Αγορά ενισχυτή για audiophysic step 25

Re: Απάντηση: Αγορά ενισχυτή για audiophysic step 25

Δηλαδή Γιάννη σε ένα χώρο σα το δικό μου με 3,2 μέτρα πλάτος και απόσταση μεταξύ ηχείων στα 2,5 μετρα, πώς μπορώ να παίξω με τις αποστάσεις από τους πλαινούς τοίχους; Με τα 70 εκατοστά εκατέρωθεν;

Ετσι περιπου παιζω κι εγω στο μαγαζι. Μια χαρα ειναι οι 70 ποντοι στα πλαγια...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αγορά ενισχυτή για audiophysic step 25

Δηλαδή Γιάννη σε ένα χώρο σα το δικό μου με 3,2 μέτρα πλάτος και απόσταση μεταξύ ηχείων στα 2,5 μετρα, πώς μπορώ να παίξω με τις αποστάσεις από τους πλαινούς τοίχους; Με τα 70 εκατοστά εκατέρωθεν;

35 είναι τα εκατοστά εκατέρωθεν...

μας λες επίσης ποια μουσικά κομμάτια δοκιμάζεις και τι ακριβώς περιμένεις απο τη τρισδιάστατη σκηνή?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αγορά ενισχυτή για audiophysic step 25

Ακριβώς όπως είπε ο φίλος Dalanik 35 εκατοστά απομένουν για κάθε πλευρά, χωρίς να υπολογίσουμε το πάχος της μπάφλας (οπότε -10 εκ. ακόμη) Εχθές για παράδειγμα άκουγα την 9η του Μπετόβεν από τον Solti σε cd με Κ2 ηχογράφηση και όλα, τα όργανα και οι φωνές ήταν παρατεταγμένα σε μια σειρά ανάμεσα στα ηχεία σα στρατιωτάκια.Το ίδιο (λίγο καλύτερα λόγω εγγραφής στο studio) αποκόμισα και από flac του Jean M. Jarre στο Oxygene. Περιμένω να υπάρχει βάθος και πλάτος σκηνής πέρα από τα στενά πλαίσια των δύο ηχείων, χωρίς να με ενδιαφέρει η super ανάλυση και η ακριβής οριοθέτηση των οργάνων.

Ως κάτοχος των Sennheizer HD 800 με ενισχυτή τον Lehman Black Cube Linear μπορώ να πω ότι χόρτασα ανάλυση, μπάσο και εντυπωσιασμό.Τίποτα (σχεδόν) δεν μπορεί να πιάσει τα HD 800 σε θέμα ανάλυσης και καλώς εννοούμενου "τσαμπουκά"

Καλά σε τέτοιο πρόγραμμα βρε "τα παίζουν" μηχανήματα τριπλάσιας τιμής... Γνώμη μου, και μόνο που στα διαχωρίζει σωστά πρέπει να είσαι ικανοποιημένος.

Αυτό το οποίο μου λείπει και για το οποίο διψάω είναι να με απορροφήσει η μουσική, να μου δοθεί η ψευδαίσθηση ότι στέκομαι και ακούω live τα τεκταινόμενα.Βέβαια αναγνωρίζω πως το ίδιο ´ψάχνουν και άνθρωποι που δώσαν τα εικοσαπλάσια λεφτά από μένα, απλά επειδή το έχω βιώσει,γι αυτό πήρα και την απόφαση να πάω στη συγκεκριμένη μάρκα

Εκτιμώ (γιατί δεν ξέρω ούτε τα ηχεία, ούτε τη συμπεριφορά του χώρου) ότι για τις απαιτήσεις της κλασικής μουσικής χωρίς room treatment δύσκολα θα ξεφύγεις από τα όρια των ηχείων σε σκηνή.
Μιας και απ'ότι κατάλαβα δίνεις τόσο μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και τα όρια της σκηνής καθώς και την τοποθέτηση των οργάνων, αφού αφήσεις τα μηχανήματα να στρώσουν και αποδώσουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους να πειραματιστείς με την τοποθέτηση και το χώρο. Eφόσον δεν καταφέρεις το επιθυμητό, ίσως να ζήταγες τη βοήθεια κάποιου ειδικού για τη βελτιστοποίηση του χώρου σου. Δεν θα είναι φθηνό, αλλά στη περίπτωσή σου θα είναι ανάλογο του ποσού που διέθεσες ως τώρα και σίγουρα φθηνότερο απο το να αλλάζεις συχνά μηχανήματα.

