάρχει ένα σχετικά υψηλό budget γύρο στα 2k,δεν υπάρχει λόγος να αγοραστεί dslr εφόσον δεν θα χρησιμοποιείται για φωτογραφίες.

Προσωπικά θα έπαιρνα κάποια επαγγελματική κάμερα όπως Panasonic,Sony ίσως.

Για Everyday χρήση έχει πολλά κατά,για κάποια βιντεοσκόπηση κάποιου Event ίσως,κάποιου τοπίου,λίμνης,ζωολογικού κήπου κτλ,είναι καλές,όμως μόνο όταν έχει κάποιος ήδη dslr.

Ποιοτικά σχεδόν όλες οι dslr που έχω δει,ρίχνουν πάρα πολλές βιντεοκάμερες,και με τις ρυθμίσεις βάθους πεδίου και με τους ποιοτικούς φακούς δίνουν κινηματογραφικό αποτέλεσμα που σε κάνει να λες "άλλο πράμα!".

Τα κατά που μου έρχονται τώρα είναι τα παρακάτω:

Ήχος - Μονοφωνικό ή στερεοφωνικό συχνά κακής ποιότητας από το ενσωματωμένο μικρόφωνο με μερικές να δέχονται External μικρόφωνα.

Zoom - Πολύ Tricky υπόθεση στο να πετύχεις Zoom χωρίς να κουνηθεί η κάμερα,και εκτός αυτό όλοι οι φακοί είναι σάπιοι στο θέμα Zoom.
Άντε πες βρήκες έναν φακό που είναι καλός για Video,στην καλύτερη τηλεφακός 10 μέτρα να ζουμάρει x5 - x6,και υπερτηλεφακός όπως Tamron 18-300mm στα 15x.
Υπάρχει και πρόβλημα στο διάφραγμα το οποίο θα κλείνει ζουμάροντας και θα γίνεται πίσσα η εικόνα.

Το ίδιο ισχύει και για την εστίαση ως προς το "Tricky Part".

Είναι και τα άλλα τα προβλήματα όπως με τον κόφτη που γράφει 5-10 λεπτά ή όσο γράφει και σταματάει για αυτονόητους λόγους...

Λοιπον... εχουμε ΠΟΛΛΑ θεματα να συζητησουμε!

Πρωτον, να ξεκαθαρισουμε οτι συζηταμε για μηχανες που ολοι θελουμε , οχι για επαγγελματικη χρηση, αλλα κυριως για να κανουμε μια καλυτερη φωτογραφιση-βιντεοσκοπηση στις καθημερινες μας αναζητησεις.

Δεν μιλαμε για κατι πολυ ευκολο (point & shoot) , αλλα ουτε και το αντιστροφο.
Δεν θελουμε δηλ. manual focus συνεχως (μονο σε δυσκολες καταστασεις) .
Aν θελουμε ακρως επαγγελματικο εξοπλισμο , παμε κατ ευθειαν σε canon 5d -7d κλπ με follow focus, rigs κλπ, oπως αυτα που ειχα-εχω κι εγω.
Με αυτα μπορεις να εχεις αψογο αποτελεσμα, αλλα με πολυ κοπο.
Απο την αλλη , αν θελουμε κατι πολυ απλο, τοτε παμε στη λυση 2 μηχανων, ανεξαρτητων , μιας καλης compact πχ panasonic lx5-canon s95 και μιας καλης βιντεοκαμερας πχ canon hv30-40 , panasonic 700 klp.

DΔεν με ενδιαφερουν αυτες οι λυσεις, μιας και δεν μου προσφερουν αυτο που θελω, αριστη ποιοτητα εικονας, με μικρο βαθος πεδιου, λιγο θορυβο στα σκοτεινα, και κυριως φορητοτητα (δε θελω να κουβαλαω 2 μηχανες με τα συμπραγκαλα τους).

Αν θεσουμε λοιπον αυτους τους ορους , μονο οι παραπανω προτασεις εχουν νοημα... και μενει να δουμε τα θεματα της καθεμιας.