Καλή τύχη εύχομαι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Αγορά ενισχυτή για audiophysic step 25

Ακριβώς όπως είπε ο φίλος Dalanik 35 εκατοστά απομένουν για κάθε πλευρά, χωρίς να υπολογίσουμε το πάχος της μπάφλας (οπότε -10 εκ. ακόμη) Εχθές για παράδειγμα άκουγα την 9η του Μπετόβεν από τον Solti σε cd με Κ2 ηχογράφηση και όλα, τα όργανα και οι φωνές ήταν παρατεταγμένα σε μια σειρά ανάμεσα στα ηχεία σα στρατιωτάκια.Το ίδιο (λίγο καλύτερα λόγω εγγραφής στο studio) αποκόμισα και από flac του Jean M. Jarre στο Oxygene. Περιμένω να υπάρχει βάθος και πλάτος σκηνής πέρα από τα στενά πλαίσια των δύο ηχείων, χωρίς να με ενδιαφέρει η super ανάλυση και η ακριβής οριοθέτηση των οργάνων.

Αυτο ειναι που θελουμε ολοι εμεις που ακουμε σε μικρους χωρους, σε 3,3 μετρα πλατος παιζω κι εγω και ξερω τι εννοεις.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά όπως και για το χρόνο σας. Τώρα θα πάω να αγοράσω υαλοβάμβακα και αφρολέξ για να πειραματιστώ με το δωμάτιο..

Πειραματίσου και με τη μεγάλη πλευρά. Η σκηνή θα ανοίξει. Ειδικά αν με κάποιο τρόπο σε βολέψει η διαρρύθμιση και πετύχεις συμμετρία δεξιά και αριστερά θα είσαι πολύ καλά πιστεύω. Απλά θα χρειαστεί κάποιο ηχοαπορροφητικό στον τοίχο πίσω από τη θέση ακρόασης για να μην κουράζεσαι στο μισάωρο.

Καλημέρα παιδιά..Σήμερα θα προσπαθήσω να φέρω τα ηχεία στη μεγάλη πλευρά του τοίχου.Οι αποστάσεις από τα πλάγια θα είναι μεγάλες (τουλάχιστον 1,5 μέτρο) και από πίσω θα προσπαθήσω για περίπου 1 μέτρο.Η ερώτηση είναι αν χρειάζεται ηχοαπορροφητικά πίσω από τα ηχεία ή πίσω από τη θέση ακρόασης;

πίσω από τη θέση ακρόασης. Αν τη θέση ακρόασης τη βάλεις στο 1μ από τον πίσω τοίχο θα κάνεις ένα καταπιεστικά μικρό τρίγωνο τύπου nearfield και θα έχεις σοβαρό λειτουργικό θέμα στο σπίτι. Στη θέση σου για αρχή θα έβαζα τον καναπέ στον τοίχο με μια κουβέρτα στερεωμένη πρόχειρα σε καρφιά που ήδη υπάρχουν μόνο για να ακούσεις. Ότι περιθώριο σου αφήνει το βάθος των 3,2 δώστο σε απόσταση μεταξύ ηχείων και πίσω τοίχου τους.

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε να προτείνετε κάτι όσον αφορά τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και κάποιες εναλλακτικές αυτών.Για παράδειγμα εχθές που έψαχνα δεν μπόρεσα να βρω πουθενά ricofon και μου προτείναν αυγοθήκες

ricofon έχει σίγουρα σε leroy merlin και πιθανόν και στο praktiker. Σίγουρα θα μπορέσεις να βρεις. Οι αυγοθήκες είναι άσχημες.

Δυστυχώς δεν υπάρχει εδώ leroy merlin..Μπορείς να μου πείς σε παρακαλώ πού πρέπει να μπουν τα ηχοαπορροφητικά;

Σε περίπτωση που τελικά αποφασίσεις πως το σύστημα καλύπτει περισσότερο τα γούστα σου όντας γυρισμένο με τα ηχεία να έχουν πλάτη στη μεγάλη πλευρά θα χρειαστείς οπωσδήποτε ηχοαπορροφητικό υλικό τύπου ricofon πίσω από τη θέση ακρόασης στο ύψος του κεφαλιού σου. Επίσης αν τελικά σου κάτσει η συμμετρία ως προς το χώρο στη διάταξη αυτή θα χρειαστείς στους πλαινούς τοίχους υλικά που μάλλον καλύτερα να κάνουν διασπορά στον ήχο και όχι απορρόφηση στα σημεία που εντοπίζονται όπως περιέγραφα πιό πάνω με το παράδειγμα του μπιλιάρδου. Αν δε βγαίνει η συμμετρία βάλε κι εκεί ηχοαπορροφητικά.

Αν τελικά προτιμήσεις τη στενή πλευρά δε χρειάζεσαι απορροφητικά και ιδιαίτερες κατασκευές για πίσω από τη θέση ακρόασης. Κάποια κάδρα και βιβλιοθήκες πίσω από τη θέση ακρόασης θα κάνουν τη δουλειά. Ένα γενικό γέμισμα των τοίχων δηλαδή. Θα χρειαστείς απορροφητικά στα σημεία των πλαινών τοίχων που εντοπίζονται με το παράδειγμα του μπιλιάρδου.

Το παράδειγμα του μπιλιάρδου δυστυχώς δε το κατάλαβα καλά..Πίσω από τα ηχεία να είναι ο τοίχος γυμνός; Κι επειδή δεν υπάρχει ricofon ούτε στα Praktiker, μπορεί να το αντικαταστήσει αφρολέξ ή κάτι άλλο;

Ίσως καταλάβεις καλύτερα το παράδειγμα του καθρέφτη.

Καθήμενος στη θέση ακρόασης, βρίσκεις το σημείο στους τοίχους όπου θα έχεις την αντανάκλαση του ηχείου.

Γενικά αυτή η δουλειά θέλει μετρήσεις πάντως και γνώστη του θέματος. ανακλάσεις έχεις και απο το ταβάνι και το πάτωμα και κάποιο τραπέζι στο χώρο ενώ και οι χαμηλές μπορεί να ακυρώνονται ή ενισχύονται σε άλλα σημεία.

αν θες να παίξεις μόνος κάνε πρώτα μερικές δοκιμές στις κατευθύνσεις που σου δόθηκαν με ρούχα, μαξιλάρια κτλ και αν δεις κάποιο αποτέλεσμα τότε αφήνεις τον οβολό σου σε κάποιο πιο ειδικό υλικό.

Προσωπικά εφόσον μπορείς να επέμβεις δραστικά στο χώρο, θα δικαιολογούσα κάποιο έξοδο ανάλογο των μηχανημάτων σου, για την φροντίδα του. Κάποιος ειδικός να είναι πιο κατάλληλος για αυτή τη δουλειά.

diataxi_zpsec8cd97e.jpg
[/IMG]

ενδεικτικά, το πράσινο είναι η θέση ακρόασης, τα μπλέ είναι τα ηχεία με toe in στη θέση ακρόασης και τα κόκκινα είναι τα σημεία για treatment. Για τον πίσω από τα ηχεία τοίχο μάλλον δε χρειάζεσαι κάτι. Από υλικά, επειδή μου ήταν προσιτό το ricofon δε χρειάστηκε να πολυψαξω για εναλλακτικές και δεν ξέρω.